Slovenija

Brez sredstev ministrstva ostali Gala Hala, Carmina Slovenica, Gledališče Glej in Laibach

Ljubljana, 11. 01. 2022 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Tadeja Voščun
Komentarji
447

Rezultati programskega razpisa Ministrstva za kulturo za številne kulturne organizacije napovedujejo težke čase. Brez sredstev na razpisu so med drugim ostali Gledališče Glej, Carmina Slovenica, Gala Hala z Metelkove in celo skupina Laibach. Na ministrstvu zaenkrat rezultatov ne komentirajo, dokler ne bodo prejeli poštnih povratnic vseh, ki so prejeli določbe.

Iz vse več kulturnih organizacij sporočajo, da jim na štiriletnem pogramskem razpisu niso odobrili sredstev. Brez sredstev so ostali Zavod Maska, Delak Center, Zavod Emanat, Nomad Dance Academy Slovenija, Gledališče Glej, Mesto Žensk, ena najuspešnejših slovenskih skupin Laibach in tudi Gala Hala z ljubljanske Metelkove. 

Kot so iz Gale Hale zapisali v sporočilu za javnost, je Ministrstvo za kulturo po vseh težavah, ki jih je v prireditvenem sektorju povzročila epidemija, za češnjico na torti zabilo en mega žebljiček v krstico. "Prvič od začetka štiriletnega financiranja so nas ocenili za ne dovolj 'kul', da bi nam dodelili programska sredstva." Zapisali so, da sicer niso presenečeni in da izbor komisije ni obetal nič dobrega za njih. 

Komisijo za področje uprizoritvenih umetnosti na ministrstvu so sestavljali Matjaž Pograjc, Tanja Lužar, Vilma Rupnik, Barbara Drnač in Metka Damjan, za resno glasbo pa dr. Darja Koter, dr. Matjaž Barbo, Tadeja Vulc, Martina Svetin in dr. Karolina Šantl. Kot je poročal Večer, je bilo od 34 prispelih vlog zavrženih devet, sofinanciranih pa bo 12 najvišje ocenjenih programov. 

Ministrstvo za kulturo rezultatov sicer še ni objavilo.
Ministrstvo za kulturo rezultatov sicer še ni objavilo. FOTO: Miro Majcen

V Gali Hali sicer napovedujejo, da bodo morali oklestiti svoj program predvsem na področju turnej, rezidenc, promocijskih nastopov bendov in projektov, kot so Mladi Rapetek in Ojačevalnica. Skrbi jih tudi, kako bodo plačevali elektriko, zato v Društvu Kapa upajo na donacije in pomoč zvestega občinstva. 

Ministrstvo rezultatov programskega razpisa za zdaj še ni objavilo, v službi za odnose z javnostmi pa so nam povedali, da pripravljajo pojasnila o tem, zakaj so določene organizacije izpadle. "Na spletni strani bomo potem, ko dobimo poštne povratnice od vseh prijaviteljev, da so prejeli določbe, objavili tudi seznam odobrenih projektov." Po podatkih Večera so takšni poleg Gledališča Glej še Zavod Maska, center Delak, Zavod Emanat, Mesto žensk in Nomad Dance Academy Slovenija.

 Iz Gledališča Glej so ob tem sporočili, da je ogrožen eden redkih uprizoritvenih prostorov za sodobno avtorsko gledališče v Sloveniji, ki je že pet desetletij življenjskega pomena predvsem za mlade ustvarjalke in ustvarjalce. Ob tem so opozorili, da je ogrožena prihodnost treh festivalov, delo več sto umetnikov in strokovnih delavcev. Kot je pojasnila Tjaša Pureber iz Gleja, so bili prek tega mehanizma financirani od začetka obstoja programskega financiranja pred skoraj 20 leti. Odločba jih je zato šokirala.

Zato so se odločili, da bodo na račun drastičnega nižanja stroškov dela in programa poskušali čim bolj celostno izpeljati program za leto 2022. "Pri tem se obračamo na naše občinstvo ter podpornice in podpornike, da nam s pomočjo donatorske kampanje pomagate prebroditi najhujše. Ta hip s pravniki preučujemo tudi možne pravne poti. Uporabili bomo vse možne pravne vzvode. Če nam do konca leta ne uspe zagotoviti stabilnega financiranja, bomo primorani preučiti vse možnosti nadaljnjega (ne)obstoja Gledališča Glej. Upamo in verjamemo, da do najbolj črnega scenarija ne bo prišlo." 

Kandidirali so za 135.000 evrov letno za naslednja štiri leta, kar za Glej predstavlja slabo polovico celotnih sredstev. Po njihovem mnenju je ta znesek za državo izjemno majhen.

Pravne možnosti omenja tudi Zavod Maska, kjer poudarjajo, da Ministrstvo za kulturo razpolaga z rekordnim zneskom za kulturo. "Pri tem je v istem času razpolovilo sredstva za nevladne organizacije, s čimer je ostro zarezalo v slovensko in mednarodno kulturno krajino, saj številni nevladniki s svojimi programi sodijo med najpomembnejše snovalce novih uprizoritvenih tokov in formatov." Tudi Zavod Maska je kandidiral za 135.000 evrov.

"Nameravali smo ohraniti neko avtorsko kontinuiteto, še naprej bi sodelovali z našimi najbolj prepoznavnimi imeni," je povedala direktorica Alja Lobnik. Sredstva na programskem razpisu po njenih besedah predstavljajo glavni vir financiranja, ki nosi njihov program in jim predstavlja varnost za štiri leta. Imajo sicer še druge vire, kljub temu pa so sedaj soočeni z vprašanjem, kako bodo izpeljali načrtovani program.

Da so izpadli iz programskega financiranja, so potrdili tudi v društvu Mesto žensk. Zapisali so, da so brez sredstev ostali že leta 2014. "Takrat smo našle druge vire financiranja, med njimi seveda tudi večletna in enoletna financiranja MzK. Po zaslugi naše iznajdljivosti je Mesto žensk v tem času raslo tako programsko kot kadrovsko, a to, da se delavke v kulturi vedno nekako znajdemo, ne bi smel biti izgovor za rezanje javnih sredstev." Ob tem so dodali, da jih še posebej skrbi, ker so letos zavrnjene tudi številne druge nevladne organizacije. "Skrbi nas, da se sredstva za neodvisno kulturo, ki spada med najživahnejše segmente kulturne produkcije, krčijo in to v času, ko se celotni proračun za kulturo viša."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
12. 01. 2022 15.39
A Sazas tudi rabi kakšn hilfe ???
pravičnež
12. 01. 2022 08.53
+0
LAJBACH pa naj gre po pomoč v Severno Korejo!
Primius
11. 01. 2022 21.40
+3
Berem komentarje in prav smilite se mi tisti, ki ste tako ozki v svojem umu in duhu, da med kulturnimi ustvarjalci vidite lenuhe itd. Ma verjamem, da je med vami tudi kak, ki sicer pridno hodi v sluzbo, seveda v realni sektor, ker to je edino zvelicavo, tam pa vecino dneva bluzi, pa kak selotejpek, lepilo, paket a4 formata sune. Tukaj pa so vas polna usta o tem, kako je to stran vrzen denar in podobno. Ce bi vsi tako razmisljali kot vi, potem bi res bili nekje v okviru Severne Koreje, edina dovoljena unetnost pa bi bila slikanje in opevanje velikega Jajota. Kultura nas dela kot narod in nas razlikuje od ostalih. Ce ni kulture, ni naroda, ni identitete. Prepevanje narodnih pesmi ni vse, prebiranje Pirkoviceve "domoljubne" poetike ni vrhunec umetnosti. Bi treba se kaj vec prebrati in pogledati kot samo proslave, Novo24, Demokracijo in podobna skropucala pod vsakrsnim nivojem.
Darko32
12. 01. 2022 09.24
+0
Primius Poglej malo okrog sebe. Določeni ustanavljajo razne zavode društva in podobno izključno zato, da sebi in bližnjim filajo žepe. Umetnost jim je samo zavesa na katero se izgovarjajo. Pa tudi razni ljubitelji možnarjev, vinske kapljice in podobni so ustanovljni ato, da vlečejo denar iz tega ali onega proračuna. Poštenih umetnikov je zelo malo. Poglej SLOVENIJA si ne more privoščiti takšnega proračuna, da bi napajala tolikšno korito. ŽAL. Revščina je prevelika.
CIGU MIGU
11. 01. 2022 20.52
+2
a so v cerkvi na blejskem otoku že napeljali talno ogrevanje,ker tam zelo zebe
ArkaMast
11. 01. 2022 20.48
+3
RKC naj se financira z svojim delom, ne da jih vsi plačujemo, ... za tisto uro maše na dan. Meglo mešajo. Pa če bi samo to bi še rekel, ajde. Ampak da pa za naš denar razdvajajo narod je pa višek. ... Naj jih financira tisti, ki jih hodi poslušat in sami naj zaslužijo s pogrebi in porokami. Pa da vidimo poštene gospode gosposke.
ArkaMast
11. 01. 2022 20.48
+3
minkica91
11. 01. 2022 20.45
-3
kdo bo pa take lajne poslušal, itak imajo vstopnino in po mojem ni nobene škode, da se jih ne financira iz državnega proračuna, pa še RTV prispevek bi morali ukinit, pa bi bilo, bomo morali na referendum, ampak komunajrarji se s tem ne strinjajo, ker jeRTV tudi levičarska organizacija.
mackon08
11. 01. 2022 20.38
+1
Kulturne organizacije naj se financirajo s svojim delom, če se ne morejo se pravi, da ne delajo kvalitetno in niso upravične do državnih sredstev. Dobra stvar se prodaja slaba ne zanima nikogar.
AntiMarksist
11. 01. 2022 20.38
+1
"Nevladne organizacije" jokajo, ker jim vlada ne da vec denarja.. hmmm.. nekaj mi tukaj ne stima..
ArkaMast
11. 01. 2022 20.53
+0
BeGood
11. 01. 2022 20.35
+5
Presenečenje dneva, da je tudi Laibach molzel državo. Še bolj zanimivo kot, kdo vse je izpadel, bi bilo videti, komu so finančna sredstva bila odobrena.
Ugovor vesti 133.člen
11. 01. 2022 20.14
-2
Zanimivo, kaj je komunizem zganjal proti Laibachu, češ, da podpirajo fašizem. Sedaj so pa njihovi zavezniki. Hecno, resnica pa, da so sedaj pri nas edino levičarji simpatizerji izma, ki so ga skupaj z nacizmom in komunizmom obsodili vsi demokratični parlamenti, razen našega. Zakaj že NE, ker se v nasprotnem ne bi zgodila maškerada v Dražgošah, ne bi imeli komunističnih tožilcev, ne bi Kučan imel razdiralnega govora na proslavi,...
grumf
11. 01. 2022 20.30
+2
Zanimiv je predvsem to, da je Laibach ostal tak, kot je. Da je imel z njim velike težave komunizem in velike težave imajo z njim dandanes tudi večinoma pristaši desne politične opcije, ki nikakor ne razumejo sporočila. Podobno, kot je bilo 30 let nazaj. Proslave pa.. Naj jih imajo, desni in levi, pametnemu človeku je najbž po vsej teh letih že vse jasno, v svoj prav so zaverovani samo še tisti najbolj.....
intro
11. 01. 2022 20.12
-1
Pride sedaj ata Golob na oblast, pa bo vse malo drugače!
A3umf
11. 01. 2022 20.11
-2
Ce se ne POKORIS se pa pod NOSOM OBRIS!
inet
11. 01. 2022 20.10
-1
Končno neka šiba. Bravo komisija 😏 načelnost naprej, je treba kaj pokazat ne? Bogi umotvori če bi kej veljal bi se v 20 letih pa že lahko kaj obrnilo. Lajbah pa menda na svetovno prepoznavnost valjda ne rabi tega drobiža. Kr neki bluzite. 😎
Ugovor vesti 133.člen
11. 01. 2022 20.09
+6
Laibach bi lahko financiral Kim Džong Un.
Mamuth
11. 01. 2022 20.07
+0
Treba je ločiti zrno od plevela...pa ne more biti kar vsak kulturnik in sesati sredstva od delov in ljudi .
AntiMarksist
11. 01. 2022 20.39
-1
Ugovor vesti 133.člen
11. 01. 2022 20.07
+2
Ljudje 29.000 (devetindvajset tisoč) nevladnih organizacij. Samo nekatere pa so upravičene. Iz te množice, ki jih financira država izhajajo taglavni protivladni protestniki, petkov polit kolesariat, anticepilci,... SAMO OKLESTIT in NAJ ZASLUŽIJO S SVOJIM POSLANSTVOM. Torej se naj lotijo dela, kot se ga ostali, da bi tudi njih živeli. Dost mamo, če pa zmagajo levičarji, bo iz številke 29.000 nastalo vsaj nekaj tisoč nevladnih organizacij več. A bi to radi, vprašanje predvsem za delavne ljudi. Financirat samo tiste, ki imajo upravičeno poslanstvo.
AntiMarksist
11. 01. 2022 20.42
+1
Jest bi vse "nevladnike" crtal iz proracuna.. prodajanje megle in to kar oni imenujejo umetnost naj oni pocnejo s svojim denarjem. Jest tudi svoj hobij financiram s svojim, prisluzenim, denarjem. Ce bodo ustvarili nekaj kar bodo ljudje hoteli, pa se bo zihr dalo s tem tudi nekaj zasluziti..
RedCell
11. 01. 2022 19.41
+4
Na volitve…ni druge, da se odplakni tale primitivizem na smetisce zgodovine.
modelx
11. 01. 2022 20.04
+0
ja, ampak ne metati glasov v koš. glasovi, ki bodo šli 'novim strankam, obrazom', so stran vržene.na žalost demokracija še vedno deluje na osnovi etabliranih strank, ki imajo razvito strankarsko strukturo na vseh nivojih. lahko to komu ni všeč, ali mu kaj glede tega ni všeč, ampak NOVI so se pokazali muhe eno ali dvomandatnice. potem pa v propad. še kaka stara stranka ima problem obdržati se.
Mladi? Plasto
11. 01. 2022 19.35
+7
HITLER je leta 1933 ,ko je vstopil v vlado in ni zmagal na volitvah , zase zahteval le en ministrski resor --- ministrstvo za kulturo !!!!! .... vsi vemo ,kako se je zgodba nadaljevala ! .... BREZ KULTURE NI NARODA !!!!! ...... IN FAŠISTI V SLOVENIJI ŽELIJO POPOLNOMA SPREMENITI SMER IN USTROJ NARODNE ZAVESTI , KAR PA SE LAHKO NAREDI SAMO SKOZI KULTURO !!!!........... 24 . 4 . bo referendum o tem ali si želite na oblasti potomce in malikovalce fašistov ali kaj drugega ....
AntiMarksist
11. 01. 2022 20.43
-1
Hmmm.. le zakaj se levaki stalno grebejo za kontrolo nad kulturo, izobrazevanjem in mediji? Ah ne.. oni nimajo iste logike.. kulturna vojna je pac konspiracijska teorija..
Pobrita srnica
11. 01. 2022 19.28
-1
Barba drnac kulturnica 🥴, kako pa to, da v strokovni skupini kulturnikov ni dive magistre 😅
RedCell
11. 01. 2022 19.39
-3
Mogoce bi bil pa medijski prostitut njen moz lahko minister…
jank
11. 01. 2022 20.06
-1
Kjer je Bojan tam je lažni Požar, v službi resnične laži SDS (še en partijec) in njegova Barbara si je zaslužila članstvo v komisiji okajenega ministra.
cesar1
11. 01. 2022 20.45
+1
Ti se kar tolaži…. Počasi bo treba svoje delo dati na trg in živeti od tega…. Saj vem, da ne znaš….ampak boš moral!
no-future
11. 01. 2022 19.25
+1
Prvo bi trebalo izbrisati SDS to bi bilo najbolj smiselno ker tej bodo unucli se tisto malega kar je dobrega v tej drzavi