Slovenija

Brezposelnost na Koroškem narašča

Slovenj Gradec, 08. 09. 2010 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po stečaju dveh Preventovih družb se brezposelnost na Koroškem strmo povečuje. Težave pa se ne pojavljajo samo v tekstilni panogi, ampak tudi v lesno-predelovalni industriji.

Položaj delavcev na Koroškem je zaskrbljujoč, plače so nižje od slovenskega povprečja, v sindikatu pa se glede na spremljanje razmer v podjetjih bojijo, da bo brezposelnost, ki se približuje številki 5000, še naprej naraščala, je dejal sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Koroško in Podravje Lojze Raško.

Po stečaju dveh Preventovih družb je na Koroškem še več brezposelnih.
Po stečaju dveh Preventovih družb je na Koroškem še več brezposelnih. FOTO: Mateja Klavs

Med podjetji, ki trenutno izstopajo po kršenju pravic delavcev, je Raško izpostavil družbo PTM Markač iz Radelj ob Dravi, kjer izdelujejo stavbno pohištvo. Po besedah sindikalista ima podjetje odobren odlog plačila prispevkov, z zamudo izplačuje plače delavcem, regresa še ni izplačalo, prav tako po navedbah sindikata ovira sindikalno dejavnost in izvaja pritisk na delavce, ki so člani sindikata.

Lastnik podjetja Franjo Markač je pojasnil, da se zaveda stiske delavcev, ki ne dobijo pravi čas izplačanih plač, da pa je to poledica krize in prehodnega obdobja, v katerem se je podjetje znašlo po pet milijonov evrov vredni lanski naložbi. Zdaj ima podjetje dovolj naročil, načrtuje celo vzpostavitev proizvodnje v Libiji.

Se pa podjetje občasno sooča z likvidnostnimi težavami, pri čemer Markač, kot je dejal, daje prednost nakupu materiala za nadaljnje delo, kot pa pravočasnemu izplačilu plač, zato da imajo delavci delo. Delavcem, ki "živijo s podjetjem", je pripravljen dati tudi del lastniškega deleža. Letošnji regres bo predvidoma izplačal decembra, zanikal pa je tudi, da bi oviral sindikalno delo v podjetju in podkupoval sindikalne zastopnike.

Od okoli 28.000 delovno aktivnih v regiji dela le še dobrih 20.000.

Sindikalni sekretar Raško je danes opozoril tudi, da po napovedani vzpostavitvi proizvodnje v nekdanjem Preventovem obratu v Slovenj Gradcu sindikat še ni uspel vzpostaviti stika z direktorjem Boxmarka Marjanom Trobišem. Ker za podjetje ne velja podjetniška kolektivna pogodba, je Raško napovedal, da bodo plače zaposlenih vsaj za 0,3 odstotka letno nižje, prav tako je odprto vprašanje plačevanja drugega pokojninskega stebra, ki ga je Prevent svojim zaposlenim plačeval, je izpostavil Raško. Delo v preostalih Preventovih hčerinskih družbah pa po njegovih podatkih poteka nemoteno naprej.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misli-si
09. 09. 2010 20.17
ja res je smrekar9 pri nas živi ena ženska,ki je dokler da je hodila v službo hodila dobesedno po vseh 4 ,skoz je bila bolna in oh in sploh,ko pa je prišla ženska v penzijo,pa je začela delati v Avstriji.Brez problema dela celo leto v Avstriji,je pa tolk požrešna,da raje sama dela cele dneve vključno z vikendi ,samo,da ne more kdo izmed mladih kaj zaslužit.Mislim,pri vsem nam gledajo pod prste enih pa sploh ne opazijo.
am_staff
08. 09. 2010 21.26
Imate seznam vseh tistih, ki so pri nas na Koroškem brezposelni, pa lepo delajo in služijo v Avstriji
terra luna
08. 09. 2010 17.12
ah kje pa pahor pravi da je najhujše že mimo
Gosposvetski
08. 09. 2010 15.40
Razumljivo.Zlobne sile morajo uničit Slovenijo.Delajo po pokrajinah,Prva je jasno Koroška.
-misterij-
08. 09. 2010 14.04
Kr na jok mi gre, pa sej ne morš vrjet, da je v naši "socialni državi" taka politika, da če psa stradaš, plačaš 800 evrov kazni, če pa davkoplačevalcem in poštenim državljanom ne daš plače in spraviš celo regijo na kant, noben kazensko ne odgovarja!! Politi kaj vam ni jasno????
vlado2
08. 09. 2010 13.52
Ni kaj za dodati. Bravo vodje tega sveta!