Slovenija

Brglez: Sosednje države ne bodo preveč naklonjene novi upravi

Ljubljana, 26. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O ameriški civilni upravi v Iraku smo se pogovarjali z gospodom Milanom Brglezom, asistentom na fakulteti za družbene vede.

Milan Brglez, asistent na fakulteti za družbene vede
Milan Brglez, asistent na fakulteti za družbene vede FOTO: POP TV

Kakšna bo legitimnost ameriške civilne uprave v Iraku?

Legitimnost ameriške civilne uprave vsekakor ni odvisna samo od ameriške strani, ampak je odvisna tudi od drugih držav.

Začasni upravitelj Iraka Garner je izrazito proizraelski, izraelskemu vodstvu je celo prodajal orožje. Kaj to pomeni za bližnjevzhodno regijo?

To pomeni, da sosede ne bodo preveč naklonjene novi upravi. Vprašanje je pravzaprav koliko bodo v njej sodelovali sami Iračani. Bolj, ko bodo sodelovali, večja bo naklonjenost sosed.

V civilni upravi v Iraku je veliko ljudi, ki so podobno delo opravljali že v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu. Ali gre v Iraku za podobno upravo, kot jih imata ti dve območji?

Pravzaprav ne. V obeh primerih je šlo za upravo, ki je bila avtorizirana z resolucijo varnostnega sveta. Zaradi tega se je vzpostavil nek protektorat pod pokroviteljstvom ZN in to je vnaprej upravi zagotavljalo legitimnost. V tem primeru pa si bo ta uprava morala legitimnost šele izboriti.

Američani zahtevajo takojšen umik sankcij. Nadzor nad nafto pa naj bi po njihovih načrtih imela ameriška civilna uprava. Kaj to pomeni za mednarodne odnose?

To najverjetneje pomeni novi konflikt. Druge države umij sankcij namreč pogojujejo s predhodno verifikacijo. Rok za verifikacijo pa se izteče v juniju. Umika sankcij pa ne more biti dokler ne bodo sprejeli nove resolucije znotraj ZN.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3