EU volitve

Britanska vlada določila datum evropskih volitev

London, 08. 04. 2019 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
4

Britanska vlada je določila 23. maj za datum evropskih volitev. Dodali so sicer pričakovanje, da jim jih ne bo treba izvesti in da bo Združeno kraljestvo do takrat že zapustilo Evropsko unijo.

Tiskovni predstavnik vlade je sporočil, da so parlamentu predložili uradni datum volitev. S tem je vlada opravila zakonsko potrebne korake, če bi Združeno kraljestvo sodelovalo na volitvah v Evropski parlament.

Britanska premierka Theresa May pa je prejšnji teden zaprosila za novo preložitev brexita do 30. junija, ob tem pa zatrdila, da si bodo prizadevali za izstop do 23. maja, a se vseeno pripravljali na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo možen.
Britanska premierka Theresa May pa je prejšnji teden zaprosila za novo preložitev brexita do 30. junija, ob tem pa zatrdila, da si bodo prizadevali za izstop do 23. maja, a se vseeno pripravljali na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo možen. FOTO: Shutterstock

"A vlada še naprej namerava zapustiti EU z dogovorom in sprejeti potrebno zakonodajo pred 22. majem, tako da nam ne bo treba sodelovati," je dodal.

V Bruslju so do prošnje Mayeve zadržani

Združeno kraljestvo bi moralo po prvotnem načrtu EU zapustiti 29. marca, nato so rok podaljšali do 12. aprila. Britanska premierka Theresa May pa je prejšnji teden zaprosila za novo preložitev brexita do 30. junija, ob tem pa zatrdila, da si bodo prizadevali za izstop do 23. maja, a se vseeno pripravljali na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo možen.

V Bruslju in članicah EU so sicer do prošnje Mayeve dokaj zadržani. Kot opozarjajo, od Londona pričakujejo predvsem jasen načrt, kako naprej. O že drugi preložitvi bodo evropski voditelji odločali na izrednem vrhu EU v sredo.

Zunanji minister Miro Cerar pričakuje vnovično preložitev brexita, ne zna pa v tem trenutku oceniti, kako dolga bo, saj bo to odvisno od političnega premisleka v teh dneh v članicah EU.
Zunanji minister Miro Cerar pričakuje vnovično preložitev brexita, ne zna pa v tem trenutku oceniti, kako dolga bo, saj bo to odvisno od političnega premisleka v teh dneh v članicah EU. FOTO: Shutterstock

Cerar pričakuje novo preložitev brexita, zavzema se za krajšo

Zunanji minister Miro Cerar pričakuje vnovično preložitev brexita, ne zna pa v tem trenutku oceniti, kako dolga bo, saj bo to odvisno od političnega premisleka v teh dneh v članicah EU. Sam se zavzema za krajšo preložitev. Slovenija je sicer pripravljena tudi na brexit brez dogovora, je izpostavil minister v Luksemburgu.

Vnovična preložitev brexita se zdi Cerarju smiselna pod pogojem, da pripelje do potrditve ločitvenega sporazuma tudi v Združenem kraljestvu in tako do urejenega izstopa, ki bo v korist obema stranema.

Absolutno pa je po Cerarjevem mnenju najpomembnejše zagotoviti nemoteno delovanje institucij EU in EU kot celote, saj je nedopustno, da bi ta agonija pripeljala do blokade ali omejenega delovanja EU.

Cerar si zelo težko predstavlja evropske volitve na Otoku, kjer državljani, ki vsak dan znova pričakujejo, da se bo brexit zgodil, šli na volišča in volili evropske poslance za mandat, ki lahko traja nekaj tednov ali mesecev.

To možnost sicer dopušča, saj jo je pravno mogoče izvesti, a politično je to po njegovem prepričanju paradoks. Poleg tega se v tem primeru zastavljajo številna pravna in sistemska vprašanja glede delovanja institucij EU.

Za daljšo preložitev potreben res dober razlog

Voditelji članic unije bi morali po njegovih besedah v sredo zagotoviti rešitev, ki bo drugo stran soočila z dejstvom, da so se pač odločili za izstop, saj so sedaj priča položaju, ko nekdo, ki se je odločil za izstop, noče izstopiti.

Cerar se sicer zavzema za krajšo preložitev, saj bi ta po njegovem prepričanju motivirala Združeno kraljestvo, da stori, k čemur se je zavezalo. Za daljšo preložitev bi bil potreben zelo jasen razlog, je izpostavil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
09. 04. 2019 08.03
+1
Človek se v življenju velikokrat zmoti, ampak glede Anglije pa moramreči, da je bil višek. Na pogled tradicionalna demokratična država z večstoletno tradicijo, je pokazala vso svojo pokvarjenost, ki nima primerjave. To je zelo zaostala srednjeveška tvorba, katere cilj je vedno bil nategovati preostali svet in seveda predvsem svoje lastne državljane. Ta butasti navadni folk, je šele v zadnjem času začel delno razmišljati s svojo glavo.
nikhrast
09. 04. 2019 17.23
+0
Ne poznaš Angleže, ekscentriki so, čudaki, malo imajo skupnega s folkom na kontinentu, obdržati hočejo svoje navade, običaje..., večina je še zdaj navajena piti toplo pivo, pa v pintih, ne v literskih kruglah. Za nje pomeni vse tradicija, zato pa nimajo pisane ustave, samo ta tradicija se težko spremeni.
User300173
08. 04. 2019 21.55
Nobene preložitve. Če bodo sodelovali na volitvah, bodo tudi njihovi kandidati izvoljeni v razna telesa EU institucij. Ko po krajšem roku odidejo, bodo mesta ostala izpraznjena in to zna povzročiti dodatno zmedo v EU. Kakor povsod, se tudi v EU bijejo za stolčke in ko bodo angleški prazni, bo boj za stolčke neizprosen in naj nam ne trosijo neumnosti, da bo delo potekalo normalno. Torej, do volitev ven ali preklic 50.člena pogodbe.
Andree
08. 04. 2019 21.41
Glede na to,da so določili datum volitev so posredno priznali,da ne gredo nikamor