Slovenija

'Bručanizacija' kot divja privatizacija

Ljubljana, 24. 10. 2005 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bručan je brez razpisa podelil koncesijo svojemu svetovalcu in nekdanjemu predsedniku Zdravniške zbornice.

Mićo Mrkaić: Rdeči karton za zdravstvenega ministra Bručana
Mićo Mrkaić: Rdeči karton za zdravstvenega ministra Bručana FOTO: POP TV

Svetovalec vlade za reforme na področju zdravstva, ekonomist Mićo Mrkaić, je pred dnevi napadel ministra za zdravje Andreja Bručana, ker je ta mimo javnega razpisa podelil koncesijo svojemu svetovalcu Marku Bitencu, sicer kirurgu iz Kliničnega centra v Ljubljani ter nekdanjemu predsedniku Zdravniške zbornice Slovenije. Podelitev koncesije je za Mrkaića sporna zato, ker je Bitenc koncesijo dobil na račun Kliničnega centra, ki ni zasebni zavod.

Bitenc bo dolgoročno 'pokasiral' 3,25 milijarde tolarjev

"Kirurg Bitenc je tudi član nadzornega sveta Kliničnega centra in je kot tak vplival tudi na dajanje koncesije samemu sebi," je za Finance zapisal Mrkaić, ki je ravnanje označil kot "bručanizacijo" zdravstvenega sistema in predlagal ministrov odstop.

Po Mrkaićevih izračunih naj bi bila za Klinični center škodna koncesija dolgoročno vredna kar 3,25 milijarde tolarjev. Ravnanje ministra je Mrkaić opisal s primerom: "Predpostavimo, da je največji lastnik Petrola država, Mrkaić pa je glavni svetovalec ministra Vizjaka. Mrkaić si želi zgraditi svoj bencinski servis, vendar za to nima koncesije, zato se dogovori z ministrom, da mu Petrol podari svojo bencinsko črpalko. Ni težko ugotoviti, kaj bi v tem primeru mediji in kriminalisti storili z Mrkaićem in drugimi kompanjoni."

Trojni funkcionar Marko Bitenc s koncesijo samemu sebi: Predsednik nadzornega sveta Kliničnega centra, kirurg v kliničnem centru, dolgoletni predsednik Zdravniške zbornice, ki daje mnenja o koncesijah, in sedanji svetovalec ministra za zravje Bručana
Trojni funkcionar Marko Bitenc s koncesijo samemu sebi: Predsednik nadzornega sveta Kliničnega centra, kirurg v kliničnem centru, dolgoletni predsednik Zdravniške zbornice, ki daje mnenja o koncesijah, in sedanji svetovalec ministra za zravje Bručana FOTO: POP TV

Germič: Takšnega načina privatizacije ni nikjer na svetu

Ljubo Germič (LDS) je na današnji seji parlamenta vprašal predsednika vlade Janšo, kakšno je stališče vlade do načina privatizacije, ki jo izvaja minister za zdravje Bručan, ter na podlagi katerega strateškega dokumenta se je vlada odločila za Bručanov model privatizacije opravljanja dejavnosti izvajalcev v zdravstvenem sistemu.

Minister za zdravje Andrej Bručan: Koncesijo podelil svojemu svetovalcu in nekdanjemu kolegu s Kliničnega centra
Minister za zdravje Andrej Bručan: Koncesijo podelil svojemu svetovalcu in nekdanjemu kolegu s Kliničnega centra FOTO: POP TV

Germič namreč meni, da minister izvajalce v zdravstvenem sistemu "divje privatizira". Tako je opozoril na podelitev koncesije za opravljanje zdravstvene dejavnosti kirurgu Bitencu. "Takšnega načina privatizacije zdravstva ni mogoče najti nikjer v svetu," je dejal Germič. Poslanec je predsednika vlade vprašal, ali podpira takšne postopke privatizacije oz. "bručanizacije" ter ali ima vlada koncept privatizacije bolnišničnega zdravstva.

Janša: Tovrstni postopki niso nič novega

Premier Janša je v svojem odgovoru opozoril na "nerazumevanje" med pojmoma privatizacija in podeljevanje koncesij. "Slednje je namreč urejeno v zakonodaji, ki je sedanja vlada ni spreminjala," je dejal Janša. Tako se koncesija za opravljanje javne službe v zdravstveni dejavnosti podeljuje z odločbo ministrstva, svoje mnenje pa posredujeta tudi zdravniška zbornica in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Premier Janša konkretnega primera koncesije za Bitenca ni želel komentirati: Mrkaić predlaga Bručanovo interpelacijo
Premier Janša konkretnega primera koncesije za Bitenca ni želel komentirati: Mrkaić predlaga Bručanovo interpelacijo FOTO: POP TV

"Tega postopka vlada ni spreminjala, ministrstvo za zdravje pa je postopke vodilo na enak način kot v preteklosti," je odgovori Janša. Sicer pa naj bi s podeljevanjem koncesij ministrstvo za zdravje omogočalo dostopnost državljanov do zdravstvenih storitev ter povečevalo programe za zmanjševanje čakalnih vrst, je dejal Janša, ki se do posameznih primerov ni želel opredeljevati.

Ker je Germič menil, da mu Janša ni odgovoril na vprašanje, ali ima vlada koncept privatizacije, je državnemu zboru predlagal, da opravi razpravo o premierovem odgovoru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja