Slovenija

Bruselj: V Sloveniji napredek glede neodvisnosti sodstva in medijev

Bruselj / Ljubljana, 05. 07. 2023 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija je naredila napredek glede neodvisnosti sodstva in javnih medijev ter v boju proti korupciji, v poročilu o vladavini prava ugotavlja Evropska komisija. Slovenijo ob tem poziva k nadaljnjim prizadevanjem, med drugim pri zaščiti novinarjev, opozarja tudi na izzive v povezavi z RTV Slovenija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Letno poročilo o vladavini prava
    03:19
    Iz 24UR: Letno poročilo o vladavini prava
  • Iz 24UR: Stanje vladavine prava
    02:08
    Iz 24UR: Stanje vladavine prava

 

Slovenija je naredila določen napredek v skladu s priporočili iz lanskega poročila, med drugim glede svobode medijev in pravosodnega sistema, je razvidno iz poročila o vladavini prava za leto 2023, ki ga je danes objavila Evropska komisija. Letno poročilo komisije o stanju pravne države obravnava pravosodni sistem, boj proti korupciji, svobodo in pluralizem medijev ter sistem zavor in ravnovesij. Vsebuje tudi posebna priporočila za države članice.  

"Vladavina prava je lepilo naše evropske demokracije," je ob predstavitvi poročila dejala podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost. Poročilo vsako leto predstavi stanje vladavine prava v EU kot tudi v vsaki državi članici, pri čemer se vsako leto "potrdi, da nobena država ni imuna na težave", je dodala. 

Poročilo na področju pravosodja za Slovenijo ugotavlja določen napredek pri zagotavljanju, da pravila o parlamentarnih preiskavah vsebujejo ustrezne varovalke za neodvisnost sodnikov in državnih tožilcev. V lanskem poročilu je namreč komisija Slovenijo opozorila na pomanjkljivosti pri teh pravilih. 

Sloveniji priporoča, naj nadaljuje prizadevanja na tem področju. Prav tako naj zagotovi, da reforma imenovanj sodnikov vsebuje ustrezne varovalke za neodvisnost sodstva. Slovenija naj tudi sprejme ukrepe za dvig prejemkov sodnikov in državnih tožilcev. Glede medijske svobode in pluralizma komisija ugotavlja, da še vedno obstajajo izzivi, čeprav je opaziti pozitivne premike v zvezi "z ugodnejšo klimo za medije".

Slovenija je v celoti izvedla priporočilo o krepitvi pravil in mehanizmov za okrepitev neodvisnega upravljanja in uredniške neodvisnosti javnih medijev, ugotavljajo v Bruslju. Komisija tudi ugotavlja, da se je v letu 2022 finančno stanje Slovenske tiskovne agencije izboljšalo. Sprejet je bil nov zakon za reformo strukture upravljanja javnih medijev, uvedene so bile tudi varovalke za njihovo neodvisnost.

Mikrofon
Mikrofon FOTO: Shutterstock

Poročilo: Pričakovati je, da bo možnost političnega vpliva na RTVS manjša

Glede RTV Slovenija letošnje poročilo navaja, da so se v preteklem letu izzivi glede neodvisnosti RTV Slovenija nadaljevali, med drugim z vprašanji, povezanimi z imenovanji na vodstvene položaje, domnevnim mobingom in blatenjem zaposlenih zavoda ter s sprejetjem spornih ukrepov vodstva RTV Slovenija glede kadrovanja.

Glede na to, da v skladu z novimi pravili organov vodenja in upravljanja ne imenuje več neposredno parlament, je pričakovati, da bo možnost, da bi katera koli vlada s svojo parlamentarno večino politično vplivala na RTV Slovenija, bistveno zmanjšana. Do končne odločitve ustavnega sodišča naj bi torej novo sprejeta pravila okrepila neodvisno upravljanje in uredniško neodvisnost zavoda, navaja poročilo.

Vlada je naredila tudi začetne korake glede zaščite novinarjev. Poročilo ugotavlja določen napredek pri vzpostavitvi nezakonodajnih zaščitnih ukrepov in nobenega napredka pri vzpostavitvi zakonodajnih zaščitnih ukrepov za zaščito novinarjev, zlasti na spletu.

Glede boja proti korupciji iz poročila izhaja, da je Slovenija v celoti upoštevala priporočilo o odpravi ovir za preiskovanje in pregon primerov korupcije, vključno z zagotovitvijo operativne avtonomije Nacionalnega preiskovalnega urada, povečanjem sredstev državnega tožilstva in revizijo glede zastaranja. Komisija tudi ugotavlja, da je Slovenija naredila nekaj napredka v zvezi s sprejetjem in začetkom izvajanja protikorupcijske strategije.

Četrto letno poročilo Evropske komisije o vladavini prava v državah članicah EU kaže na to, da je Slovenija napredovala na skoraj vseh področjih, kljub temu pa si bodo še naprej prizadevali za izboljšanje vladavine prava in upoštevanje novih priporočil, so v odzivu zapisali v vladi. 

Pri tem ji priporoča, naj sprejme novo protikorupcijsko strategijo in akcijski načrt s konkretnimi ukrepi in časovnim okvirom za njihovo izvajanje ter okrepi prizadevanja za zagotovitev evidence preiskav, pregonov in pravnomočnih sodb v korupcijskih kaznivih dejanjih, tudi v zadevah na visoki ravni.

Na področju sistema zavor in ravnovesij komisija ugotavlja, da je Slovenija v celoti upoštevala lansko priporočilo o zagotavljanju potrebnih varovalk za finančno avtonomijo neodvisnih organov.

Grošelj: Upam, da bo s tem konec manipulacij SDS 

Slovenski evroposlanec Klemen Grošelj je v odzivu zapisal, da ga zelo veseli pozitivno poročilo o vladavini prava v Sloveniji. Po njegovih besedah dokument potrjuje in krepi pozitivne trende, ki so jih zaznala tudi že druga podobna poročila. "Iz poročila je razvidno, da ni izrazitih nazadovanj, kot smo temu bili priča v preteklih poročilih. Tako lahko rečemo, da je aktualna vlada izpolnila eno izmed pomembnih predvolilnih obljub, česar v poplavi manipulacij in oviranja stranke SDS na domačem političnem parketu ni moč jasno zaznati."  

Kot ocenjuje, poročilo kaže, da je bil na področju pravosodja in medijev po menjavi oblasti storjen očiten in viden napredek. "Upam, da bo s tem konec tudi manipulacij SDS o stanju vladavine prava v Sloveniji, katerim smo priča zadnjih nekaj tednov, ki so dosegle vrh z izjavo Evropske ljudske stranke (ELS) o stanju v Sloveniji. Poročilo nedvoumno potrjuje, da gre za manipulacijo, če ne kar očitno laž, kar resno načenja kredibilnost ELS kot evropske politične stranke in njene zavezanosti temeljnim vrednotam, na katerih temelji EU. Izziv ostaja boj proti korupciji, vključno z zdravstvom, kar pa je tudi sicer del predlogov, vezanih na reformo zdravstva." 

Evroposlanka Irena Joveva je medtem zapisala, da letošnje poročilo pozdravlja, "saj jasno izraža ne le napredke, ampak tudi jasno potrjuje prizadevanja in dejanja aktualne vlade za izboljšanje razmer v državi na vseh področjih". 

Poudarila je tudi, da je po dveh letih v poročilu prvič izkazan napredek na področju zagotavljanja medijske svobode, Komisija pa je izpostavila tudi napredke na področju civilne družbe in pravosodja. "Kljub vsem izboljšavam seveda ostaja nekaj nerešenih vprašanj, ki pa niso nastala v zadnjem letu. Eno takšnih je sprejetje ustreznih varovalk za preprečevanje korupcije na področju zdravstva, kar bo vlada dr. Roberta Goloba v nadaljevanju svojega dela nedvomno naslovila."

 Tudi Joveva je bila kritična do potez Evropske ljudske stranke, ki "da želi z izjavami za javnost in poskusi diskreditiranja poročil o stanju vladavine prava skrhati ugled Slovenije oz. aktualne vlade". 

Nemec: Poročilo nedvoumno kaže na odločen preobrat naše države v pozitivno smer

Odzval se je tudi evroposlanec Matjaž Nemec. "Poročilo Evropske komisije o vladavini prava v državah članicah EU za leto 2023 nedvoumno kaže na odločen preobrat naše države v pozitivno smer v zadnjem letu, po tem, ko so bili Slovenija in vsi njeni podsistemi pod prejšnjo vlado degradirani na domala vseh področjih življenja in demokracija ogrožena. S poročilom smo lahko bistveno bolj zadovoljni kot prejšnje leto, a vsekakor nas morajo opozorila Komisije o nujnosti nadaljnjega dela in prizadevanj še naprej zavezovati, da dana priporočila Komisije čim prej uresničimo," je zapisal. 

V nadaljevanju je dodal, da sta vladavina prava in pluralna medijska krajina ena izmed temeljnih postulatov in gradnikov EU, pri čemer pa nobena država ni imuna na težave ali strukturne pomanjkljivosti. Zato je pomembno, da institucije EU stalno spremljajo stanje, meni Nemec. 

"Prepričan sem, da je čas naslednjih mesecev ključen za to, da se v luči nove medijske zakonodaje ter njene referendumske potrditve čim prej uredijo razmere na javni Radioteleviziji Slovenija," je še dodal. Poročilo Komisije sicer Nemec vidi kot pohvalo in hkrati poziv – "po tej poti nadaljujte še odločneje in hitreje". 

Tomčeva: Gre za dokument z izrazito politično noto

Romana Tomc (EPP/SDS) pa o poročilu komisije meni, da gre za "dokument z izrazito politično noto, namenjen napadom na politične nasprotnike in ne ugotovitvi dejanskega stanja". Zaradi tega poročila se vladavina prava ne v Sloveniji ne kjerkoli drugje ne bo niti za malo izboljšala, je prepričana poslanka, ki pripada največji politični skupini v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki.

Dejstvo, da se očitek o nedopustni koncentraciji medijev in nepreglednem lastništvu nad njimi vleče že od prvega poročila dalje, zgodi pa se nič, je po njenem "kronski dokaz, kako je poročilo o vladavini prava brez vsake moči in ob tem tudi, kako politično motivirano je". Bistvo poročila o vladavini prava 2023 je po njenem tisto, kar v njem manjka, to pa je "celovita in realna ocena delovanja pravne države v Sloveniji, ki je po ocenah mnogih v Sloveniji ogrožena", je še zapisala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
06. 07. 2023 12.01
-5
Če komu, potem politikom in medijem ne verjamem.
Samo12
06. 07. 2023 09.23
+6
Ukaz iz zk skupščine sekte: “povečat negativne komentarje, več laži, zdrahe. Ne moremo dopustiti, da ljudje podpirajo vlado in niso negativno nastrojeni. Lene koprive in troli spravite se delat, zakaj vas plačujemo?!” Mislijo, da ne bo prišlo v javnost kaj dela sekta😂💩
zoran pušenjak
06. 07. 2023 09.13
-3
Vladavine prava skoraj v celotni EU več davno ni
Samo12
06. 07. 2023 08.52
+6
Vsak dan nova zaušnica najslabši sektaški vladi iz kvedra. Vsi vidijo, edino oni so spet žrtve in oni bi zdaj ne vem kaj naredili, razen ogromnih kreditov in pol je je lastnih zepov, ljudje v Slo niso imeli
prinašalec2
06. 07. 2023 08.35
-3
Hočete reci da je to napredek kar so sedaj naredili z političnim udarom na našo nacionalno RTV hišo? Spet živimo v laži ker laž je edino kar imajo levičarji vedno na zalogi. Brez sramu ob podpori medijev seveda. Dominantnih.
trent
06. 07. 2023 08.50
+5
Saj imaš edino resnicoljubno nora24, pa razne "demokracije", planete itd. Vsi "strokovni" mediji so v rokah velikega vodje in borca iz CD.:)))) Pa tiste beri Kalimero.
Samo12
06. 07. 2023 09.00
+2
Politični udar si doživljal trikrat pod komunajzarsko sekto. Vi sektaši ne živite pod lažjo, vi ste ena velika laž.
Krneki 00
06. 07. 2023 08.14
+1
Naši mediji so nedovisni??? hahaha pa kdo še vrjame tem pravljicam
?rnogled
06. 07. 2023 08.13
+4
Ko je prvi mafiozo v državi oproščen na vseh obravnavah, ki ga objema pravosodna ministrica in hodi na tekme z predsednikom vrhovnega sodišča, ovi majmuni iz EU komisije nam sporočajo, da se pri nas vse lepo popravlja, po diktaturi v kateri nam je šlo 5x bolje kot zdaj.
Samo12
06. 07. 2023 09.02
+1
Pozabil si na največjega Mario za. Aja ta vas ne moti, ker on je vas in nobenemu na svetu se ne godi toliko krivice kot njemu.
proofreader
05. 07. 2023 21.59
+0
Odkar ni enoumja na nacionalni televiziji napredujemo. Ampak zdaj bomo spet padli, ko bodo prevzeli skrajni levičarji.
Samo12
06. 07. 2023 08.51
+3
Slovenija ima na zalost samo levičarje. Desnice ni. Sicer pa se svet smeji, pri nas bi radi bili skrajni Slo desničarji pa niti niso rojeni v Slo🤣
Mekenzi
05. 07. 2023 21.57
+3
V Sloveniji je to nekaj normalnega, z Audijem vreden 50000eu na socialni pomoci, vstanovanju od drzave, ter sunvencjoniran, pa nobeden neda v javnost. 🙄🙄🙄
Samo12
06. 07. 2023 09.03
+3
Zakaj niste spremenili tega dve leti nazaj sektaši? Ti povem zakaj? Ker so taki vasi volivci in jedro vaše sekte
manga
05. 07. 2023 21.15
+5
Naši mediji da so nepristranski?A nas res imate za popolne debile?
Na pol ovca
05. 07. 2023 21.07
+6
Neoidvisnosti? Je to šala ? Sicer pa iz vidika Bruslja celo drži, kajti oni dirigirajo večinoma, prav ta tema obdelana na yutub kanalu "bolj moder" sam malce drugače kot tukaj
BWC Buyer
05. 07. 2023 21.06
+7
no te komisionarje bi pa res rad spoznal 🤝🏻
Ve?ni optimist
05. 07. 2023 20.59
+7
Manipulatorji št. 4
Belabreza
05. 07. 2023 20.53
+5
Temu pacientu gre pa že precej na otročje.
Belabreza
05. 07. 2023 20.56
+5
Prejšnji teden je zbral istomišljenike, ki so mu prikimavali, danes pa spet ena izmed mnogih zaušnic, ki jih je deležen v enem letu. Upam, da ga spametuje in da si prizna, da je pač en velik revež na bruseljskem parketu.
Samo12
06. 07. 2023 08.45
+2
Samo12
06. 07. 2023 08.49
+1
Kopriva, zaušnice dobivata vsak dan v rdeči sekti v kvedru. Nihče ni tak opran revež, kot ste vi domoljupi komunajzirji v sekti. Pa ko vidimo tvoje izjave, je jasno, da si prav tak revež kot tvoj veliki. Sprijazni se, da bruseljskega parketa za vas ne bo več. Zloba pokvarjena
mr.poper
05. 07. 2023 20.50
+4
Tomc kdaj bodo vas nehali duhovi napadat in vam vsiljevat vašo vladavino prava ki jo v EU razume samo stranka SDS ?
ThorStorm793
05. 07. 2023 20.43
+2
Škodljivi plačani levičarji še vedno pišejo rdeče pravljice
Peter Jurcek
05. 07. 2023 21.01
+2
Ja, vsi ki so proti sds so po tvoje rdeči. Pa ravno sds ima največ komunistov v svoji stranki.
Kollerik
05. 07. 2023 20.43
-1
Bravo, kar tako naprej!
zmerni pesimist
05. 07. 2023 20.37
+1
Edino kar ta vlada uspešno dela je dolg
oježeš
05. 07. 2023 20.57
+2
Kaj pa veš, mogoče pa za tvojim odplačuje njegove dolgove, zato mora sedanja vlada uvesti kakšen nov davek, ki ga tvoj ni upal, ker so se bližale volitve.
Samo12
05. 07. 2023 20.04
+7
Vsak dan znova poraz za rdece sektaše,.. predlagam, da ustanovijo preiskovalni komisijo, kjer bo g. Jelko Godes in Ančka preiskovala delo EU. Ne vem zakaj so sektaši tako presenečeni, pa saj to cel svet ve😂 vseeno pa jim za motivacijo poklanjamo pesem tiMe to sye gudbaj ( naslov namerno narobe napisan, piši kot govoriš, da bojo razumeli)🤥🤥
FineFine
05. 07. 2023 20.00
-1
Zadevo je pisala, kdo drug kot Vera Juvrova, zaprisežena marxistka. Nič šokantnega tule.
FineFine
05. 07. 2023 20.00
-4
Tale bo vedno podprla koruptivno sodstvo, ki oprošča Jankovićem in podobnim.
Brakedirt
05. 07. 2023 20.04
+10
si prebral obsojencevo diplomsko nalogo ko ze cmokas o marxizmu?
Samo12
05. 07. 2023 20.07
+4
Samo12
05. 07. 2023 20.09
+12
Se svojega omeni zraven Zokija. Verjetno se ima več balasta na grbi kot zoki
Peter Jurcek
05. 07. 2023 21.02
+3
Enkrat komunist, vedno komunist. Tako lot je to pol stranke sđs