Slovenija

Budistični vodja se ni pojavil na sojenju zaradi pedofilije

Ljubljana, 23. 01. 2024 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Budistični vodja Ronan Chatellier oziroma Šenpen Rinpoče se sooča z novo obtožnico zaradi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletne osebe. Žrtvi sta dva njegova danes že odrasla posvojenca. Je pa, kot kaže, sodni tolmač za francoski jezik zaman prišel na ljubljansko okrožno sodišče, saj se obtoženec, ki živi v Franciji, predobravnavnega naroka ni udeležil niti prek video povezave.

Ronan Chatellier oziroma Shenpen Rinpoče se predobravnavnega naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču ni udeležil niti v živo niti prek video konference, poroča Dnevnik. Trenutno se sicer nahaja v Franciji, kamor se je po izpustitvi iz pripora zatekel že pred desetletjem. 

Nekdanji vodja ljubljanske budistične kongregacije Dharmaling se mora tokrat na sodišču zagovarjati zaradi dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Žrtvi sta dve, in sicer njegova danes že odrasla posvojenca. 

Šenpen Rinpoče
Šenpen Rinpoče FOTO: POP TV

Vabilo na narok mu je bilo vročeno že decembra, svojega izostanka pa po besedah sodnice Neve Bizjak ni opravičil, poroča omenjeni časnik. Je pa sodnica kljub temu štela, da krivde ne priznava, saj je vložil ugovor zoper obtožnico. Sojenje bo sicer zaradi varstva osebnega in družinskega življenja oškodovancev in obtoženca potekalo za zaprtimi vrati, tudi danes je zato sodnica predstavnike medijev poslala iz dvorane. 

Ena od oškodovank v tem postopku je tudi Katja Pančur, ki jo je obtoženec posvojil iz ruske sirotišnice. O zlorabah je javno spregovorila že lani, letos pa je še več podrobnosti razkrila v pogovoru v POPKASTU z Gregorjem Trebušakom. Kot je povedala, jo je Rinpoče kot 10-letno deklico posvojil leta 2003, pri 12 pa je pristala v Sloveniji, kjer je budistični vodja vodil skupnost Dharmaling. 

Povedala je, da jo je "zdravil" z dotiki, pri 15 pa je z njim tudi zanosila. Nadzoroval je vsak njen korak in ji preprečil vse stike s sestro in z okolico. In nihče ni opazil ali pa želel opaziti ničesar. Danes 30-letna mama trem otrokom o vsem tem govori na glas. A strahovi, spomini, občutki so za vedno zapisani v njenem telesu in bodo del nje vse življenje. S tem se spopada vsak dan. 

Druga domnevna žrtev po obtožnici, ki jo je tožilstvo vložilo junija lani, je po neuradnih informacijah Dnevnika drugi Rinpočejev posvojenec. Prav on naj bi že leta 2012 budističnega vodjo ovadil zaradi spolnega napada, tudi njega naj bi zlorabljal več let. Čeprav so Rinpočeja takrat priprli, si je prijavitelj kasneje premislil in umaknil ovadbo. Nanj naj bi namreč v kongregaciji in ožjem Rinpočejevem krogu močno pritiskali. Zaradi krive ovadbe naj bi dan kasneje celo ovadil samega sebe. 

Rinpoče, ki so ga izpustili iz pripora, je kmalu zatem zapustil Slovenijo, trenutno pa naj bi živel v Franciji. Dnevnik poroča še, da je oškodovanec sodišču že sporočil, da v tej zadevi ne bo priglasil premoženjskopravnega zahtevka, oškodovanka Pančurjeva pa si pridržuje pravico, da ga priglasi kasneje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja