Slovenija

Burja ohromila promet

Ljubljana, 06. 03. 2008 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./R.E./STA
Komentarji
6

V gorah je velika nevarnost snežnih plazov, na Primorskem piha orkanska burja, sneg je ponekod oviral promet.

Izruvana drevesa po neurju. (simbolična fotografija)
Izruvana drevesa po neurju. (simbolična fotografija) FOTO: POP TV

Burja na Primorskem kaže svojo moč. Minuto pred 5. uro je močan veter potrgal pločevinasto ograjo pri stadionu na Ljubljanski cesti v Kopru in jo razmetal po cestišču. Ostanke ograje so odstranili komunalni delavci. Burja je na Primorskem prav tako lomila veje in podirala drevesa, težave so imeli tudi z dotokom elektrike. Ponekod je zaradi močnega vetra in snega prepovedan promet za za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton. V nekaterih predelih Razdrtega, Postojne, Ajdovščine, Cerknice in Blokov sneži, zato voznikom priporočamo previdno vožnjo. Več o stanju v prometu ...

Na Primorskem se bo močna burja še krepila, sunki na izpostavljenih legah bodo dosegali hitrost okoli 130 kilometrov na uro. V noči na petek bo nekoliko oslabela, vendar bo še vedno močna in bo tudi v petek na izpostavljenih mestih v sunkih še presegala hitrost 90 kilometrov na uro, v noči na soboto pa bo ponehala. V notranjosti Slovenije piha severovzhodnik.

Nevarnost snežnih plazov

V torek in v noči na sredo je snežilo. Sprva je bil sneg moker, a se je, zlasti v višinah, hitro ohladilo, tako da je v gorah padal suh sneg. Med sneženjem je pihal okrepljen vzhodnik, ki je prenašal sneg v zamete. Največ snega je zapadlo v Julijskih Alpah in v predgorju Julijcev, do okoli 50, drugod pa od 10 do 30 centimetrov.

Snežilo je na podlago iz preobraženega, uležanega snega. Višje se sneg s podlago ni dobro sprijel, ker se je prehitro ohladilo. Trenutno je v Julijskih Alpah na 1.500 metrih nadmorske višine od 120 do 180, na 2.500 metrih do okoli 250 centimetrov snega. V zahodnih Karavankah je snega do okoli 100, v Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa na 1.500 metrih do 70 centimetrov. Še manj ga je na Pohorju.

Sneg na Pohorju
Sneg na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek
Tudi Italija se je znašla v primežu zime. Sunki vetra so v Zgornjem Poadižju dosegali hitrost tudi do rekordnih 215 kilometrov na uro. Sicer pa je hladno zimsko vreme z močnim vetrom zajelo precejšen del Italije. V Umbriji (Perugia) je veter podiral drevesa in odkrival strehe, na območju Caserte na jugu države pa je zapadel sneg.

Snežna odeja je rahla in mehka, veliko je napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov se je povečala na tretjo stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna območja napihanega snega na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov, kjer lahko že ob manjši dodatni obremenitvi sprožite plaz suhega, delno sprijetega snega. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do stare podlage, ki je zmrznila in zato je tam nevarnost zdrsov. Okrepljen vzhodni do severovzhodni veter bo prenašal sneg in delal nove zamete, zato se nevarnost snežnih plazov do petka zjutraj ne bo zmanjšala.

Otoplitev v nedeljo

Vreme po Sloveniji bo tudi sicer nestanovitno. Od juga se bo oblačnost spet povečala, najbolj oblačno bo predvsem v osrednjih in jugovzhodnih krajih. Še vedno nas bo zeblo, temperature se bodo gibale od minus tri do pet stopinj Celzija.

V soboto bo večinoma oblačno z občasnimi manjšimi padavinami, po nižinah bo predvsem deževalo. V noči na nedeljo se bo v notranjosti Slovenije prehodno delno zjasnilo, v nedeljo pa od zahoda spet pooblačilo, a bo večinoma suho. Zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo. Več o vremenski napovedi ...

Odrezana Hrvaška

Pijavica nad hrvaškim morjem
Pijavica nad hrvaškim morjem FOTO: dnevnik.hr

Tudi Hrvaško je zajelo neurje s snežnimi meteži, sneženje spremlja tudi orkanska burja. Nekatere ceste so zaprte za ves promet, ponekod pa je prepovedan promet le za tovorna vozila s prikolicami in polpriklopnike. Orkanska burja je sinoči in danes najhuje prizadela kraje pod Velebitom. Blizu Karlobaga so sunki burje podrli električni daljnovod, večina otokov pa je praktično odrezana od sveta.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Irena Mlakar
06. 03. 2008 15.07
ja to je pa zato ker smo ljudje tolk unicl naravo da je tut popravt ne mormo vec! lohk bi mal zbolsal sam k amerika pa kitajska nikol ne bosta za! prou bedno je ze use skupik ni vec tapravih zim... sicer offtopic sam useen: ful mi gre na jetra un okvircek v desnm zgornm kotu k ti vsakic ko odpres stran zacne nakladat kaj se dogaja po svetu! mat kurba sej zato mamo porocila men se pa ne lup skoz enga in istka sranja poslusat tko da dejte tole stran mal izbolsat k to je res bedno... lp
mihec.zupopihec@email.si
06. 03. 2008 13.37
sneg ne ovira prometa ampak ljudje ne znajo vozit
theykilledKenny
06. 03. 2008 11.55
Ne zastopim nič! Takoj prevesti, v nasprotnem primeru umakniti to gnilo spakedravščino!
goso
06. 03. 2008 11.28
Vsake tolk mora ornk prepihat, če ne, je preveč zatohl.
theykilledKenny
06. 03. 2008 10.33
A tud pri franjotih? Uf potolažen sem.
barx
06. 03. 2008 09.55
kot da berem nek hrvaški članek, tako podrobno opisujete vremensko dogajanje v sosednji državi ....