Slovenija

Cerar: To je opomin, da se moramo na takšne nevarnosti še posebej preventivno pripraviti

Ljubljana, 09. 06. 2018 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
392

Neurje, ki je v petek zajelo vso Slovenijo, je najbolj prizadelo območje Črnomlja, Ptuja in Ormoža. Na območju Črnomlja je poškodovanih več kot 400 objektov, poškodovana so bila vsa vozila na prostem. Prav tako je toča ponekod uničila ves pridelek, povzročila je škodo tudi v gozdovih in na infrastrukturi. Cerar je obljubil pomoč, prioriteta bosta vrtec in šola.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Smrtonosna toča
    00:49
    Iz 24UR: Smrtonosna toča
  • Iz 24UR: Posledice neurja
    04:04
    Iz 24UR: Posledice neurja
  • Iz 24UR: Škoda v Črnomlju
    03:11
    Iz 24UR: Škoda v Črnomlju

Neurje s točo je v petek popoldan najprej zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, nato pa v večernih urah še vzhodno Slovenijo, vse od Posavja preko Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Na pomoč pri sanaciji posledic neurja so morali priskočiti gasilci. 

V Črnomlju poškodovanih več kot 400 objektov

Na območju Črnomlja, ki ga je petkovo neurje najbolj prizadelo, se danes nadaljuje odpravljanje posledic. Domačim gasilcem, ki so delali pozno v noč, so na pomoč priskočili kolegi od drugod, pomagajo tudi domačini. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prioriteta odprava škode na šolskih objektih

Črnomelj je obiskal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Ogledal si je posledice neurja, prisluhnil pa je tudi predstavnikom lokalne skupnosti in civilne zaščite. Kot je dejal v izjavi za medije, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden in v najkrajšem možnem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim. 

Najprej se je zahvalili gasilcem, civilni zaščiti in vsem drugim, ki so priskočili na pomoč. Kot je dejal, bo vlada takoj prihodnje dni zagotovo obravnavala to zadevo in se seznanila s posledicami in škodo, ki jo je povzročila vremenska ujma.

Dogovorili se bodo tudi, na kakšen način lahko pomagajo, kajti treba bo finančno in drugače pomagati. Sicer pa pred tem potrebujejo oceno škode, da bodo lahko sprejeli ustrezne ukrepe.

Dodal je, da bo treba v primeru poškodovanega otroškega vrtca Čardak in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Ko bodo dobili celoten pregled, bodo opredelili prioritete, med katere je uvrstil sanacijo omenjenega vrtca, šole in drugih javnih objektov. "Moramo pa poskrbeti, da bomo vsem pomagali," je dejal.

"Šlo je za izjemno hud dogodek in to je samo še en opomin, da se bomo morali v Sloveniji na takšne izjemne padavine, izjemno točo in druge nevarnosti še posebej preventivno pripraviti," je še opozoril Cerar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na pomoč črnomaljskim gasilcem, ki so že v petek priskočili na pomoč kolegi iz Metlike, kot tudi delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana, so prispele tudi enote iz Kočevja in Novega mesta.

V odpravljanje posledic neurja so se vključili tudi številni zaposleni v tamkajšnjih podjetjih in občinski upravi kot tudi občani. Na občini prizadete prosijo za potrpežljivost, tiste, ki bi želeli pomagati, pa prek družbenega omrežja Facebook vabijo k sodelovanju pri odpravljanju posledic neurja.

Neurje s točo, ki je v petek popoldne zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, je za seboj pustilo pravo opustošenje. Toča, debela kot jabolko, je pustošila v mestu Črnomelj in številnih okoliških naseljih. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Po oceni županje Občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič in štaba civilne zaščite Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Štab je prejel več kot 500 klicev za pomoč.

Med poškodovanimi objekti tudi šole, zdravstveni dom, dom starejših občanov

Med drugim je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica. Poškodovane so tudi strehe številnih podjetij.

Vodstvo črnomaljskega v toči močno prizadetega otroškega vrtca Čardak je starše, ki imajo možnost varstva svojih otrok kje drugje, zaprosilo, naj ti prihodnje dni oziroma do sanacije poškodovanega vrtca ostanejo doma. Za preostale otroke bodo začasno uredili novi del vrtca in del otrok začasno nastanili drugje. Namestnica ravnateljice črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča Irena Veselič Kos je ocenila, da je stanje v vrtcu slabo. Zaradi poškodovane strehe zamaka in voda na več mestih teče v igralnice. Obstaja tudi nevarnost kratkega stika ter odpadanja ometa.Tla v igralnicah so mokra, potrebna bo menjava strehe in sanacija stropov ter električne napeljave, je opozorila.

Drugi črnomaljski otroški vrtec Loka, ki jo je odnesel z manj poškodbami, naj bi v ponedeljek normalno obratoval. Sicer pa tudi tam starše prosijo, naj otroke v vrtec pošljejo le, če nimajo druge možnosti varstva, je še dejala Veselič Kosova.

Petkova toča je sicer poškodovala tudi streho črnomaljske osnovne šole, kar pa naj ne bi okrnilo ponedeljkovega pouka, je še povedala črnomaljska županja.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Ponekod uničen ves pridelek

Gasilci so bili po besedah županje na terenu pozno v noč. "Strehe so odkrite, potrebno jih je prekriti s folijo, škoda na stanovanjskih objektih je neizmerna," je povedala črnomaljska županja.

Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje in vinograde. V ponedeljek gre na teren komisija, proti koncu tedna pa bodo imelo prvo oceno škode v kmetijstvu, gospodarstvu in na objektih, je napovedala. Na določenih območjih je neurje uničilo tudi ves pridelek. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je toča poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.

Na občini so že zaprosili na pomoč in so v stiku z ljubljansko upravo za zaščito in reševanje. "Aktivnosti tečejo naprej, da nam pomagajo sanirati naše javne stavbe in vse ostalo. Tega proračun občine Črnomelj poleg ostalih obveznosti ne more pokriti sam," je pojasnila županja. Za pomoč iz interventnih sredstev za sanacijo vrtcev in šol so prosili tudi premierja Cerarja.

Škode po prvih ocenah za tri milijone evrov

Črnomaljska županja napoveduje, da jim v 14 dneh uspelo sanirati večji del poškodovanih objektov, a sanacija bo po njeni oceni trajala celo leto ali še dlje.

Škoda v vsej črnomaljski občini naj bi po njenih prvih, grobih in nepopolnih ocenah dosegla tri milijone evrov. Za prihodnji teden oziroma takoj, ko dobijo ocene s terena, je napovedala izredno sejo črnomaljskih svetnikov. 

Na območju Ptuja in Ormoža obsežni izpadi elektrike

Zaradi nevihtne fronte, ki je dosegla severovzhod Slovenije, so bili gasilci dolgo na delu tudi v sedmih občinah na ptujskem in ormoškem koncu. Črpali so meteorno vodo iz hiš in prekrivali odkrite strehe, med drugim na osnovni šoli Videm. Prišlo je tudi do obsežnih izpadov elektrike, zjutraj pa so se razmere umirile.

Neurje uničilo poljščine
Neurje uničilo poljščine FOTO: Gregor Cvetko

Nevihtni val, ki je prihajal iz jugovzhodne Slovenije, je široki pas na severovzhodu Slovenije ob meji s Hrvaško zajel okoli 20. ure. Prizadete so bile občine Majšperk, Kidričevo, Goriščnica, Ormož, Sveti Tomaž, Dornava  in Ptuj, nato pa se je nevihtni oblak preselil v Prekmurje.

"Aktiviranih je bilo 27 gasilskih društev in več kot 400 gasilcev," je povedal vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje v tem delu države Dragomir Murko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V več kot 150 objektih je bilo potrebno črpanje meteorne vode, ki je zalila predvsem kletne prostore. Zaradi razmočene zemlje se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov - v Svetem Tomažu je bila lokalna cesta danes zaradi tega zaprta. Zaprta je bila tudi železniška proga v Cvetkovcih, ki jo je zalila meteorna voda.

V kakšnih desetih objektih, večinoma stanovanjskih hišah, je neurje poškodovalo strehe, med drugim v osnovni šoli Videm, a ni večje škode. Za razliko od jugovzhodne Slovenije tu ni bilo toče ali pa je bila v manjšem obsegu, po Murkovih besedah v velikosti lešnika. Danes se tako pripadniki civilne zaščite ukvarjajo predvsem z odpravljanjem nanosov gramoza in zemljin.

V občini Zavrč se je, kot so sporočili iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, po neurjih sprožil zemeljski plaz v velikosti 10 kubičnih metrov in zasipal cesto. Gasilci PGD Zavrč so zavarovali in označili kraj dogodka. Cesta do nadaljnjega ni prevozna.

Brez elektrike na tem območju ostalo skoraj 11. 000 uporabnikov

Zaradi nevihte je bilo v petek zvečer brez oskrbe z električno energijo kar 10.900 uporabnikov Elektra Maribor. Kot sporočajo iz podjetja, jim je ob velikih naporih čez noč uspelo vzpostaviti ponovno oskrbo velike večine uporabnikov.

Voznica zapeljala v jarek

Tudi mariborski policisti so imeli zaradi neurja kar nekaj dela. Obveščeni so bili o sedmih prometnih nesrečah. Le v enem primeru je šlo za lažje telesne poškodbe, v vseh preostalih nesrečah pa jo je k sreči skupila le pločevina. Na območju Zavrča, Ormoža, Gorišnice, pa vse do Ivanjkovc, je bila vožnja precej otežena - kar nekaj cest je bilo poplavljenih ali neprevoznih zaradi blata, padlih dreves ter naplavin. Pred mejnim prehodom Zavrč je bila v vozilu ujeta voznica, ki je zapeljala v jarek. Po intervenciji gasilcev se je lahko odpeljala naprej, so sporočili iz PU Maribor. 

Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v petek sicer zabeležili več kot 28.000 udarov strel. 

Tudi Pomurje ponoči zalito, nekateri še brez elektrike

Pomurje je neurje zajelo malo pred 21. uro, med obilnimi padavinami in močnimi sunki vetra je padala tudi toča. Odkrilo je več streh, podrlo števila drevesa, zalilo ceste in kleti. Prebivalci na nekaterih območjih so bili brez elektrike.

Nevihtni oblak je prizadel predvsem vzhodni del Pomurja, od Ljutomera in Veržeja do Beltincev in Dobrovnika. Kot je povedal tamkajšnji župan Marjan Kardinar, jim je zalilo celo občinsko zgradbo in ker so ostali brez elektrike, se je zamašila kanalizacija. Del občine tudi v soboto dopoldne še ni imel elektrike.

Poleg streh na več stanovanjskih hišah je veter odkril tudi streho na tamkajšnjem gasilskem domu. Kardinar je razočaran tudi zato, ker se pomurski župani še vedno niso dogovorili, ali se bodo vključili v sistem obrambe pred točo.

O škodi v kmetijstvu še težko govoriti

Sicer pa so bile na terenu številne gasilske ekipe na celotnem območju od Ljutomera do madžarske meje. Odstranjevali so podrto drevje, prekrivali odkrite strehe in črpali vodo iz poslopij. Med drugimi so morali posredovati tudi gasilci v občinah Murska Sobota, Velika Polana, Lendava in Križevci pri Ljutomeru. Na soboškem centru za obveščanje pravijo, da so številne gasilske enote še vedno na terenu.

Nevihtna fronta je v Pomurju poškodovala tudi velik del električnega omrežja, največ izpadov je bilo na območjih Lendave, Ljutomera, Murske Sobote in Radencev. Okoli tri četrtine uporabnikov so uspeli priključiti na omrežje okoli 1. ure, nekateri pa so še vedno brez elektrike.

O škodi v kmetijstvu je po besedah direktorja kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franca Režonje še težko govoriti. Kot pravi, na srečo ni padala t. i. suha toča, ampak med dežjem, kar je škodo ublažilo. Za zdaj tako ne kaže, da bi bili pridelki huje poškodovani. "Seveda pa so mehanske poškodbe vidne, vendar predvsem od vetra in dežja," je povedal Režonja.

V Murski Soboti pa je voda zalila tudi bolnišnico. 

Iz uprave za zaščito in reševanje pa so poročali tudi o plazu na področju Lendave.  

Huda ura tudi na Celjskem

Celjska izpostava uprave za zaščito in reševanje poroča o zalivanju prostorov z meteorno vodo, poškodovanih ostrešjih zaradi močnega vetra in vetrolomov. Na območju občine Šmarje pri Jelšah je meteorna voda poplavila dvorišče in prostore gasilskega doma v Mestinju. Voda je zalila tudi osem učilnic osnovne šole v Rogaški Slatini, gasilci pa so posredovali tudi pri čiščenju vozišča, na katerem je bil mulj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
11. 06. 2018 16.52
+1
Je mogoče kdo iz mirovnega inštituta ali pa ostalih kvazi humanitarnih nevladnih organizacij odšel pomagati v Belo krajino ljudem katerih domovi so bili uničeni kljub temu da imate zelo dobro finančno zaledje!! Videl sem samo gasilce, RK in civilno iniciativo!! Predvsem pa GASILCE!! Hvala vam!
jamajaka
10. 06. 2018 21.29
štajerska pa dolenjska res nima sreče z vremenom
Cogo
10. 06. 2018 11.34
+0
Pametnjakovć. V tem primeru bi itak on moral pripraviti, saj se je 4 leta sončil na vladi. Zdaj pa obljublja denar, ki ga bo zagotovila nova vlada. Neprebavljiv človek.
omega _v6
10. 06. 2018 09.43
+4
Res smešna izjava!! Daj Cerar kako se naj ljudje na taka neurja še posebaj pripravijo?? Naj sejejo v kleteh?? Kaj naj odkrijejo strehe,da jim toča nebo uničila kritine!! Imeli smo srečo,da smo preživeli zadnja 4 leta pot tako čudnim predsednikom vlade!! Še dobro,da ni ljudem dejal,da so sami krivi zakaj pa imajo hiše!! Res sramota od CERARA!!
Bitktamp
10. 06. 2018 09.41
+3
Ivan bo zrihtal da bo toča na gor letela ne na dol, to piše v programu sđs
korintos23
10. 06. 2018 09.25
+1
Samo zavarovanje nas pri tem reši, pošteno zavarovati. Drži pa da to ni poceni, vendar....
staridida
10. 06. 2018 09.38
-1
Kdo ti bo pa zavaroval takšno hišo, ki ima strešnike na rem elnjih-moja hiša ima streho iz betonske plošče debeline 10 cm-lahko pade granata, ne gre skozi...
srebrnibreg
10. 06. 2018 09.19
-4
Vidim, da ene motijo ljudje kateri opravljajo delo tišlarja. Moti pa tiste kateri so navdušeni nad JLA kaplarjem in bi radi, da nam en ubogi KAPLAR vlada.
srebrnibreg
10. 06. 2018 09.27
+2
Ćuj kori do nedelje je bil ornk pri zadet po nedelji je pa totalno. Edino tista institucija na vzhodu Ljubljane ga lahko poskuša k sebi spraviti kot njegovega malega Orbana.
Samokolnica12345
10. 06. 2018 09.36
+1
Pa zastrašuje slovenski narod, kaj ne?? Naivnež
staridida
10. 06. 2018 09.41
-3
Vsebolj verjetno je, da ti bo kaplar vladal....
Krpan Martin
10. 06. 2018 09.18
+3
V interesu zavarovalnice je,da nas čim večkrat potolče toča. Da zavarujemo pred točo. Imel sem tak primer,pa sem šele z pomočjo odvetnika dobil 30% od poravnane škode. To je država v ozadju, hebe se njim za narod,samo da ni JJ na obalsti! Banda erdeca
srebrnibreg
10. 06. 2018 09.29
+0
omega _v6
10. 06. 2018 09.48
+2
Imam vse zavarovano na NOVO vrednost pa sem dobil nazaj tudi škodo,ki so jo utrpele rože na bakonu!! Vendar pri sklenitvi ne smeš skopariti!! Smo pa ljudje čudni za nov avto na lizing ni predrago tudi 1500 evrov premije za hišo pa je že 200 evrov ogromno!!
srebrnibreg
10. 06. 2018 09.17
-5
Pridem na portal pa vidim, da se je stonicknemu blesoju spet odpeljalo. spet se na portalu samo zadovoljuje.
Sputnik
10. 06. 2018 09.16
-3
ja cerar bravo lepe besede če pozabiš da smo poligon za testiranje manipulacije vremena ker ne moremo plačat nato članstva. ta toča ni po nesreči
srebrnibreg
10. 06. 2018 09.24
+4
To bo ja. Namreč v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Britaniji, Ameriki, Avstraliji namreč nimajo toče in neurij.
Sputnik
10. 06. 2018 09.33
+1
se spomniš postojne pred leti?? raje preveri dejstva pa pol klobasaj o komunizmu
Samokolnica12345
10. 06. 2018 09.14
+7
Bravo Cerar zdaj ko si prišel tja imajo še en dan zraven pokvarjen
vertex
10. 06. 2018 09.06
-2
bravo cerar...jansa in njegova tv so se že vrnili v 1945 in nadaljujejo druga svetovna
odkimasin
10. 06. 2018 08.56
+5
A se je faliran tišler kej pokazu?
prašek
10. 06. 2018 09.01
-2
Čaka še na doštudiranega abrambaslovca !
Mogočnež
10. 06. 2018 09.26
-5
Samo Janša nas lahko obvaruje pred prišleki, ker je edini, ki ima hrbtenico! Janša NAPREJ Slovenija je s tabo!
Mogočnež
10. 06. 2018 08.55
+6
Cmerar je zafuru Slovenijo bolj kot toča, lohk spoka, da zmagovalec slovenskega ljudstva uredi stvari kot je treba!
prašek
10. 06. 2018 09.00
-1
Vsi že prav težko čakamo, da zmagovalec uredi stvari ........... Kdaj bo nova vlada ?🐑
prašek
10. 06. 2018 09.06
+1
Migranti ne bodo v vladi, se vsi bojijo abrambnika ..............
staridida
10. 06. 2018 09.29
-1
A šarec še ni sestavil vlade?-neko zatišje je postalo-verjetno je poštudiral, kaj mu sledi v levi kaoliciji...
CHANEL MADEMOISELLE
10. 06. 2018 08.45
+13
Cerar je odstopil. Zakaj reklama za njega?
prašek
10. 06. 2018 08.49
-4
Zato, ker je v zmagoviti koaliciji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
10. 06. 2018 08.51
+1
KO pa bo Jovan doktor Janez prevzel vladanje, Cerarja ne bo več. Garantiram ☺🐑
User112003
10. 06. 2018 08.37
+8
In kako misli on preventivno na takale bombe k padajo dol z neba? Reši nas samo jeklena streha? Hahahha
prašek
10. 06. 2018 08.40
-5
Samo zaradi takih nevarnosti sem jaz streho prekril z Hosekro. Sem zelo zadovoljen !
Motogpfanatik
10. 06. 2018 08.28
-8
Ej prjatli, ma kir od vas Reddit account, če ima če bi lahk volil za moj projekt pr eni kriptovaluti, voliš pa tak, da komentiraš "Upfiring Community Website" hvala vsem ko bodo lahk manipuliral volitve za mene haha, ker 24 ur ne dovoli linkov lahk greš pod subreddit Upfiring pa maš čist bliz vrha en post ko se imenuje Upfiring Communities Bounty Campaign
tadej991
10. 06. 2018 08.19
+5
Haha, lejga cmerarja vzga zagredga ZDEJ...
prašek
10. 06. 2018 08.18
-9
Žled, vetrolom , toča, Jovan, ........................ same naravne nesreče v Sloveniji !!!!
sid33
10. 06. 2018 08.17
+11
A tišler je že sestavil vlado?
prašek
10. 06. 2018 08.23
-14
Na vrsti je nedvomni zmagovalec volitev, Jovan doktor Janez. Njega vsi čakamo-čakajo! Kdaj bo vlada ?????