Slovenija

V kolonah dopustnikov ta konec tedna izjemoma tudi tovorna vozila

Ljubljana, 28. 06. 2019 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P./L.Š.
Komentarji
90

Zaradi težav v železniškem prometu lahko ta konec tedna pričakujemo povečan tovorni promet, še posebej proti in iz Luke Koper. Na avtocestah bodo izjemoma tudi tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton. Soboto bo zaznamoval tudi začetek počitnic v Avstriji, na Češkem, Slovaškem, v Belgiji in delu Nemčije ter Švice.

Prihajajoči konec tedna bo prvi po začetku počitnic pri nas, prav tako pa se počitnice začenjajo v Avstriji, na Češkem, Slovaškem, v Belgiji in delu Nemčije ter Švice. Največja gneča se pričakuje v soboto dopoldan, ki velja tudi za uradni začetek turistične sezone.

Turistična sezona uradno traja do 8. septembra, s tem pa velja tudi omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone. Ob sobotah ta omejitev velja od 8. do 13. ure, na primorskih cestah od 6. do 16. ure, ob nedeljah pa od 8. do 21. ure in na primorskih cestah do 22. ure. 

Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji med drugim določa, da omejitev prometa iz odredbe ne velja, ko je vožnja potrebna zaradi preprečitve ali odprave neposredne nevarnosti za premoženje.

A ta konec tedna bodo zaradi težav v železniškem prometu – zaprto progo Koper–Divača naj bi po zadnjih informacijah odprli v soboto ob 9. uri – na cestah tudi tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7500 kilogramov. Povečan promet tovornih vozil je mogoče pričakovati na območju celotne Slovenije, opozarja Prometnoinformacijski center. 

Pobudo za sprostitev tovornega prometa v in iz koprskega pristanišča so zaradi nesreče v predoru Hrastovlje dali na ministrstvu za infrastrukturo. O tem so obvestili tudi Generalno policijsko upravo in družbo DARS. 

"Ministrstvo za infrastrukturo je na pobudo Luke Koper in Združenja za promet pri GZS sprejelo odločitev, da bodo v soboto in nedeljo izjemoma dovoljeni prevozi tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, v in iz koprskega pristanišča," so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Ministrstvo se je tako odločilo na podlagi člena odredbe o omejitvi prometa na cestah, ki med drugim določa, da omejitev prometa iz odredbe ne velja, ko je vožnja potrebna zaradi preprečitve ali odprave neposredne nevarnosti za premoženje.

Zaradi težav v železniškem prometu bodo ta konec tedna na avtocesti tudi tovorna vozila, ki presegajo 7500 kg.
Zaradi težav v železniškem prometu bodo ta konec tedna na avtocesti tudi tovorna vozila, ki presegajo 7500 kg. FOTO: Miro Majcen

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je ob robu današnje skupščine družbe ukrep ministrstva pohvalil. Pretirane gneče na cestah ne pričakuje, saj bo ukrep veljal samo za nekatere nujne primere.

V zvezi s težavami po torkovi nesreči je povedal, da so sprejeli več ukrepov za omilitev težav kupcev. Po njegovih besedah razen tega, da je nekaj tovora ostalo v pristanišču oz. na železnici, večjih težav ni.

Zadel je glede morebitne preusmeritve ladij v druga pristanišča zatrdil, da "v tem trenutku nimamo informacij, da bi kak kontejner na ta račun pristal v kakem drugem pristanišču, se pa lahko zgodi, odvisno od tovora in od tega, koliko se mudi".

Dela na cesti

Na primorski avtocesti bo predvidoma do jutri, 29. junija, zaprt uvoz Kozina proti Kopru. Obvoz je preko priključkov Divača in Kastelec. Danes bodo na tem odseku prestavljali delovno zaporo, zato lahko občasno nastanejo zastoji.

Zaradi odstranjevanja cestninske postaje je na štajerski avtocesti zaprt uvoz Lukovica proti Ljubljani, zaradi postavitve portalov pa bo ob 3. uri zjutraj popolna zapora ceste med Krtino in Domžalami ter med Šentjakobom in razcepom Zadobrova. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sentis
29. 06. 2019 07.40
+5
V glavni sezoni začnejo rušit cestninsko postajo, zdaj so dovolili še tovornjakom skozi. In to v času ko se pričakuje največji transfer turistov čez Slovenijo. Only in sloveniastan.
Uporabnik458403
29. 06. 2019 08.13
+1
A zate je pomembneje, da nekje stoji 3 ure proizvodnja, kot da turisti vozijo 3 ure dalj casa............
RamzesII
28. 06. 2019 19.27
+5
Me zanima kateri most bo popustil pod osemtonci.
RamzesII
28. 06. 2019 19.30
+0
Mislim, sploh ne povedo kolikšne bodo dejanske teže tovornih vozil s tovorom vred. S tovorom, ki se po AC običajno ne vozi.
Uporabnik960530
28. 06. 2019 19.36
+7
Hladilniki 40 ton, cerade do 40 ton, ostalo pa tudi do 40 ton... saj ne bodo vagone nakladali...A sploh kaj razmišljate???? Tovor se prilagodi transportu...ostalo so izredni prevozi...
DeBill
28. 06. 2019 18.42
+3
ministrstvo s fukuljo na čelu ne more preklicati zakona, katere del je odredba. To je neustavno. Tele majo prste v luki in nočejo izgubit zaslužka ene pol zgubaške firme. sram naj jih bo. tole bi bilo zrelo za ustavno obtožbo. z marjančkom debilčkom na čelu. sem mislil, da je mož bolj resen.
DEEP
28. 06. 2019 17.24
+3
Na mars, tam bomo jedini i sami in jednima ni to nebo prav!!Čudno seme!!
JApajaDAja
28. 06. 2019 16.45
+7
če grem jutri, na sprehod po slo avtocesti,do pirana in v nedeljo popoldan nazaj, rabim za ta sprehod vinjeto?
Burtonnn
28. 06. 2019 17.11
+16
RamzesII
28. 06. 2019 16.25
-13
Koliko krat je treba ponoviti ena in iste zadeve in kaj neki bodo tovorila ta težka tovorna vozila, s spremstvom predvidevam, že zaradi varnosti.
HorstWiesel
28. 06. 2019 15.22
+8
Za vzhodno evropo bi lahko robo razkladal v črnem morju.
Burtonnn
28. 06. 2019 14.28
+19
Običajno to počnejo obupneži, ne pa urejeni gospodarstveniki, da ne rečem politiki. Sobota je dan za počitek vozačev kamionov, ne pa ustvarjati dren na cestah. Sicer pa, saj niso kamioni bili "prikrajšani" na poti do luke, vlaki niso vozili. Vendar se pri nas vedno najdejo pametnjakoviči, da zabluzijo. Če že ni kakšnega Putina na obisku, "da stoji cela država", pa dejmo tovornjake na cesto, da ljudstvo občuti, da obstaja vlada v tej državi.
Uporabnik458403
28. 06. 2019 14.43
+35
Burtonnn......ti ocitno nimas pojma, kaj pomeni, ce vlaki ne vozijo 2 dni........... Sedaj so primorani vse nakladati na kamione, celo prosijo prevoznike in soferje, ker v luki ni vec prostora za razkladanje.... Tudi zeleznice prosijo prevoznike, da bi zvozili terminsko robo, ker drugace bodo penali....... A ti mislis, da v luki Koper delajo lagano in da lahko kar naenkrat nalozijo enkrat vec kamionov...... To pomoni, da se delovni cas raztegne na soboto in nedeljo in celo kamioni dobijo dovoljenje za voznjo, kljub klasicni zapori oziroma prepovedi............ ENI SE PAC NE ZAVEDATE KAJ POMENI, CE SE 2 ALI PA 3 DNI NE MORE NORMALNO OPRAVLJATI PREVOZOV...
Burtonnn
28. 06. 2019 16.17
+4
@svetice, ti nimaš pojma. Pa kaj, če vlaki ne vozijo 2 dni v luko Koper? A je morebiti vojno stanje? Pa naj ljudje gredo na dopust, če nimajo kaj počet, tako kot drugje. Nihče se ne vpraša, kje bo končalo 10Kl kerozina. Kar tako ga bodo "postrugali" v eni uri, kot da bise nekdo poscal. To je problem, ne pa luka Koper zaradi nekaj dnevnega vlakovnega izpada. Bodo vsaj tisti, ki kar naprej bremzajo nekatere projekte v tej državi začeli drugač razmišljati. Korošci že nekaj desetletij bemtijo za svojo cesto, pa nič. Dolenjci na desni strani , prav tako. Karavanke so tudi obtičale, ja kamor pogledaš zastoji. Poglej kako avstrijci rešujejo problem svojih prevozov, pa ti bo vse jasno, da o švicarjih ne govorimo. Slovenija je postala ozko grlo transportov, ne glede na katero stran se obrneš.
Uporabnik458403
28. 06. 2019 17.56
+9
Burtonnn.......... A v luki Koper naj grejo na dopust, ker imajo slovenske zeleznice tezave.......? A ti mislis, da lahko poljubno casa razkladajo ali nakladajo tovorno ladjo.......? A mislis, da bodo ostale ladje se toliko dlje cakale.......? TI OCITNO NE VES, KAJ SO TERMINI..... pa termini so v prvi vrsti namenjeni za lazje nacrtovanje, ker drugace bi bil kaos........... Da kerozin cim bolje pocistijo so zato aktivirali dodatne kamione......... V praksi to izgleda tako, da kamioni izvozijo kontajnere iz Luke Koper do Divace ali Postojne, kjer jih pol nalozijo na vlake..........
Uporabnik960530
28. 06. 2019 18.23
+8
Se vidi, da nekateri nimajo pojma o transportu pa logistiki...sevede bi pa vsak dan radi nov kavč v Harvey norman, tud če je nedelja, ali pa ploščice....karkoli....nalašč nisem omenil sveže hrane, kruha idr...pa KIA na Slovaškem mora delat...nimajo zalog, da bo en bum bar k nima pojma lahko v ponedeljek kupil avto....ali pa Mercedes na Madžarskem....Pojdite na dopust razni @Burtonnn-i....pa ne hodite po trgovinah soboto pa nedeljo...
DeBill
28. 06. 2019 18.46
-4
meni DOL VISI za dve privat firmi. Luka in SŽ sta podjetji in ne družbeni sistem, delajo dobiček, ampak ne na račun državljanov. Tega be bci državne sorte ne štekate. Škodo bo imelo 500.000 ljudi najmanj, ne pa neki ebeni lastniki. in če bo vsak na škodi samo za uro časa, bo presegla škoda letni dobiček luke. Torej smo vredni kot smeti v luki za našo državo.
Burtonnn
28. 06. 2019 19.39
-3
@pozitivec,@svetice; pišite o dejstvih, a ne smešnice. Ne vidiš privatnega kapitala posameznikov na račun državljanov, tudi za ceno onesnaženja vode za prebivalstvo Istre. Eisenbahnerrji so hoteli na brzino "zmutit" in kar postaviti progo na neočiščeno podlago. Opažam, da vas je kar nekaj, ki se razumete v logistiko in transport. Preseneča pa me, da bluzite po teh straneh, namesto, da počnete kaj koristnega na področju transportne logistike.
Uporabnik960530
28. 06. 2019 19.44
+4
glej De Bill...glede na tvoje komentarje, domnevam da si v JS ali JU in mešaš meglo.... ne ustvarjaš nič, ne rabiš nič od zunaj...seveda te ne briga za eno Luko...ti rabiš hodit v službo do petka do 15h, pa da so zate prazne AC in magistralke, ko se zmisliš it na morje..... pa da so police v trgovinah polne svežih artiklov vsak dan ko se zmisliš vsako uro....za to res ne rabiš transporta, nobenih kamionov, ne ladij, ne vlaka, ne aviona u Münchnu čakat...seveda bo imel polne rezervarje kerozina...briga te za vse...ti si glavni in vsi samo čakamo, da taki ko ti izrazite kako željo po čem... Po Evropi je kar nekaj par 1000 firm, ki imajo dobavo iz Kopra....prej sem naštel par.... Če ti ni kaj jasno, pa pojdi v Luko Kp, pa vprašaj kaj vse se preko njih prevaža... Raje utihni in si ne delat sramote s svojimi bedastimi nevednimi komentarji...
Uporabnik458403
28. 06. 2019 20.15
+7
Burtonnn............ A zate Luka Koper obstaja zaradi kapitala in ne za ljudi..........!! LUKA KOPER OBSTAJA ZATO, KER JO HOCEMO, DA NAM PRETOVORI DOBRINE IZ LADJE IN NA LADJO........ Ti se sploh ne zavedas, koliko ljudi ima delo, ker se njihovi proizvodi odpeljejo z ladjo na drug konec sveta......samo v Sloveniji so sigurno vse vecje firme, katere poslujejo preko Luke Koper....... V kolikor se en dan ne dela v luki koper pa je ze kaos in se vsi plani podrejo, ter izgubi zaupanje in bodo sli k sosednjim lukam.........
Tir1
28. 06. 2019 14.02
+13
Prav je tako - važno, da Vili in kompanija (SDS) zavirajo drugi tir... Prav je, da omogočimo tovorni promet našim firmam - zakaj bi prednost dajali turistom, ki gredo na Hrvaško?
borec91
28. 06. 2019 14.28
+0
DeBill
28. 06. 2019 18.48
-3
luka je za slo čista zguba. ogromno onesnaženje, obremenitev prometa za borih 50mio na leto. na tem prostoru v tem času je treba narediti dobiček vsaj 250mio in turizem bi ga naredil. dajmo luko zapret pa bo najbolje. če ne verjamete, vprašajte strokovnjake. drugi tir pa se ne bo povrnil nikoli, ta zgodba se v bistvi imenuje reševanje kolektorja, ki je na kolenih.
Intimnanega3
28. 06. 2019 14.01
+20
nič ne zavidam vikendašem s prikolicami na pavšalu
Uporabnik960530
28. 06. 2019 18.25
+6
Mi ne pride na misel, da grem na Primorsko.... je na Gorenjskem luštno hladno...
murinar
28. 06. 2019 13.53
+21
Vse bi bilo lahko narejeno kot se šika ,če nebi toliko pokradli !
gor300
28. 06. 2019 13.41
+35
Dars bi mi moral vrnit 40% cestnine in 50% vinjete, ker naše ceste so svinjarija...
Uporabnik458403
28. 06. 2019 13.45
-20
Gor300............ Zakaj bi pa vracali 50% vinjete.....? A zatob ker nisi nek del avtoceste prevozil tako hitro kot TI HOCES......?
Intimnanega3
28. 06. 2019 14.02
+21
očitno se voziš po lokalnih cestah , če ne veš kakšna so stanja na avtocestah. sam poglej zdejle ob treh na ljubljansko obvoznico.si kuhan in pečen, če hočeš na drugo stran ljubljane
Tir1
28. 06. 2019 14.05
+2
Uporabnik458403
28. 06. 2019 14.12
+3
Intimnanega3........... Zakaj pa hoces na drugo stran........? Pol jih gre v nakupovalno sredisce po nakupih brez nakupa......... Zakaj se vsak vozi s svojim avtom in z telefonom v roki.........kriv pa je kamion.......
DEEP
28. 06. 2019 18.02
+0
Uporabnik960530
28. 06. 2019 18.28
+4
Sam se vozim po lokalnih cestah, čimveč, ker se peljem hitreje ko po AC...pa vsakih 200 m je gostilna, lahko se obrneš kadarkoli.... Hitreje pridem iz KP do KR lokalno, kot pa po zastojih...ali pa iz CE do KR....lokalno je zakon... imam vinjet za 360€ letno....pa se izogibam AC...
Uporabnik960530
28. 06. 2019 18.31
+4
Iz Tržiča pa do Rudnika rabiš cca...25 - 30 minut.... 50 km, iz Bežigrada na Rudnik pa enako....ali pa iz KR preko Medvod do Vrhnike 1 uro...je treba gledat katero uro kreneš na pot...
LazniviZares
28. 06. 2019 13.37
+6
Beda socialisticne neinfrastrukture v vsej svoji lepoti...nic nimamo nic...resnicno nic.
marzo
28. 06. 2019 13.18
+19
Tovorni promet iz Luke KP je zanemarljiv in ne bo povzročil nobenega kolapsa. Primorsko AC dnevno prevozi 8.000 tovornjakov, od tega jih je v Luko KP ali iz nje namenjenih le 1.500. Vse ostalo je tranzit vzhodna Evropa - Italija.
Uporabnik458403
28. 06. 2019 13.35
+9
Marzo........1500 kamionov gre vsaki dan v luko Koper, sedaj jih bo moralo iti se enkrat toliko, ker vlaki ne vozijo.... Tudi v Kopru ni samo Luka Koper ampak se je veliko drugih firmb da ne omenjam prevoznikov, kogredo soferji domov parkirat...... Po drugi strani pa kaj ima veze, ce gredo samo tranzit, saj drago placajo avtocesto, proti vam, kateri placate poceni vinjeto pol pa samo modrujete in pametujete.........
mali.mato
28. 06. 2019 12.46
+24
V soboto nas torej čaka prometni kolaps.
Intimnanega3
28. 06. 2019 14.03
+4
Uporabnik960530
28. 06. 2019 18.32
+5
Diegol14
28. 06. 2019 12.43
+8
Kriva je narava ker je samo 2 meseca vroče....
borec91
28. 06. 2019 12.41
+12
taka svinjarija se nikjer drugod ne bi dovolila. kaj nas briga luka koper za drzavljane raj skrbite ne pa te pozresne lobije
LazniviZares
28. 06. 2019 13.38
+4
Tako je levicar ! Kaj bomo k..delali luko zapret on vsi na morje se hladiti.
borec91
28. 06. 2019 14.30
-6
ti tko znas samo iz kruha drek delat desnicar
mariomandzukic
28. 06. 2019 12.35
-20
javljam se iz J Dalmacije,Makarska...turistov tolk,da si brisace na plazo nosmo ze ob 8 zjutraj,saj je kasneje prakticno nemogoce najt ksn prost kvadratni meter ,pa se glavna sezona sploh se ni zacela...tle v Makarski sem ze 6 dni in se nisem slisal Slovenscine..najvec je Anglesko govorecih turistov,francozov,pa tud Spancev in Iatinosov je velik..lep pozdrav vsem iz soncne Makarske..jutr krenemo proti Mljetu
Otancici
28. 06. 2019 12.47
+30
Marijo ostani tam, ti placam jaz sam, da nikoli vec ne slisim zate.
LazniviZares
28. 06. 2019 13.39
+13
Makarska je predraga za tiste ki so vajeni piti malinovec in jesti kranske iz zmrzovalnika...
Intimnanega3
28. 06. 2019 14.05
+8
ahahahaha, šele ob 8h? pol pa ni neke gužve. Sicer pa v življenju še nisem doživela, da ne vi mela kam brisače dat tko kt eni radi pravjo, pa hodim v špici sezone na morje.Tko da ne pretiravi.Slovenci tud še pridejo, taprva runda je šla bl na otoke
Uporabnik960530
28. 06. 2019 18.34
+5
Mario...očitno ti je Dalmacija suđena… ostani tam...
TolstojV
28. 06. 2019 12.03
+30
Nesposobna cestna oligarhija že v soboto in nedeljo se dušimo v prometu zdaj nam boste pa še tovornjakarje spuščali ob vikendih na preobrnjene ceste. Ta železnica je res srednjeveška lahko vložimo v železnico milijone pa bo še vedno vozila najpočašneje v EU na železnici se itak zanimajo samo za plače enako na cestnem ministerstvu.
Uporabnik960530
28. 06. 2019 18.37
+4
Kdo te sili da greš na Primorsko...pojdi v AT, Švico...je hladno...ali pa Štajersko...aja...Žabarji ne smete čez Trojane...
drobiž
28. 06. 2019 11.59
+13
En mali predlog je kdo razmislil za zračne povezave iz SLO v turistične kraje okoli nas ?
Obalakebala
28. 06. 2019 12.38
+12