Slovenija

Od 25. junija razglašena požarna ogroženost

Ljubljana, 24. 06. 2019 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava za zaščito in reševanje je razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 25. junija. V tem času je v naravnem okolju prepovedano požiganje, odmetavanja gorečih ali drugih predmetov.

Slovenijo so v zadnjem tednu zajela močna neurja, ki so s seboj marsikje prinesla tudi točo. Samo v soboto so meteorne vode zalivale kleti in pritlične prostore objektov, celo prostore zapora na Dobu, knjižnice v Ljubljani in prostore zdravstvenega doma.

Samo v nedeljo so na Upravi za zaščito in reševanje zabeležili 110 dogodkov, v katerih so posredovali gasilci iz 118 gasilskih prostovoljnih društev in treh poklicnih enot. Tako so gasilci, dežurni delavci komunalnih in elektro podjetij odstranjevali podrta drevesa, ki so padla na elektroenergetske vode in vozišča. Gasilci so  prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih objektov, preusmerjali vodotoke in tako zaščitili več objektov pred poplavami. Sprožilo se je pet plazov, ponekod je bila motena oskrba z električno energijo.

Od 25. junija je razglašena požarna ogroženost.
Od 25. junija je razglašena požarna ogroženost. FOTO: Dreamstime

Čaka nas vročinski val, razglašena požarna ogroženost 

V tem tednu nas bo zajel vročinski val, ki naj bi vrhunec dosegel v četrtek, ko se bodo temperature po napovedih dvignile do 38 stopinj Celzija. Vročinski val pa je že zajel vzhodni del Iberskega polotoka in Francijo, v prihodnjih dneh pa bo segal še nad Alpe, Italijo, Nemčijo, države Beneluksa in na jug Skandinavije.  

Uprava za zaščito in reševanje je tako razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 25. junija 2019, in sicer na območju občin: Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje–Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren–Kostanjevica, Renče–Vogrsko in Šempeter–Vrtojba. 

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter prižigati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
24. 06. 2019 12.21
+0
Odmetavanje 'drugih predmetov', kakšno zvezo ima to ali imajo ti s požari.
Žac
24. 06. 2019 12.03
+13
Vceraj smo plavali,juter pozarna ogrozenost. Boj pameten.
matejdvanajsti
25. 06. 2019 10.53
V večjem delu države so res divjala neurja z močnimi nalivi, ampak predvsem ob morju nismo bili deležni večje količine dežja (pod 10 mm) in je res vse suho. Tako, da je razglasitev požarne ogroženosti za obmorske občine povsem upravičena.
tron3
24. 06. 2019 11.17
+6
In kva boste nardil, če bodo kurl pa to, tak kot vedn nč. Gasilci bodo gasil, sankcije pa nobene za povzročitelje.