Slovenija

'Čakajoče' maske na Kitajskem: kdo se igra na račun tistih, ki opremo krvavo potrebujejo?

Ljubljana, 09. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
1046

Kako dolgo bo na Kitajskem še čakalo skoraj šest milijonov kosov zaščitne opreme za Slovenijo? In zakaj Pošta Slovenije, ki naj bi logistično izpeljala posel, še vedno nima vseh navodil pristojnih? Ob tem pa naši zdravniki še vedno prosijo za zaščitno opremo in opozarjajo, da je ni dovolj? Kdo se igra na račun ljudi, ki to opremo krvavo potrebujejo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Na Kitajskem čaka oprema
    03:55
    Iz 24UR ZVEČER: Na Kitajskem čaka oprema
  • Iz 24UR ZVEČER: Vesel o nabavah zaščitne opreme
    08:10
    Iz 24UR ZVEČER: Vesel o nabavah zaščitne opreme

Potem, ko smo v torek razkrili, da vlada Janeza Janše kar 12 dni ni bila sposobna nabaviti opreme iz Kitajske (gre za skoraj šest milijonov kosov, ki jih ima na Kitajskem za Slovenijo pripravljenih Alibaba), so nam včeraj iz Pošte Slovenije sporočili, da še vedno nimajo vseh navodil od pristojnih za izpeljavo posla. In to posla, pri katerem ni posrednika, vlada pa je bila doslej sposobna skleniti kar za 116 milijonov evrov pogodb za dobavo zaščitnih mask in opreme z zasebniki, ki si bodo provizijo v večini vzeli. Še več, vse to se dogaja v času, ko zdravniki, medicinske sestre, strežnice v domovih za starejše tvegajo svoja življenja pri oskrbi okuženih s koronavirusom in ko zdravniki vlado še vedno opozarjajo, da ni dovolj zaščitne opreme.

Nadaljujemo z razkrivanjem zgodbe o zaščitni opremi, ki že 14. dan čaka na Kitajskem. (Fotografija je simbolična)
Nadaljujemo z razkrivanjem zgodbe o zaščitni opremi, ki že 14. dan čaka na Kitajskem. (Fotografija je simbolična) FOTO: Miro Majcen

Ponudba Alibabe – skoraj šest milijonov kosov zaščitne opreme (od tega je samo mask 5.600.000 kosov) – že 14. dan čaka na potrditev Slovenije – kaj in koliko. In kje smo danes?

V oddajo 24UR ZVEČER smo sicer povabili ob ključna ministra, ki skrbita za nabavo zaščitne opreme in mask. Želeli smo ju povprašati, v čem je težava pri tem poslu, pri katerem ni posrednika, in ali bosta morda spremenila sistem nabave, ki kot kaže, ni dodelan. Vendar se minister za obrambo Matej Tonin na naše vabilo ni odzval, prav tako gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Pošta Slovenije, državno podjetje torej, naj bi bila tista, ki v tej zgodbi igra vlogo uvoznika, vendar so nam včeraj sporočili, da se dogovarjajo "za morebitno izpeljavo logistične podpore pri nabavi zaščitne opreme". In da bodo omenjene aktivnosti izvedene, ko bo Pošta prejela vsa potrebna navodila in informacije. Pošta Slovenije je sicer v to zgodbo vključena že od začetka aprila.

In kako je bilo videti obiranje pristojnih do torka? 26. marca Alibaba pošlje Sloveniji nabavni predlog. Obrambno ministrstvo količinsko zahtevo pošlje naslednji dan. Dan kasneje, 28. marca Alibaba pošlje naročilnico. Po treh dneh tišine s slovenske strani Alibaba pošlje posodobljeno naročilnico, saj se nabavni trg z logistiko dnevno spreminja. Naslednji dan, 1. aprila, z obrambnega ministrstva javijo, da bo v tem primeru uradni uvoznik Pošta Slovenije. Še isti dan Alibaba posreduje ceritifikate in dokumentacijo, tako je tudi 2. aprila. Dan kasneje z Morsa odgovorijo, da zdravstveno ministrstvo potrebuje polno dokumentacijo opreme, testiranja, fotografije. Še isti dan Alibaba pošlje zahtevano in pojasni, da ne more zagotoviti vseh prevodov certifikatov, pri tem pa prosi za pomoč slovensko stran. In nato štiri dni tišina. V torek zjutraj zato Alibaba tako Mors kot Pošto obvesti, da lahko opremo držijo le še do konca dneva. In odgovor? Le od Pošte, in sicer, da še vedno čaka na navodila državnih institucij.

Najvišja avtoriteta, kar zadeva javna naročila in porabo proračunskega denarja v Sloveniji, ki dobro ve, kaj vlada lahko in česa ne sme početi pri nabavah - predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel pa meni, da bi država vendarle lahko neposredno uvažala opremo. "To stališče, ki smo ga zasledili v zadnjih dneh, ne drži, tako na evropski ravni kot na ravni slovenskih predpisov, takšne neposredne omejitve ni," opozarja.

Glede na včerajšnji odgovor Pošte nam, očitno navodila še kar čakajo.

V tem zapletenem sistemu naročanja, donacij, ponudb in nabave, ki vključuje dve ministrstvi, eno medresorsko skupino in v njej predstavnike še več ministrstev, očitno nekaj ne deluje kot mora. Tudi včeraj namreč nismo dobili konkretnega odgovora glede potrdila naročila, obrambno ministrstvo nas je le preusmerilo nazaj na gospodarsko, da imajo tam odgovore.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je na večerni novinarski konferenci odgovoril, da ministrstvo s podjetjem Alibaba ni imelo stikov. "Alibaba posluje z državnim podjetjem Pošta."

Kjer pa nimajo navodil.

Medtem pa lahko le ugibamo, koliko je še en dan čakanja več podražil nabavo te opreme. Že včeraj bi jo namreč lahko začeli dobivati, in to za slabih sedem milijonov evrov. Zaradi obiranja smo zamudili najverjetneje tudi drugo okno dobave za dražjo ceno - dobrih 10 milijonov evrov, morda celo tretje okno, ki nas bi že zdaj stalo skoraj enkrat več kot prva opcija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1046)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belibog
09. 04. 2020 18.57
+15
Zakaj na 24. propagirate laži, te maske, ki bi naj jih zrihtal Češko so brez veljavnega certifikata, za to omenjeni " dobrodelnež " ni hotel zaslužiti provizije z izgovorom, da se on ne razume v to, ha,ha,ha, on pa noče denarja. Kitajska vlada je prepovedala izdelovati maske firmam katere nimajo certifikata, med tem so jih firme brez certifikate izdelale na miljone in to hočejo zdaj prodati, zato se je " dobrodelnež Češko " odpovedal temu poslu, da ne bi bil potem on kriv za certifikat ampak bi vlado potunkal, takoimenovani lewi posel
Luna333
09. 04. 2020 18.52
+15
Povejte, kdo bi bil tako nor, da bi plačal 100% avans za robo, ki ni ustrezno certificirana?
tonifer
09. 04. 2020 19.01
+9
TitCankar
09. 04. 2020 18.05
-9
Zakaj pa so nadvse zadovoljni vzeli donacijo od alibabe ko so bili v krizi in trepetali zaradi mask, zdaj pa jih niso sposobni kupiti brez provizije od tistega ki je v krizi pomagal breplačno! Ne reči, da si provizije od teh ki zdsj nabavljajo maske za 129 miljonov € ne bodo vtaknili v žep na račun bolanih Počivalšek in Ivan grozni in Tonin - Tuna! Vsi vemo, da maske in ventilatorji primanjkujejo v bolnicah domovih za ostarele kjer starosniki umirajo po tekočem traku za njih ni država naredila nič, državljani pa maske sploh ne moremo kupiti. Ivan grozni, Počivalšek in Tonin- Tuna pa se norčujejo iz vseh v ospredju so jim provizije. Enkrat lopov vedno lopov.
procesoid
09. 04. 2020 19.05
+8
saj bo
20. 04. 2020 16.38
Ventilatorjev imajo dovolj, menda manjka respiratorji. Ti imas res veze s Cankarjem!
najvsivedo
09. 04. 2020 17.44
+14
Vlada ima v skladišču ROJE vsega dovolj..Sedaj sprašujem kaj bi pisali novinarji ,da se je ta posel ISPELJAL... vlada pošlje nakazilo ..maske pa izginejo.....KAJ BI PISALI NOVINARJI IN KAKO VELIKE OČI BI IMEL SLAK ,KI BI TO AFERO PRIKAZAL Z NAJVEČJO LOPOVŠČINO VSEH ČASOV...Z VELIKIM ZADOVOLJSTVOM SPREMLJAM KOMUNISTIČNE LEVAKE KAKO TRPIJO,IN NA VSE PRETEGE NAGOVARJALI VLADO ZAKAJ NE PLAČAJO MASKE ,IN DA ALIBABA PRIPELJALA NEUSTREZNE MASKE V SLOVENIJO ...ALI PA ŠE TEGA NE...LEVAKI UČITE SE.
wizeman
10. 04. 2020 21.45
+1
Bedak, drugo ti človek žal ne more povedati.
saj bo
20. 04. 2020 16.34
Ne gre jim.FDV jim je oprala mozgane. Menda pa na tem faksu padejo, samo po stopnicah.
polikarp kalan
09. 04. 2020 17.43
+12
z opremo ali brez, krvavo se bo useknil slak, ko bo tega konec. hujskač!
Kruh+sol!
09. 04. 2020 17.40
+18
Vlada ne bo dajala milionske avanse za robo, ki verjetno ni certifizirana.
wizeman
10. 04. 2020 21.46
+2
Dala je pa miljone za robo, ki sploh ni obstajala. Pa razumi zdaj to logiko..
El Toro
09. 04. 2020 17.40
+21
V tej situaciji nima smisla, da država plača en evro vnaprej. Na drugi strani pa se eni gredo vojno dobičkarstvo in to nekatere firme od katerih tega nebi pričakovali. Samo en primer: pred izbruhom virusa so bile maske po cca. 6 centov za komad, zdaj pa mora navadni državljan za 50 mask odšteti 50 evrov.
gaber62
09. 04. 2020 17.25
+23
Sploh pa je zadaj češko. najprej večino upokojencev nategne s kozmodiskom on ostalo topšop kramo, nato jo pobriše v davčno oazo. ravno tu ni logike. če je že tak super kapitalist, naj pripelje te maske v slovenijo in garantiram, da mu jih odkupijo, če so seveda ustrezne. enostavno ne verjamem, da takle grabež..ivec ne bi zagrabil zagarantiranega profita!
procesoid
09. 04. 2020 19.06
+1
Češko je res čeh, v slabšalnem smislu...
gaber62
09. 04. 2020 16.59
+14
kitajci čakajo butalce, da vnaprej plačajo. pol bodo pa butalci čakali na maske. ko bodo pa prišle, bodo pa ugotovili, da samo še trakci manjkajo na filtrih za čaj. klasičen maček v žaklju
NPCL
09. 04. 2020 16.50
+10
hehe že cel dan se levi prepirate za teh par mask.. A ste šli vsaj malo na sprehod po svoji občini
Desni JUNAK
09. 04. 2020 16.29
+11
26277 09.04.2020, 12:40:36 +10 ......... Vlada, ki sloni na blatenju medijev, stroke....na strankarski osnovi, je živa žalost. Lp .......... /////////////////////////// ::::::::::::::::::::..................... ,,,, nacionalna RTV SLO, katero plačujemo VSI, sloni na blatenju ene politične opcije in stranke med tem, ko drugo hvali, brani, ....... res politična nestrankarska in veredostojna ter nepristranska medijska hiša !!!!
wizeman
10. 04. 2020 21.47
Kaj ni logično, da slabo grajaš in dobro hvališ? Ali bi morala biti uravnilovka po tvojem...?
nostalgik
09. 04. 2020 16.26
+17
Kriminalistična policija, kaj ste naredili v zvezi z preiskavo mask na skladišču na Kitajskem, kje so podatki o preiskavah in rezultati dosedanjega dela. Ali se zopet ukvarjate sami s seboj?
Vedezvevse
09. 04. 2020 16.26
+6
neumni Šarec je doniral 1,2 milijona mask kitajcem...zdej nam jih pa ti Ktajci te iste naše maske nazaj prodajajo po 3 eur kos...
Christi Miles
09. 04. 2020 16.14
+15
Ptav Pošta Slovenije, ja. Najdražja pošta v EU bi rada pristavila pisker
VolkBrenin
09. 04. 2020 16.19
+11
je pošta izbrala vlado ali vlada pošto....Se pošta odloča v teh zadevah namesto vlade ali se vlada odloča ..kaj in kako bo s pošto...ali nekom tretjim...xy ....
tomi.passion@gmail.com
09. 04. 2020 15.52
+28
Poglejmo te neverjetne medijske in politične spine. Na začetku pojava virusa, so se mediji in radikalni levi nacisti obdregnili v to, da je vlada naročila maske, katere sicer ni plačala (poročalo se je, da jih je, a država nikoli nič ne plačuje naprej!) in da potem kamiona ni bilo, češ kaj naročamo v naprej in plačujemo v naprej. Zdaj, 3 tedne po tem, jih pa moti obratna zgodba, zakaj ne naroči vlada mask v naprej in jih tudi ne plača v naprej. Skratka, gre za najbolj podlo spinanje in nabiranje političnih točk, na račun mednarodne krize. Teh nacistov se najbolj bojim, ne virusa in ne vlade.
asgard
09. 04. 2020 15.55
+8
Goebels je napisal dobre bukve. Po 2 vojni so jih pograbili vsi od Američanov, Rusov ... Pri nas cel FDV stoji na njegovih bukvah. Samo se tega ne zavedajo. On je obladal. Mislite res da je imel Hitler tako moč ? Če ne bi bilo perfektnega medijskega aparata zadaj bi ga stari cesar samo nabrcal v rit... Tako pa ga je mali slikar z Dunaja stisnil v kot !!
VolkBrenin
09. 04. 2020 16.27
+4
ne drži ....hindenburg/ nemški predsednik države/ je hitkerju podelil kanclerstvo 33 leta ...hitler je " čistil " svoje nasprotnike .... 34 leta je hindenburg umrl / ni ga dal ubiti hitker ...in hitler je to izkoristil da je združil predsedniško funkcijo s kanclerstvom sebi. ....Vsekakor pa je bil gobels genij propagande in ima kar precej zaslug za " uspehe " nacizma in hitlerja...
VolkBrenin
09. 04. 2020 16.31
+3
tako da o brci v rit od cesarja ne bo nič ...na FDV je bilo veliko ljudi iz SDS ....tudi janša
VolkBrenin
09. 04. 2020 16.33
+1
asgard...a v železnikih je tud virus. .???
User1280007
09. 04. 2020 15.23
-5
Haha,... Žižek je boljši od Vangeliye Pandeve. Globalni komunizem lokalnih diktatorjev.
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.42
+10
vsekor..tudi petersonu je lani v kanadi ob debati stoletja padla čeljust do popka ...ko je dojel ...da Žižek ni marksist....😁😁😁😁.....pravzaprav je bila debata predavanje Žižka - petersonu...😁😁😁😁😁
asgard
09. 04. 2020 15.56
+5
Sem gledal in sta se kar dobro imela. Mislim da sta se celo zabavala. Ni bila to debata na smrt, kot so nekateri mediji potem to prikazovali.
VolkBrenin
09. 04. 2020 16.11
+2
seveda ni bila ...in tudi ni " izpadla " kot je bilo " pričakovano " ...torej kot debata stoletja - ali dveh " največjih umov " ....Peterson je pač tipičen predstavnik šova / tudi oblečen temu primerno / kar ne pomeni - da ni pameten / ...Žižek pač tipičen predstavnik boemskega izgleda z velikim umom ...in tako se tudi oblači ter obnaša- ekscentrično bi rekel....jaz sem najprej pogledal recimo za štos ali ima žižek obe nogavici enaki....😁😁😁😁.... Peterson logično / brezhibna oblekca. ...No , iskreno - debata ni zadostila pričakovanjem / napovedim ...rekel bi nekje 10 % ...ali še manj ....😁😁😁😁
Željko Vengušt
09. 04. 2020 15.20
+26
Vi novinarji se igrate z ljudmi in manipulirate
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.49
-6
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.12
+22
janša je reku da vojnih dobičksrjev ne bo ....da jih ne bodo dopustili....
prašek
09. 04. 2020 15.23
+18
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.32
+3
širimresnico
09. 04. 2020 15.32
-5
prašek lahko bi šel malo na obisk v šmarje pri jelšah
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.39
+2
širi...tvoj stil pisanja neverjetno spominja na nekega sektaša z imenom žan magare ali nekaj podobnega...ki je tukaj internetni junaček grozil komentarjem , potem pa se potuhnil...Janša je menda šel na obisk tja... zakaj bi moral prašek....?????
širimresnico
09. 04. 2020 15.43
-3
da se prekuži , tudi tebi bi malo pasalo...
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.46
-4
jaz vse počnem po navodilih janševe vlade / torej navodilih " stroke" ..zato si tvoje nasvete lahko nekam zatakneš ...sej veš kam , kaj ....?!
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.47
-3
zdej bi že vsak svečkarski pacient nekaj ocenjeval in svetoval kaj bi komu pasalo....
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.48
-4
in to mimo trenutnih navodil janševe vlade....
asgard
09. 04. 2020 15.57
+3
Al pa en volk kateri bi moral biti v živalskem vrtu ali v gozdu, definitivno pa ne na 24ur
VolkBrenin
09. 04. 2020 16.13
+5
jaz ležim v gozdu...o plačanih / sodite po sebi ...pa najmanj tole ....Bivši poslanec SDS, Andrej Čuš, v intervjuju za Svet24: Govori se, da so ljudje v SDS plačani celo za to, da komentirajo dogodke na družbenih omrežjih. Je to res? To drži in se okrepi za časa volilne kampanje, ko se izkoristi mlade člane in se jih plača prek študentskih napotnic, da pišejo komentarje. Tudi sam sem sodeloval v takem projektu leta 2011, ko je 20 mladih 24 ur na dan v izmenah pisalo na vseh teh glavnih portalih. Ne vem pa, kako so prikazali plačilo stroškov zanje. Tudi na facebooku se vidi, da so zelo agresivni. Tem mladim so obljubljali službe v primeru zmage in oblikovanja vlade s strani SDS. Čeprav se je res oblikovala, od njih službe ni dobil nihče, ti mladi so se počutili prevarane. Raje so kadrovali otroke iz svoje elite, ki sploh nikoli nič niso naredili za stranko.
VolkBrenin
09. 04. 2020 16.15
-1
širiš ....mimogrede ...KAJ te tako zelo PROVOCIRA ...?????
Stane Adami?
09. 04. 2020 15.10
-7
Zgodba dobiva rep in glavo: Alibaba najprej “podari”, potem preko medijev pritiska na vlado, ministre in izsilijuje biznis z nakupom opreme. In to vse z predplačilom in še brez certifikatov. Lep posel Čeferina, novega obraza levičarjev.
VolkBrenin
09. 04. 2020 15.11
+17
mhmmmm ....resnica z noratv...Lepo ...Še kaj...???
asgard
09. 04. 2020 15.58
+0
Ne kitajsko poslovanje. DEMO paket najprej dobiš, nato ti težijo dokler jih nekam ne pošlješ ali kupiš... Večletno sodelovanje s njimi na področju elektronike naredi svoje...
JaniBani
09. 04. 2020 15.01
-5
Alibaba ni posrednik. RES NE!
asgard
09. 04. 2020 15.59
+7
Alibababa je posrednik med podjetjem in drugim podjetjem... Nekakšen kitajski B2B