Slovenija

Gneča na urgencah: 'premajhne' čakalnice in pomanjkanje stolov

Ljubljana, 28. 12. 2022 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
226

Slovenske urgence pokajo po šivih, kar občutijo tako bolniki kot zaposleni. "Vse gravitira na nas, čakalnica je premajhna, prostih stolov ni," problematiko izpostavljajo zdravniški delavci, medtem ko ljudem, ki morajo prenočiti tam, delijo odeje. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da rešitve iščejo že od začetka mandata.

Kakšne stiske doživljajo bolniki v tem času, priča primer naše sogovornice, ki je imela sredi novembra, ko je zbolela, še nadomestno zdravnico, ker je njena na dolgotrajni bolniški. Decembra, ko se ji je bolezen ponovila, pa ni bilo več nobene.

Ker na tri sporočila na portalu za paciente ni dobila odgovora, sistem jo je blokiral, včeraj je po številnih klicih vendarle uspela priklicati vratarja zdravstvenega doma, ki jo je vezal v eno od ordinacij.

"Kjer mi je medicinska sestra zagotovila, da me danes pokliče nekdo in me povabi v laboratorij oziroma na slikanje pljuč. Rekla mi je, da v kolikor ne morem do danes počakati, naj grem in naj se usedem v čakalnico nujne medicinske pomoči, ker v ZD Bežigrad nimajo kaj narediti," je bolnica povedala za oddajo 24UR.

Čakalnica
Čakalnica FOTO: Shutterstock

 Danes klica iz zdravstvenega doma ni dobila, so ji pa popoldne poslali sporočilo, da jo pokličejo jutri. "Ljudje so prepuščeni temu, da gredo na ljubljansko urgenco, tam sedijo in čakajo, da pridejo na vrsto, verjamem, da tudi samo zato, ker rabijo antibiotik," dodaja. 

"Mi razumemo, da pacient težko ve, kdaj gre za nujno stanje in potem se vse to nekako prelije sem na urgentni center," pravi Andrej Hohnec iz urgentnega centra UKC Maribor. 

"To pomeni, da bolniki, ki ne morejo do svojega zdravnika, potrebujejo urgenco že samo zaradi tega, da dobijo obravnavo. Pridejo pozno in so zaradi tega huje bolni, kar pomeni še povečan pritisk na tistih nekaj postelj, ki jih imamo," pa pravi Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči v UKC Ljubljana. 

Včeraj ob pol devetih je na internistični prvi pomoči na obravnavo čakalo še 46 ljudi, pritisk ni popustil niti po 23. uri, ko je v čakalnici sedelo še 36 ljudi. "Danes imamo na urgenci v Ljubljani ponovno kolaps," je včeraj zapisal eden od zdravnikov. "Čakalnica je premajhna, prostih stolov ni." Po našem včerajšnjem poročanju se je oglasil tudi mladi zdravnik David Zupančič, ki je zapisal, da ne morejo več, da so kadrovsko podhranjeni, pod polnim pritiskom respiratornih obolenj in hkratnega propadanja primarnega sektorja. Včeraj je na famoznem hodniku ponoči zmanjkalo stenskih priključkov za dovajanje kisika bolnikom.

Urgenca UKC Ljubljana
Urgenca UKC Ljubljana FOTO: POP TV

"Mislim, da bi morali biti ukrepi v smislu dostopnosti do izbranih zdravnikov, do storitev v zdravstvenih domovih, takrat bi verjetno en pomemben del teh bolnikov, ki zdaj iščejo pomoč pri nas, praktično enake storitve dobilo tam," pravi Hohnec. 

"Mislim, da bo potreben nacionalni koordinator za sprejeme vseh bolnikov, ne samo covidnih, kot smo ga imeli v času teh najpomembnejših valov covida-19," pa meni Možina. 

Z ministrstva za zdravje so nam na vprašanje, kako bodo kratkoročno ukrepali in ali razmišljajo, da bi v delo na urgence vključili tudi vse koncesionarje in zdravnike iz domov za starejše, odgovorili, da rešitve za ureditev področja iščejo že od prevzema mandata, da so v tem času opravili številne sestanke in več srečanj ter sprejeli interventne ukrepe, dolgoročne rešitve pa so v sistemskih spremembah. Več pa da bodo povedali na novinarski konferenci 6. januarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ugovor vesti 133.člen
29. 12. 2022 20.37
+1
A si lahko zamislite, če bi bilo takšno stanje v času prejšnje vlade? Nika Kovačeva ne bi bila na dopustu v Braziliji, ampak na LJ. ulicah. Vsesplošna vstaja bi se zgodila vseh "zdravih in bolanih sil", ponosni nasledniki bi rohneli. Naj se končno sedaj izpostavijo ideološki "vladniki", ki se bodo financirali kot nevladne organizacije. Seveda je bilo z ustoličenjem LEVE vlade, protestov konec. Nedemokratična sramota! A to ste izvolili. Ljudje pa še kar plešejo. Prav vam je 60%, škoda,da nasrkamo tudi preostali, med njimi večina dobrih ljudji.
jodr
29. 12. 2022 19.44
Stol vzemite s seboj, če greste na Urgenco, lahko tudi posteljo.
Puppy
29. 12. 2022 17.12
dons je prazno 😂
borjac
29. 12. 2022 15.54
+3
Ali ti zdravniki iz Fidesa sploh kaj delajo ?? ali pa samo preštevajo denarce, zakaj Zasebne ambulante in klinike ne sprejemajo vseh teh bolnikov, ki čakajo po hodnikih, ?? Zasebniki ne sprejemajo "revnih" bolnikov, zato ker jim je interes da uničijo Javno zdravstvo in pokradejo kar je še ostalo, jaz ne vem kakšni so zakoni, ampak vseeno bi povedal, da bi Zdravnikom zasebnikom, ki nočejo sprejemati "revnih" bolnikov, morali ODVZETI Koncesije, in jih omejiti v njihovem delovanju, saj smo jim vendar mi davkoplačevalci, ki sedaj čakamo po hodnikih, PLAČEVALI ŠOLANJE, Zdravniki iz Fidesa začniti delati in ne samo pisati drago plačane nadure, medtem ko spite po zdravniških sobah ali pa celo doma v domačih posteljah, vsi govorite kako boste šli v tujino, kar kar , ampak v tujini boste morali delati in ne stavkati.
jutri_pa_res
29. 12. 2022 20.52
Koncesionarjem plača zdravstveni poseg zavarovalnica, zato ni razlike med 'revnimi' in ostalimi bolniki.
Rodion Raskolnikov
29. 12. 2022 15.38
+1
naše zdravstvo je potuje hitro a žal ne v smeri jedrne evrope kot bi rekla Fajon, ampak predvsem v smeri podsaharske Afrike.
zoran pušenjak
29. 12. 2022 15.25
+3
8 mesecev clade pa nobene koristi, samo velika škoda doma in v tujini
jutri_pa_res
29. 12. 2022 14.59
+2
V Avstriji imajo 22 zasebnih zdravstvenih zavarovalnic in 3/4 zdravstva je zasebnih koncesionarjev. Samoplačništvo je samo na kakšnih specialnih zasebnih klinikah. Zadovoljni so tako zdravniki kot pacienti, za korupcijo tam pa še nisem slišal, prav tako ne za čakalne vrste. Vendar naši levaki (tudi Keber) bi vse zasebno najraje ukinili, da bi se v javnih zavodih lahko še naprej kradlo in izsiljevalo, pa tudi zaradi bolestnega sovraštva Levice proti vsemu zasebnemu.
Majzelj
29. 12. 2022 14.59
+5
Ga. Fajon je rekla v 30 dneh do specijalista, pa bo v 30 dneh zdravstvo počepnilo, ga. Fajon rekla, da se moramo vrniti v jederno Evropo, pa se pogovarja samo z balkanskimi državami, pa bomo imeli vlado z 20 ministrstvi in nobenega napredka....
Rodion Raskolnikov
29. 12. 2022 14.55
+5
Po 5 letih totalnega razpada sistema ne Loredan, ne Keber, ne Fakin, celo ne Kuštrin ne povedo kaj se je zgodilo. 30 let nazaj smo imeli manj zdravnikov, več pacientov, pa je vse teklo kot namazano? Kaj se je zgodilo in kdo je odgovoren?
Rodion Raskolnikov
29. 12. 2022 14.56
+2
Rodion Raskolnikov
29. 12. 2022 14.53
-1
Po stavki bo vse drugače…dvignimo plače za tiste tri razrede in bo!
zoran pušenjak
29. 12. 2022 14.45
+6
Imamo ministra ki vstaja ob štirih pa ni nobene koristi. Kaj le dela. Samo kavico na naš račun sreba
Johan Smith
29. 12. 2022 14.36
+4
Se je besićev ze prebudil? Bojo zacel kej delat pocas? Panckajo ze 7 mesecev
Stane Adami?
29. 12. 2022 14.31
+5
Nekje so vam sugerirali, "SAMO, DA NI JANŠA" in izvolili ste "ULIČARJE", šef uličarjev se ukvarja z svojo varnostno službo in z privatizacijo energetike. Vodenje države pa je prepustil raznim "LUKCEM". Ja, naj naj rečem, "PLEŠITE". ODGOVORI
vvvilice
29. 12. 2022 14.19
+4
Ravnokar govoril z zdr delavcem, ja seveda, vse najprej uničit, potem pa po ameriškem zgledu. Ena bolnica pa za reveže, po triažno minimalističnem pristopu, kar pa že občutimo npr v Polju, ko so nam zaprli zdr dom.
periot22
29. 12. 2022 14.16
+4
Vau kakšna srovsna da še stolov nimate za paciente ste vodilni vse pokradli sramota! A za vaše plače pa je lopovi!
Jaka Jack
29. 12. 2022 14.15
+2
Vlada ima odlično podporo! Plešite!
tuna01
29. 12. 2022 14.08
+4
Zdravstveni domovi pa prazni, oz prazne čakalnice, saj so osebnih zdravnikov ni mogoče, menda so izgoreli, le od česa. Ne razumem zakaj nekdo iz MZ ne gre fizično v ZD in si ogleda situacijo in preveri kakšno je stanje. Do osebnega zdravnika , če ga seveda imaš, enostavno ne prideš, to več ni normalno.
Jernej Sekirnik
29. 12. 2022 14.08
+7
Vsak dela nekaj po svoje za svoje žepe, Loredan nima cajta ima polno privat zadev, Golob nima cajta, se ukvarja s privatizacijo energetike in dokapitalizacijo, da bo čim več milijonov steklo k njegovi žlahti in kolegom. Tak pač je.....vsak hoče pokradit čim več milijonov za sebe in za 10 generacij naprej....
Japa Jade
29. 12. 2022 14.13
-3
Sekirnik, si se lani pa predlani tudi tako sekiral zaradi nakradenih milijonov, pa zaposlovanju svojih ala Pukšičev sinček.... ?
Japa Jade
29. 12. 2022 14.18
-1
Sekirnik, pod katerim nickom si do sedaj objavljal ?
Jernej Sekirnik
29. 12. 2022 16.27
Nisem tak kot ti ali pa eni, ko imate ne vem koliko nickov, pa si sami sebi odgovarjate. Nisem niti plačanec, kot eni, ko dobite honorar....
Cene Novak
29. 12. 2022 14.06
+4
Človek dobi občutek da so se nekateri res potrudili da so raz....bali zdravstvo do fundamenta! Pa razumi če moreš!
Jernej Sekirnik
29. 12. 2022 14.04
+4
Privat prideš takoj na vrsto, vprašaj našega ministra, ki je še dela zraven pri dveh privatnikih. Kdo pa potem vodi ministrstvo??? Saj ni čudno da je je tak, ko samo spijo na ministrstvih....