Slovenija

Čaleta glede menjav na NPU: To je modus operandi že več kot pet let

Ljubljana, 13. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hojnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
471

Kakšne bodo posledice pogostih menjav na vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada v mandatu Janševe vlade? Petra Grah Lazar je nova vršilka dolžnosti direktorja NPU. Kaj pomeni za delovanje države, če politika pregloboko posega v organ, kot je NPU?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Denis Čaleta o menjavah na NPU
    04:07
    Iz 24UR ZVEČER: Denis Čaleta o menjavah na NPU
  • Iz 24UR ZVEČER: Menjava na vrhu NPU
    02:43
    Iz 24UR ZVEČER: Menjava na vrhu NPU

 

Spet nova menjava na vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je bil ustanovljen za pregon najhujših oblik gospodarskega in drugega kriminala. Včeraj se je na vrh zavihtela Petra Grah Lazar, ki naj bi veljala za favoritko vladne SDS, ki pokriva resor notranjih zadev. In kdor obvladuje policijo, obvladuje marsikaj in ima veliko politično moč, saj lahko posredno vpliva tudi na potek kriminalističnih preiskav, ki naj bi odkrivale najtežja gospodarska in druga kriminalna dogajanja, ki pogosto vodijo tudi do politikov. In namen je dosežen.

Petra Grah Lazar, Andrej Jurič in Uroš Lepoša.
Petra Grah Lazar, Andrej Jurič in Uroš Lepoša. FOTO: Policija.si

Nov obraz na vrhu NPU. V zadnjih petih mesecih še tretja primopredaja. Urad za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj gre v roke doktorici poslovnih ved, ki ji, kot pravi strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl, sicer ne gre očitati mladosti, ampak ima zelo malo operativnih izkušenj. "In skoraj nič vodstvenih," dodaja.

Menjava naj bi se po naših informacijah zgodila ravno v času, ko sta na mizi zdaj že nekdanjega šefa NPU na podpis čakali ovadbi zoper Žana Mahniča, svetovalca v kabinetu premierja, in obrambnega ministra Mateja Tonina. Očitke o političnem kadriranju so v vladajoči stranki zavrnili, češ da ne gre za politično menjavo.

Ravno spolitiziranost in samovoljo pri izbiri primerov je premier Janez Janša na julijski seji državnega zbora očital slovenskemu FBI. "Ima se čas ukvarjati s hišno preiskavo pri podpredsedniku vlade, ni se pa ukvarjala s TEŠ6," je dejal predsednik vlade.

Menjavo na vrhu NPU so v opoziciji pospremili s katastrofičnimi izrazi. "Gre ne samo za najbolj brutalno kadrovanje v zgodovini NPU, ampak tudi za eno najbolj brutalnih kadrovanj v zgodovini naše države," pravi Maša Kociper (SAB). V koalicijski Desus pa medtem mirno. "Vlada ima to možnost, da to spreminja. Je to tudi legitimno. Ali je to tudi v redu, pa v tem trenutku ne znam povedati," meni Franc Jurša.

Da je takšna rošada slaba, tako za kriminaliste kot za državljane, pa dodaja strokovnjak za policijska pooblastila Žaberl. Prvim daje napačen signal, kako se v policiji pridobi pozicijo, drugim pa, da se na tako zahteven položaj imenuje osebo brez izkušenj.

Denis Čaleta
Denis Čaleta FOTO: POP TV

Kaj takšne menjave pomenijo za delovanje NPU, je sinoči za oddajo 24UR ZVEČER povedal Denis Čaleta, strokovnjak za varnostna vprašanja. "Priča smo političnemu kadrovanju, ki v končni posledici ne prinaša nič dobrega za tako pomemben organ, kot je policija," odgovarja na vprašanje, kako gleda na dogajanje na NPU in imenovanje Grah Lazarjeve za novo vršilko dolžnosti direktorice. "To zavedanje, da je v Sloveniji relativno nestabilen politični sistem, kjer se vsakokratne vlade zelo hitro menjajo in skoraj nobena ne konča svojega mandata, in če to miselnost prinašajo tudi v strokovne organe, se pravi, da tako hitro menjajo ljudi na ključnih položajih, potem seveda ne moremo pričakovati, da bodo ti organi lahko dolgoročno učinkoviti," dodaja.

Zakaj pa po njegovem za državo, če se politika tako globoko usede v organ, kot je NPU, ni dobro? "Preprosto se moramo zavedati, da govorimo o strokovnih funkcijah. In seveda strokovne funkcije bi morale biti relativno neodvisne od politike. Če že - politika lahko zamenja samo generalnega direktorja policije, za vse, kar je nižje, bi moralo biti edino merilo strokovnost in pa seveda izkušnje pri vodenju," pravi Čaleta. V vseh teh primerih pa po njegovih besedah tega ni videti. "Kar je še slabše, da se menjave vršijo zelo hitro. In pa to, kar spremljamo po medijih, je samo vrh ledene gore ... Žalostno dejstvo je, da se takšno kadrovanje vrši tudi v nižjih strukturah policije; in glede na to, da ima Slovenija izredno osiromašen kadrovski bazen, si lahko mislimo, da nam bo zelo hitro zmanjkalo strokovnega kadra, ki bo v prihodnje še sposoben ali pa bo sploh želel prevzeti dolžnosti," opozarja strokovnjak.

Kaj torej pomeni tak signal vladajoče politike, ki je globoko zabredla tudi v strokovni del delovanja policistov, kriminalistov ... NPU naj bi namreč preiskoval najtežje primere organiziranega kriminala, ki pogosto seže tudi do politikov. Čaleta odgovarja, da je to pravzaprav ta srž problema, kjer ne moremo obtožiti samo zdajšnje vlade. "Namreč, to je modus operandi že več kot pet let - da enostavno s političnimi nastavitvami in stalnimi menjavami in z nekompetentnim kadrovanjem siromašiš strokovnost v teh organih. In v prihodnosti je za pričakovati, da ljudje, ki bi morali preiskovati najtežja kazniva dejanja, enostavno ne bodo tvegali svojih karier, ampak bodo zelo oportunistično sledili navodilom vsakokratnega politično nastavljenega vodje."

Strokovnjak za varnostna vprašanja meni, da bi moral vsakokratni generalni direktor policije v celoti izvesti svoj mandat, šele po tem, če bi res bile kakšne strokovne napake, bi ga politika lahko zamenjala. "Takšna primerjalna praksa je tudi v tujini, saj ljudje na teh strateških položajih ostajajo več let, to pa daje tem organom tisto potrebno mirnost in strokovnost, da lahko - ne glede na to, če je politično področje nestabilno - normalno funkcionirajo. To pa v Republiki Sloveniji v zadnjih letih absolutno ni praksa," zaključuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (471)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.poper
21. 10. 2020 11.30
Čaleta to je modus operandi ja krucifix Čaleta prekinit je potrebno s tem ne pa govorit tako pač delajo da ne znaš povedat če je to v redu ali ni opredeli se pri taki stvari-. Ne pa odkar te poslušam je pa ni takšna je praksa in podobno.Tako pa vsi nekaj razlagajo bolj ali manj zlobirani z eno mislijo v glavi kdo da več, država pa tone tudi na račun vas Čaleta.
Miss YAY
13. 10. 2020 20.37
"Spet nova menjava na vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je bil ustanovljen za pregon najhujših oblik gospodarskega in drugega kriminala. " Seveda nekterim ni prav, ker od NPU še naprej pričakujejo, da se v zadevah sistemske korupcije ne nardi ničesar, kot se je to počelo do sedaj. Kolk ste pronicljivi na 24 ur se vidi iz vaših komentarjev, kjer se zavzemate za ohranitev korupcije v sistemih delovanja državnih organov in v ta namen počenjate vse za diskreditiranje aktualne vlade. Tudi vam se bo stopilo na prste, pa čeprav se boste ironično izgovarjali na svobodo poročanja medijev, ki pa je le vaša farsa za isprijeno in pristransko poročanje in zagovarjanje podajanje lažnih novic in političnih distrukcij.
ni_mi_vse_eno
13. 10. 2020 20.26
+2
NPU je leva politična oblast v rokah policije. Vse zamenjat.
iga_biba
13. 10. 2020 19.32
+1
Samo še Dijano ĐuĐić za direktorico urada za preprečevanje pranja denarja.
sprint
13. 10. 2020 19.17
+2
Čaleta??? Kaj ali kdo je to??
janez Kovač 1
13. 10. 2020 17.40
+2
Naše vlade bolj menjajo kader,kot nekdaj partija!!
zmago56
13. 10. 2020 17.34
+3
Ne bom se spuščal v strokovnost te Petre, čudi pa me, da pri vseh teh strokovnjakih, akademikih ipd, ki jih premore levica le teh niso v svoji vladavini izkoristili in jih šele sedaj na " neodvidne" medije pošilja, da druge kritizirajo. Slovenija bi bila sigurno med prvimi tremi državami na svetu, če bi v 25 letih vladavine leve vlade njihov potencial izkoristile. Zanima pa me tudi, kje so bili in zakaj so bili tiho ti, akademiki, diplomanti FDV, diplomanti AGRFT, ekonomisti in ostali strokovnjaki,ki se na vse spoznajo takrat, ko so bili za premijeja imenovani: šivilja, komedijant, maneken ipd..
levnuh, ne svecko
13. 10. 2020 17.26
-1
... monthi nalimaj že enkrat, seznam 250!
STOP
13. 10. 2020 17.05
+0
pa kaj pomeni Čaleta v naslovu? nikjer v sskj-ju ne najdem te besede
Dark Knight
13. 10. 2020 16.13
-2
Posledice??, za levaki sigurno neugodne :)
BenQurer24
13. 10. 2020 15.33
+9
Evo... namesto Bruselske TROJKE... smo dobili Juriča, Hojsa in Petro.... hej hej hej!
lotmerzanec
13. 10. 2020 15.21
-1
No končno ste priznali,da ste dobili novega lastnika seveda ni možno komentirati saj je to vaša rdeča demokracija!! Upam,da bo z 1. novembrom drugače!!
BenQurer24
13. 10. 2020 15.35
+3
a strežnik ni več v ameriki? so ga Hakerji shakal?
BenQurer24
13. 10. 2020 15.36
+2
nova TV pa 24ur sta na istem strežniku.... najprej so novo prestavl pol pa 24ur...
BenQurer24
13. 10. 2020 15.36
+1
maxsel
13. 10. 2020 16.18
+0
Za njih je demokracija to da je prepovedana beseda na tem portalu priimek voditelja 24 ur zvecer res ste poden od podna
Grma53
13. 10. 2020 14.30
+2
Vedno eni in isti "neodvisni strokovnjak" ki govori tisto, kar uredništvo želi.
brabusednet
13. 10. 2020 13.50
-1
Edini,ki ni zagovarjal levičarskih vlad.Mogoče bo nekoč Slovenija postala normalna demokratična država.Ko so se pa začeli levičarji ukvarjat z demokracijo je šlo vse samo navzdol.
Jst !
13. 10. 2020 14.24
+0
To je enako kot bi volkovi hoteli postati rastlinojedi . Ne morejo ker je v njihovih genih zapisano, da je za prehrano le meso, enako je z levičarji oni imajo v genskem zapisu diktaturo enoumja in po njihovo je edino prav - njihov prav .
Millady
13. 10. 2020 16.39
+5
Zanimivo mnenje od osebe, ki si je dala nick "Jst !"
kure bedne
13. 10. 2020 13.27
+4
Vprašanje? Kje še pištinski NI nastavil svojih belih in kriminalnih podanikov?
kure bedne
13. 10. 2020 14.05
+7
Svečkarji že tolčejo minuse. he he he. Še malo pa boste šli v zgodovino.
Tobleron
13. 10. 2020 14.30
-5
Kr pripravite se levaki na tisto kar pride.
Kritika4
13. 10. 2020 13.24
+3
Samo še njegov komentar je bil potreben, pa je slika popolna. Ja, sprašujete človeka, ki ima res poglobljen pogled v delo NPU? Ja, za kritiziranje je dober vsak, če je le pripravljen povedati to kar želi novinar. Ste morda zasledili v katerem od medijev, da bi za mnenje vprašali nekoga, ki bi povedal drugače kot trobijo mediji? Ne, to se ne bo zgodilo, ker bi s tem negirali lastno mnenje, ki ga vsiljujejo vsem!
dpmem
13. 10. 2020 12.50
+7
Daj nehajte že! Politika postavlja direktorje GPU itd. Vsaka vlada pač nastavi svojega, to je to. Zdaj se pa delajo doktorati in ne vem kaj še vse! Ko menjujejo desničarji je ogenj v strehi, ko menjujejo levičarji, začuda vse tiho! Toliko ne neodvisnosti novinarstva! Sram vas je lahko! Toliko leve cenzure že dolgo ni bilo!!
Sajuz
13. 10. 2020 12.54
+2
pred enim mesecem songovoril... da so namigi o imenovanju Petre... sama natolcovanja...
Sajuz
13. 10. 2020 12.56
+1
to bo tak poraz... da bomo to imenovanje pozabili... 5x hitreje kot Hojsovo nepreklicno pismo...
lustracija
13. 10. 2020 13.01
-2
Bavci11
13. 10. 2020 13.18
+0
Sajuz
13. 10. 2020 13.24
+3
Sajuz
13. 10. 2020 13.25
+3
yanay
14. 10. 2020 15.45
Bavci11 in lustracija, vidva pa kar precej o alkoholu pišeta, verjetno o njem precej vesta!
zajebant2
13. 10. 2020 12.49
+8
mi lahko negkdo odgovori zakaj npu ni nič našel pri jankoviču?
Common_sense
13. 10. 2020 13.55
-9
Common_sense
13. 10. 2020 13.56
+0
levnuh, ne svecko
13. 10. 2020 17.24
+1
vomo
13. 10. 2020 12.25
+8
PETA KOLONA se boji
lustracija
13. 10. 2020 12.20
-3
Čaleta lohk ma 10 doktoratov, če pa pojma nima o sistemski korupciji, so vsi zaman. Ubogi njegovi študenti.