Slovenija

Svoboda v celoti prevzema odgovornost za napako in se opravičuje

Ljubljana, 08. 01. 2024 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., K.H., STA
Komentarji
1390

Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić se je po tem, ko je na spletni strani DZ prišlo do domnevne napake glede njene izobrazbe, na poročanje medijev odzvala z zagotovilom, da se sama ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima. Kot je dejala, to administrativno napako obžaluje. Tam je bila namreč kot njena izobrazba še nedavno navedena univerzitetna diploma, čeprav ima le visokošolsko. Kandidatki v bran so stopili tudi v stranki Gibanje Svoboda, kjer so pojasnili, kako se je napaka zgodila. Zanjo so v celoti prevzeli odgovornost, jo obžalujejo in se zanjo opravičujejo. Janša pa je Goloba pozval, naj umakne njeno ministrsko kandidaturo. A Golob pri kandidatki vztraja.

"Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Nenazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je prišlo do te neželene administrativne napake," so odziv Mateje Čalušić sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

Da se je pri vnosu podatkov o poslanki in njeni izobrazbi zgodila napaka, so sicer že v soboto navedli v poslanski skupini. 

Mateja Čalušić
Mateja Čalušić FOTO: Gibanje Svoboda

Svoboda: Odgovornost za napako v celoti prevzema stranka

Kandidatki za kmetijsko ministrico so danes v bran stopili tudi v vladajoči stranki Gibanje Svoboda. "Mateja Čalušić se sama nikoli ni predstavljala z napačno izobrazbo, zgodila se je administrativna napaka, za katero odgovornost v celoti prevzema stranka. Napako smo, kjer smo to lahko storili, popravili, jo obžalujemo in se zanjo opravičujemo," so sporočili. 

Pojasnili so, da se je administrativna napaka zgodila ob pripravi in vložitvi kandidatnih list za državnozborske volitve marca 2022. "Ker smo pri pripravi življenjepisov za spletno stran Državnega zbora podatke črpali tudi iz omenjenega gradiva, se je napaka ponovila tudi tam. To napako smo, ko smo bili nanjo opozorjeni, takoj popravili," so sporočili iz Gibanja Svoboda. 

Mateja Čalušić
Mateja Čalušić FOTO: POP TV

Zato zavračajo očitke, da bi se Čalušićeva kadarkoli sama predstavljala z napačno izobrazbo. "Razen omenjene administrativne napake v javni objavi DVK tudi ni nobenega volilnega gradiva, na katerem bi, kot so poročali nekateri mediji, 'novačila volivce' z napačno izobrazbo. Tudi v vseh dokumentih, ki jih je stranki posredovala Mateja Čalušić, med drugim v pristopni izjavi, je njena izobrazba pravilno navedena, prav tako je bila njena izobrazba pravilno zapisana v predstavitvi poslanke na spletni strani Gibanja Svoboda," so poudarili. 

Janša pozval Goloba k umiku ministrske kandidature Čalušić, Golob pri njej vztraja

Prvak SDS Janez Janša je ob napačnem navajanju izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić premiera Roberta Goloba na družbenem omrežju X pozval, naj umakne predlog njene kandidature ter tako DZ in sebi prihrani "nekaj dragocenega časa in kredibilnosti"

A premier Golob tudi po zapletu z napačnim navajanjem izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico vztraja pri svojem predlogu. Ministrska kandidatka, ki jo v naslednjih dneh čaka predstavitev pred matičnim odborom DZ, uživa zaupanje predsednika vlade, so za STA potrdili v njegovem kabinetu.

V NSi ob tem pričakujejo čimprejšnja pojasnila Čalušić glede njene izobrazbe.

DVK: Navedb kandidatov ne preverjamo

Na spletnih straneh DZ je bilo še do nedavnega napačno navedena izobrazba poslanke Svobode in od minulega tedna tudi ministrske kandidatke Čalušić. Tako na spletni strani DZ, kot tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija, je bilo namreč zapisano, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Kot rečeno, je bila poslanka z univerzitetno izobrazbo predstavljena tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija (DVK). Tam so že v soboto pojasnili, da kandidati svoje podatke pred objavo posredujejo sami oziroma jih v njihovem imenu stranka, in sicer v skladu z 51. členom zakona o volitvah v državni zbor. Omenjeni zakonski člen določa, da se lista kandidatov vloži pri volilni komisiji volilne enote, med drugim mora vsebovati tudi osebne podatke kandidatov (ime, priimek, rojstni podatki, EMŠO, stopnja izobrazbe, naziv izobrazbe, strokovni ali znanstveni naslov, delo, ki ga opravlja, in stalno prebivališče).

Tudi na spletni strani DZ je bilo ob poslankini predstavitvi še v minulih dneh zapisano, da ima univerzitetno diplomo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, iz njene javno objavljene diplome pa je razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

V današnjem pojasnilu pa so na DVK še navedli, da volilna komisija volilne enote pri preizkusu zakonitosti kandidatur ne preverja navedb kandidatov o pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu, saj za to ni pravne podlage. Stopnja izobrazbe namreč ni pogoj za kandidiranje na volitvah v državni zbor. Edina pogoja sta slovensko državljanstvo in polnoletnost.

Obenem so izpostavili, da DVK najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja javno objavi seznam potrjenih list kandidatov in seznam kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih. "V zvezi z javno objavo seznama potrjenih list kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je kandidirala omenjena poslanka, nismo nikoli prejeli nobenega obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva Čalušić," so navedli na DVK.

Današnjemu pojasnilu so priložili tudi seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je pod imenom kandidatke navedeno univerzitetna diplomirana inženirka agronomije. DVK je prav tako posredovala pisno soglasje takratne poslanske kandidatke Čalušićeve, da sprejema kandidaturo. Na slednji sicer kandidatka ni navajala izobrazbe, saj soglasje tega ne zahteva. Medtem pa je bila napačno navedena izobrazba na predlogu kandidatne liste Gibanja Svoboda ob zadnjih državnozborskih volitvah, pod katerega se je kot predstavnica predlagatelja liste, torej Svobode, podpisala Katja Taljat.

V sredo se bo kandidatka predstavila pred odborom

Ministrsko kandidatko v sredo čaka predstavitev pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ob uspešno prestanem zaslišanju bodo poslanci o njenem imenovanju na čelo kmetijskega resorja odločali v petek.

Če bo dobila zeleno luč DZ, bo Čalušić postala četrta ženska na čelu kmetijskega resorja pri nas po Mariji Lukačič, Aleksandri Pivec in Ireni Šinko, Golobova ministrska ekipa pa bo po več menjavah v vladnih vrstah prvič od oktobra lani znova popolnjena.

Poslanka največje koalicijske stranke sicer ni bila prva izbira predsednika vlade, ki se je izpraznilo, potem ko je DZ na predlog predsednika vlade razrešil Ireno Šinko. V zadnjih tednih je namreč Golob kot najbolj primernega kandidata v izjavah omenjal upokojenega vojaka Vojka Adamiča, a je nato zadnji trenutek prišlo do spremembe.

Seznam potrjenih list kandidatov/kandidatk
Predlog kandidatne liste GS in soglasje kandidatke
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misekmali
09. 01. 2024 12.59
+0
Paradoks. Raje je stranka Svoboda povedala NERESNICO in prevzela odgovornost, kot pa da bi se PV Golob posipal s pepelom in umaknil njeno kandidaturo. To priča o temnih silah in je zelo slaba popotnica za prihodnost političnega preživetja! Ministrica bo sedaj toliko bolj zvesta (beri: ubogljiva), a z njo si ne bo mogel nič pomagati ker bo vstopila na funkcijo okužena, poleg tega žal ne premore inteligence.
andraa
09. 01. 2024 11.58
-2
Po dveh letih so priznali napako,ker jim je nekdo stopil na žulj.
TO-91
09. 01. 2024 10.28
+0
Sajko in kompaoiji je nekam zrasel 👃,lažnivi klukcu🤮🤮🤮
Gram
09. 01. 2024 10.08
+4
Svobodno se smešite še naprej.
misekmali
09. 01. 2024 13.00
-2
brabusednet
09. 01. 2024 09.17
+1
Mogoče je pa po eni strani dobro,da ostane.V nasprotnem bo Golob privleku še hujžga lažnivca in prevaranta.Saj nim več kaj izbrat edino med migranti začne iskat.
brabusednet
09. 01. 2024 09.13
+4
Ves ta golobizem stoji na lažnih temeljih to vsak dan dokazujete.Upam,da zgodovina to beleži.Mogoče se naši zanamci iz vašega početja nekaj naučijo v pozitivnem smislu.
Duh8
09. 01. 2024 09.12
+5
Že po faci se ji vidi
smuuki
09. 01. 2024 09.11
+5
Pa kaj sploh funkcionira v tej svobodi. Od daleč gledano je to navlaka napak,spodrsljajev,zmot,pomot,sprevrženih dejanj. A to smo mi postavili na čelo države? Ja tudi z nami je nekaj hudo narobe. Na dirko gremo z avtom, ki ga je kontrola izvrgla iz proizvodnega traku. Namesto v reciklažo gremo z njim na tekmovanje. Neuspeh zagotovljen v naprej
Damienne
09. 01. 2024 08.53
+13
Aja, zdej, ko so se posipali s pepelom, je pa vse v redu.
Potouceni kramoh
09. 01. 2024 08.49
+11
Še sreča da ne vemo volilci kje vse in kdo vse nas pri poslanskem koritu vodi vse za nos ker bi ta naša butnskala demokracija bila tradikomedija.
audirs
09. 01. 2024 08.30
+11
Še Sajovica ki je tako pogumen in prepričan v Svobodo (no bil je v preteklosti tudi že v druge stranke) dobijo z prsti v marmeladi, pol so pa Golobovci opleli za vekomaj... AMEN!
Litlmen
09. 01. 2024 08.56
+9
Audiris Sajovic prejema državno subvencijo za ovčerejo,ki jo na črno tudi prodaja pravtako je baje čebelar kupuje nepremičnine gradi na črno ob vodotoku zrelo za KPK
audirs
09. 01. 2024 08.26
+11
No potem naj Golobovci se zmotijo in vsakemu državljanu ki prejema manj kot 1.500 EUR neto plače nakažejo božičnico v znesku 2.000 EUR !! To pa seveda ne, ker jih raje sami potiho spravijo v žepe. Svoboda.... pa tega niti niti več v pravljicah
portorico 1
09. 01. 2024 08.14
+16
Bešić, Ajanović, Čalušić... Slučajno?!
SlobodaNE
09. 01. 2024 08.17
-7
zmerni pesimist
09. 01. 2024 08.05
+16
Že na volitvah je nastopila z to izobrazbo pa nihče ni videl ali niso želeli videti bljak od te vlade
Nečakinja mag prava
08. 01. 2024 21.59
+17
Zelo smo razočarani nad to vlado.
fljfo
08. 01. 2024 21.58
+16
Še vedno ni odstopila? Si pa upa ta Mateja...
Perivnik
08. 01. 2024 21.56
+16
Kot kaže se je Jankovič spravil na kmete???? Ali je maščevalec??? Ali samo zamerčen???
Nečakinja mag prava
08. 01. 2024 21.56
+10
Za nas ,ki delamo za Nemce slabe novice ,da bi prišli nazaj.
Betuul
08. 01. 2024 21.54
+16
Ma! Takih Matej je v slo kolikor hočeš!
fljfo
08. 01. 2024 21.54
+17
Po tem držanju štange lažnivki bo Golobu padla podpira pod 10%...Kako se tega ne zaveda?
Perivnik
08. 01. 2024 21.58
+12
Palček in zokovič v tem trenutku očitno nimata bolj poslušnega.
Groucho Marx
09. 01. 2024 09.09
+4
Ne pozabimo na nezakonit kuštravčev popoldanski fuš , pa grožnje s prepovedjo uporabe drv... Tudi če se kuštravec zaveda, je pohlep močnejši.