Slovenija

KPK ugotovil nove nepravilnosti, Cantarutti: Danes bi ravnal enako

Ljubljana, 21. 10. 2021 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
128

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je nekdanji državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti marca in aprila lani v povezavi z naročili zaščitne opreme pri družbi MEDICOP neutemeljeno posegal v delo Zavoda RS za blagovne rezerve, privilegiral točno določenega ponudnika in s tem omogočil neenakopravno obravnavo ponudnikov. Da je ob nabavi zaščitne opreme kršil zakon o integriteti, je KPK sicer ugotovila že pred mesecem dni. "Žal že dolgo ugotavljam, da bi bilo zame bolje, če bi se zaprl v pisarno in izklopil telefon," pa odgovarja Cantarutti.

Po tem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) konec septembra v okviru preiskav, povezanih z nabavami zaščitne opreme, ugotovila kršitev integritete nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Aleša Cantaruttija, je zdaj sporočila še druge pravnomočne ugotovitve iz omenjene preiskave.

Ne samo podjetje Hmezad - TNT, KPK je ugotovila, da je Cantarutti privilegiral tudi podjetje MEDICOP. Kot so pojasnili, je marca in aprila 2020 v povezavi z naročili zaščitne opreme pri družbi MEDICOP z več dejanji neutemeljeno posegal v delo Zavoda RS za blagovne rezerve, privilegiral točno določenega ponudnika in s tem omogočil neenakopravno obravnavo ponudnikov. 

V zvezi s sklenjenimi pogodbami z družbo MEDICOP je namreč nepooblaščeno odobril hitro realizacijo nakupa kisika, poslal več navodil za realizacijo ponudb oziroma pogodb in se vpletel v urejanje bančne garancije. V funkciji državnega sekretarja teh pristojnosti ni imel, saj je bil za vodenje postopkov javnega naročanja za nabave zaščitne opreme pooblaščen Zavod za blagovne rezerve (ZRSBR).

Na KPK pravijo, da so ugotovitve pravnomočne, obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora niti ni podala izjasnitve nanje.
Na KPK pravijo, da so ugotovitve pravnomočne, obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora niti ni podala izjasnitve nanje. FOTO: Bobo

Ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja 

S tem je kršil 17. člen Zakona o državni upravi in prekoračil svoje pristojnosti ter ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja, kar predstavlja kršitev integritete, so opozorili pri KPK.

V skladu z ZIntPK je integriteta "pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi".

KPK je že septembra ugotovila kršitve pri naročanju zaščitne opreme pri podjetju Hmezad - TNT. Temu je Cantarutti izdal pismo o nameri in pismo podpore, čeprav za to ni imel pristojnosti, s tem pa je privilegiral točno določenega ponudnika.

 

Cantarutti je na 22. seji senata Komisije 18. maja 2021 povedal, da je bila njegova pristojnost in naloga pri nabavi zaščitne opreme nuditi pomoč. Povedal je, da je on prosil družbo MEDICOP, da pomaga pri dobavi mask tipa FFP2, ki jih ni bilo v Sloveniji, saj je vedel, da se ukvarjajo z medicinsko opremo, da imajo povezave v Avstriji in da to lahko zagotovijo. Povezal jih je z avstrijskim dobaviteljem in jih prosil, da to dobavijo. Povedal je, da je proizvajalec (t.j. avstrijsko podjetje) sporočil MGRT, kakšne so cene in da je družba MEDICOP vzela le 4 % provizije ter je bila zato korektna cena, saj so drugi jemali po 50 %.  Povedal je še, da bi še enkrat počel popolnoma enako, če bi se znašel v isti situaciji. Na nujni seji odbora za zdravstvo 21. aprila pa je dejal:  "Cena je bila višja, drži. Ena višjih, ampak spet, v tistem trenutku, ko smo se za to dogovorili, na zalogi v Rojah ni bilo niti tisoč mask FFP2 za medicinsko osebje in zato sem zavestno, spet sem se jaz tukaj odločil, lahko rečem, v soglasju s kolegi seveda, smo rekli da. Pa me terjajte za odgovornost, ampak v tistem trenutku se mi je zdelo to najbolj smiselno in racionalno, ker so bile vendarle maske skoraj da na dvorišču."

Komisija ugotavlja, da je Cantarutti uslužbencem ZRSBR dajal navodila o sklenitvi pogodbe in s tem odločno vplival na izvedbo obeh nabavnih postopkov. Sodeloval je v celotni komunikaciji s ponudnikom, pri urejanju bančnih zadev in se celo vključil v pravico naročnika do pogajanj, kar je nedvomno preseglo njegove pristojnosti in kaže na priviligiranje točno določenega ponudnika. Pomembno pa je tudi dejstvo, da je osebno kontaktiral omenjeno družbo, ker jih pozna in da se je on odločil za konkretnega ponudnika (v soglasju s kolegi iz MGRT), s čimer pa je nedvomno presegel svoje pristojnosti.

Da si je Cantarutti prizadeval za sklenitev posla s točno določenim ponudnikom, je po mnenju KPK prepričljivo in odločno izpovedala tudi priča Ivan Gale, ki je povedal, da je izrazil pomisleke glede previsoke cene mask FFP2 in da bodo še razmislili o podpisu te pogodbe. Dvoma v verodostojnost njegovih izjav niso našli in v njegovo resnicoljubnost tudi ne dvomijo. 

Tudi v izrednih razmerah je nujno zagotoviti enakopravno obravnavo in transparentnost postopkov 

Komisija ob tem znova poudarja, da je kljub izrednim razmeram, ki so narekovale hitrost in način izvedbe postopkov v tistem času, nujno, da so ponudniki obravnavani na enak način, da so postopki transparentni in so tako zagotovljeni vsaj minimalni standardi javnega naročanja. Z navedenimi ravnanji tedanjega državnega sekretarja pa je bilo določenemu ponudniku omogočeno boljše pogajalsko izhodišče. "S tem se izničita načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje," naštevajo.

KPK je v skladu s svojo nalogo krepitve integritete in pravne države ter preprečevanja korupcije zaradi ozaveščanja in vzpostavljanja ustreznih standardov v delovanju funkcionarjev in drugih uradnih oseb v prihodnje ugotovitve na svoji spletni strani objavila v celoti (v skladu z določbami predpisov, ki urejajo varstvo določenih vrst podatkov).  

Kot so zapisali, so ugotovitve pravnomočne, obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora niti ni podala izjasnitve nanje. "Gre za druge ugotovitve kršitve integritete Aleša Cantaruttija, tokrat v povezavi z njegovimi ravnanji pri nabavi zaščitne opreme pri družbi MEDICOP, saj Komisija postopke preiskav vodi smiselno glede na različne sklenjene posle. V prvih ugotovitvah je bila kršitev integritete ugotovljena v posredovanjih za posle družbe HMEZAD – TNT. Postopki pred Komisijo v povezavi z nabavo zaščitne opreme so s tem zoper to obravnavano osebo v celoti zaključeni," so še dodali. 

Cantarutti: Žal že dolgo ugotavljam, da bi bilo zame bolje, če bi se zaprl v pisarno in izklopil telefon

Cantarutti je v odzivu na ugotovitve KPK zapisal, da je pri nabavah zaščitne opreme ravnal po svoji vesti, z najboljšimi nameni in v želji, da bi Zavodu RS za blagovne rezerve v epidemiji čim prej zagotovili potrebno zaščitno opremo za državo. "Če bi bil danes postavljen v tak položaj, bi ravnal enako," zatrjuje.

Pojasnil je, da so na ministrstvu ob začetku epidemije prejemali klice iz slovenskih bolnišnic, naj zagotovijo dodatne količine kisikovih enot, ki jih bodo potrebovali ob morebitnem zaostrovanju razmer. Zavod blagovnih rezerv je bil takrat že brez direktorja, ki je zbolel za covidom-19, "in zelo neodziven, saj se je znašel pred izjemno zahtevno nalogo zagotovitve zaščitne medicinske opreme, kar ni njegovo osnovno poslanstvo, in predvsem z nesposobnim namestnikom direktorja".

Kot je zapisal, ne zanika, da je enkrat poklical na zavod in poslal nekaj elektronskih sporočil ter jih prosil, naj vendarle poskrbijo za papirologijo glede pogodbe z dobaviteljem kisikovih enot, slovenskim podjetjem Medicop. "Niti slučajno pa ni bil moj namen favoriziranje posameznega podjetja, dejstvo pa je, da je kisikove enote v tistem trenutku ponujal le Medicop," je dodal.

Po njegovih navedbah so vojne razmere na globalnem trgu medicinske opreme botrovale hitremu odzivanju "in prepričan sem, da sem storil samo tisto, kar bi vsak normalen človek, ki mu ni vseeno za Slovenijo in bi se znašel na mojem mestu". "Žal že dolgo ugotavljam, da bi bilo zame bolje, če bi se zaprl v pisarno in izklopil telefon," je dodal.

KPK kot institucijo spoštuje, se pa "niti slučajno" ne strinja z očitanimi obtožbami o preseganju pooblastil, "saj menim, da komisija ni upoštevala vseh razmer, v katerih smo na ministrstvu takrat delovali in sprejemali odločitve", je še zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jahta
21. 10. 2021 21.12
Enkrat kriminalec, vedno kriminalec!?
iga_biba
21. 10. 2021 19.47
+4
Saj ni dneva, da ta vlada ne bi imela korupcijske afere. Ni dneva.
dober-man
21. 10. 2021 19.41
+4
danes bi ravnal enako, pravi!!! halooo, kaj nisi ti že na Dobu?
ElectroVoice
21. 10. 2021 19.44
+5
Zato pa je tako hraber s takimi izjavami, ker so ga prestavili na še vedno polnomastno plačano del. mesto...
sinhron
21. 10. 2021 19.34
+6
Cantarutti je deloval pod Počivalškom in sigurno z njegovim vedenjem , če ne celo njegovimi navodili , zato tudi sedaj zaseda tako delovno mesto za nagrado ! Mafijska posla pač !
ElectroVoice
21. 10. 2021 19.44
+3
Taki so pijuni, da se zaščiti jače figure...
M teorija
21. 10. 2021 18.58
+2
Mogoče je pa Vizjak mislil to mafijo!?
JOCR1255
21. 10. 2021 21.20
Ne mislil. Je kar blizu šefa. Obdolzevati, raziskovati... druge je delo vlade. Tako dobro vedo kaj in kako se dela.
kakafonijaprava
21. 10. 2021 18.23
+5
to Kanto bi morali takoj na Povšetovo odpelat, tako kot Zlatkota!
kakafonijaprava
21. 10. 2021 18.24
+4
ElectroVoice
21. 10. 2021 18.23
+4
Ja hudiča, ali še je Cantarutti vedno zaposlen v JU??????????????????!!!
Spužva
21. 10. 2021 18.18
-5
Če bi bil levak, bi ga mediji porivali med kandidate za Borutovega naslednika!
Hodler
21. 10. 2021 18.24
+3
JOCR1255
21. 10. 2021 19.33
+3
Od kod pa tebi to? Brezigarjevo ste porival naprej saj je lepo bremzala postopek. Tako kot Hojs drži v prrdalu vrlega ministra. Lažnivci kot ponavadi.
Janez Novak 1
21. 10. 2021 18.00
-6
Namesto da bi dobil nagrado za uspešno delo izposlovane nizke marže in odzivnost, bo sedaj kaznovan, ker se ni vključil v pregovorno počasen in s z zdravo pametjo skregan SLO birokratski stroj in javna naročila ki trajajo pa trajajo pa trajajao pa še pol se kdo pritoži in jovo na novo.
ElectroVoice
21. 10. 2021 18.24
+5
Ivan Gale je bil koristnejši, pa so se ga po balkansko otresli!
malaraja
21. 10. 2021 21.10
+2
Daj SDS trol, ne nabijaj. Spregledali smo vas, mafija ste! SDS mafija!
nanakata
21. 10. 2021 17.41
+5
Sami pošteni d/Dimniki.
kakafonijaprava
21. 10. 2021 17.36
+4
Če bi danes ravnal enako bi šel takoj v arest, tako pa boš še počakal par let, da sodni mlini zmeljejo!
kakafonijaprava
21. 10. 2021 17.28
+6
Ni da nišel stran od fere, celo mesto sekretarja GZS so mu zrihtali zaradi lopovščin! In tako se sprehajajo od enega do drugega korita ti lopofi!
kakafonijaprava
21. 10. 2021 17.28
+7
Če sem takrat kradu, bi tudi v tem trenutki, ta človk je takoj za zapret!
Finček
21. 10. 2021 17.25
+2
Ali teče kazenski postopek?
helenca333
21. 10. 2021 16.58
+6
gnoj222
21. 10. 2021 16.50
+9
Bogi janezki ko jih ta neka "pravna država" preganja..
guruguru
21. 10. 2021 16.41
+6
Naj malo pregledajo bančne račune... Saj nima le enega... Sam na žalost se provizije talajo v kuverta. Naslednjih 10 let naj ga ima davčna na piki. Sorazmerje prejemki in materialne dobrine... Kot v Italiji..
gnoj222
21. 10. 2021 16.40
+7
Hahaha, zavestno prekoračeval svoja pooblastla za ojre. In bi še 1x. Evo čist iskreno, za zapor.
1kala
21. 10. 2021 16.22
+10
Seveda bi še enkrat, saj se je splačalo
slim386
21. 10. 2021 16.12
+9
A se bo naslednje poletje Cantarutti tudi slučajno spotaknil in padel skozi okno na jahto ravno v trenutku ko bo nekdo slikal pa to...