Slovenija

Kot čudež: od diagnoze neozdravljiv rak do popolne ozdravitve

Ljubljana, 24. 02. 2021 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
82

Bolniki z limfomom in levkemijo so skupaj s svojimi zdravniki zagnali akcijo zbiranja donacij za nakup aparature, ki omogoča zdravljenje s celično terapijo CAR-T. Nujno ga potrebujejo. Ostale metode zdravljenja raka so že izčrpali, ta nova in revolucionarna metoda pa zanje ne prinaša le daljšega življenja, ampak tisto, kar si želi slišali vsak z diagnozo: rak - popolno ozdravitev.

Nasmejani in sproščeni Urški Firer nikakor ne bi pripisali 38 let. Še manj krvnega raka, ki bi lani skoraj vzel mamo malemu Tinu Marku. "Vse skupaj se je začelo junija 19, ko me je zbodla grozna bolečina v hrbtenici, posledično eno uri za tem zablokirala celoten vrat, začele so se pojavljati bolečine v glavi, ki so se potem stopnjevale iz meseca v mesec vedno bolj," pripoveduje. Kot bi jo stresala elektrika. Nepremičen vrat jo pelje na polletno obiskovanje urgence, ortopedije, nevrologa in nevrokirurgije. In nato lanskega januarja diagnoza: krvni rak. Neozdravljiv. Šok.

"Že ta beseda neozdravljiv rak, ne da se pozdraviti, vse negativno. Normalno, najprej sem pomislila na sina, ki ga imam doma. Črn scenarij, nisem si znala predstavljati, kako bo življenje potekalo, če me ne bo več ob njem," se danes spominja temnih dni. 

Urška Firer
Urška Firer FOTO: POP TV

S podobnimi vprašanji ob takšni diagnozi se praviloma srečujejo starejši. Tisti, kot na primer skladatelj Drago Ivanuša, ki že od leta 2018 pričakujejo zdravljenje s celično terapijo CAR-T in z njo aparat, ki bi pomagal tistim bolnikom, ki so vse ostale možnosti zdravljenja raka že izčrpali. S to novo revolucionarno metodo jim vzamejo imunske celice, ki jih z virusnim vektorjem spremenijo, da postanejo ubijalske za točno tistega raka, ki ga bolnik ima, nato jih namnožijo in vrnejo bolniku. 

"Mi naredimo nazaj presaditev teh spremenjenih limfocitov, ki so potem v telesu sposobni poiskati levkemično celico in jo zelo učinkovito, po domače, povedano eliminirati," postopek pojasni doc. dr. Matjaž Sever, dr. med., specialist internist in hematolog s Kliničnega oddelka za hematologijo na UKC Ljubljana.

Če je epidemija državo pri nabavi aparata ustavila, bolnikov in njihovih zdravnikov ni. Svoj poziv je na Facebooku objavila tudi Firerjeva, odzvali so se že številni, med drugim tudi notarska zbornica in Klub slovenskih podjetnikov. "Trenutno je zbranih 351.354 evrov, nam pa manjka do cilja še 261.664 evrov, tako da smo že čez polovico," je sinoči povedala izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L Kristina Modic

Za namen zbiranja sredstev za nakup CAR-T aparature je Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, pri NLB d.d. odprlo poseben TRR: 

 

SI56 0284 3026 3615 528

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L,

Vrazov trg 1, 1000 Ljubljana,

koda namena: CHAR
referenca: SI00 52021

 

Nakup aparature lahko podprete tudi z SMS-donacijo s ključno besedo ZDRAV5 na 1919.

Zahvaljujoč vsem tistim, ki ste donirali, in vsem tistim, ki še boste z nakazilom na transakcijski račun ali s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo ZDRAV5 na 1919, bo naprava v Sloveniji lahko reševala življenja. A le ena. Za vse bi potrebovali vsaj tri ali štiri, če bodo le prisluhnili tudi na ministrstvu za zdravje - predvsem dejstvu, da gre dejansko skorajda za čudež. Kot pove Kristina Modic: "Ta terapija ni samo podaljševanje življenja, ampak kot vedno bolj kažejo študije, tudi gre za ozdravitve, za popolne ozdravitve.

Na katero upa tudi Celjanka Urška Firer, ki je že prestala prvo bitko. Tumor je prizadel vretence, ki premika glavo. Če mi ne bi stabilizirali hrbtenice, bi prenehala dihati, nam danes razlaga. In po šestih vijakih še ni bilo konec. Sledilo je obsevanje in kemoterapija, nato še presaditev krvotvornih matičnih celic oz. ponovno rojstvo, kot opiše sama. Ne gre le zame, doda, temveč za vse ob meni, tudi 3-letnika.

Obupala je, a le nad eno stvarjo: prevali. Zaradi delne invalidnosti bo te v celoti prepustila le sinčku. In Tin Mark ima sedaj mamo, ki ima zelo dobre možnosti, da ne bo le nekaj let živela, ampak celo preživela neozdravljivo.

'Treba je biti pošten in zagotoviti zdravljenje, ki je nekje dostopno, za vse'

Dr. Samo Zver
Dr. Samo Zver FOTO: POP TV
Mi lahko vedno zagotovimo, da se potrudimo maksimalno, da damo vse od sebe, da damo 110 odstotkov tistega, kar zmoremo. To vedno naredimo. Včasih je to dovolj za ozdravitev, včasih je dovolj za podaljšanje življenja, včasih pa je tudi neuspešno. Ampak raziskave kažejo, da tudi ozdravitve niso nemogoče, da se tudi ozdravitve lahko dogajajo.  predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo, UKC Ljubljana, dr. Samo Zver

Celična terapija CAR-T je eden od načinov zdravljenja prihodnosti, ki bo - tako predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo v ljubljanskem UKC dr. Samo Zver - kmalu pomagal tudi drugim rakavim bolnikom. "V svetu poteka več kot 800 kliničnih raziskav, v EU več kot 60. Indikacije se širijo. Ne samo za krvne rake, tudi za solidne rakave bolezni bodo slej ko prej prišle te CAR-T celice," je dejal v pogovoru za 24UR ZVEČER.  

Ena naprava ne bo dovolj, potrebujemo vsaj tri. Z eno lahko namreč na leto zagotovijo zdravljenje le 10 bolnikov, čakalne vrste bodo nedvomno daljše. Samo bolezen, s kakršno se spopada Firerjeva, ima v Sloveniji med 500 in 600 ljudi. "Iluzorno je imeti dve leti čakalne dobe za nekoga, ki pričakuje, da bo živel samo še eno leto," je bil jasen Zver. "Treba je biti tudi toliko pošten in zagotoviti zdravljenje, ki je nekje dostopno, za vse. Mene že zdaj glava boli, ko se spomnim, kako bomo sestavljali čakalne vrste. Izjemno težko je, kdo ima prioriteto, za koga se odločiti, to bodo velike moralne težave za naš konzilij," je še dodal.

Kaže jim dobro. Premier Janša je v vlogi zdravstvenega ministra ministrstvu naročil, naj najdejo denar. "Potom gospe sekretarke Alenke Forte, ki je igrala tukaj izjemno pozitivno vlogo, imamo zagotovilo samega premierja Janša. To zagotovilo o nakupu je tudi v zapisniku sestanka, ki je bil na ministrstvu, tako da mislim, da beseda v tej državi še vedno nekaj velja." Ogromno upanja polaga tudi v novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja. Boljšega človeka si na tem mestu ne bi mogli želeti, je prepričan: "Človeka, ki bi se bolj zavedal, kaj to pomeni in kaj to lahko naredi za naše bolnike, ni."

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
24. 02. 2021 21.28
+1
Spoštovani in CENJENI dr.ZVER! Že od pokojne prijateljice, ki ste jo VI zdravili sem slišala, kako se zavzemate za hematološke paciente. Tudi ona je umrla zaradi plazmocitoma, kot mnogo drugih. Sedaj je možnost da se pomaga tem pacientom, POMAGAJMO VSI KI LAHKO!!! Jutri smo lahko to mi, ali pa naši najdražji!
Milan Oni?
24. 02. 2021 21.14
+2
Bogi ljudje, mislim, da politična vprašanja, tukaj nimajo mesta, pa levo, ali desno, ampak bolniki!
TistoPravo
24. 02. 2021 21.13
+2
Cepivo je zdravilo. Ja pa je res?
dej no
24. 02. 2021 19.17
-1
to napravo je iznajdu prav ta, katerega ste označili za zarotnika in ki pravi, da je covid primerljiv z gripo in nič kaj bol hud in, da vsi ti ukrepi so nesmiselni . ta isti je raziskoval cepiva in odsvetuje cepljenje.
provni
24. 02. 2021 19.07
+5
Koliko velja beseda Janše in koliko časa bo še twittal ?
Uporabnik1515261
24. 02. 2021 17.50
+3
Dajmo kolegi! Hitro SMS in pošlji Zdrav5 na 1919!!!
beware1
24. 02. 2021 13.28
+10
Sedaj ko imamo novega zdravsvenega ministra, se bo aparat nabavli seveda, če ne bo ves proračunski denar izpuhtel za nezanesljive hitre teste in maske
ka?ica
24. 02. 2021 12.34
+12
Prosim, donirajmo, tem ljudem bomo pomagali in nikoli ne vemo, kdaj lahko tudi sami ali naši bližnji potrebujejo pomoč. Pustimo politiko.
artifakt
24. 02. 2021 12.23
+3
Zakaj bio zbirali pol milijona evrov za nek aparat, ko pa zmečemo v zdravstveno blagajno nekaj milijard letno. A se je folku dokončno odpelalo?..
zoran jankovi? 007
24. 02. 2021 12.02
+1
Vlada bo to že uredila, sedaj ko so seznanjeni z to revolucionarno aparaturo.. Srečno
Blokiran Drugi Človek
24. 02. 2021 12.12
+4
Jap. Rekli so najdite si denar😂😂😂
AxisDeus
24. 02. 2021 11.04
+1
Ne razumem, zakaj poslanci zmečejo na tisoče evrov za neke kampanje, golaže, veselice, trole pod komentarji, ko pa je jasno, da bi število volilcev najbolj poskočilo, če bi npr. SDS med člani namensko zbral za napravo in to javno povedal. Raje volim pokvarjenca, ki naredi nekaj produktivnega, kot pokvarjenca, ki ne naredi nič produktivnega, poleg tega imate srečo, da Slovenci izjemno hitro odpustimo in pozabimo, to bi bila najboljša "kajla" levim in novinarjem. Plačani komentarji pod članki, povečinoma še nepismeni in shizofreni, me kvečjemu odvračajo od misli, da bi volil, namesto, da bi me k temu spodbujali, in mislim, da dejansko "spodbujajo" zelo majhno število ljudi. V razmislek.
Izidor Tomazini
24. 02. 2021 11.04
+12
Za vse je denar, samo za kaj koristnega ne. To ne bi smelo biti sploh problem in bi morala država takoj dati denar za napravo. Saj jo itak mi plačujemo z davki. Isto velja za bolane malčke - za vse to bi morala poskrbeti država, ne pa da mi zbiramo denar.
terra luna
24. 02. 2021 10.40
+4
Namesto 12,75€ na mesec za rtv prispevek doniramo za take zadeve..bo vec koristi
Quatflow
24. 02. 2021 10.49
+1
Pocakaj Verteks, da ti odpise tista/i, ki je meni rekel/a da mi ni treba met tvja ali drugih sprejemnikov, ce ne zelim placevati prispevka.
Blokiran Drugi Človek
24. 02. 2021 10.52
+5
Še več bi dosegli če ne bi dajali 700€ utd-ja verskim uslužbencem...
Geres
24. 02. 2021 10.29
+8
Prodajajo nam pravljice, da je naš zdravstvemi sistem primerljiv z razvitimi državami, a so to le... pravljice. Recimo pri raku prostate, je neverjetno, kako primitivno zdravstvo imamo. V tujini je biopsija na osnovi posnetka magnetne resonance - da pač veš, kje "špikat". Pri nas na slepo. Kaj dobiš je čista loterija. Še na Češkem imajo protonsko terpaijo za zdravljenje raka prostate, pri nas o tem lahko samo sanjamo. Več kot človek ve, bolj je depresiven, kako zaostalo zdravstvo imamo. Ja, so določena področja, kjer smo primerljivi (npr ginekologija in porodničarstvo), ampak generalno gledano, smo daleč za čoškom. Da o donosu do pacienta, ki je n bodi ga treba in dobi primerno oskrbo samo če je tečen, raje ne bi.
Ševednonaskradejo
24. 02. 2021 10.57
+8
No, imamo pa ventilatorje! Menda kar okoli 200 preveč..
jutri_pa_res
24. 02. 2021 11.01
+10
Žal pri nas prevelik delež zdravstvenega denarja požre korupcija, česar ne znamo ali nočemo izkoreniniti.
Uporabnik1515261
24. 02. 2021 17.52
+2
Geres
24. 02. 2021 21.17
+1
Kot po navadi, odgovorjal ne bo nihče. Odgovarja samo tisti revež, ki v trgovini ukrade žemljo....
marko1310
24. 02. 2021 10.20
+10
Kolk bi lahko kupili takšnih in podobnih aparatur za 780.000.000 evrov???????
ii
24. 02. 2021 10.10
+15
Res žalostno, da se takole zbira za aparat, po drugi strani pa nerazumno razmetava z denarjem.
Svetlobasrca
24. 02. 2021 10.03
+15
V zdravstvene zavarovalnice je vplačano ogromno denarja, usluge pa zaradi ustavljenih zdravstvenih dejavnosti niso bile izkoriščene v velikem odstotku. Denar se pri njih le kopiči. Naj dajo denar za to napravo.
silly
24. 02. 2021 09.58
+2
Baje, da je bil čudež...je lokalni župnik potrdil....twitler bo danes twitnil...ali pa kaka njegova ovca iz parlamenta...
darmr
24. 02. 2021 13.28
-2
medus
24. 02. 2021 09.51
+7
Ukinit covid dodatke, pa se bo hitro našel denar
Blokiran Drugi Človek
24. 02. 2021 09.56
+13
Uporabnik1515261
24. 02. 2021 17.53
+3
Naj jim plačuje Vatikan, saj je to njihova država.
Think with your own head
24. 02. 2021 09.42
+21
Vlada ima denar za neke hitre tesne in plačilo prispevkov duhovnikom, kar nanese 1 mio evrov na mesec davkoplačevalskega denarja. Nimamo pa denarja, da kupimo tri aparate za zdravljenje raka. V sloveniji imamo tudi znano podjetje,ki tarčno zdravi raka neinvazivno. To podjetje se je že obrnilo na ministrstvo za zdravje,da bi jih podprli, vednar očitno zdravstvu ustreza toliko bolnih. Znano tehnološko podjetje je naletelo na gluha ušesa na ministrstvu to je bilo v letu 2019.
muci007
24. 02. 2021 10.01
+0