Slovenija

Cariniki zasegli 70 kg mrtvih ptic

Obrežje, 24. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mejnem prehodu Obrežje so policisti v dveh osebnih avtomobilih našli približno 70 kilogramov mrtvih ptic. Namenjene so bile v Italijo, kjer naj bi jih na črnem trgu prodali italijanskim restavracijam. Gre za že tretjo tovrstno pošiljko v zadnjem času.

Najrazličnejše ptiče tihotapci lovijo večinoma v državah nekdanje Jugoslavije, v Romuniji in na Madžarskem, predvsem zaradi pomanjkljivega nadzora nad lovom v teh državah. Tihotapske poti pa pogosto vodijo tudi čez Slovenijo.

Kot je ugotovil Dare Šere iz Prirodoslovnega muzeja, je bilo v pošiljki več kot tisoč poljskih škrjancev, ki so zaščitena vrsta
Kot je ugotovil Dare Šere iz Prirodoslovnega muzeja, je bilo v pošiljki več kot tisoč poljskih škrjancev, ki so zaščitena vrsta FOTO: POP TV

Nekatere ptice vakuumsko zapakirajo, druge pa kar takšne skrijejo pod sedeže, v rezervne pnevmatike ali druge prirejene prostore v vozilu. Tudi tihotapca, ki so ju odkrili včeraj, carinikom nista neznana, saj so enak tovor so pri njiju odkrili že pred dobrim mesecem dni.

Po mnenju Tomaža Miheliča iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic bi zasežena pošiljka na črnem trgu dosegla okoli deset milijonov tolarjev. "Zavedati se pa moramo, da pa škoda, ki je bila narejena okolju, od v primerjavi s to številko še veliko večja," je povedal Mihelič.

Tomaž Mihelič
Tomaž Mihelič FOTO: POP TV

Jesen je za lovce najzanimivejši letni čas, saj se ptice selijo v jatah in jih je tako lažje postreliti. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) ne izključujejo možnosti, da takšni lovci delujejo tudi pri nas.

Ne glede na poreklo pa ptice večinoma končajo na krožnikih gostov v italijanskih restavracijah. Ti morajo tovrstne specialitete posebej naročiti pri natakarju, saj nezakonito ulovljenih ptic italijanska gostišča v svojih menijih ne ponujajo.

Glede na to, da Italijani pojedo toliko ptic, da jih morajo nezakonito loviti celo v številnih tujih državah, potem so po mnenju strokovnjakov še veliko bolj ogrožene ptice, ki se v jatah selijo čez Italijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3