Slovenija

Čas pustnega veseljačenja in mastne hrane je mimo

Ljubljana, 26. 02. 2020 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S pepelnično sredo se začenja 40-dnevni post, ki pomeni pripravo na veliko noč. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa pogosto opozarjajo, da je treba pri postu upoštevati, v kakšni kondiciji je naš organizem. Slovenska karitas pa začenja tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Post do velike noči
    01:58
    Iz 24UR: Post do velike noči
  • Iz SVETA: 40 dni brez alkohola
    03:24
    Iz SVETA: 40 dni brez alkohola
Začenja se čas posta.
Začenja se čas posta. FOTO: iStock

V katoliških cerkvah je na pepelnico značilen obred pepeljenja, pri katerem duhovnik verniku na glavi naredi križec s ščepcem pepela. Ponekod blagoslovljeni pepel nesejo tudi domov in ga uporabijo kot obrambno sredstvo pred hudo uro. Tako denimo z njim posipajo po polju.

Na pepelnico je zapovedan strogi post, ko na jedilniku ne sme biti mesa in mesnih izdelkov, verniki pa naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega. V preteklosti so zelo verni ljudje prebili ves post ob samem kruhu in vodi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da je treba pri postu upoštevati, v kakšni kondiciji je naš organizem, koliko smo fizično aktivni in zdravi. Običajno se lahko že prvi dan postenja pojavijo občasni napadi lakote, glavobol in razdražljivost, kasneje pa tudi mišična in splošna slabost ter hitra utrujenost, kar pa je odvisno od vsakega posameznika posebej. Na splošno velja, da mlada, zdrava populacija post pod določenimi pogoji lahko lažje prenese. Postenje odsvetujejo bolnikom, saj jim stradanje lahko povzroči še dodatne težave pri njihovem okrevanju, so še zapisali na Nijz.

Sicer pa so značilna postna jed preste. V visokem srednjem veku so jih oblikovali kot štručke s kratko zavihanima konicama, v novem veku pa se je pojavila paličasta oblika, zvita v obliki črke B ali številke osem. Do 19. stoletja so bile v navadi le med družbeno elito, odtlej pa so jih nudili zlasti v gostilnah.

40 dni brez alkohola

Slovenska karitas pa začenja tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat poteka z geslom Za zdravje in zdrave odnose. Slovenska karitas skupaj z agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k udeležbi v omenjeni akciji že 15. leto. Sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), zavoda Varna pot in Vse bo v redu, katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, društvo Žarek upanja, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent, kot gost pa se jim je letos pridružil Družinski inštitut Bližina.

V. d. direktorice agencije za varnost prometa Vesna Marinko je dejala, da alkohol zmanjšuje sposobnost zaznavanja, presoje in ustreznega odzivanja v prometu. Po njenih besedah je eden glavnih dejavnikov tveganja za prometne nesreče, saj je vzrok za kar tretjino umrlih na slovenskih cestah.

Alkoholizem
Alkoholizem FOTO: Shutterstock

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša že skoraj deset odstotkov. Povprečna stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč je lani po njenih besedah znašala kar 1,5 promila. Glede na to je pozvala k treznosti v prometu.

V Sloveniji je registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, leta 2018 znašala deset litrov. Poleg registrirane porabe pa je za našo državo velika težava tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje, ki po ocenah številko poveča še za tretjino. To nas uvršča v sam svetovni vrh, je poudarila Karmen Henigsman iz NIJZ.

Tvegano in škodljivo pitje je po njenih besedah vzročno povezano z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami. Pitje alkohola lahko vpliva na vsak organ v telesu, povzroča rakava obolenja, oslabi posameznikov imunski sistem in pomembno vpliva na slabšanje srčno-žilnega sistema. Novejše raziskave po njenih besedah kažejo, da z vsakim popitim kozarcem že tvegamo škodljive posledice. "Da je kozarec vina dober za zdravje, je le mit," je poudarila.

Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, po njenih besedah znaša v povprečju 228 milijonov evrov letno.

O izkušnjah iz psihoterapevtskega dela z ljudmi, ki imajo težave z alkoholom, pa je spregovoril Drago Jerebic iz Družinskega inštituta Bližina. Alkohol je oblika pomirjanja v odnosih, je poudaril. Starši morajo svojim otrokom po njegovih besedah pokazati, da so možni drugi načini pomirjanja. Akcije, kot je tudi danes predstavljena, so lahko spodbuda in hkrati izraz solidarnosti z družinami, kjer je alkohol težava, je menil.

Ambasadorji letošnje akcije so pevci a cappela gospel zbora Bee Geesus.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dho
29. 02. 2020 08.04
Prašiči ne poznajo posta.
kure bedne
26. 02. 2020 20.10
+3
Nekateri pač nismo verski fanatiki, zato lahko jem kar mi paše in kadar koli mi zapaše. Dokler sem še zdrav in fit mi nobeden debeli novinar ne bo solil pamet o kakšnem postu.
Supervillain
26. 02. 2020 15.14
+7
Maršte delat namesto veseljačenja in pitje alkohola boste imeli več od tega lenuhi.Lp
Frane Šajn
26. 02. 2020 14.00
+6
Ma ne pretiravat lepo vas prosim!, redki so ,ki so si lahko privoščili drobtino ali kaj več kot po navadi!? Kako brezvezno in vsako leto ista lajna!
Cesar Millan - Vodja krdela
26. 02. 2020 14.09
+6
Na sliki res lepa solata !!! A je polna plastike !! Brez ukusa ! PLASTIKA !!
Ma?efkari
26. 02. 2020 13.53
+14
Ce ješ v merah, lahko ješ vse, od čokolade do mekdonaldsa, ampaj v merah. Tako se pa pozere 5 burgerjev, osem krompickov pa dva litra kokakole, doma pa še gor eno fajn Milko pa imamo rezultat. Jem vse, od kebapa do majoneze, hamburgerje. Nimam sladkorne in pri svojih 60 sem zdrav pravi dohtar. Je pa res da grem tedensko na pocasen tek, igram nogomet in veliko prekolesarim. Tudi skadim kak cigaret za vikend ob pivu. Vse v mejah in nebo problemov.
Cesar Millan - Vodja krdela
26. 02. 2020 14.13
-5
Mačefkari !! Koliko si pa ti star ,ki takole lepo razlagaš na veliko ,koliko poješ in kaj poješ !!! Vedi ,ko boš starejši !! To pride vse za teboj !! Tudi bolezni !!! Vedi , da palica vedno udari na koncu !!!
march76
26. 02. 2020 15.28
+7
Kaj ti ne znaš brati? Mačefari je lepo napisal V MEJAH NORMALE!
Rožice cvetijo
26. 02. 2020 17.37
+2
Uporabnik1901598
26. 02. 2020 13.41
+8
jedu bom kar bom hotel in kadar bom hotel
Transformerji
26. 02. 2020 12.32
-8
Ta novica prav gotovo ne spada v to stoletje samostojne Slovenije.
Pan1
26. 02. 2020 12.31
+26
Samo vi pljuvajte, upam, da bo toliko hrabrosti na forumu, ob ramadanu. Aja, takrat dela prpa, revčki ubogi. Kdor hoče naj, kdor ne, mu ni treba. Jaz imam post dvakrat v letu, ker sem Kristjan in to ponosen. Moji predniki, so živeli v tem duhu in tudi jaz sem nekako navajen živeti tako. Cerkev me ne zanima, verujem pa za sebe, kolikor me je volja. Tudi nimam problema in se ne norčujem iz tistih, ki so Ateisti, Muslimani in ostali. Vsakomur svoje in vsak po svoji vesti. Je pa ta čas priložnost, da izpolniš kakšno obljubo sebi. Prenehaš kaditi, piti alkohol, uživati preveč nezdrave hrane in podobno. To delaš, izključno zaradi sebe in cerkev in vera, nimata pri tem nič.
09ZarMan10
26. 02. 2020 12.20
+21
Ko tako malo prebiram vpise, se prav čudim ljudem. Po eni strani radi "živijo" tradicijo takrat, ko jim to odgovarja, na drugi strani pa se iz nje, nekateri celo ponorčujejo takrat, ko jim ni najbolj pisana na kožo. v tem primeru se torej norčujejo se iz posta, čez 40 dni pa bodo vsi vase metali velikonočne dobrote, mar ne! Saj ne, da je kaj narobe, vsak dela stvari na način, ki se mu zdijo ustrezen in primeren... Vendar verjemite, da s takšnimi vpisi izpadete dokaj otročje nezrelo in naivno.
krnekilojz
26. 02. 2020 12.15
+0
Sam se vi postite! Jaz se ne bom!
Pan1
26. 02. 2020 12.23
+4
09ZarMan10
26. 02. 2020 11.52
+29
sem se pred dnevi na to temo pogovarjal s svojim prijateljem, ki je, v nasprotju od mene zelo veren in post dojema na drugačen način. Post naj bi po njegovem mnenju bil odrekanje svoje "najljubše" razvade, Obvezen post je le danes in na velik petek. Vse ostalo pa ni strogo vezano na meso in preostalo hrano. Bistvo je omejiti razvade in jih nadomestiti z "dobrimi deli". Tako se trudiš, da se imaš "pod kontrolo". Takšno tolmačenje je tudi za "ateista" popolnoma sprejemljivo
Heretik1
26. 02. 2020 12.05
-3
Jaz kot ateist "dobra dela" počnem celo leto, brez da bi to moral početi pod kontrolo RKC sekte!
09ZarMan10
26. 02. 2020 12.13
-2
pa bom drugače zapisal... Ubožec, ne govorim o cerkvi, govorim o veri in prepričanju. Verjetno nisi sposoben dojeti razlike, ali???
krnekilojz
26. 02. 2020 12.19
-7
ni razlike! vero in prepričanje ti vsilijo starši, ko te sploh tja vozijo, zaradi svojih man, in potem te še fajmušter prepriča, da je to res in si potem zmeden otrok in to zmedenost furaš, ne vem zakaj, ker imaš svojo pamet, še v odraslosti! Kot otrok nimaš izbire, kot odrasel si pa odgovoren za svoja dejanja in vas res ne razumem zakaj še hodite v cerkev in zakaj ste še verni. Razen, če ste umsko ostali v otroških letih!
Heretik1
26. 02. 2020 12.30
-1
Verniki pač ne znajo razmišljati s svojo glavo. Ubožčki opranoglavi.
09ZarMan10
26. 02. 2020 12.43
+6
vero ima vsak. Vsak človek v nekaj veruje, tako da je vera zelo širok pojem. Če pa govorimo o veri v boga, pa postaja situacija nekoliko jasnejša. Skozi celotno otroštvo sem imel možnost občasno obiskovati cerkev in biti prisoten v družbi "vernih" ljudi. Za razliko od nekaterih nimam niti ene slabe izkušnje in nikoli me niso v nobeno stvar silili ali me omejevali. Sam se v tem pogledu opredeljujem za ateista. V Cerkvo ne zahajam, moja najljubša skupina prijateljev, s katerimi preživim največ prijetnih trenutkov pa je zelo verna. Hočem orisati, da mi je cerkev "posredno", preko mojih prijateljev dala nekaj , za kar je moje življenje lepše in bolj polno. Tudi o tej temi se lahko odkrito pogovorimo in izmenjamo stališča in venomer pridemo do istega zaključka. Eni živijo po 10 božjih zapovedih, jaz pa po mojih življenjskih normah, ki pa so si na las podobne. V osnovi ni pomembno, če si "vernik" ali ne, pomembno je, da si dober človek in na takšen način jemlješ svoje, družinsko in družbeno življenje. S hrano pa se boš postil, ali pa ne. Jaz to gledam bolj v kontekstu zdravja in sem mnenja, da mi bosta eden ali dva dneva ne uživanja hrane še kako dobro dela.
janez139
26. 02. 2020 14.09
+7
No to je zanimivo gledanje. Starši so ti tudi vsilili prvo hrano, da nisi umrl od lakote in te tudi naučili ostalih stvari. Vsak da otroku tisto kar se mu zdi najboljše in najbolj dragoceno. Jasno ko si odrasel se moraš sam odločit - ampak mislim da ti starši z vero niso želeli nič slabega, ampak samo dobro...
janez139
26. 02. 2020 14.12
+3
Saj si lepo opisal, ampak mislim da se vsi premalo zavedamo, da nam je norme po katerih živimo v Evropi posredovala ravno RKC (vključno z Judovskimi 10 zapovedmi), po kateri se toliko pljuva. Če Cerkve ne bi bilo, bi morda živeli po Šariatskem pravu ali pa po kakšnem drugem...malo poglejte zgodovino pa vam bo jasno
Heretik1
26. 02. 2020 11.48
+2
Za malico je bila klobasa, za kosilo bo krača, vse skupaj pa poplaknem z dobrim vinom! Ena kriminalna cerkev mi že ne bo ukazovla, kaj bom jedel!
Pan1
26. 02. 2020 12.06
+10
Herektik1. Resnično ne razumeš pomen post. Bogi si
Branimir123
26. 02. 2020 13.44
+6
Heretik1, ne podpihuj sovraštva. smrad smrdljiv
ElPapo
26. 02. 2020 13.48
+6
heretik1 butl 🤦‍♂️ saj ne ves kaj pises...
HUSO BOSS
26. 02. 2020 11.48
+9
Postil se bom takrat ko ne bom imel nič za v usta
SLOVENEC
26. 02. 2020 11.34
+6
Ko to berem zraven mažem pujsa. Dobro je pečen.
PejtGaPogledatBrane
26. 02. 2020 11.28
+10
Postim že od vstopa v EU.
Maček2
26. 02. 2020 11.20
+19
Osebno med prazniki ne jem več kot ponavadi. Le zakaj bi?Poleg tega gledam kako ljudje takrat mečejo hrano stran nekateri pa nimajo za jest.
Rožice cvetijo
26. 02. 2020 10.51
+21
Neumnost, jej vsak dan normalno in ne, kot da bo jutri konec sveta in ta jutri je dan/dan. Se je sedaj točno pokazalo, da ljudje mislijo samo na hrano. Če skromno ješ, lažje preneseš daljše obdobje brez hrane.
Uporabnik429336
26. 02. 2020 09.17
+10
hrana je za uboge v glavi
krnekilojz
26. 02. 2020 12.27
-2
upam, da se boš postil do bridkega konca in boš ti manj ubog mi pa ne bomo rabili debilizmov brati!
Uporabnik429336
26. 02. 2020 09.16
+15
40 dni pitja vode, jupi!