Slovenija

Inšpektorica po več kot tednu dni le spisala odločbo

Ljubljana, 23. 11. 2023 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da je veterinarka, ki vodi inšpekcijski postopek glede odvzema krav kmetu iz okolice Krškega, danes izdala odločbo, na katero se bo stranka v nadaljevanju postopka lahko pritožila. Kot so zatrdili, je to znotraj zakonskega roka. Poudarili so, da možnost trajnega odvzema živali velja že od leta 2013 in ni posledica nedavno sprejete novele Zakona o zaščiti živali. Informacija, da je prijava prišla s strani nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju zaščite živali, pa po njihovih besedah ne drži.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Afera odvzem živine
    03:25
    Iz 24UR: Afera odvzem živine
  • Iz SVETA: Nove okoliščine odvzema goveda
    04:16
    Iz SVETA: Nove okoliščine odvzema goveda

 

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) se je danes le odzvala in pojasnila celoten potek dogodkov v zvezi z omenjenim primerom. 10. novembra 2023 so prejeli prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetijskem gospodarstvu na območju Leskovca pri Krškem. Inšpekcijski nadzor je uvedla uradna veterinarka Območnega urada Novo mesto. Prijava je bila torej podana pred uveljavitvijo novele Zakona o zaščiti živali. 

"V okviru inšpekcijskega nadzora je bilo ugotovljeno, da se je na prostem, v manjšem ograjenem prostoru, nahajalo 21 govedi. Prostor je bil ograjen z žico, tla razmočena, poplavljena z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami. Sredi prostora, kjer so se nahajale živali, je bil manjši nadstrešek, pod katerim je bilo prostora za največ dve do tri živali. Druge zaščite pred vremenskimi vplivi živali niso imele na voljo. V prostoru se je nahajala kad, namenjena za napajanje živali, vendar je bila le-ta prazna, na dnu kadi pa se je nahajala debela plast umazanije in rje. Živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode. Nekatere izmed živali so ob pregledu kazale klinične bolezenske znake," so pojasnili. Na podlagi ugotovljenega je uradna veterinarka 14. novembra 2023 z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu skrbniku.

Krave v Krškem
Krave v Krškem FOTO: Facebook

Nepravilnosti na isti kmetiji ugotovili že dvakrat prej

Na upravi pojasnjujejo tudi, da je bila na istem gospodarstvu že leta 2018 izdana ureditvena odločba. Ugotovili so neskladnosti v zvezi z identifikacijo ter registracijo živali ter v zvezi z zagotavljanjem ustreznih higienskih razmer v hlevu z namenom preprečevanja tehnopatij pri živalih. 

Poleg tega je veterinar veterinarske ambulante letos septembra opravil letni pregled, v okviru katerega je ugotovil neskladja v zvezi zagotavljanjem pravočasne veterinarske oskrbe živali ter zagotavljanjem ustreznih higienskih razmer v samem objektu (hlevu). Glede na ugotovljeno je koncesionar skrbniku izdal pisno navodilo za odpravo nepravilnosti.

"V zvezi z vprašanji, katere osebe so lahko prisotne v takšnih primerih, je treba pojasniti, da o tem odloča uradni veterinar, ki vodi postopek odvzema živali. V postopkih odvzema lahko sodelujejo izvedenci, veterinarji veterinarske organizacije, prevoznik živali, osebe, ki pomagajo pri postopkih ravnanja z živalmi, zavetišča in podobno. Lahko je prisotna tudi policija. Zakonodaja določa, da posamezna strokovna dela v inšpekcijskih zadevah lahko opravljajo specializirane organizacije, zavodi ali posamezniki, kadar to ni v nasprotju z javnim interesom ali interesi udeležencev postopka," so še dodali.

Napovedali so, da bodo po po zaključku inšpekcijskega nadzora javnost seznanili o vseh ugotovitvah. 

Zapisnik, sestavljen iz osmih vrstic

Kot smo poročali včeraj, je veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic v sredo kmetiji Možgan končno le poslala zapisnik, ne pa tudi odločbe. Po poročanju Dnevnika naj bi bil zapisnik dolg le osem vrstic in naj sprva ne bi vseboval niti podatka o tem, koliko goved je inšpektorica odvzela. Dokončno verzijo zapisnika naj bi končala 20. novembra v pisarni v Novem mestu, pri tem pa naj bi se pod dokument pozabila podpisati in ga opremiti s službenim žigom. Iz končne verzije zapisnika naj bi izhajalo, da je bil inšpekcijski pregled opravljen 13. novembra, naslednji dan pa je sledil odvzem vseh živali. Kot naj bi navajala v zapisniku, je naletela na 21 goved, ki so ležala v vodi ali blatu. Vode živali niso imele, krme pa zelo malo. Ugotovila naj bi, da so živali v zelo slabem stanju. Na dvorišču naj bi našla bolehno kravo in mladega telička, v hlevu pa še eno shirano kravo in osla. Fotografije krave ni priložila, oslička pa je ujela le od zadaj. 

Danuša Štiglc
Danuša Štiglc FOTO: Kanal A

Štigličeva je naslednji dan, 14. novembra, odvzela 24 glav goveda, dvodnevni inšpekcijski postopek je podrobno popisala šele teden dni pozneje. Kot še poroča Dnevnik, naj bi se izgovorila, da zapisnika z vsemi podrobnostmi odvzema ni mogla napisati takoj zaradi močno oteženih razmer. Omenila je grožnje lastnika in nadlegovanje družinskih članov in da naj bi bila preveč zaposlena z nakladanjem živali. 

A pri odvzemu naj bi imela s seboj številno ekipo, tudi varovanje osmih policistov. Na posestvo pa naj bi prišla v družbi petih bodočih lastnikov živine, dveh pomočnikov, ki sta jo nalagala, voznika tovornjaka in njegovega sina ter Valerije Podgornik, predstavnice Društva za zaščito konj (DZZK). S tem, ko je v zapisniku navedla, da jo je med odvzemom kot predstavnica DZZK spremljala tudi Podgornikova, je postavila na laž predsednico DZZK Natalijo Nedeljko. Slednja je namreč 19. novembra v sporočilu za javnost zanikala, da bi pri odvzemu sodelovalo njeno društvo. Zatrdila je tudi, da jih je inšpekcija na dan odvzema prosila, če jim posredujejo podatke o kmetijah, ki jih imajo na svojem seznamu, ker so izkazale interes za sprejem inšpekcijsko odvzetih živali. A glede na to, da so predstavniki dveh kmetij iz Savinjske doline, ki sta nato na predlog DZZK odkupili nekaj odvzetih živali, k Možganovim prišli skupaj z inšpektorico, torej 14. novembra ob 8.15, je morala komunikacija inšpektorice z Nedeljkovo steči vsaj dan prej, še piše Dnevnik. 

Zapisnik je za Dnevnik pokomentiral tudi dr. Rajko Pirnat, strokovnjak za upravno pravo. "Menim, da zapisnik ni v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku (ZUP). Obsegati bi moral opis izvedbe pregleda, ugotovitve tega pregleda (pri tem splošna navedba, da gre za kršitve zakona, nikakor ne zadošča), hkrati bi moral vsebovati tudi izvedbo odvzema s podatki o številu in identiteti odvzetih živali. ZUP izrecno prepoveduje, da bi se v zapisniku kaj dodalo ali kaj spremenilo, tako da navedba, da bo zapisnik s kršitvami dokončan v prostorih upravnega organa, ni v skladu z zakonom. Zapisnika tudi ni dopustno pisati po dejanju, ampak ga je treba pisati med dejanjem."

Odvzem goveda na kmetiji Možgan se je torej zgodil brez odločbe. Ko se inšpekcija zaradi hudih kršitev zakona o zaščiti živali odloči za trajni odvzem živali, ga izpelje ekipa več inšpektorjev. Na kraju se napiše zapisnik, ki vsebuje vse zakonsko predpisane elemente. Inšpektorje pri odvzemu običajno spremlja tudi cenilec kmetijske stroke, ki oceni vrednost vsake živali posebej glede na njeno stanje v trenutku odvzema. Cenilca naj tam ne bi bilo, zato tudi ne bomo izvedeli, ali je živali prodala po tržni ceni, še piše Dnevnik. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (930)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
11. 12. 2023 09.10
skratka eni sami šalabajzerji!
smuuki
24. 11. 2023 16.45
+6
Firma mim je dobila vrhunsko meso. Na zapisniku inšpektorice ocene pod nivojem. Samo ena vožnja s kamionom pa po poti postane vrhunska roba. No pa recite da levaki ne obvladajo. Je pa ta mesarija že pod tretjim imenom ki posluje. Ta mesar je naredil že veliko škode kmetom. Ne plačuje živine. Zdaj se poslužuje nabave brez stroškov. Še prevoz mu bo moral plačati lastnik ki mu je živino zredil. Tako gospodarijo rdeči kmeri
EUROPA
26. 11. 2023 10.02
+2
Kot leta po vojni. Pridejo in ukradejo. Bodo zdaj začeli še prakso z ODVZEMOM OTROK?
Perivnik
24. 11. 2023 16.00
+5
Komur v tej zadevi še ni vse jasno, naj si pogleda včerajšnjo tarčo. Seveda so lewaški komentatorji izvzeti. Oni bodo "nabijali" v sovražnem vzdušju do kmeta še naprej. Njim je Mejra super, meni pa deluje kot največji nasprotnik kmetov.
pekoči paradižnik
24. 11. 2023 15.28
-4
Namesto, da bi se kmetje in veterinarji od sramu vdrli v zemljo, se skrili in bili tiho, sedaj obtožujejo vse okoli sebe. Tudi to je škodljiva posledica janšizma, da je napad najboljša obramba.
pekoči paradižnik
24. 11. 2023 15.26
-5
Nemarni rejec je paznik v zaporih na Dobu, kjer se je seznanil s pacientom in mu je od takrat naprej dovoljeno vse, kar drugim ni, ampak ta vidik primera poleg neoštevilčenih živali očitno do sedaj ni nikogar zanimal,... pravim do sedaj, sedaj se bo zadeva začela odvijati tudi v to smer....
smuuki
24. 11. 2023 16.46
+3
Nemarni paradajzi bo kmalu vedel kako se ta paznik obnaša
INAZ
24. 11. 2023 11.12
+7
Iz slike je razvidno dvoje: - živali so imele odprt izhod na pašnik - v blatnem delu je bilo le nekaj živali, ki so se prišle krmit ali napajat Nobene katastrofe. Za denar za NVO-je gre.
pekoči paradižnik
24. 11. 2023 15.19
-3
Perivnik
24. 11. 2023 15.56
+4
pekoči - menim, da INAZ gleda realno, vi pa skozi očala Tine in Robija. PO spletu kroži mail, ki ga je Valerija Podgornik poslala Tini v zvezi z odvzemom govedi. Vse jasno. Vse poti kraje vodijo do samega vrha Golobnjaka in še malo čez, do Tine. Mimogrede, na katerem volilnem lističu je bila Tina Gaber???? Nič se ne spomnim, da bi nam bila ponujena možnost jo izvoliti. Pa nam vodi državo!!!???
smuuki
24. 11. 2023 16.48
+4
Skozi nobena očala. Samo realno stanje je opisal. Paradajzi ni treba vsem lagati kot tebi. Če ti vzamejo laž te ni
EUROPA
26. 11. 2023 10.04
+1
Vse je jasno kot beli dan. Golob odstopite.
marson948
07. 12. 2023 19.39
Spoštovani!o Seveda je nezakonit odvzem živali brez predhodnega opozorila lastniku živine, vendar menim, da bi inšpektorica morala po kmečki drugače ukrepati. Nemudoma živali prestaviti v drugi ograjeni prostor. Lastnika teh živali pa bosega privezati v to blato! Sramota!!!
emilzapata
24. 11. 2023 10.55
-5
Vsak Dan se vozim mimo te kmetije, in se spraseval, kaksni so to ljudje da lahko gledajo to svinjarijo, ali tudi sami spijo v lastnem dre...? Poleg tega so dobili v 5 letih 30.000evrov subvencij, s tem denarjem se da ze veliko narediti, le kam so Dali denar, mogoce za Traktor ali nov avto
zvoneti
24. 11. 2023 10.46
+10
Kako je sploh možno, da nekomu odvzamejo premoženje in ga podarijo NVOjem? Ta isti NVO pa si sam poišče živali z prijavo prijateljici inšpektorici, ki pride na kmetijo brez odločbe, brez veterinarja (po zakonu bi moral biti prisoten), brez predhodnega opozorila, brez prisotnosti lastnika....... Meira, Tina in Golob upam, da vas doleti podoben zakonit odvzem osebne lastnine.
Perivnik
24. 11. 2023 16.08
+5
zvoneti - pri nas je pod Svobodo vse možno, tako kot je bilo vse možno po svobodi leta 1945. Tudi takrat so kmetom "pobirali" živino in pridelke in jih "prodajali", da so si tovariši kupili najbolj luksuzne črne avtomobile tistega časa. Okradeno ljudstvo jih je poimenovalo "pšenični avtomobili", ker so jih tovariši kupili za kmetom pokradeno pšenico.
EUROPA
26. 11. 2023 10.05
Resnica v obraz
24. 11. 2023 10.33
+11
V Mokronogu IMA njen partner mag. Iztok Rep veterinarsko ambulanto. Prav tako pa se je poročalo, da se živali naj ne bi vrnile na kmetijo Možgan, ampak naj bi jih prodali. S kupnino bi najprej poravnali stroške prevoza in veterinarsko oskrbe. “Partnerstvo med inšpektorico in veterinarjem iz Mokronoga je potrjeno. Potrdila lokalna mesarija.
medusa
24. 11. 2023 10.14
-10
Kmet bo dobil denar - upam ,da se nikoli več ne loti živinoreje ,ker mu je očitno zrasla čez glavo in jo sovraži .....drugače si tega ne morem razložit...
medusa
24. 11. 2023 10.41
-1
Ma dej pejd že še enga ruknt ...najbrž si jih danes premal. ZAKAJ MU PA NI NIHČE POMAGAL ?! Samo gledal ste prvošljivci! Krave v fekalijah ,kmet v stiski in vi ki ste stran gledal!!!
oježeš
24. 11. 2023 10.43
-6
Kdor se strinja, da govedo živi v takih razmerah, naj gre sam stati in ležati v to blato.
Uporabnik1884443
24. 11. 2023 09.57
+11
Uvedli so tržno gospodarstvo za NVO, več delaš, več dobiš-več prijav več prihodka, čisto enostavno. Sedaj čakamo, da bodo isti sistem uveljavili še policisti, ,,,,
prinašalec2
24. 11. 2023 09.52
-8
Prva ki se je postavila na stran živali je bila 'kamenjana", pogojena, potlacena v zemljo. Zato da so imeli politiki predmet svojih populističnih početij. Večina brez kakšnega večjega sočutja za živali, ampak ljudje, VOLTVE , ha, ha, to bo pisalo tam v poglavju kaj smo naredili dobrega v tem obdobju, za Slovenijo. Res smo še daleč za napredno, humano družbo.
User300173
24. 11. 2023 09.50
+8
Primer korektne kontrole zivil; pri trgovcu se iz police vzame živilo in odvzame dva vzorca. Enega zapečatena se izroči trgovcu, drugega vzame inšpekcija za analizo. V kolikor pri analizi trgovec sumi v pravilnost izvidov, se odpre njegov vzorec in primerja z analiziranim. Ob vsem tem se zapisnik sestavi takoj pri odvzemu v prisotnosti trgovca. Kasneje se zapisnik ne sme modificirati. Odločba sledi kasneje. To je primer korektne kontrole in ukrepanja.
JApajaDAja
24. 11. 2023 09.34
+8
le v kateri mesnici, na katerem krožniku bodo končale te krave? jih bo tržil nvo,inšpekcija, njen veterinar,prva dama, potprcednica dz hotova.....za pujse vem kje ne bi končali-za krave pa nisem ziher ;-)
Finfer
24. 11. 2023 09.27
+11
Te uboge krave bi morali pripeljati v državni zbor da bi poslanci skrbeli za njih in jih vsak dan hranili in umivali blato z njih !!
JApajaDAja
24. 11. 2023 09.22
+5
isto počnejo inšpekcije na hr s svinjami....kmetu zaplenijo svinje, jih v "imenu države" prodajo v nadaljnjo predelavo....kmetom pa izplačajo drobiž....pri njih je kriva sv.kuga-v slo pa blato :-)
zvoneti
24. 11. 2023 09.18
+10
Meira, Robi in Tina skupaj na večerji proslavljajo sprejetje zakona (prikazano na Tarči), po katerem bodo zblojeni osebki kradli živali kmetom in se šli biznis , ker bodo dobili 17€/dan plačila iz državnega proračuna za vsako žival, ki jo bodo imeli v oskrbi. Ali vam je to normalno, pa kaj nam vse hodi po parlamentu in odloča o državnem proračunu? Tole ni več država, mi smo banana republika.
E.Nigma
24. 11. 2023 09.01
+2
Knjižnica reči prihaja v Novo mesto: izposodite si kosilnico, zvočnike, puhalnik za liste ... Plače teh delavcev v knjižnici bodo iz članarine ali iz davkoplacevalskega denarja? Pa ja lepo in prav, da je ta možnost. A če bi radi bolj solidarno skupnost je zato potreben dober odnos s sosedom, ki to ima ali sovaščani in vzajemna sosedska pomoč.
Uporabnik1908615
24. 11. 2023 08.56
+10
živali uživajo v blatni kopeli, saj se tako očistijo škodljivih mikrorganizmov in dobijo potrebne dodatne minerale skozi kožo, to lahko viimo vsak dan v Afriki ob napajališčih vode v naravi
janimir
24. 11. 2023 08.50
+12
Vsa ta nakladanja so brez veze...Sedaj je že jasno, da bomo po vseh neumnostih in napakah račun dobili davkoplačevalci namesto "strokovnjakov" ki so to zakuhali...Tega kmet na sodišču ne more izgubiti, celo pri nas.