Slovenija

Časovna kapsula razkrila skrivnosti bistriškega župana pred 100 leti

Ilirska Bistrica, 26. 07. 2020 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
36

V Ilirski Bistrici razkrivajo zgodovinske zgodbe, ki so bile več kot sto let ujete v Čenarjevi hiši, kjer je z družino prebival Franc Starec, ki je županoval Bistrici, ko je bila leta 1911 povzdignjena v trg. Vnukinja Gabrijela, ki je hišo podedovala, in njen mož Alojz Fatur sta jo zdaj prodala, a je Fatur pred tem na podstrešju v zazidanem oknu našel list z zapisi, ki ga je župan skril. A ne zgolj listine, vse, kar je v hiši ostalo, je prava časovna kapsula, ki razkriva življenje družine in tistega časa.

Starčevo hišo oziroma Čenarjevo, kot ji pravijo domačini, je podedovala Gabrijela Fatur po očetu Francu Starcu mlajšem (ml.), ki je umrl pred 27 leti. Ker z možem Alojzom Faturjem nista živela v njej, hiša pa je velika in draga za vzdrževanje, sta se odločila, da jo prodata. Lani sta našla kupca, ki je bil pripravljen sprejeti dogovor, da hiše ne bo podrl, ampak obnovil. "Obnove se je že lotil, hiša že dobiva obliko in vidi se, da je gospodar doma. Zopet bo dobila svoj sijaj," je bil navdušen Fatur, ki je vesel, da se bosta duh družine in dediščina ohranila.

Čenarjeva hiša pred prodajo leta 2019.
Čenarjeva hiša pred prodajo leta 2019. FOTO: Ivan Simčič, preslikava za objavo

Preden sta zakonca prepustila hišo novemu lastniku, sta vse stvari pregledala. Alojz Fatur je na podstrešju hiše opazil lino v slepem oknu med hišo in gospodarskim poslopjem. Podstrešno okno je bilo namreč včasih del hiše, ko pa so gospodarsko poslopje dozidali, je postalo slepo okno. "V lini je bil kamen in pod njim sem našel list z zapisom. Sicer sem ga odkril po naključju, vendar so ženini sorodniki že omenjali, da je stari oče morda kje pustil kakšno sporočilo, vendar ne vedo, kje. Ko smo hišo praznili, sem si rekel, zdaj je priložnost, da malo poiščem, in sem ga res našel," je opisal Alojz Fatur, kakšno srečo je imel.

Kaj je pisalo na županovem skritem listu?

Preden se posvetimo skrivnostnemu listu, poglejmo, kako se je zgodba reševanja bogate premične dediščine pomembne bistriške družine pravzaprav začela. Predsednik društva za krajevno zgodovino in kulturo ter kustos v Pokrajinskem muzeju Koper Ivan Simčič je lani, ko je šel mimo Čenarjeve hiše, Faturja vprašal, kaj bo s stvarmi zdaj, ko je hišo prodal. Fatur ga je prosil, naj mu pomaga, češ da ne ve, kam naj jih da, ne bi pa rad, da končajo na smetišču. "S svojim kolegom in gospodom Faturjem smo si ogledali hišo in notri našli vse, kar je družina Starec pomenila za Ilirsko Bistrico na področju obrtništva, trgovstva, kmetijstva in družbeno-političnega dela, saj je bil Franc Starec starejši (st.) župan," je pojasnil Simčič.

Prva stran zapisa, najdenega v lini slepega okna.
Prva stran zapisa, najdenega v lini slepega okna. FOTO: Ivan Simčič, preslikava za objavo

Simčič si tudi v sanjah ni mislil, da bo naletel na tako bogastvo. "Našli smo od trgovskih stvari, ki so v hiši stale več kot 80 let – naj omenim: tkanino, sukance, žeblje, igle – do pohištva oziroma etnološke dediščine družine," je naštel.

Na skritem listu iz slepega okna ni bilo letnice, a Simčič predvideva, da je Starec st. zapis spisal v 20 letih 20. stoletja. "V njem namreč navaja, da so vojno izgubili Avstrijci in dobili Italijani, in to je dokaz, da je pisal med vojnama," je prepričan Simčič.

 

Ilirska Bistrica 1910. leta, Čolnarjeva hiša je tretja na desni od cerkve po cesti.
Ilirska Bistrica 1910. leta, Čolnarjeva hiša je tretja na desni od cerkve po cesti. FOTO: Ivan Simčič, preslikava za objavo

Izvirno ime Čenarjevih je bilo Čolnarjevi

Na listu med drugim piše, kje je stala prejšnja hiša družine Starec. "Bila je v gornjem kraju, to je stari del Ilirske Bistrice ob reki Bistrici. Piše, da je bila hišna številka 55. Hišo so kasneje prodali trgovcu Ličanu. Potem Starec st. opisuje, kje je danes nova hiša: 'Zgrajena je na polju 1882. leta in ima hišno številko 98.' Najbolj zanimiva iz zapisa se mi zdi informacija: 'Pri hiši se nam reče Čolnarjevi.' Domačini so namreč  zadnjih 50 let govorili Čenarjevi. Starec st. pa je dokazal, da so bili Čolnarjevi. S svojim čolnom so namreč vozili živež in ljudi čez reko Bistrico proti bistriški graščini, ki je takoj nad starim delom mesta, danes pa je podrtija," je pojasnil Simčič in dodal, da se je istega leta, kot so zgradili novo hišo, obnovil tudi zvonik v cerkvi svetega Jurija v starem delu Bistrice. 

Predniki so za spomin shranili celo zemljo s svojih vrtov

Da bi si lažje predstavljali, kakšen pomen ima 'bistriška Trnuljčica' za strokovnjake, ki varujejo dediščino, je Simčič podal prispodobo: "Za nas je, kot bi zadeli na lotu. Ko najdeš v črni vreči zemljo, ki so jo za spomin s svojih vrtov shranile pokojne tete, zadnje lastnice hiše, ker so bile tako navezane nanjo, te zmrazi." To zemljo oziroma vrtove so namreč po vojni nacionalizirali in na njih naredili stanovanjski blok in trgovino Avtomaterial, je pojasnil.

Skica F. Starca iz tretjega razreda moške šole. Mlajši in starejši Starec sta se sicer izobraževala v trgovski šoli v Radovljici in Idriji.
Skica F. Starca iz tretjega razreda moške šole. Mlajši in starejši Starec sta se sicer izobraževala v trgovski šoli v Radovljici in Idriji. FOTO: Ivan Simčič, preslikava za objavo

Zadnji kmetje v Ilirski Bistrici

Alojz Fatur je med drugim podaril tri družinine vozove za vprego. "To je dokaz, da so bili Čenarjevi zadnji v Ilirski Bistrici, ki so imeli krave in vprego," je izpostavil Simčič.

Da je bila Čenarjeva hiša zadnja kmetija oziroma hlev z živino v Ilirski Bistrici, je potrdil tudi Fatur. Leta 1974, leto zatem, ko je umrl Franc Satrec ml., so hlev izpraznili. "Ko je umrl ženin oče, je bilo v hlevu devet glav. Potem smo jih na hitro pet prodali. Štiri smo obdržali, dokler nismo porabili vse zaloge sena, ki je bilo na seniku. Tako da sem pravzaprav zadnji, ki je v Ilirski Bistrici molzel krave," se je nasmejal Fatur in dodal, da je hlev stal sredi Bistrice, nasproti je bil kino.

Vabilo v Ilirsko Vilo.
Vabilo v Ilirsko Vilo. FOTO: Ivan Simčič, preslikava za objavo

Družbeno življenje Franca Starca (1868–1939) razkrile najdene listine

Še preden je Franc Starec st. postal župan, je bil leta 1896 priznan kot član kmetijske združbe na Kranjskem, dokazuje ena od najdenih listin. Najbolj dragocena listina, po oceni Simčiča, je dekret o povišanju Ilirske Bistrice v trg, 15. januarja 1911, ko je bil Starec st. župan Bistrice. "Imamo pa tudi listino iz leta 1916, s katero je bil Svetozar Borojević, poveljnik soške fronte, razglašen za častnega občana postojnskega glavarstva, kamor spada tudi Ilirska Bistrica. Je edina listina, ki govori o vseh nekdanjih županih na tem območju. Starec je shranil faksimile originala s podpisi in žigi vseh 40 županov od Jablanice do Vipavske doline," je poudaril Simčič.

A čeprav je bil Franc Starec st. pomemben človek tistega časa, so Bistričani na družino Čolnar, ki je bila sicer sposobna, a skromna, nekako pozabili, meni Simčič: "V družini se niso nikoli izpostavljali. Starec st. je postal poznan Ilirski Bistrici šele zdaj, ko smo ga začeli osvetljevati, obujati in ponujati ljudem, da ga spoznajo."

 

Franc Starec st. (1868–1939), fotografirano 7. maja 1910. Prispeval je k vzponu in razvoju Ilirske Bistrice. Bil je posestnik, obrtnik, trgovec in župan v času, ko je bila Bistrica (brez Trnovega) povzdignjena v trg. Listino o povišanju je 15. maja 1911 podpisal cesar Franc Jožef.
Franc Starec st. (1868–1939), fotografirano 7. maja 1910. Prispeval je k vzponu in razvoju Ilirske Bistrice. Bil je posestnik, obrtnik, trgovec in župan v času, ko je bila Bistrica (brez Trnovega) povzdignjena v trg. Listino o povišanju je 15. maja 1911 podpisal cesar Franc Jožef. FOTO: Ivan Simčič, preslikava za objavo

 Vloge Starca st. so bile številne

Kot smo že omenili, je bil kmet. Družina je bila tudi trgovsko sposobna. Imeli so trgovino, ki so jo pozneje odprli v centru Ilirske Bistrice. Iz te gospodarsko-trgovske žilice so postali  premožni in pomembni za kraj, je povedal Simčič in dodal, da je tradicijo Starca st. nadaljeval tudi njegov sin Franc Starec ml.

Starec st. je bil tudi izjemno dosleden in zavzet, kar dokazuje najdena dokumentacija o trgovini Čolnarjevih. "Od 1891 do 1947 je hranil vse dobavnice, račune, zapisoval je vsa izplačila. Dobili smo praktično vse zaključne račune," se je nasmejal kustos Simčič in dodal, da je nenazadnje Starec st. pokazal svojo veljavo na družbenem in političnem področju, ko je postal župan.

Seznam listin, ki jih je župan hranil, pa se s tem ne konča. Simčič in Fatur sta našla razna vabila na veselice, srečanja, pustna rajanja ... "Zanimiv je tudi spisek vseh hišnih številk v Ilirski Bistrici in Trnovem – to sta dva kraja, ki sta danes združena v Ilirsko Bistrico – do leta 1918. Vsebuje tudi vse priimke, napisane na roko," je izpostavil Simčič.

Ko so čistili županovo hišo in nosili stvari iz nje, je kustosa Simčiča presunilo, ko so mu gospe, ki so šle mimo rekle: "Sem smo hodile po mleko, ko so imeli še krave. Večkrat so nam ponudili tudi piškote," je strnil pripoved kustos Ivan Simčič, s kakšnim navdušenjem so se Starčevih spominjale domačinke. 

Po Simčičevih besedah se je na koncu nabralo za štiri traktorske prikolice in dva majhna tovornjaka predmetov, ki ostajajo v lasti zakoncev Fatur. Simčič je poskrbel, da bodo počakala v skladišču, dokler ne bodo našli primernega prostora, da jih bo lahko občudovala tudi bistriška javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
26. 07. 2020 20.20
+1
Starec je govoril mi ...
MiroF
26. 07. 2020 11.47
+6
sm mislu, da je Lahovnik..
AlternativeFacts
26. 07. 2020 12.02
+5
User416781
26. 07. 2020 12.46
+6
G8J
26. 07. 2020 11.41
+8
Zokiland nima za burek
Marko_13
26. 07. 2020 11.36
+28
Zgleda, da ima Ilirska bistrica že od nekdaj župane, ki ne gledajo na svoje občane kot zadnji drek. Drugače pa dober članke. Še več biografij pomembnih Slovencev bi lahko objavili na 24ur.
DuhSaSjekirom
26. 07. 2020 10.36
+9
Zanimivo mesanje hrvaskih besed, avstrijskih goldinarjev. V razmislek nasim sds nacionalistom. Slovenije nebi bilo brez stevilnih mrtvih Bosancev in Hrvatov, poleg Slovencev v 1.svetovni vojni pod poveljstvom feldmarsala Borojevica, kateri je preprecil sirsi in prevzem slovenskega ozemlja pred Italijani. V bistvu ce bi to bil spor samo med Italijo in nami bi danes bila Slovenija do Rima ker jih je nagnal v notrnajost Italije. Danes bi ga verjetno imeli za takoimenovanega C.efurja, pa kaj dela v Slovenijj a ne.
Mario Kneževi?
26. 07. 2020 11.21
+0
Sds nacionalisti hocejo Nemcijo ne Slovenijo 😉
Marko_13
26. 07. 2020 11.43
+16
Ti mešaš jabolke in hruške. Ja zmagali smo eno bitko ampak vojna je bila izgubljena in ko so italijani zasedli Trst južnakov ni nikjer več bilo. Samo Slovenec Rudolf Maister je ostal in osvobodil pol Štajerske. Ko pa smo zbombali Avstrijce pa je spet prišla na sever kraljeva vojska in pametovala "lej kako močni smo Jugoslovani" v bistvo je šlo za uspeh izključno 4000 Slovenskih štajercev.(bilo je tudi 150 srbov ampak ti niso ravno naredili nekega strašanskega preobrata)
DuhSaSjekirom
26. 07. 2020 12.35
-6
Ja ves da. A stejes mrtve? Tipicno komunajzarsko nakladanje. Potvarhanje zgodovine. Sicer pa je moja poanta da smo vcasih biki vsi prijstelji, nikogar se ni diskriminiralo po poreklu. Ocitno ne ves kako je odrascat diskriminiran zaradi priimka. Pa saj ne da se nisem izboril vendar sem morla bit dvakrat boljsi od drugih da sem.bil tretiran, cast posameznikom ki ne gledajk na priimek temvec kak clovek si.
DuhSaSjekirom
26. 07. 2020 12.35
+0
lojze3
26. 07. 2020 09.54
+50
Najboljša novica do sedaj na 24ur
MarioSuper99
26. 07. 2020 09.48
-2
Sem pa mislil da je novica o Mateju Lahkovniku.. po sliki sodeč seveda
murinar
26. 07. 2020 10.06
+16
Lahovnik je pokvarjen prevarant,uničevalec Slovenskega gospodarstva !
murinar
26. 07. 2020 09.40
+58
Pravi "normalni " SLOVENCI smo ponosni na naše prednike !!!!!!!!!!! Kaj se pa danes dogaja z narodom pa ....
nekodnas
26. 07. 2020 11.26
+2
treba bo da tudi mi začnemo delati časovne kapsule (vzameš rost frej termovko, napolniš s slikami, računalniškim ključkom na katerem posnameš situacijo v letu 2020 in naprej, rojstnimi list, lepim sporočilom itd ... jo zapreš , oviješ v folijo in zakoplješ vsaj 80 cm globoko )--samo glede na trenutno situacijo , ne vem, kdo bo to sploh bral (če bo sploh pismen) in ali bodo ponosni na pretekle rodove Slovenije ...bojim se da ....
borjac
26. 07. 2020 09.32
+58
Zelo zanimiva najdba, vsak od nas si potiho zaželi, da bi kaj takega našel o svojih prednikih.
dule
26. 07. 2020 09.26
+11
Matej Lahovnik?
Eastman
26. 07. 2020 09.41
+2
User416781
26. 07. 2020 09.10
+61
Končno eno zanimivo branje na 24ur...
KVAJSTABO
26. 07. 2020 09.54
+7
peropetarda imaš prav, res zanimivo branje.
murinar
26. 07. 2020 09.09
+17
evasle
26. 07. 2020 09.06
+49
Ni preveč komentarčkov, kajne. O tem se pa ne sme govoriti. Seveda je zanimivo, da so bili naši predniki napredni in zelo pametni, o čemer pričajo redki dokumenti ali pričanja o obstoju družin, ki so živele še pred 2sv po hišah, vilah v vseh slovenskih krajih, vaseh, mestih. Bili so zelo dobri kmetje (veleposestniki), obrtniki, tovarnarji..., ki so naredili veliko dobrega za svoj kraj in si pridobili premoženje sami, ne da so ga ukradli, kot se je zgodilo po 2sv, ko so vse nacionalizirali, ljudi pa po.bili, kolikor jim ni uspelo zbežati. Slovenija je imela po vojni veliko tovarn, ampak v šolah nas niso učili, da je imela večina začetkov v tovarnah, obrteh, ki so jih imeli naši predniki pred 2sv. Vsaka vas, mesto ima svoje zgodbe, o katerih se ni smelo govoriti. Kje so lastniki velikih hiš, veleposestev? Rdeči so jim vzeli vse, ker sami niso imeli nič, ko so se po vojni prikazali iz gozdov. V čigavih vilah so živeli po Ljubljani najbolj posvečeni, v čigavi vili je živel Tito. Če se ne bi zgodil pogrom nad temi našimi sposobnimi predniki in nas ne bi tiščali v skupno državo z Balkanci, bi bila Slovenija veliko bolj napredna in dostojanstvena država, z drugačnimi normami, ne z zmešnjavo, s katero se spopadamo 30 let. Všeč mi je, da se predstavlja naše zaslužne prednike, ki jih je rdeča oblast ustavila bolj kot sama vojna. Zelo zanimivo je vprašati stare ljudi, kdo je živel v kakšni veliki hiši, kje je njihova družina. Res je, to moramo vedeti, kaj so jim naredili, da bo že enkrat mir.
dzonimakaroni
26. 07. 2020 09.10
+6
JohannDoe
26. 07. 2020 10.43
+0
Spremenit priimek pa govorit Italijansko in se delat, da si Italijan. Zelo domoljubna in nacionalistična izbira.
DuhSaSjekirom
26. 07. 2020 10.43
+3
Alternativa bi bila da nismo bili komunisti. Tako pa je koministicna partija pokradla vse kar se je dalo. Se danes se vidi da se delimo na sposobne, na parazite in na nesposobne. Paraziti in nesposobni so zjveli na racun sposobnih. To je komunizem. Seveda, oomu je bilo lepo? Nesposobnim. Njim nikoli ni bilo tako lepo kot v komunizmu. Odpikali tistih nekaj ur ziveli pa v relativnem luksuzu glede na vlozen trud. Paraziti beri kimavci, brezhrbtincniki so na racun partije prosperirali, postajali direktorji itd. Sposobni pa so delali kot norci pa spet nic imeli v primerjavi z vlozenim trudom. Ce nisi bil partijec pa tudi nikamor nisi prisel. Pozabi na dobro sluzbo. Solanje. Itd.
JohannDoe
26. 07. 2020 10.46
+5
Še bolj domoljubna alternativa pa je se vpisat v nemško policijo pa potem pod nemškimi komandanti pomagat delat "deželo spet nemško", pa to. Tle moraš sproducirat precej teatra in komedij, da to prikažeš kot neko domoljubje ali patriotizem.
JohannDoe
26. 07. 2020 10.51
+9
Partija je zasrala in srala, sej to vemo. Ampak kaj bi bila pa alternativa partiji? Organizirat upor mimo nje, recimo. Ne pa tečt se vpisat na prvi poziv Italijanov in Nemcev, da rabijo lokalne skavte, ki govorijo jezik domorodcev in jim bodo pomagali pri zasedbi in poitalijančenju in ponemčenju.
Pan1
26. 07. 2020 11.29
+7
JD. Zakaj pa misliš, da je upor začela partija? Sploh ni res. Res pa je, da si je odpor prisvojila in tudi vemo kako in kaj, je ratalo iz tega. Tu nimajo veze Partizani in domobranci, ampak, boj in to krvavi za oblast po vojni. Vse so pobrali, kdor ni zbežal, so ga ubili. Primer, Grof Lipit, celo vojno je zalagal Partizane, po vojni, so ga ubili na dvorišču v pasji uti. Turnišče, pri Ptuju. Strašil, danes gostilna Tone. Ubili so ga na pragu hiše. Tudi on je pomagal Partizanom. In tega je bilo še in še. Samo, o tem se na govori, ker izkrivlja zgodovino brezmadežnega komunizma. Za čudo, vsa podjetja, so nastala po vojni. Laž do nebes. Večina teh podjetij, so zgradili tujci, ki so ali zbežali,ali so šli v zemljo. To se ve in to mi, stari, vemo. Danes pa veselo častite to, kar je povzročilo ogromno gorja. Pa Bog ne daj, ne mislim na Partizane. Njim globok poklon.
User416781
26. 07. 2020 12.49
+1
GospodT
26. 07. 2020 08.51
+27
Zelo mi je všeč, kako so na vabilo napisali ob pol osmih :) malo šaljivo.
tornadotex
26. 07. 2020 08.48
+31
SaintTrinity
26. 07. 2020 08.12
+54
rekureku
26. 07. 2020 08.00
-108
Kdo je kdo tu, pa zakaj je to pomembno
rekureku
26. 07. 2020 08.38
-52
-27 Zakaj pa ni nihče napisal zakaj mu je to pomembno
murinar
26. 07. 2020 09.39
+32
Pomembno? O joj ----pravi "normalni " SLOVENCI smo ponosni na naše prednike !!!!!!!!!