Slovenija

Čeferin: Nikoli ne bi delal kompromisov zato, da bi ostal na funkciji

Ljubljana, 12. 03. 2022 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ena na ena
Komentarji
0

"Največji uspeh Aleksandra Čeferina ni, da je človek iz majhne države postal predsednik Uefe, Čeferinov največji uspeh je to, da je velik človek, ki je svojo veličino pokazal takrat, ko so ga ljudje res potrebovali," je po uspešni reševalni akciji nogometašev, ki jih je zajela vojna v Ukrajini, zapisal hrvaški nogometaš Dario Srna, ki je Čeferina zaprosil za pomoč. Odkar je na funkciji prvega moža Uefe, ki ima tako velik proračun kot Slovenija, je ves čas na udaru. Pred vojno v Ukrajini, ki je osupnila svet, je moral Uefo reševati pred posledicami korone, še pred tem pa jo popeljati iz polja korupcije. V času ukrajinske vojne milijarderji, šef Real Madrida Perez, Juventusa Agnelli in Barcelone Laporta, spet želijo postaviti projekt Superlige, ki ga je pred slabim letom zatrl v 48 urah, zaradi česar je njegovo odločnost spoznal ves svet. Tudi doma je zaradi neposrednosti postal trn v peti predsedniku vlade Janezu Janši. Je Aleksander Čeferin res tisti, ki po novem iz ozadja vleče niti v slovenski politiki?

Aleksander Čeferin je v oddaji Ena na ena najprej pojasnil, da gre v vojni v Ukrajini za grozljivo humanitarno krizo. Povedal je, kako ga je poklical hrvaški nogometaš Dario Srna in mu povedal, da je v zaklonišču 47 brazilskih nogometašev, žena, staršev, tudi otrok, med njima dva novorojenčka in 15 italijanskih trenerjev. Čeferin je takoj poklical enega izmed nogometašev, vodjo ekipe, ki je v joku dejal, da je Čeferin v zadnjih 48 urah edina oseba, ki se jim je oglasila. "To je bilo zelo pretresljivo, ker nisem vedel, ali je v moji moči, da jim sploh lahko pomagam," je pojasnil takratne dogodke Čeferin, ki pravi, da se je potrudil, da je naredil največ, kar je lahko, čeprav takrat ni vedel, ali mu bo uspelo. A zgodba se ga je osebno dotaknila, po drugi strani tudi meni, da mora sam prevzeti odgovornost, če mu reševanje skupine ne bi uspelo. "Mislim, da je moja naloga, da vsaj nogometni družini pomagam kjer koli, zato sem se tega lotil osebno," je pripovedoval in dodal, da je moral sam govoriti z določenimi vplivnimi ljudmi, saj če bi to naročil komu drugemu, to ne bi imelo takšne teže. 

S prijatelji v Ukrajini, ki so ostali v domovini, se Čeferin sliši vsak dan, tudi večkrat na dan, saj se mu zdi prav, da jim nudi vsaj moralno podporo, čeprav ni lahko. 

Uroš Slak in Aleksander Čeferin v oddaji Ena na ena
Uroš Slak in Aleksander Čeferin v oddaji Ena na ena FOTO: Damjan Žibert

Čeferin, ki je od ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega lani decembra prejel najvišje državno priznanje, ki ga tujec lahko dobi, je Zelenskega opisal kot skromnega, inteligentnega človeka, ki ni tipično vzhodnoevropski voditelj. Čeferin je bil sicer na obisku tudi pri ruskem voditelju Vladimirju Putinu in si niti predstavljal ni, da bo sprožil vojno. Še par dni pred začetkom invazije, je povedal Čeferin, je vsem govoril, da se mu to ne zdi verjetno. "Meni se je zdelo, da je vojna na tak način praktično sredi Evrope v tem trenutku nemogoča, pa sem se očitno zmotil."

Na Uefi so sprejeli tudi odločitev, da prekinejo pogodbo z ruskim gigantom Gazpromom, kar se jim je zdela jasna odločitev. Potrebovali so nekaj dni, da pravno preverijo, kako lahko odstopijo od pogodbe, saj so v pogodbi določene klavzule. A Čeferinu je bilo jasno, da morajo pokazati neko enotnost. Sicer pa so takoj dobili tudi razne pozive številnih politikov po Evropi, naj to storijo. Uefa je s to potezo sicer izgubila preko sto milijonov sredstev. "Mene je srce bolelo, da smo morali sankcionirati ruske športnike, za katere sem prepričan, da se večina ne strinja s to vojno," je dodal.

Nogomet je tudi politika

Kako gleda na odločitev britanske vlade, da Romanu Abramoviču, oligarhu nogometnega kluba Chelsea, zamrzne premoženje in da lahko navijači gledajo le še tekme, za katere so že kupili vstopnice, novih vstopnic pa ne prodajajo, je Čeferin dejal, da bo Chelsea normalno igral na njihovih tekmovanjih. Je pa Čeferin tudi že govoril s predsednikom Chelsea, ki mu je povedal, da se že pogovarja z britansko vlado, saj gre za prvo odločitev, a pričakuje, da jim bodo omogočili normalno delovanje. Kot je dodal Čeferin, ni popolnoma nobenega razloga, da bi Chelsea izključili iz Lige prvakov.

"Če bi se jaz sekiral, da bom kritiziran, potem ne bi popolnoma nič naredil," pa je Čeferin odgovoril na vprašanje, ali se boji kritik, da Uefa sodeluje z ruskimi oligarhi, medtem ko britanski premier Johnson pravi, da ne more biti varnega mesta za tiste, ki podpirajo Putinov napad na Ukrajino. Čeferin tudi meni, da so njihove odločitve zelo pravočasne in tudi zelo pravilne.

A nogomet je tudi politika, saj na tekme hodijo tudi predsedniki držav, in po vojni bo Putin pogledal, kako je kdo ravnal. Ali je pri vseh teh ukrepih Čeferin kaj računal, saj je pred njim volilno leto, potreboval pa bo tudi podporo ruske nogometne zveze? Kot pravi predsednik Uefe, ruske podpore ne potrebuje, saj ima, kot pravi, blizu 100-odstotno podporo na Uefi, prav tako mu je že kar nekaj zvez že leto prej predlagalo, naj kandidira, zato pri teh stvareh ne računa, če gre za pravo odločitev, četudi bi ga prava odločitev stala mandata. "Nikoli ne bi delal kompromisov za to, da bi ostal na funkciji," je še povedal.

In kot da vojna v Ukrajini ni dovolj, se je spet pojavila ideja o Superligi. Da gre za mrtev projekt, je prepričan Čeferin, a kot kaže, v vzporednem svetu živijo ljudje, ki o tem projektu govorijo. Prvi so se namreč prijavili v Ligo prvakov, hkrati pa govorijo, da imajo svojo ligo, pravi Čeferin in nadaljuje, da so svoj nesmiselni predlog prvič predlagali sredi epidemije, drugič sredi vojne. Ti ljudje so skrajno neresni in mislim, da celo sami vidijo, da stvar ne bo šla skozi, a jim njihov ego ne da miru. Navajeni so, da vse dobijo, kar si zaželijo v življenju, tokrat pa niso, je dodal.

Slovenska politika

Čeferin je spregovoril tudi o slovenski politiki in politikih, poudaril pa je, da je najbolj pomembno, da gremo na volitve, saj če ne greš na volitve, se nimaš pravice pritoževati, o svoji usodi namreč odločamo sami. Sam ne podpira nobene konkretne stranke, prav tako ne podpira nasilja, nespoštovanja in sovražnega govora. In vsekakor bo šel na volišče.

Čeferina uradno ni sprejel še noben predsednik vlade, čeprav je zbral člane izvršnega odbora Uefe, sprejel ga je le predsednik države Borut Pahor. Ali meni, da bo pod novo oblastjo prišlo do spremembe, da bo lahko odprl vrata največjim multinacionalkam, da lahko pridejo in investirajo v Slovenijo, kar bi dvignilo standard tudi prebivalcem? Čeferin meni, da je vse odvisno od tega, kdo bo sestavil vlado. "Eni vedo vse sami ali pa sodelujejo le s tistimi, ki so jim všeč, pa so jim podložni … nekateri pa so bolj odprti," je povedal in dodal, da je treba počakati, a načelno je pripravljen pomagati, se pa ne čuti prizadetega, če to ne gre.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja