Slovenija

'Če bi se zbudila le nekaj minut kasneje, bi za vedno ostala v hiši'

Šmarje pri Jelšah, 18. 01. 2019 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
14

Kako se življenje lahko obrne na glavo v eni noči, je občutila družina Jurše iz Polžanske Gorce v občini Šmarje pri Jelšah. V le nekaj urah so ostali brez vsega, kar so si ustvarili. Zgorela jim je hiša. Družini so že priskočili na pomoč ljudje z vseh koncev države. A kaj se je pravzaprav dogajalo in kaj družina še potrebuje? Stisko je z nami delila mati Majda Jurše.

Majda Jurše in njen mož sta se kot po navadi odpravila spat okrog 23. ure. Nekaj ur kasneje se je Juršetova zbudila, ker je težko dihala, vohala je dim in slišala ne preveč glasno pokanje. Hotela je prižgati luč, a ni gorela. Odpravila se je proti kuhinji in skozi okno zagledala prizor, ki ga nikoli ne bo pozabila: "Zunaj je vse žarelo. Ognja niti nisem videla, videla sem samo svetlobo. Predvidevala sem, da mora biti nekaj ogromnega, saj je bilo zunaj vse rdeče, rumeno, svetlo." Ni se zmotila – ognjeni zublji so že pogoltnili celo streho, goreti je začel tudi leseni strop. Ko je dojela, kaj se dogaja, je stekla v spalnico in zbudila moža, ki je sicer  sladkorni bolnik, in mu rekla: "Lepo te prosim, samo obleci se in greva ven, hiša gori." Oblekla sta samo hlače in majico ter obula prve čevlje, ki sta jih našla. Niti nogavic si nista uspela obuti, pograbila sta le telefon. "Ko sva stopila skozi vhodna vrata, je bila že cela hiša v plamenih. Če bi se zbudila le nekaj minut kasneje, bi v hiši ostala za vedno," je bila pretresena Majda Jurše.

Zakaj je hiša zgorela, niso ugotovili niti forenziki, je povedal sin Kivi Jurše. Kriv bi bil lahko dimnik, električna napeljava ali žaga za drva, ki bi lahko povzročila kratek stik.
Zakaj je hiša zgorela, niso ugotovili niti forenziki, je povedal sin Kivi Jurše. Kriv bi bil lahko dimnik, električna napeljava ali žaga za drva, ki bi lahko povzročila kratek stik. FOTO: PGD Šmarje pri Jelšah

Nato je poklicala gasilce. Čeprav so prišli hitro, se ji je zdelo, da traja celo večnost. Težko je namreč gledati, kako v plamenih izginja vse, kar si gradil celo življenje. Prišli so člani sedmih gasilskih društev, a bilo je prepozno. Ker je bila hiša skoraj v celoti lesena, je hitro gorela. Ostalo ni praktično nič. "Še gasilci so rekli, da ne pomnijo požara, ki bi bil tako velik, močen," je poudarila Juršetova.

Sosedje so jima takoj pomagali. Prinesli so oblačila, saj sta bila pomanjkljivo oblečena, čaj in najnujnejše, kar sta potrebovala. Ponudili so jima tudi prenočišče, a ima družina majhen vikend (gorco), tako da se bodo zasilno naselila tam. "V naši hiši sta živela tudi sin Kivi in snaha, ki imata dojenčka, starega dva meseca. Sama sreča, da sta bila na vikendu, ko je zagorela hiša," je dejala Juršetova.

V nekaj urah je družina Jurše ostala brez vsega.
V nekaj urah je družina Jurše ostala brez vsega. FOTO: Kivi Jurše

'Šok je ostati brez vsega'

"Ostali smo brez strehe nad glavo, brez oblačil, brez čisto vsega. Čeprav je bilo pri nas ogromno sosedov, prijateljev, znancev, še ne dojamemo, kaj se nam je zgodilo. Verjetno se bomo šele čez čas zavedali, da je to res – da smo sredi zime, brez drv, nimaš kaj obleči, ne moreš nikjer skuhati čaja. Težko je," je vzdihnila Juršetova.

In čeprav je ogenj vzel družini vse imetje, čeprav so se znašli v življenjski stiski, Juršetovo obremenjuje, da so zgoreli vsi dokumenti, ki jih je hranila kot predsednica društva za celiakijo za celjsko regijo. Že dolga leta je namreč prostovoljka, ki pomaga bolnikom. "Imam 500 članov. To je ogromno dokumentov, arhiva. Vse je uničeno, ničesar ni več," je strto pripovedovala. Zdaj se je sama znašla na drugi strani – pomoč potrebuje ona in njena družina.

Kaj potrebuje družina?

Slovenci smo znova dokazali, da v nesreči znamo priskočiti na pomoč. Sosedi, prijatelji, znanci in tudi neznanci so družini prinesli obleko, obutev, posteljnino in hrano. Zdaj bi družina potrebovala gradbeni material, belo tehniko – štedilnik in pralni stroj, pohištvo – omare, posteljico za dojenčka in higienske potrebščine. Zelo prav bi jim prišel tudi računalnik.

Občina je zagotovila delovne stroje, ki so hišo porušili do konca.
Občina je zagotovila delovne stroje, ki so hišo porušili do konca. FOTO: Kivi Jurše

Občina je organizirala takojšnjo pomoč

Včeraj zjutraj, kmalu po nočnem požaru, je družino obiskal župan Matija Čakš. Takoj je organiziral akcijo zbiranja oblačil, hrane in finančne pomoči. "Odzivajo se posamezniki, ustanove, podjetja. Družini smo namenili 2.000 evrov, zagotovili smo tudi pomoč z gradbenimi stroji pri odstranjevanju posledic požara. Skupaj s Krajevno skupnostjo Sladka Gora, Župnijsko Karitas Šmarje pri Jelšah in Območnim združenjem Rdečega križa Šmarje pri Jelšah zbiramo pomoč za družino," so sporočili z občine.

Občina nam je poslala tudi podatke, kako lahko finančno pomagate družini in kam bodo šla zbrana sredstva.

Za namen zbiranja finančnih sredstev za pomoč prizadeti družini ima Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah odprt račun, na katerega lahko nakažete svoj prispevek.

Zbrana sredstva bodo po dogovoru z Območnim združenjem Rdečega križa Šmarje pri Jelšah v celoti namenjena za nakup potrebnega materiala, opreme in morebitnih stroškov storitev, z direktnim plačilom računov.

Zbirni podatki za nakazilo finančne pomoči družini:

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Šmarje pri Jelšah

Celjska cesta 6, 3240 Šmarje pri Jelšah

TRR: SI56 6100 0001 6073 732

Sklic: SI00 17012019

BIC banke: HDELSI22

Koda namena: CHAR

s pripisom "POŽAR JURŠE"

Dodatne informacije:

Mitja Fišer, telefon: 031 423 250 (informacije glede nudenja gradbenih in podobnih storitev)

Družina se za vsakršno pomoč iskreno zahvaljuje.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
19. 01. 2019 10.34
-2
Čigava prioriteta pa je računalnik, raje ne prosite za tovrstne zadeve, saj ne veste kaj boste dobili.
Ramzess
19. 01. 2019 11.06
+1
Slab računalnika ali pa še huje, neprimerna vsebina na disku, zaradi katere pa so lahko težave ...
Ramzess
19. 01. 2019 10.31
-9
Zavedno da bi ostala v hiši, je mar nameravala strašiti po smrti.
Ramzess
19. 01. 2019 10.31
-8
Žaga za drva, a so ponoči žagali, ... česa forenziki niso mogli ugotoviti. Pa naj povabijo tuje v pomoč. Zavarovalnici bo neugotovitev vzroka všeč.
Ramzess
19. 01. 2019 11.07
+0
Zakaj ne bila všeč, nima razloga, da tega ne bi skušala izkoristi sebi v prid.
KrTakoNeki
21. 01. 2019 12.54
+0
...človek se vpraša, kako (ali bolj zakaj) je bilo lahko naslednji dan že vse porušeno...
Amnasty
19. 01. 2019 08.56
+10
preko rdečega križa ne dam
piko3
19. 01. 2019 08.17
+30
Zakaj mora rdeči križ odpreti račun? Da bodo pokasirali za regres? Sporočite TRR od zakoncev Jurše, pa bom nekaj nakazal. Na račun Rdečega križa in Karitasa pa nikoli. Če prizadeti dobijo polovico, so lahko srečni.
Apostol1
18. 01. 2019 18.07
+41
To je res nekaj tako tragičnega , da včasih še smrt ni tako tragična sploh pa če je oseba starejša od 85 let, seveda s to ugotovitvijo nočem prav nikogar prizadeti, ker usoda določi kaj se bo zgodilo vendar smrt 85 let stare osebo je največkrat pričakovana , požar pa ne in ko gledaš pogorišče te mnogo bolj boli kot pa smrt kot sem jo opisal . Veš koliko truda je bilo vloženega in kar naenkrat "PUFF" in vse izgine v ognju , res groza in upam ,da je vse tako kot mora biti z zavarovalnico , ker če zavarovalnica najde samo kakšno birokratsko napako se obnaša izjemno birokratsko in nehumano , čeprav se včasih mora , da ni izkoriščanja. Sem se pa koncu še nekaj vprašal . Ne ve se vzrok kot je napisano dodano pa je lahko je tudi dimnik in ravno tule lahko samo rečem enkrat letno ali morda dvakrat je vsota za plačilo dimnikarju v primerjavi s to tragedijo tako nepomembna , da ni vredno o tem razmišljati , Plačaš dimnikarja in prav gotov je zagotovljena večja varnost kot pa , če zadevo sam narediš ,dimnikar to dela vsak dan , lastnik pa enkrat ali dvakrat letno. Družini pa iskreno lahko le želim , da se čimprej opomore in na novo zaživi
hladnajesen
18. 01. 2019 17.40
+61
Ubogi ljudje. To je nekaj strašnega. Tragedija, ki je ne moreš zlahka preboleti. Upam, da jim bo sčasoma uspelo postaviti si nov dom, s pomočjo dobrih ljudi.
111111112
18. 01. 2019 17.15
+125
Ogenj je hudič, voda še slabše..osebno roko na srce hvala bogu nimam teh izkušenj sem pa že velikokrat pomagal fizično - pospravljati - postavljati na novo, to lahko, žal finančno enostavno ne morem a dejstvo je, da ljudem ki se to zgodi, jih pošteno uniči, tega nihče ne zasluži... drugače pa kakšno nakazovanje rdečega križa, pojdite osebno ljudi ali pa jim pošljite osebno po pošti, samo tako dejansko dobijo v roke denar... Upam, da moj post ne bo brisan... srečno vsem
pabo39
18. 01. 2019 17.34
-29
Kaj pa požarno zavarovanje? So imeli hišo zavarovano? Po toči zvoniti je prepozno. Sicer jim pa želim, da se čimprej zopet postavijo na noge.
KrTakoNeki
18. 01. 2019 19.09
+1
mannnn
19. 01. 2019 08.21
+4
ja od zavarovalic pa res kaj prida dobis...1% od vse skode ali pa se to ne