Slovenija

Če bo Kazenski zakonik spremenjen, Inštitut 8. marec napoveduje referendum

Ljubljana, 21. 01. 2022 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, T.H., U.Z.
Komentarji
911

V Inštitutu 8. marec so potrdili, da bodo v primeru sprejetja dopolnitve kazenskega zakonika v DZ začeli postopek za vložitev pobude za referendum. Predsednika DZ so pozvali, da zakona ne uvrsti na dnevni red seje DZ. Opozarjajo namreč, da dopolnitve kazenskega zakonika legitimirajo gospodarski kriminal in korupcijo. Podpise za referendum nameravajo zbirati tudi t. i. petkovi protestniki. Na noge je skočila tudi stroka, ki opozarja, da bi v tem primeru zastarali tudi številni odmevni primeri.

Nika Kovač, Inštitut 8. marec
Nika Kovač, Inštitut 8. marec FOTO: Bobo

Predlog dopolnitev kazenskega zakonika, ki skrajšuje zastaralne roke, je sicer ta teden sprejel odbor DZ za pravosodje, prestati pa mora še poslansko sito. V delu opozicije so kritični do predloga, ki ga je vložila poslanska skupina SNS. Da je predlog v nasprotju s spoštovanjem načela pravne države, je sicer poslance opozorila tudi zakonodajno pravna služba državnega zbora.

Predlagani dopolnitvi kazenskega zakonika, ki skrajšuje zastaralne roke v zadevah gospodarske kriminalitete, med drugim nasprotujejo na vrhovnem državnem tožilstvu in pravosodnem ministrstvu. Kot pravijo, so rešitve nesistemske in lahko pomenijo ravno nasprotne učinke. V težjih oz. zapletenejših primerih kaznivih dejanj bi pomenile celo neke vrste amnestijo za storilce kaznivih dejanj.

Tudi v Inštitutu 8. marec so na današnji novinarski konferenci izpostavili, da omogoča konec postopkov pregona gospodarskega kriminala brez epiloga. Navedli so, da je bil zakon sprejet stran od oči javnosti, proti njemu pa se je postavila celotna stroka.

"Vse skupaj nas spominja na način sprejemanja zakona o vodah, zaradi katerega smo se na referendum odpravili poleti," je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Izpostavila je, da je dodaten problem zdajšnjega zakona, da začne veljati takoj ob sprejetju, v tem primeru pa bodo padli številni postopki, med njimi preiskava Teš 6, preiskava afere Trenta, v kateri je obtožen predsednik vlade Janez Janša, preiskava poslov z zaščitno opremo iz prvega vala epidemije covida-19, v katerih je osumljen minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, in še številni drugi postopki, v katere so vpleteni poslovneži, politiki in drugi vplivneži.

Najprej sedem, nato 35 dni časa

Danes so tako potrdili, da bodo v primeru sprejetja zakona takoj začeli z zbiranjem podpisov za referendum. "V tem primeru imamo najprej sedem dni časa, da se zberemo 2500 neoverjenih podpisov, v drugem koraku pa 35 dni časa, da zberemo 40.000 overjenih podpisov," je pojasnila članica Inštituta 8. marec Mojca Lukan.

Obenem opominjajo, da sprejetje zakona lahko še vedno preprečijo poslanci in poslanke, če glasujejo proti njemu. Sprašujejo pa se, kako je lahko predsednik državnega zbora Igor Zorčič dopustil obravnavo zakona, ki je po mnenju pravne stroke tudi postopkovno problematičen, saj spreminja materijo zakona o kazenskem postopku.

Zastarali bi lahko številni odmevni primeri.
Zastarali bi lahko številni odmevni primeri. FOTO: Dreamstime

Kot je povedala Alenka Kreč Bricelj iz Smetumet, se na kampanjo Referendum: za naš denar gre že aktivno pripravljajo. "Pripravljamo strategije, grafično podobo in druge vsebine, ki jih bomo uporabljali na referendumu. Organizirali smo tudi ekipo naših prostovoljcev," je povedala.

V Inštitutu dodajajo, da bi se proti tovrstnemu zakonu borili ne glede na to, katera "elitam naklonjena" stranka bi ga predlagala. "V Sloveniji živimo pošteni ljudje, ki se bomo vedno borili proti kraji, korupciji in bogatenju elit," so pojasnili.

Podpise bodo zbirali tudi petkovi protestniki

Na poskuse vlade in njenih podpornikov, da s protipravnim spreminjanjem kazenskega zakonika dosežejo zastaranje svojih "koruptivnih" dejanj v preteklih letih, so drevi na Trgu republike opozorili tudi petkovi protestniki, ki so se znova zbrali v središču Ljubljane.

Kot pravijo, je predlog spremembe kazenskega zakonika celotna stroka označila za neprimeren in hkrati tudi protipraven, saj predlagane spremembe sploh ne sodijo v kazenski zakonik temveč kvečjemu v zakon o kazenskem postopku.

Tudi oni so prepričani, da bi bila s spremembo zakonika v praksi izvedena amnestija “ravno za največje izvajalce gospodarskega in političnega kriminala”, ker pravni procesi ravno v tovrstnih kompleksnih primerih vedno trajajo več let.

Tudi iz Protestne ljudske skupščine so sporočili, da bodo v primeru spremembe zakonika tudi sami skupaj z ostalimi aktivističnimi organizacijami in širšim zavezništvom civilne družbe nemudoma začeli zbiranje podpisov za referendum.

Jelinčič: Boli jih, da ne bodo mogli vleči določenih političnih procesov v nedogled

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je do napovedi Inštituta 8. marec kritičen. Kot pravi, bi v Sloveniji morali uvesti nemški sistem, v katerem tudi sodnik ali tožilec odgovarja za svoja dejanja in morata plačati tudi finančno odškodnino, če ga kaj polomi.

Nasprotno menijo v SD. "Kazenski zakonik se sprejema s tresočo roko, za to so potrebni strokovni pogovori, analize. Vemo, da smo imeli v načrtu marsikaj spremeniti. Vendar ta rešitev pomeni prehod v popolnoma drugo smer, ki daje vedenje, da je Slovenija tista oaza, kjer državne oblasti nimajo namena preganjati korupcije in kriminala," je danes dejala podpredsednica SD Andreja Katič. Kot nekdanja ministrica za pravosodje je zgrožena, da v DZ obravnavajo takšno spremembo, za katero je po njenih besedah vsa stroka opozorila, da je nesprejemljiva. V SD bodo naredili vse, da v zakonodajnem postopku ta predlog ne bo sprejet. Če pa bo, se bodo pridružili civilni družbi, združili moči in preprečili uveljavitev tako škodljive kazenske zakonodaje, je še napovedala. 

"Sprememba kazenskega zakonika, ki so jo na odboru potrdili koalicijski poslanci, je nova ukana Zmago Jelinčiča in koalicije, s katero želijo ustaviti pregone številnih težjih kaznivih dejanj. Upam, da se v DZ zbere večina, ki bo to norijo ustavila," pa je zapisal predsednik DZ Igor Zorčič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (911)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

main
30. 03. 2022 09.45
+1
Okoljska nevladna organizacija vsako leto blokira odstrel medvedov potem.pa ne kaže več pravnega interesa. To naredijo samo zato, da imamo čedalje več medvedov. Hvala Nika, nočem tvoje ponudbe
cool1
22. 01. 2022 18.19
+0
V Švici imajo vsak mesec referendum, največ v Evropi, nič ni narobe s tem . Dobro bi bilo narediti tudi kakšnega proti vladi, naj ljudstvo pove svoje, pa da vidimo !
zurbrigen
23. 01. 2022 10.46
+4
za vlade obstajajo volitve, referendum je za slamce ipd.
Apostol1
22. 01. 2022 18.12
-3
Divji prašiči delajo škodo kmetom , sekta ki je samozvano na vladi s pacientom na čelu pa kar celi Sloveniji. Zato bravo Nika Kovač 85% Slovencev te podpira.
franko žgavec
26. 01. 2022 16.29
+1
Rudolf Maister
22. 01. 2022 13.52
-3
Joža, je...o te Janša, ti si bolan
Jožajoža
22. 01. 2022 11.52
+1
Janšisti ma oblasti so v sramoto državljanom in zgovorna osebna izkaznica neskrite arogance in avtoritarnega občutka nedotakljivosti trenutne oblasti. V vsaki normalni demokraciji si oblast takšnega škandaloznega kadrovanja niti v sanjah ne bi privoščila.
cool1
22. 01. 2022 18.20
-2
Osvoboditev Slovenije izpod tiranije Janše je pa 24. Aprila 2022, ne pozabite priti na volišča v polnem številu !
junij66
22. 01. 2022 11.23
+4
Zdaj velja 7 let za preganjanje gospodarskega kriminala. Dokler je prišlo do sodišča in obravnav je preteklo kar nekaj let. To se pravi da policija,NPU,tožilstvo niso opravljali svojega dela tako kot bi morali. Ali niso hoteli ali pa so nesposobni.Čas je tekel in tekel,v tem času pa so domnevni krivci denar skrili,premoženje prepisali na druge osebe,ko pa je prišlo do obravnav so njihovi odvetniki vse mogoče dokaze,prisluhe zavrgli kot nedovoljene. V teh letih so imeli več kot dovolj časa da se na to pripravijo. Tudi če je do obsodbe na koncu prišlo je čez leto,dve vrhovno sodišče vse skupaj razveljavilo in vrnilo na začetek. (Balkanski bojevnik npr.) Zato se vleče tudi TEŠ6 kar pomeni da se nekdo trudi da do obsodbe ne bi prišlo.
SAME KLOBASE
22. 01. 2022 10.37
+4
Lopovi se rešujejo
maske-so-padle
22. 01. 2022 09.41
-3
Samo, da bo jasno. Ustanovitelj inštituta tako imenovane civilne družbe, je po Ajpesu kandidat Levice za volitve 2018 Simon Maljevac. Sicer tudi tudi nekdanji predsednik Legebitre. Po Erarju sicer 8. marec še nima nobenih prihodkov od države. Verjetno gre za pripravo NVO, da bo ob prihodu prave opcije na oblast, začelo padati na račun. Kot recimo Mirovni inštitut, ki je samo od Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v zadnjih letih prejel 3,1 mio EUR. Zapisov je pa kar precej.
maske-so-padle
22. 01. 2022 09.42
-2
St. Gallen
23. 01. 2022 14.44
+2
Predlagatelj
22. 01. 2022 09.26
+8
Odlična novica! S tem zakonom potrjujejo, da se bojijo posledic svojih dejanj.
cakra
22. 01. 2022 08.44
-3
To srečanje inštitut 8 marec me spominja na služenje vojaškega roka 1977. Ko smo kot vojaki mirno stali pred oficirji in na njihov govor lahko pritrdili, razumem druže kapetane. Podobno so to počeli člani stranke KUL.
main
30. 03. 2022 09.52
nalijmo si čistega vina
22. 01. 2022 08.41
+2
Ta Nika bo dala rumeni obori ovac tinte pit ! Tokrat bo za sigurno 85 % ZAVEDNIH Slovencev !!! Zmago , Kangler , Noriški kralj . . . . Zakonolomilci !!!!!
crestor
22. 01. 2022 09.24
-5
A tale obilna gospodična je neki faktor, resno?
crestor
22. 01. 2022 08.38
-3
Kakšno bombastično ime - INŠTITUT 8.marec...bo še kdo mislil, da res delajo kaj resnega, morali bi se imenovati VRTEC 8 MAREC....
mentorhercul
22. 01. 2022 08.34
+6
Pred janšo še kitajci bežijo od nas, kaj se ga ta 8.marec nič ne boji? Saj tale nika kar hudo zgleda............
Kornfleks
22. 01. 2022 08.15
+6
Hvala inštitut 8.marec ter tudi petkovi protestniki, da skrbite da naša kriminalna združba ne bo pometena pod preprogo. Zagotovo bodo premenili KZ, saj je to edino, kar jih bo po volitvah obdržalo na d gladino. Morajo ga spremeniti. Bodo ga. ZAto potrebujemo vas. Mojo podporo in podpis imate takoj ko bo pravi čas za to.
nalijmo si čistega vina
22. 01. 2022 08.27
+4
alpino
22. 01. 2022 08.11
-3
JAJOMAJSTR
22. 01. 2022 08.09
+9
ŠE KAKI REFERENDUM RABIMO,O POSLANCIH O NEKAZNOVANJU-JIH JE TAKOJ POL MANJ
nalijmo si čistega vina
22. 01. 2022 08.10
+6
tako je , pa zakon o izvoru premoženja !! Kot pri Hrvatih , naj gre Noriški car tja , kjer mu je mesto
Kornfleks
22. 01. 2022 08.16
+8
Če ne veš od kod ti denar, potem ne vem kako lahko vodiš vlado. Kot bi kleptoman varoval trezor.
nalijmo si čistega vina
22. 01. 2022 08.19
+6
Kot bi dal lopovu polno kuverto denarja , da ti ga nese na pošto .
Andree
21. 01. 2022 21.59
+0
bsi so isto l.
takoti
21. 01. 2022 21.59
+7
Odlična novica! 👍
txoxnxy
21. 01. 2022 21.58
-6
A je ta 8 marec podmladek foruma 21. Metode in načini komunikacije podobni, so pa v lufti ker so jim Črnogorci zasegli velik finančni zalogaj.
nalijmo si čistega vina
22. 01. 2022 08.07
+4
?ebula
21. 01. 2022 21.57
+10
Beseda plemeniti izgubila svoj pomen, odkar jo v svojem priimku in imenu uporablja Zmago!