Slovenija

Če boste med prazniki pokali, bodite previdni!

Celje, 05. 04. 2012 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velikonočni prazniki so pred vrati, policija pa opozarja na veliko previdnost pred pokanjem s karbidom. V tem času poskrbite tudi za varnost vaših domov, da ne bodo tatovi izkoristili vaše odsotnosti.

Med velikonočnimi prazniki je zelo priljubljeno pokanje s karbidom, a previdnost ne bo odveč!
Med velikonočnimi prazniki je zelo priljubljeno pokanje s karbidom, a previdnost ne bo odveč! FOTO: POP TV

Policija opozarja, da je v času velikonočnih praznikov predvidena povečana uporaba pirotehničnih sredstev. Mnogi posamezniki ali organizirane skupine v tem času streljajo s ’karbidom’ ali z možnarji. Na območjih, kjer se bo streljalo, pa je ponavadi ves čas tudi odprt ogenj oziroma urejeno kurišče. Policija svari, da je pred praznovanjem treba urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča pa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi. Kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 m, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 m. Prav tako je treba zavarovati in nadzorovati kurišče ves čas kurjenja, po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom, prav tako pa je treba ob močnejšem vetru ali ob močnejših sunkih vetra prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj.

Pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje. Kurjenje kresov je prepovedano v času razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja na posameznem območju, trenutno pa je velika požarna ogroženost razglašena na območju celotne Slovenije.

Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe.
Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe. FOTO: Blaž Garbajs

Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra.

V tem obdobju se običajno poveča tudi uporaba pirotehničnih izdelkov. Zato opozarjamo na previdnost pri ravnanju z njimi. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
05. 04. 2012 16.38
+1
Zakon pravi--Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 evra. Pokanje je samo za 1Maj in Novo leto župnikov zvon,ki je v bližini pa mi vsak dan para živce in to večkrat na dan.Kaj ko bi še tule malce pokasirali??
Nino Kopše
05. 04. 2012 13.59
Pa ki so našli te globe? 83,46 do 208,65 evra. Policaj ti na cesti vedno gor zaokroži, tu pa so si smislili neke decimalke :D
Tonček Balonček
05. 04. 2012 13.24
+1
A to pokanje je v slavo večnemu življenju?