Slovenija

'Če do torka dogovora ne bo, sledi začetek zaostrovanja sindikalnih aktivnosti'

Ljubljana, 23. 11. 2022 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije se je v torek popoldne seznanil s potekom pogajanj z vladno stranjo. Po oceni Fidesove pogajalske skupine so pogajanja na mrtvi točki. Če do prihodnjega torka dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti. Minister za zdravje pa pravi, da si ne želi zaostrovanja.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob robu popoldanskega obiska Onkološkega inštituta Ljubljana poudaril, da bo vladni predlog zdravniškim sindikatom ostal enak in ga vlada do prihodnjega tedna torej ne bo spremenila. "Ne želimo si nobenega zaostrovanja. V kolikor Fides ocenjuje, da je to sedaj potrebno, je to njihova presoja," je dejal in dodal, da je sam optimist.

Premier Robert Golob pa je ob tem ponovil, da Bešič Loredan uživa njegovo polno zaupanje, prav tako ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kot je dodal, verjame, da ni nikomur v interesu, da bi stanje poslabšal zaradi partikularnih interesov.

Zdravniški sindikati in vlada so v torek nadaljevali pogajanja o plačah, ki jih Bešič Loredan želi zaključiti do konca meseca. V decembru namreč pričakuje začetek pogajanj o zdravstvenem stebru v enotnem plačnem sistemu. V sindikatu Fides so bili po srečanju zadržani, v torek popoldne se je sestal glavni stavkovni odbor. Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri Fidesu, se je odbor seznanil s potekom pogajanj in rezultati ankete, ki so jo med članstvom sindikata izvedli v zadnjih dneh.

Po oceni Fidesove pogajalske skupine so pogajanja na mrtvi točki, saj je vladna ponudba praktično nespremenjena že zadnji mesec dni, vladna stran pa do sedaj še ni podala resnih približevalnih predlogov v smeri iskanja rešitev za nemoten delovni proces znotraj zdravstvenih timov v javnem zdravstvenem sistemu.

Pogajalska skupina sindikata je, tako Fides, na torkovih pogajanjih vladni strani predstavila približevalni predlog, ki je konstruktiven in po njihovi oceni pomeni velik korak k hitri in učinkoviti rešitvi ključnih vprašanj, ki so v tem trenutku odprta in so predmet pogajanj. Kakšen približevalni predlog so predstavili, v Fidesu niso pojasnili. "Glede na to, da gre za reševanje akutnih težav v javnem zdravstvenem sistemu, ki naj bi bil prioriteta vlade, zdravništvo ocenjuje vladni izgovor o omejenih finančnih sredstvih kot nesprejemljiv," so zapisali.

Fides
Fides FOTO: POP TV

Rezultati ankete, izvedene med članstvom, kažejo na veliko nezadovoljstvo zdravništva nad situacijo, v kateri se trenutno nahajajo. Plačni steber v zdravstvu ostaja pomemben dolgoročni cilj, vendar pa je treba nemudoma poiskati kratkoročne rešitve za trenutna plačna nesorazmerja brez ustvarjanja novih anomalij znotraj karierne poti zdravnikov in zobozdravnikov, poudarjajo. Anketa daje tudi jasno sporočilo – če do prihodnjega torka dogovor ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, so še zapisali.

O podrobnostih vladne ponudbe minister v torek ni želel govoriti. Po neuradnih informacijah pa vlada med drugim ponuja dodatne štiri plačne razrede zdravnikom na začetku karierne poti, med katere sodijo zdravniki brez specializacije po sekundariatu, tisti brez specializacije z licenco, zdravniki sekundariji in specializanti. Najvišje uvrščenim zdravnikom specialistom in zobozdravnikom bi plače zvišali za 12 odstotkov. Vključili so tudi nova delovna mesta, ki jih določa novela zakona o zdravniški službi, na primer zdravnike brez specializacije z osnovno licenco, ki bi začeli v 41. plačnem razredu.

Pogajanja o kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike bodo reprezentativni sindikati in predstavniki vlade nadaljevali prihodnji teden.

Glasujte za najboljši portal v regiji.
Glasujte za najboljši portal v regiji. FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špinača
10. 01. 2024 13.40
+2
pridite na cesto strajkat, če si upate!!? mrzlo je...!!!!
Šokol69
29. 11. 2022 15.32
+0
če bi jaz bil zdravnik za enako plačo kot med. sestra sploh delal nebi. Ne bom se izobraževal 12 let, da bom mel enako plačo ko sestra z 6letno
slovenc59
24. 01. 2024 20.18
Kaj klatiš traparije, a si videl ktero medicinsko sestro na seznamu največjih zaslužkarjev....! Kako te ni sramota, g******o jedno po******o !!!!!
Helper
29. 11. 2022 08.50
+1
A se je kdo vprašal kdaj bo gospodarstvo začelo z stavko, da mal zamajejo tla določenim v javni upravi, ko ne bo denarja za take požrešne manifestacije in razne nevladne politične inštitute itd...
jutri_pa_res
23. 11. 2022 21.59
-3
Zdravniki že itak požrete preveč javnega denarja, pa če podkupnin sploh ne upoštevam, ker tega ne dobijo vsi. In ves ta denar potem manjka za zdravljenje in posledično imamo dolge čakalne vrste. Za delat čim manj pa so si družinski zdravniki na primer izštrajkali najnižje glavarinske količnike v EU. Kar idite delat k privat koncesionarjem, tam se vsaj dela pošteno in ne krade, pa tudi tempo dela in delovni čas je normalen, ne pa da si eden za vse štempljate kartice in podobno.
bojer
23. 11. 2022 19.04
+0
Ob stavkah "dohtarjev" se vedno vprašam kaj bo drugače. Če ne stavkajo, ne prideš do njih in tudi če stavkajo ne prideš do njih. Kakšna je torej razlika? Za paciente je ni...
Cool8
23. 11. 2022 18.26
+1
Slovenci imamo premajhne plače in pokojnine, da bi plačevali vse to , kar vedno znova zahtevajo zdravniki, ki ne znajo drugega , kakor izsiljevati ! Bi si želel, da bi vsi delavci lahko tako izsiljevali vlado, kakor to počnejo zdravstveni sindikati....resnično !
zibertmi
23. 11. 2022 15.46
+1
dragi zdravniki,ki ste predragi.kot cel javni sektor,najprej začnite delat.brez dela ni jela.klicariš v zdravstveni dom,se ohglaša tajnica,da imate toliko dela ,da se ne morete oglasit ali pa da če je nujno pokličite 112.da se komu odtrga pa nič čudnega,po celodnevnem klicarjenju ali pa več,se odpraviš na lokacijo,pa so vse čakalnice prazne.za zaprtimi vrati pa debata kot v gostilni.do kakega specialista pridet je pa misija nemogoče
Rafael Kramar
23. 11. 2022 15.37
+1
Jao ej, samo, da enkrat mine ta demokracija, boste že dobili vaše sindikalne aktivnosti. Prišel bo dan, ko se bo takim izsiljevalcem stisnilo požiralnike.
petka5
23. 11. 2022 15.29
+2
pa zaostrujte, ko vas tri pikice... dovolj vas imamo... se zdi, da ste dohtarji zaradi vseh drugih razlogov, samo da bi ljudi zdravili, ne. samo grozite in to si upate po dveh letih nedrla, ko ste pobrali najvec proracunskega dnarja
Misika1967
23. 11. 2022 15.15
+6
Solani in placani z naaim.denarjem pa nam grozijo??? Kdo je tukaj nor??? Naj dokazejo kaj in koliko delajo sicer jim pobrat place se za nazaj. Kake cakalne vrste so da jih ni sram.
rogla
23. 11. 2022 15.04
+3
Zdravniki - nenasitni požeruhi!
Nimasmisla
23. 11. 2022 14.59
+1
Seveda dohtarji z polno ritjo je lahko kakat
kr--en
24. 11. 2022 15.14
Rafael Kramar
23. 11. 2022 14.03
-2
Tole ste izvolili, tole futrajte! Kaj pa ste pričakovali pod levo vlado drugege, kot, pohod sindikatov!
dule100
23. 11. 2022 14.01
+4
Zdaj, ko pridemo v 30 dneh do specialista ni potrebe po stavki! 🙉😛🤥
suleol
23. 11. 2022 13.34
+10
A samo zdravniki obstajajo al kako, samo o njih se nonstop govori o placah, povejo naj koliko dodatkov so dali v zep v zadnjih dveh letih, koliko so realno delali in koliko so dohodnine dobili nazaj, to naj se pokaze pa da vidimo kaj majo oni za zahtevat
patria
23. 11. 2022 13.47
+7
Točno tako. Kot riti so bili tiho dve leti. Edino kar so znali je to, da so ponavljali: " Cepite se "..... Na vse ostale bolezni so pozabili.