Slovenija

Okrožnica, da je treba zagotoviti varstvo v šolah in vrtcih, razjezila Sviz

Ljubljana, 03. 03. 2022 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Danijela Levpušček
Komentarji
182

Šole in vrtci bodo 9. marca zaprti, če se vlada in šolski sindikat Sviz ne bosta dogovorila o stavkovnih zahtevah, je poudaril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Dodal je, da so razglasili splošno stavko na ravni dejavnosti, kar pomeni, da lahko stavkajo tudi na 70 zavodih, na katerih stavka ni bila izglasovana. Vladi očitajo, da niti "z eno črko" ni odgovorila na stavkovne zahteve, ministrstvo za šolstvo pa na bi z zadnjo okrožnico celo nezakonito posegla v pravico do stavke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stavka šolnikov se bliža
    02:40
    Iz 24UR: Stavka šolnikov se bliža
  • Iz SVETA: Šole in vrtci bodo 9. marca zaprti
    02:50
    Iz SVETA: Šole in vrtci bodo 9. marca zaprti
Šole in vrtci bodo v sredo (najbrž) zaprti.
Šole in vrtci bodo v sredo (najbrž) zaprti. FOTO: Dreamstime

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) nadaljujejo priprave na stavko, ki je napovedana za sredo, 9. marca. Z njo med drugim zahtevajo dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilo povečanih delovnih obremenitev ter ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Stavka bo preklicana le, če se bodo z vlado pravočasno dogovorili o stavkovnih zahtevah, je poudaril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

"Želimo si dogovora z vlado. Če ga ne bo, stavka 9. marca bo. Zanjo se je odločilo več kot 37.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je poudaril Štrukelj. Pri tem je spomnil, da odločitev o stavki še nikoli ni dobila takšne podpore v dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Novica, da je stavka odpovedana, je lažna, je sporočil pozneje. 

9. marca bodo šole in vrtci zaprti, izjemoma pa je predvideno izredno varstvo v vrtcih za tiste otroke, ki jim starši ne bodo mogli sami zagotoviti varstva. 

V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja lažna novica, da je splošna stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki jo bo SVIZ izvedel 9. 3. 2022, odpovedana. To ne drži, je sporočil Štrukelj. Če se z vlado do 9. 3. ne bodo uspeli dogovoriti o razrešitvi stavkovnih zahtev, stavka bo. 

Po Štrukljevih besedah je stavka razglašena na ravni dejavnosti vzgoje in izobraževanja. To pomeni, da lahko stavkajo tudi zaposleni na tistih šolah in vrtcih, kjer niso izglasovali stavke oz. morajo ravnatelji teh šol tistim, ki so se za stavko izrekli, to možnost dopustiti in temu prilagoditi organizacijo dela. Takšnih je približno 70 vzgojno-izobraževalnih zavodov, medtem ko so stavko večinsko podprli v več kot 600 zavodih, je navedel.

Štrukelj je dejal, da vlada doslej niti "z eno črko" ni odgovorila na njihove stavkovne zahteve. Pozno popoldne pa je sporočil še: "Do tega trenutka nismo prejeli nobenega vabila na pogajanja, še manj pa predloga za sklenitev stavkovnega sporazuma."

 Ob tem pa SVIZ vladi očita tudi nezakonito poseganje v pravico do stavke. Kot so sporočili, so s šolskega ministrstva na vzgojno-izobraževalne zavode naslovili okrožnico, v kateri zahtevajo, da na dan stavke zagotavljajo "minimum delovnega procesa, kar pomeni varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole". Prepričani so, da je ministrstvo s tem preseglo svoja zakonska pooblastila in pristojnosti, saj , kot so poudarili, zagotavljanje minimuma delovnega procesa za zaposlene v dejavnosti vzgoje in izobraževanja ni predvideno ne z Zakonom o stavki niti z drugo področno zakonodajo. od ministrstva pričakuje, da bo navodilo preklicalo.  

Štrukelj je tudi znova zavrnil navedbe vlade, da stavka ne bo plačana. Dejal je, da se njihove zahteve vežejo na kršitve podpisanih dogovorov in če delodajalec te krši, mora stavko plačati. Ob tem je spomnil, da je Sviz maja lani z vlado podpisal dogovor o skupnem iskanju rešitev za najmanj plačane v vzgoji in izobraževanju. "Vlada doslej ni pripravila niti enega predloga rešitev za dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice. To je kršitev dogovora, zato mora vlada plačati stavko. O tem ni nobenega dvoma," je poudaril Štrukelj. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečaKapica
07. 03. 2022 08.36
Aja, ko nam je pa vlada s svojo "strokovno" skupino skoraj za celo leto zaprla otroke v domove in smo starši pokasirali še vlogo učitelja, pa taiste vlade ni brigalo, kako bomo, skupaj z otroki, zvozili vse skupaj, pa še svoje službe zraven!!! Ni bilo nobene panike za starše, če ni bilo varstva in pouka!!! Smo se pač morali znajti, kakor smo vedeli in znali - pa niso bili za to krivi vzgojitelji in učitelji. Zamerim pa šolnikom, da se bodo bunili zdaj, po "bitki" in to samo za svoje "pravice", pridkano pa so sklonili glavice in molčali - ko so ukrepi usekali po otrocih, od kretenskih mask med poukom, do škart prehrane v imenu protikoronskih ukrepov, do prenosa pedagoške funkcije na starše :(
Coperplate
04. 03. 2022 18.43
+1
V tridesetih letih SVIZ ni naredil nič za vzgojitelje, učitelje, profesorje in tehnično osebje. Sama intriga! Članov šolskega sindikata je iz leta v leto manj. Z razlogom. Sicer pa je celoten plačni sistem v JU narobe zastavljen in ga treba s pametjo reformirat. Vzgojiteljice, tajnice in drugo tehnično osebje imajo res zelo slabe plače, učitelji pa niti ne. Deli učitelja ni lahko, če ga vestno in s srcem opravljaš. Ni vsak za v šolo. Že pred leti sem izstopila iz SVIZ-a. Ko slišim za Štruklja, dobim prav alergijo. V sredo ne bom štrajkala in velik del mojih sodelavcev tudi ne, ker menimo, da SVIZ izsiljuje in da gre za nagajanje pred volitvami.
09ZarMan10
04. 03. 2022 13.15
+2
...pa bom poizkušal biti kratek in jedernat. Ko stavkajo doktorji, ki tako ali tako že imajo polne žepe in slovesko gledano visoke plače, smo do njih zelo zadržani. Ko stavkajo medicinske sestre, pomočnice vzgojiteljic in preostali zaposleni z minimalnimi plačami pa smo nesramni, pocenjujoči in krivični. Današnji svet je zmeden in zato imamo tudi tukaj vsaj dva različna
Štefka Šturm
04. 03. 2022 14.32
+0
Se popolnoma strinjam. Ne, da so zdraviki nedotakljivi, oblastniki načrtno delajo razkol med poklici.
zibertmi
04. 03. 2022 11.55
+4
potrebno bo enkrat reči bobu bob.ne samo šolnikom,predvsem zdravnikom.v dveh letih je vse zamrlo.še osebnega zdravnika ne dobiš,plače v v nebo.gospodarstvo,ki vam daje plače bi moralo na cesto.aparat je enostavno prevelik in predrag.ste potrebni ob enem pa strošek te države
zibertmi
04. 03. 2022 11.55
+3
v zadnjih dveh letih je od vseh zaposlitev ,ki so se zgodile 77% pristalo v javni upravi.kdo bo to živel pa pri takem minusu ,ki ga je tale janezek ustvaril
Štefka Šturm
04. 03. 2022 14.36
+2
Govorimo o državni upravi in javni upravi. V slednje sodi šolstvo, policija, tudi medicinsko osebje.... Visoko izobražen kader. Sprašujem, kako bi zmanjšali število strokovnih delavk na skupino otrok (za zdaj sta dve), kako zmanjšati število učitelje?
MojsterMiha222
04. 03. 2022 11.26
+2
Ko prebiram vaše komentarje se mi zdi, da je najbolje, da gredo vsi učitelji in vzgojitelji delat v zasebni sektor, starši pa boste potem sami šolali svoje otroke doma. To vam pa tudi ne bi bilo všeč, kajne?
uvertura
04. 03. 2022 10.43
+2
Pred 11 leti je bila moja plača 250 eur nad minimalno, danes je samo minimalna povečana za dodatek na delovno dobo - tako je v zasebnem sektorju. Kdaj se bo kdo zavzel za delavce v zasebnem sektorju? Vabim vse šolnike in druge javne uslužbence, da se vsaj za en mesec zamenjamo!
filter
04. 03. 2022 10.31
+1
Sem dolga leta delal kot računovodja na šoli z univerzitetno izobrazbo. So mi dolga leta priznali plačo za srednješolsko izobrazbo, potem se je nekoč ministrstvo le odločilo, da bi pa računovodje na šolah plačali za višješolsko izobrazbo. Plača še vedno ni dosegla povprečne plače, v primerjavi s starejšo čistilko na šoli z nedokončano OŠ pa je bila razlika v plači samo dvesto petdeset evrov, ki sem jih dobil več kot ona, učitelj začetnik pa je dobil petsto evrov več. Ta razmerja bi morali ustrezno urediti in pravilno ovrednotiti, ne pa da štrukelj samo lajna plače gor, gor, gor brez nekih utemeljitev. Nikoli nisem bil v sindikatu, ker ni naredil nič drugega, kot da se lepo financira iz članarine in prejema prelepo plačo za takšno delovno mesto. Delat bi ga najprej poslal, da bi sploh videl, kaj je to in na mesec bi moral dobiti minimalno plačo.
Štefka Šturm
04. 03. 2022 14.42
+2
Potem pa pojdi učit v razred. 40 let sem delala kot vzg. v vrtcu, isto poslušala s strani kadra v pisarnah. Ni bilo interesa, da bi katera šla na prekvalifikacijo in nato v skupino. Tiste, ki so uspele oditi iz skupine so rekle, da nikoli več nazaj. Sem vam odgovorila zakaj razlika tudi v plači!
OrodniK
04. 03. 2022 09.02
+6
Simona, jacno objavi plače vseh Štrukljevih šolnikov, da vidimo te reveže🤬
OrodniK
04. 03. 2022 09.02
+5
August
04. 03. 2022 08.54
+10
Gospoda v javnem sektorju, kdaj ste videli nazadnje štrajkat delavce iz gospodarstva. - proizvodnje ??? Ste morda pomislili, da so to tudi ljudje z družinami, ki morajo preživeti z dosti manj kot vi a žal nimajo tako dobro organiziranih sindikatov ki so plačani od države kot vi. Morda pa bodo nato štrajkali starši in otroci ko ste jim tako čudovit vzgled??!! Ko primerjam svojo pokojnino z znanci ki so bili zaposleni v šolstvu - zdravstvu na primerljivi zaposlitvi s primerljivo izobrazbo lahko le ugotovim, da višina moje pokojnine jasno kaže, da je bila moja plača zagotovo vsaj 30-40 % nižja od njihovih. Res bi bilo prav opraviti in objaviti analizo vseh plač v javnem sektorju in jih primerjati s primerljivimi in ob upoštevanju vseh pogojev dela in drugih ugodnosti (izpostavljenost nesrečam, boleznim, varnosti zaposlitve, možnosti pridobivanja kreditov itd) v gospodarstvu, nato pa ugtavljati kdo je boljše in kdo slabo plačan. Sicer pa nam že podatek, da se po izpolnjeni delovni dobi nočejo upokojiti praktično le ljudje ki so zaposleni v javnm sekturju, delavci iz gospodarstva pa komaj čakajo da bi si oddahnili, če upokojitev sploh dočakajo. Ne nazadnje pomislite tudi na to, kdo ustvarja novo dodano vrednost id česar nazadnje vsi živimo? Ko poslušam zdravnike, profesorje, učitelje itd kako imajo v zahoni Evropi ti kadri višje plače pa predlagam, da si pogledajo tudi življenske stroške v teh državah (najemnine, stroški bivanja, stroški avtomobila, vse vrste servisnih storitev - zdravstvo, obrtniki itd) pa boste hitro ugotovili komu ostane več v žepu! Posebej še če upoštevamo da tam v glavnem zdravniki, ki pri nas delajo v vseh mogočih dežurstvih in ambulantah (večkrat tudi v času rednega delovnega časa in ponoči ko jih sestre ne smejo motiti če ni res nujno) tega ne morejo. Enako koliko šolnikov lahko tam služi z pisanjem raznih učbenikov (vaj, skript itd - vsako leto znova za isto snov itd), boste kj hitro spoznali kje je ”kruh bolj trd"
slovenka62
04. 03. 2022 09.04
+6
zoran pušenjak
04. 03. 2022 08.48
+9
Kaj Štrukelj nima za šampon in frizerja. Zato bi štrajkal
pesnitev
04. 03. 2022 19.47
AlexReal
04. 03. 2022 08.39
+7
Potrebno je določit in fiksirat maso plač v javnem sektorju, potem pa naj si talajo med zdravniki, šolniki, policijo, vojsko.... kot hočejo. Čas je, da se končno ustavi tale Virantov plačni stampedo in se plačam v javnem sektorju postavi neke okvire. Ne moremo se iti v neskončnost uličnih protestov takoj, ko nekomu nekaj ni všeč. Učitelji pa so že sedaj zelo dobro plačani za tisto, kar delajo. Če niso zadovoljni , naj gredo v realni sektor !
mat8
04. 03. 2022 08.33
+3
Šola ni tržnica👎
tiger200
04. 03. 2022 08.30
+9
Končno se vidi za koga Štrukelj dejansko dela. Sam bo peljal stavko do konca tik pred volitvami.
Justice1
04. 03. 2022 08.26
+4
Podpiram pomočnice vzgojiteljic , ki delajo za zajamčeno plačo ali pa nekaj fičnikov več pri stavki. Starši nafilajo otroke z kalpolom in jih pošljejo v vrtec, pomočnice in vzgojiteljice pa pokasirajo vse viruse in bolezni, ki jih potem nesejo domov k svojim družinam. Če si kdo zasluži 7 razredov povišice so to prej kot vsi drugi pomočnice vzgojiteljic. Če je nekakšno nujno varstvo potem to ni več stavka pač pa norčevanje iz izkoriščanih delavk! Vrtce je treba med stavko popolnoma zapreti!!! Tisti ki hočejo nujno varstvo pa naj otroke peljejo k Janši in Toninu oz. njunim podpornikom!
09ZarMan10
04. 03. 2022 09.01
+5
slovenka62
04. 03. 2022 09.07
+4
Ubožice.Zanimivo da samo jamrate druge boljše sluźbe za vas pa ne iščete.Lahko greste za kelnarco jih manjka.Pa da te vidim koliko časa boš delala!!!
Nena1004
04. 03. 2022 13.01
-1
Roberto Kociper
04. 03. 2022 08.23
+9
Spoštovani, štrajkajte kolikor hočete. Za čas ko mi povzročate težave in dodatne stroške zaradi nedelovanja institucije, bom legitimno izstavil račun. Račun izstavljen od vzgojno-izobraževalne institucije pa zavrnil. Popolnoma enostavno. Preberite si pogodbe....
Nimasmisla
04. 03. 2022 08.17
+5
Mater jim vela
Šac81
04. 03. 2022 08.15
+11
Štrukl je hujši kot Putin in Zelenski skupaj.
mat8
04. 03. 2022 08.12
+4
Starše je groza, da bi bili spet sami z otroci cel dan😀
Justice1
04. 03. 2022 08.23
-1
Naj jih peljejo k Janši, Toninu, Hojsu oz. članom SDS in NSi
OpenSky
04. 03. 2022 08.12
+10
Naj začnejo stavkat 25. 6. in vse do 31. 8. zaradi mene, da vidijo kako je nam ostalim, ko moramo poleti delat.
Hunter87
03. 03. 2022 21.59
+7
Borec Štrukelj, s partizanskim imenom diareja se je v hlače!