Slovenija

'Najbolj pomembna je dobra komunikacija'

Ljubljana, 08. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
25

Kadrovska stiska pravosodnih policistov je znana že dlje časa, še glasneje pa so nanjo začeli opozarjati lani, ko sta iz koprskega zapora pobegnila dva obsojenca. V zaporu na Dobu je trenutno skoraj 600 obsojencev. Kaj takšno pomanjkanje pomeni za njihovo in našo varnost? Kdo vse se ukvarja z njimi in kako?

O tem, kaj vse se dogaja za zidovi koprskega zapora in kaj dnevno doživljajo tamkajšnji pravosodni policisti, je pred časom spregovoril eden od njih, ki zaradi strahu pred sankcijami ni želel razkriti identitete. O slabih delovnih razmerah je spregovoril tudi nekdanji pravosodni policist v koprskem zaporu, ki zatrjuje, da takšno, za marsikoga nevzdržno stanje, traja že več let.

Stanje s številom pravosodnih policistov je slabo in se vleče že dlje časa, posledično so preobremenjeni, utrujeni, prihaja do bolniških, nadure so stalnica, ne izjema, našteva Danijel Prevolšek, vodja enega od oddelkov na Dobu, ki je v preteklosti opravljal delo pravosodnega policista. Posledično so v zavodu primorani odpovedati spremstva na sodišča in nenujne zdravniške preglede. "Naša prioriteta je skrb za red in disciplino ter varnost v zavodu. Da stvari tu ne bi šepale, je žal treba nekje nekaj vzeti." Izhoda iz kadrovske stiske trenutno ne vidi, a zagotavlja, da varnost v nobenem trenutku ni ogrožena in da se to nikakor ne odraža v odnosu pravosodnih policistov do obsojencev. "Vedno so korektni, delo se trudijo opravljati strokovno in profesionalno."

Dober pravosodni policist je po njegovih besedah samozavesten, komunikativen, psihično stabilen, samozaščitniški, imeti mora veliko komunikacijskih spretnosti, dobro mora zaznavati okolico, ne sme biti "kratkostičen" ali agresiven. Mora se znati v pravem trenutku odločiti in stvari izpeljati do konca. Bistvo njegovega odnosa z obsojencem je dobra komunikacija. "Jasno je, da nekega zaupanja med njimi ni. Glede na razmere je to bolje rečeno shajanje drug z drugim. Pomembna je strpnost – pravosodni policisti morajo pogoltniti marsikaj, od psovk do groženj, in ostati profesionalni, umirjeni ter to urediti tako, kot je treba, kar je včasih zelo težko. In korektnost. Če vedo, da nekaj ni v njihovi moči, jim tega ne smejo obljubiti."

Danijel Prevolšek, vodja oddelka 5 na Dobu, pripoveduje, da so zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov primorani odpovedati spremstva na sodišče in nenujne zdravniške preglede.
Danijel Prevolšek, vodja oddelka 5 na Dobu, pripoveduje, da so zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov primorani odpovedati spremstva na sodišče in nenujne zdravniške preglede. FOTO: POP TV

'Če enkrat podležeš njihovim pritiskom, se stvar le še stopnjuje'

Ko so Samu Tadinu, ki zaradi umora policista na Ižanski cesti na Dobu prestaja 30-letno zaporno kazen, pravosodni policisti januarja letos odvzeli dostop do interneta, je ta z jedilnim nožem zabodel enega od njih. Ta k sreči ni bil huje poškodovan. Sicer pa so fizični napadi na pravosodne policiste redki, lani, na primer, sta se na Dobu zgodila dva. Bolj pogosto ti posredujejo v konfliktih med obsojenci (lani so jih npr. obravnavali 69, vanje pa je bilo vpletenih 162 oseb). V takih primerih lahko uporabijo lažja ali težja prisilna sredstva. Med lažja spadajo vklepanje in vezanje, telesna sila v obliki porivanja, vlečenja in potiskanja, med težja pa telesna sila v obliki udarcev, prijemov, metov, plinski razpršilec, palica, službeni pes in strelno orožje. Lani so jih uporabili 36-krat.

Na vprašanje, ali morda zaradi okolja in razmer, v kakršnih delajo, pravosodni policisti kdaj prekoračijo svoja pooblastila, Prevolšek, ki je na Dobu že deset let, odgovori, da takšnega primera ne pomni. "Tudi če pride do uporabe prisilnih sredstev, se temeljito preuči, kaj se je zgodilo, ali je bila njegova reakcija pravilna, ali je uporabil najmilejši ukrep in koliko je to bilo upravičeno. O tem se napiše poročilo, nadzor izvrši še generalni urad, če je pritožba s strani obsojenca, se vključi še varuh človekovih pravic ali predsednica sodišča. Nadzor je tako notranji kot zunanji, smo kar pod drobnogledom."

So pa v preteklosti zaznali primere neustreznih interakcij med pravosodnimi policisti in obsojenci. "Naši delavci so jim na primer v zavod prinesli telefone ali prepovedane substance. Lahko je bil razlog dobro plačilo, pritiski ali grožnje, ki jim je policist podlegel. Vemo pa, da če enkrat podležeš pri najmanjši zadevi, se to le stopnjuje in je vedno slabše. Vsi delavci so opozorjeni, naj o takšnih primerih čim prej poročajo nadrejenim."

Zaupanja med pravosodnim policistom in obsojencem ni, najbolj pomembna je dobra komunikacija.
Zaupanja med pravosodnim policistom in obsojencem ni, najbolj pomembna je dobra komunikacija. FOTO: Miro Majcen

Obsojenci svojo negativnost pogosto usmerijo v strokovno službo

In če so pravosodni policisti v zaporu zato, da ohranjajo varnost, red in disciplino, je strokovna služba tista, ki v sodelovanju z njimi obsojenca usmerja na pravo pot. Tako kot v skandinavskih zaporih, ki veljajo za najbolj humane, se tudi pri nas trudijo, da bi bila vloga zapora predvsem rehabilitacijska in ne kaznovalna. Med strokovne delavce spadajo psihologi, pedagogi, strokovni delavci za obravnavo prepovedanih psihoaktivnih substanc in alkohola, socialni delavci, inštruktorji in ambulantno osebje, z obsojenci se ukvarjajo tako skupinsko kot individualno. Prvi mesec po prihodu za vsakega obsojenca izdelajo program – osebni načrt, ki se cel čas prestajanja kazni dopolnjuje in spreminja.

"Ni težek zapor, težki so zaporniki," pogosto pravijo tisti, ki vedo iz prve roke – obsojenci. Zato smo preverili, kakšno je življenje v največjem slovenskem zaporu. Kdo je tam najdlje? Koga ne marajo? Kako v sobah, kjer jih spi 13, rešujejo konflikte? Kje so kamere? Kako ogroženi in preobremenjeni so pravosodni policisti? Koliko droge pride v zapor in kako? Koliko je znanega o zaporniškem podzemlju?

"Delo strokovne službe je, da je dober zgled obsojencu, predstavlja njegov prvi civilni stik z zunanjim stikom in je nerepresivni organ. Na pogovor k psihologu lahko pride vsak, ki ima težave ali potrebuje nasvet. Lahko se prijavi sam ali pa ga povabijo oni. Socialni delavec navezuje stike s CSD-ji, išče možnosti, da bi obsojencem pomagal najti ustrezno bivališče, ga usmerja in mu pomaga pri vključevanju v življenje po prestani kazni. Strokovni delavci za obravnavo pa pomagajo skupinam, v katerih je zaznana problematika odvisnosti od alkohola ali substanc," opisuje Prevolšek. Žal je prav strokovna služba tudi tista, ki je največkrat deležna njihove negativne energije, če so nezadovoljni.

Kako poteka dan obsojenca?

Tako na zaprtem, kot polodprtem in odprtem oddelku namreč velja hišni red, ki ga morajo obsojenci spoštovati. V zaprtem delu je štetje jutranje in večerno, imajo tri obroke na dan, obvezno je samo kosilo. Čez dan opravljajo delo v tovarni ali menzi menzi in pri hišnih delih (npr. v kuhinji, pralnici, itd.), se udeležujejo delovnih terapij, koristijo lahko sprehajališča, fitnes, knjižnico in kantino. V polodprtem in odprtem delu imajo dostop do interneta in mobilne telefonije.

Država obsojencem omogoča osnovnošolsko izobraževanje in pridobitev poklica (npr. gostinske smeri, logistični tehnik). Višješolsko izobraževanje je možno le pri obsojencih, ki koristijo zunaj zavodske ugodnosti in v sodelovanju s fakultetami. Dva ali trije obsojenci na Dobu tako celo študirajo teologijo. Da bi jim hitreje minil čas in da si zapolnijo svoje dneve, so jim na voljo tudi različne prostočasne aktivnosti. Na delavnicah izdelujejo različne izdelke, slikajo, rišejo, igrajo inštrumente in prirejajo koncerte. 

Najpogosteje se pritožujejo na hrano, bivalne razmere, zakonske omejitve pri vnosu paketov s hrano ali oblačili in podeljevanje ugodnosti – zavodskih in zunajzavodskih. Zavodska ugodnost je npr. podaljšana oblika obiska do 120 ali 180 minut (obisk, do katerega imajo obsojenci pravico dvakrat na teden, sicer traja 60 minut). Koristijo lahko tudi obisk v zasebni garsonjeri, ki traja 45 minut ali preko noči. Če izpolnjujejo zakonske pogoje in spoštujejo pravila, si tisti v zaprtem delu lahko pridobijo ugodnost do treh izhodov na mesec (za kazniva dejanja, povzročena iz malomarnosti, tudi do štirih), na polodprtem do štirih, na odprtem pa petih.

Ne pobegi, pač pa kršenje pravil pri prostih izhodih

Pobega iz zapora na Dobu že več let ni bilo, so pa lani zabeležili tri primere, ko se niso vrnili iz prostih izhodov. "Pridejo domov, uživajo v tistem okolju, in ko se je treba vrniti, je to zanje hud stres, prek katerega niso zmožni iti. Ali pa so zunaj zlorabili kakšno ugodnost, zaužili alkohol ali drogo, in se ustrašijo, kaj bo, ko pridejo nazaj … dejansko pa si z nevrnitvijo povzročijo enako zadevo. Veliko je takšnih, ki se niso pravočasno vrnili iz izhoda, a so potem prišli sami. Pravijo namreč, da je stres vsak dan gledati, kdo te opazuje, in živeti v strahu, kdo te bo prijel, veliko hujši od tistega, ki so ga deležni v zavodu."

Sankcije za kršitve so omejitev ali odvzem ugodnosti. Če je obsojenec v novih in bolj odprtih oddelkih, ga vrnejo v stare, če ga je privedla policija, je obravnavan kot begosumen in zanj nekaj časa velja poseben strožji režim. Sčasoma pa si tudi tak obsojenec ugodnosti lahko pridobi nazaj.

Službe, ki bi jih spremljala po prestani kazni, v Sloveniji ni

Ko govorimo o njihovi rehabilitaciji in prevzgoji, se moramo zavedati, da odraslega človeka ni mogoče spremeniti, če tega sam ne želi, še opozarja naš sogovornik. "Če obsojenec želi pomoč in je pripravljen nekaj vložiti v to, mu pomagamo že v času prestajanja kazni – ga usmerimo na določene inštitucije, mu pomagamo spisati kakšen dopis, šest mesecev pred iztekom kazni se lahko prijavi kot aktiven iskalec zaposlitve, navezujemo stike s centri, društvi, inštitucijami ..."

Službe, ki bi spremljala in pomagala obsojencem po prestani kazni, pa v Sloveniji nimamo. "V času prestajanja kazni, če predlagamo pogojni odpust z varstvenim nadzorom, obsojenca spremlja služba za probacijo. A to le za čas do izteka kazni v celoti. Potem je svoboden človek in lahko dela, kar hoče," še pravi Prevolšek.

Na vprašanje, ali morda zaradi tega, ker so prepuščeni samim sebi, prihaja do povratništva, pa: "Mislim, da je problem povratništva bolj v tem, da se osebe vračajo v okolje, v katerem so storile kaznivo dejanje. Tu notri imajo nadzor in se velikokrat držijo začrtanih smernic, ko pridejo ven, pa so ponovno prepuščene same sebi. Če nekdo zunaj ne dobi službe, se vrne k isti družbi in v slabe razmere, je malo verjetnosti, da bo tako močan, da se bo lahko sam potegnil ven iz situacije. Je pa to, konec koncev, odločitev vsakega posameznika – tako, kot če jaz stojim ob cesti, kjer ni prehoda za pešce, se bom sam odločil, ali bom cesto prečkal tukaj ali 50 metrov nižje na prehodu za pešce. Enako je pri njih – ali se bodo potrudili in si našli delo za 500 evrov na mesec ali pa hočejo zaslužiti 3.000 evrov, za to pa bodo naredili kaznivo dejanje."

 

 

Opomba URSIKS: Stališča intervjuvanca ne odražajo uradnih stališč organa, v katerem je zaposlen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
08. 06. 2019 16.39
+0
lezbijki nista nikomur nic odvzeli. pretepeni sta bili verjetno s strani za*frustr*iranih mladih latentnih gejev, ker so fols, da nekdo lahko zivi po svojih zelhah, oni pa si ne upajo
devlon
08. 06. 2019 16.37
+2
fino. zato ne dobijo dnarja. dohtarjem je najprej denar, nato komunikacija
Primula1
08. 06. 2019 13.02
+18
Kaksna komunikacija, najpomembnejše so dobre ključavnice in trdi pendreki. Ne vem, od kod prepričanje, da se mora zaporniku omogočiti okolje, da se ne počuti kot v zaporu?! A smo mi čisto skrenili iz zdravorazumske poti?!
Wahl
08. 06. 2019 11.31
+13
Zakaj ne dovolite komentiranja napada na otoški dekleti? Res mislite, da smo tako homofobna družba, da se je potrebno bati našega mnenja? Tiste mlečnozobe smrkave barabe, ki so se lotili žensk je potrebno vzgojno nalomastit do boga milega. Če so dvignili roke nad ti dekleti, potem so sposobni nad vsako.
Skankhunt42
08. 06. 2019 12.47
+7
zato ker se ve keri so ju napadl.. tisti mal bolj temne polti
luckysss
08. 06. 2019 12.59
+4
Kar navadite se....Ko bodo določeni skrajneži dosegli kritično točko kar se tiče "številčnosti" med prebivalstvom, potem bo dobro imeti doma par metrov črnega blaga za novo kolekcijo vaših boljših polovic in hčera...Hvala vam politiki za takšno bodočnost...Skrajna desnica vam bo hvaležna..nek nov "Dolfi" pa tudi...
luckysss
08. 06. 2019 11.01
+32
Kakšna sposobnost komuniciranja neki...bla, bla, bla...Zapornik v Rusiji dvigne roko in če mu paznik dovoli potem lahko kaj vpraša..To je edina komunikacija, ki je smiselna v zaporu...Ni to vrtec, da bi jih vzgajali, ko so prestopniki veliko bolj vešči v manipulaciji z ljudmi kot "šolani" uslužbenci....Ni to skavtski kamp, ampak zapor !! Banda politična pa bi zidala zapore s petimi zvezdicami ker se zavedajo , da nekoč bodo morda deležni takšne oskrbe...Mi imamo po trikrat več uslužbencev na zapornika kot moderne zahodne države...
arizonadream
08. 06. 2019 10.51
+24
Pravosodni policist je enako kot butler.
luckysss
08. 06. 2019 11.02
+13
Na koncu stavka sta si ti zapisali dve črki preveč...
arizonadream
08. 06. 2019 10.50
+21
Zapori so za to,da se tistim ,ki pristanejo v njih uskratijo človekove pravice ne pa da se notri počutijo kot ,da so na daljšem oddihu.
kritika1
08. 06. 2019 10.44
+30
Pravosodni policisti delajo v zelo specifičnih razmerah in sistem plač v javnem sektorju jih je pač umestil v enega od razredov po birokratski miselnosti. Enotni plačni sistem je pokopal državo in uničil kar nekaj poklicev. Razumeti je treba, da ljudi preprosto ne morete kar tako metati v isti koš. Če morda še niste opazili, tisti pravi "čistokrvni birokrati" nikoli ne stavkajo, ne boste jih videli pred kamero, ampak oni krojijo usodo vseh in oni se šlepajo na račun izpostavljenih poklicev (policisti, vojaki, reševalci, pravosodni policisti, gasilci, medicinske sestre..). Pojdite na upravno enoto, občinsko upravo, tam očitno stvari dobro tečejo, na razpisana delovna mesta je kandidatov da lahko izbirate tudi po kriterijih kot je barva oči. Ti ljudje niso izpostavljeni, dobivajo redno plačo, so zaščiteni in izguba službe je pravi čudež. Poglejte potem prijave za delo pravosodnega policista, policista ..... Ampak država ima raje mir v upravi kot varnost?
Jimi1
08. 06. 2019 10.43
-1
Če že ne morem komentirati pri onih dveh "vročih deklinah", one batine pripisujejo "desničarjem", je pa po napisanem povsem jasno, da so ju "kalamari" obdelali, ker sta pač ženski....
Von_Clausewitz
08. 06. 2019 11.18
+3
Feministične lejsbike proti skrajni desnici. 😂😂😂😂
Von_Clausewitz
08. 06. 2019 11.20
-4
vedno sem bil mnenja, da negativo privlečeš z negativo ! Pa naj razume kdor hoče😅
brezveze13
08. 06. 2019 10.15
+20
ni tolikšen problem kadrovski kot vzgojni. Če bi tem modelom na prestajanju kazni ne nudili več pravic kot jih ima človek na prostosti se to ne bi dogajalo.Ko sem služil JNA je en kaplar po navadi iz šarplanine brez problema obvladoval vod do 40 vojačkov pa nismo bili v zaporu. treba je samo vzpostaviti red in tem modelom pokazati zakaj so na tem mestu in šele takrat bodo prišli ven boljši ljudje . Danes pa pridejo v zapor na počitnice ali dopust in potuho ,lahko bi rekli da jih malo skrijejo pred javnostjo in tako je ovca cela volk sit
flatearth
08. 06. 2019 10.04
+23
Pazniki imajo" zafurano" življenje, smilijo se mi, celo življenje, vsaj tisti del življenja, ki je kaj vreden, "zafurajo" v zaporu, namesto, da bi živeli polno in uspešno in srečno življenje,
Naj bi
08. 06. 2019 09.33
-9
Dob sem videl samo od zunaj. Pravi kriminalci niso tam! Glede pobegov pa: v eno bolnico sta 2 pravosodna policista pripeljala enega fanta z lisicami na rokah. Med čakanjem na pregled v ambulanti se je eden zaklepetal z nekom v čakalnici, drudi se je pa veselo menil po telefonu. Tista fant bi lahko mirno odkorakal. Sem pa jaz stal 2 metra stran in ga imel na očeh, če bi mogoče pobrisal.
Vostro
08. 06. 2019 10.06
+7
To se pogosto dogaja da jih videvamo kako tipkajo po mobitelih... ali klepetajo z ostalimi pacienti ki so v čakalnici. Prepovedat privatne mobitele med delovnim časom.
Wahl
08. 06. 2019 09.33
+25
Dajte raje kakšen članek na temo, kako strpati v arest cenilce slabe banke in tiste nad njimi, ki fabrike ocenjujejo s sosednjih gričev iz ptičje perspektiva, ko iščejo garažno hišo in je ne najdejo je vrednost ocenjena na nič in tako naprej.....
Koral
08. 06. 2019 09.17
+24
Slovenski zapori,all inclusive za zapornike,Redni obroki,nič položnic,na toplem,vsak v svoji postelji.pazniki do njih humani,ze eno besed,lepo je biti zapornik.
brigajsezase
08. 06. 2019 09.02
+31
že par dni nas posiljujete z temi članki o zaporih....kakšen je skriti namen tega???!
pogan
08. 06. 2019 09.08
+17
pogan
08. 06. 2019 08.59
+28
Prelepo je zapornikom v zaporu, prelepo...
kakafonijaprava
08. 06. 2019 08.58
+39
sam glavne ribe pokradenih milijard, pa ne sedijo v Kopru, Dobu.... Samo kurji tatovi in tatovi paštet!