Slovenija

Janša: V Ormožu so pred 30 leti dosegli več kot Špartanci

Ormož, 27. 06. 2021 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil slovesnosti ob 30. obletnici bojnih spopadov med osamosvojitveno vojno na območju Ormoža. Pri tem je dogajanje v Ormožu primerjal z bitko med Špartanci in Perzijci pri Termopilah pred skoraj 2500 leti in dodal, da so v Ormožu pred 30 leti dosegli več kot Špartanci, so sporočili iz Ukoma. Premier se je udeležil tudi 27. tabora Slovencev po svetu, ki poteka pod naslovom Slovenci pred 30 leti in danes, na katerem je poudaril pomen rojakov po svetu pri osamosvojitvi Slovenije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tabor Slovencev po svetu
    02:01
    Iz 24UR: Tabor Slovencev po svetu
  • Iz 24UR: Obletnica začetka vojne za Slovenijo
    01:36
    Iz 24UR: Obletnica začetka vojne za Slovenijo

 

Če je 300 Špartancev ustavilo stotisočglavo perzijsko vojsko, so v Ormožu ubranili most, ki je takrat simboliziral novo mejo nove države. "Sovražni tanki so prišli naokrog čez Središče ob Dravi, ampak tudi v tem primeru ste Ormož ubranili," so v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) povzeli besede Janeza Janše. 

Oklepne in tankovske enote Jugoslovanske ljudske armade so prodrle po drugih poteh in zavzele veliko mejnih prehodov, včasih tudi po presoji poveljnikov in komandirjev policijskih in miličniških enot ali teritorialne obrambe, da je bolje, da se enote sovražne vojske čim bolj oddaljijo od svoje točke oskrbe. "Na koncu se je vse skupaj dobro izšlo. Se pa ne bi dobro izšlo, če bi prodrli povsod, če jih nikjer ne bi zaustavili in če se nikjer ne bi zgodilo to, kar se je zgodilo tu, v Ormožu," je poudaril premier.

Janša je spomnil, da se je vojna začela že z razorožitvijo teritorialne obrambe oz. poskusi njene razorožitve več kot leto pred desetdnevno osamosvojitveno vojno. Ob tem je izpostavil, da je pomembno, da smo bili Slovenci pripravljeni braniti Slovenijo, čeprav ne povsod z enako vnemo.

Spomnil je tudi, da je bil v Ormožu pred 30 leti nekaj dni po spopadih, po brionski deklaraciji, ko je vladalo premirje. "Takrat smo videli poškodovan zvonik, uničene tanke na Kogu in razdejanje, ki se je videlo na mostu čez Dravo. Po vsem tem je bilo jasno, da je Slovenija tukaj zdržala," je dejal.

Obenem je Janša ocenil, da smo takrat nastopali kot enotna slovenska obramba z veliko podporo prebivalstva, logistike, lokalnih oblasti in podjetij. "Slovenija je v obrambi dihala enotno. In zato lahko danes svečano in veselo proslavljamo 30. rojstni dan," je še povedal predsednik vlade.

Janša in Peterle na taboru Slovencev po svetu poudarila njihov pomen pri osamosvajanju

Premier Janez Janša je na današnjem 27. taboru Slovencev po svetu, ki poteka pod naslovom Slovenci pred 30 leti in danes, poudaril pomen rojakov po svetu pri osamosvojitvi Slovenije. To je v svojem nagovoru na taboru v ljubljanskem Zavodu svetega Stanislava izpostavil tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.

Slovenija je tukaj, kjer je, zato ker Slovenija ni bila samo tisto, kar smo živeli v Sloveniji, ampak je bila več, je povedal premier Janša. "Misel na demokratično in svobodno Slovenijo je preživela v glavnem onkraj meja socialistične republike Slovenije, kajti tukaj je bila čistka neizprosna," je izpostavil.

Empirični dokaz za to, da je samo skupna celota omogočila osamosvojitev, je bilo po premierjevih besedah prvo srečanje Svetovnega slovenskega kongresa. Slovenci po svetu so takrat nadomestili diplomacijo, ki je Slovenija ni imela, je dejal.

"Pomanjkanje ali šibkost našega glasu v svetu so takrat odpravili naši rojaki povsod," je povedal Janša. "Praktično ni bilo rojaka, ki takrat ne bi nečesa naredil. In to je v svetu ustvarilo vtis, da se je naklonjenost do našega koraka v enem tednu bistveno spremenila," je izpostavil.

"Takrat smo bili celota in zato smo uspeli. Tudi kasneje, ko je šlo še za mednarodno priznanje, bi bilo brez te pomoči vse skupaj bistveno težje," je povedal premier.

Slovenija ima po Janševem mnenju v svetu ugled, ki ni nastal čez noč. Na to kaže tudi dogajanje v zadnjih dneh, ko so bile v barve slovenske zastave obarvane številne znamenitosti po svetu.

Pomen izseljencev pri osamosvojitvi Slovenije je poudaril tudi predsednik osamosvojitvene vlade Peterle. "Čutili smo vašo podporo, zato smo uspeli. Slovenska pomlad, ki je neverjetno politično dejstvo, je bila možna, ker smo oziroma ste ohranili seme živo med zimo, ker ste ohranjali vrednotni svet, ki je razumel, kaj je svoboda, kaj je dostojanstvo človeka. Zato pravim, da smo bili kristjani na ta milostni trenutek pripravljeni," je dejal.

Za to, kar danes Sloveniji ne gre, po Peterletovih besedah niso krive osamosvojitev, demokracija in evropska zveza, ampak tisti, ki politiko razumejo samo kot priložnost zase, ne pa kot služenje narodu in skupnemu interesu.

"Iz Šentvida bom kot vedno doslej odšel z okrepljenim upanjem, da ima Slovenija veliko prihodnost," je še povedal prvi premier samostojne Slovenije. Mladim pa je položil na srce, naj sanjajo o nemogočih stvareh, saj bodo tako naredili velike stvari.

Za trud, ki so ga vložili v osamosvojitev Slovenije, se je v svojem nagovoru rojakom v tujini zahvalila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Tabor, ki ga vsako leto pripravlja izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS), se je začel ob 10. uri s sveto mašo, ki jo je skupaj z izseljenskimi duhovniki vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Sledilo je odprtje razstave ob 30. obletnici Slovenije, na kateri svoja dela predstavljajo likovni ustvarjalci v izseljenstvu.

Kot so zapisali v SVS, je razstava "prikaz utripa slovenskih src na tujem, skrbi, ponosa in vsestranskega delovanja Slovencev po svetu v času, ko se je Slovenija osamosvajala. Ta čas bo za vedno ostal svetla točka v naši zgodovini."

Že v soboto zvečer je v sklopu tabora v Slovenski filharmoniji potekal tudi slavnostni koncert ob 30. obletnici samostojne Slovenije pod geslom Korenine moje domovine.

Premieru Janši odlikovanje Svetovnega slovenskega kongresa

Janša se je danes udeležil tudi  slovesnosti ob 30. obletnici prvega zasedanja Svetovnega slovenskega kongresa, na kateri so odkrili spominsko ploščo. Ob tej priložnosti so Janši podelili zlatnik, odlikovanje, ki ga podeljujejo posameznikom in institucijam, ki s svojo dejavnostjo krepijo narodno zavest pri rojakih doma in po svetu.  Ob podelitvi zlatnika so v Svetovnem slovenskem kongresu izpostavili, da se je predsednik vlade Janez Janša že pred osamosvojitvijo povezoval s Slovenci v sosednjih državah in po svetu ter se zavzemal, da bi začutili, da pripadajo slovenskemu narodu.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
28. 06. 2021 12.10
+1
Prosim te Twito odstopi sam, da si slovenci ne bomo mazali roz z državnim udarom
MrNurmic .
28. 06. 2021 08.51
+3
Slovenija bo svobodna,ko se bomo osvobodili osvoboditeljev.
PanterSLO
27. 06. 2021 21.59
-2
J je plačal JLA, da so poslali same mlade fante za 10 dni nad Slovenijo samo zato, da je sam lahko karierno napredoval in se lahko razglasil za osamosvojitelja. JLA ni bil agresor, ampak je to bil J sam.
brusilec
28. 06. 2021 08.03
+1
ti pa imaš domišljijo ... pa sem mislil da smo levi mal bolj stabilni ..
Andrej Lenar?i? 1
27. 06. 2021 21.56
+0
Nekaj prave mere nikoli ne škoduje...
kekec_pokec
27. 06. 2021 21.35
+8
Pa kakšne primerjave ima ta model. A je spet tablet zmanjkal, da takšne blebeta?
Trippin balls
27. 06. 2021 21.33
+12
Špartancev?tip ima spet blodnje
Nimasmisla
27. 06. 2021 21.20
+12
Janša še vedno te ne maramo
jugurta
27. 06. 2021 21.20
+5
Res je isti puklasti kot pri špartancih vse za vladanje in prestiž, je pa prav zanimivo kje tako na izi dobi tip primerjave kjer je njegov lik
revolucija_mb
27. 06. 2021 21.10
+11
Hahahahha...nedeljske komedije spet.
Enadvatristiripet
27. 06. 2021 21.02
+12
Seveda je mogu dat primerjavo z perzijci, nestrpnez.
Kekec 007
27. 06. 2021 20.56
+6
Seveda Slovenci smo se zavzeli za svojo domovino , Izdajalki prekupčevalec flint pa se je "pametno" skril v klet Cankarjevega doma. Ziher si je Špartance vzel za zgled. Hinavski, lopovski lažnjivec.
son?ek11
27. 06. 2021 20.54
+12
Oh,ne!!! Žana mahniča so poročil s katjo
hera2010
27. 06. 2021 20.38
+16
V bitki Špartancev s Perzijci, se ob govoru puklastega takoj spomnem na tistega “wanabe” Špartanca z grbo, ki jih je izdal...tako kot danes, vse za pomembnost in oblast...ne glede na ceno...
zibertmi
27. 06. 2021 20.31
+10
da ljudje dobivamo politično gradivo v nabiralnike pred volitvami še človek razume,da pa tale zdrahar non stop polni nabiralnik s svojimi letaki ,pa ne.ob tem pa še za poštarji pošilja špijune,da preverjajo ,če so vse res oddali v nabiralnike
zibertmi
27. 06. 2021 20.33
+4
je pa to za nekaj dobro.nalepil sem vašega boga na hlailnik,omaro s sladkarijami in na tv.dobro za dijeto,proti stresu in depresiji,seveda,če slike ne gledaš,da ne bruhaš.pa še nekaj pri elektriki prišparač,ker tv ne vklapljaš in hladilnika ne odpiraš
Apoteka
27. 06. 2021 20.30
+18
Ivan je tudi junaško vodil pohod po poteh revolucije v Jajce,tak junak je on.
Walter Pravicek
27. 06. 2021 20.29
+7
JANŠA V ORMOŽU?IMEL JE ŠE POLEG NEUMNIH TEZAH O TERMOPOLAH V GRČIJI,MOŽNOST OBISKATI HIŠO ŠTUHEČOVIH ,ŽE POKOJNE SESTRE PRAVE MAME-TUDI POKOJNE NJEGOVEGA PRJATLA!Dr.IVAN ŠTUHEC JE KOT OTROK ŽIVEL V VASI LEŠNICA PRI TETINI DRUŽINI,KER GA JE NJEGOV ATEK ŽUPNIK LUDVIK DUHTUDI POKOJNIK V LJUTOMERU VPISAL,V KNJIGO ROJENIH,KER JE TO OPRAVLJAL TEDAJ 1953 ŽUPNIK!KOT SINA ŠTUHEČOVE,ČEPRAV SO VSI V TISTEM DELU PRLEKIJE VEDELI DA JE OD FRANČIŠKE RAJH,SESTRE TE ŠTUHEČOVE.IN BI BILO FINO,DA JANŠI ŠTUHEC RAZKAŽE KRAJE SVOJEGA OTROŠTVA.TUDI KRAJ Z CERKVIJO(POČIVALŠKOVO KONZUMIRANJE VODE!)SVETINJE,KJER JE ŽIVELA NJEGOVA MAMA Z ŽUPNIKOM,A NISTA"KONZUMIRALA"VODE.MAMA GA JE ODPELJALA MALEGA,5 LETNEGA K MALI NEDELJI,KJER JE ŠEL PRVIČ V OSNOVNO ŠOLO!OSTALO SO BURKE,PRAVLJICE IN LAŽI!ZA V LJUBLJANO!MI PRLEKI POZNAMO RESNICO TE ZGODBE.
Pomnim
27. 06. 2021 20.29
+16
Ste prepričani, da naš ljubljeni Janez ni dobil sončarice. Vse kar iz njegovih ust pride je ena sama kolosalna blodnja. Dajte mu že enkrat kak aspirin pa kozarec vode.
Biker 333
27. 06. 2021 20.27
+5
Nakladanje...če bi jna imela interes do slo bi jo z 10% svojih sil tud imela...ampak herojev imamo veliko......tud na plačilkah haha
Zentrum
27. 06. 2021 20.26
+11
Temu se stanje vsak dan slabša. :-)))
Apostol1
27. 06. 2021 20.21
+11
Ko sem napisal primerjavo poguma med Špartanskim kraljem Leonidasom in med našim rdečim Janezom je bil komentar izbrisan in kot kaže ta izbris nimamo pravice dvomiti o pogumu Janeza Janše , no jaz tule ne dvomim , kako pa je velika razlika pa ne smem ponoviti, pač cenzura na svobodo govora.
Walter Pravicek
28. 06. 2021 17.40
+1
V Večeru Maribor je o tem pisalo a v navedku,da je to le teza.brez dokazov.Kdo Janši piše take nore govopre?Druga žena Zvera?