Ukrajina

Janša v Kijevu: 'Z varnostnega vidika gre za izjemno visoko tveganje'

Ljubljana, 15. 03. 2022 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Metka Majer
Komentarji
0

"Če je nekdo tako pogumen in hkrati malo nor, mu jaz lahko samo čestitam," je v odzivu na Janševo pot zapisal podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V opoziciji pa so do Janševega obiska obleganega Kijeva precej kritični, pravijo, da to ne bo prav nič pomagalo h koncu vojne. Varnostni strokovnjaki pa izpostavljajo obe, tako pozitivno kot negativno plat obiska.

Obisk Ukrajine in glavnega mesta Kijev je v tem trenutku z varnostnega vidika seveda zelo nevarno početje. "Ne gre za potovanje navadnega državljana, gre za potovanje predsednika vlade države, ki je članica Evropske unije, tako da gre z varnostnega vidika za izjemno visoko tveganje," ocenjuje dr. Jelena Juvan s Katedre za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

"Gre za zelo visoke predstavnike, to pa v smislu potencialnega vojaškega cilja nedvomno lahko predstavlja velik izziv. Seveda gre tudi za izraz solidarnosti. Menim, da vsaka podobna gesta lahko pomeni neko pozitivno točko, gre za neko podporo, razumevanje. A prepričan sem, da tak obisk ne more zaključiti vojne," pa pravi dr. Vladimir Prebilič

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta se lahko zaključi zgolj in samo v Moskvi, pravijo v politični opoziciji. In prav tu bi lahko predsednik vlade uporabil svoje madžarske vezi, menijo v stranki SAB. Alenka Bratušek je prepričana, da bi lahko Janša prek Viktorja Orbana pritisnil na ruskega predsednika Vladimirja Putina, in sicer na način, da bi se pogajanja premaknila v pravo smer. 

Ključ do miru je namreč v ruskih rokah, tudi Nato se neposredno v spopad ne namerava vmešavati. "Zato lahko tako sporočilo v Kijevu treh voditeljev da tudi napačno sporočilo, da seveda vodi v neko eskalacijo vojne, česar si nihče ne želi," pa dodaja predsednica SD Tanja Fajon. Odhod na vojno območje je sicer vsekakor pogumno početje, ampak je hkrati tudi tveganje za ukrajinsko vojsko, ki mora tako varovati visoke državnike, ki gredo na tvegano območje, namesto da brani svoje nedolžne civiliste, je še dodala Fajonova. 

"Ta vojna se naj konča čim prej, voditelji pa naj je ne izrabljajo za potrebe lastnega piarja," je sklenila Bratuškova. 

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja