Slovenija

Če je zakon neučinkovit, ga je treba spremeniti

Ljubljana, 07. 01. 2019 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Danska je v zadnjih 15 letih ukinila že dve uredbi, ki sta se izkazali za neučinkoviti: davek na maščobo in davek na sladke pijače. Slednjega so lani ukinili tudi v ameriškem Illinoisu, čeprav je živel manj kot pol leta. A zakonodajo, ki je neučinkovita, je treba spremeniti, saj je naloga politike ta, da dela za skupno dobro, pojasnjuje pravnik Avbelj.

Dobro leto je minilo, odkar so v Franciji uvedli enotno embalažo na tobačne izdelke. In ker uredba ni prinesla želenih rezultatov, francoska ministrica za zdravje Agnes Buzy že razmišlja, da bi uredbo ukinila. Naloga politike je namreč ta, da dela za neko skupno dobro, za uspeh države kot celote. "Politika mora zasledovati nek politični interes kot celote," poudarja tudi pravnik Matej Avbelj, izredni profesor na Evropski pravni fakulteti.

Dolžnost vladajoče politike je, da spremlja učinkovitost oziroma neučinkovitost zakonodaje in da predlaga ukrepe, s katerimi bi se v državi bolje upravljalo. Vlada je namreč zato, da vlada, in poskrbeti mora tudi za to, da država med drugim učinkovito deluje. "In če ugotovi, da je nek zakon nefunkcionalen, da povzroča škodo, ovira razvoj na nekem področju, je v pristojnosti vlade, je njena pravica in dolžnost, da predlaga spremembo zakona, v kolikor ravna v skladu z ustavo," pojasnjuje Avbelj. Vlada se mora namreč držati svojih ustavnih pristojnosti in zakonodaja, ki jo predlaga, mora biti v skladu z ustavo.

Dolžnost vlade je, da spremeni zakon, ki ni funkcionalen.
Dolžnost vlade je, da spremeni zakon, ki ni funkcionalen. FOTO: Thinkstock

"Če nek zakon ustvari neko upravičeno pravno pričakovanje, potem gre že za neke ustavne pravice in mora vlada oziroma zakonodajalec delovati znotraj teh predpisanih pričakovanih ustavnih okvirjev," pojasnjuje Avbelj in dodaja, da je spreminjanje zakonov znotraj ustavnega okvirja stvar politične diskrecije in politične oportunitete vsakokratne politične oblasti.

Dober primer, kako ukiniti zakon, ki ne prinaša želenih rezultatov je Danska. Ta je, 1. oktobra 2011, kot prva na svetu uvedla davek na maščobo – doplačilo za živila, ki imajo veliko nasičenih maščob. Maslo, mleko, sir, pica, meso, olje in predelana hrana so tako postali obdavčeni, če so vsebovali več kot 2,3 % nasičenih maščob. A danska zgodba o davku na maščobo je zelo kratka. Omenjeni zakon, ki ga je izglasovala velika večina poslancev, je s seboj prinesel inflacijo, čezmejno nakupovanje, izgubo delovnih mest in velike administrativne stroške. Na uživanje nasičenih maščob pa je imel zelo malo učinka, saj so danski nakupovalci začeli kupovati cenejše izdelke v nižjecenovnih supermarketih, velikokrat tudi v cenejših državah. Ker je imel zakon zanemarljiv vpliv na uživanje, ni verjetno, da je imel kakršen koli vpliv na zdravje. Ko je postalo jasno, da davek na maščobo ustvarja več stroškov kot koristi, je velika večina poslancev izglasovala njegovo razveljavitev. Januarja 2013, 15 mesecev po njegovi uveljavitvi, so uredbo ukinili. Dejstvo je, da je imel davek majhen ali nični učinek na prehranjevalne navade, debelost in zdravje. Ker ni služil svojemu namenu, so se ga Danci preprosto znebili.

Prav tako so Danci ukinili tudi davek na sladke pijače, ki je bil v veljavi od 30. let prejšnjega stoletja. Nepriljubljeni davek so ukinili leta 2014, z razveljavitvijo zakona pa so želeli ustvariti več delovnih mest in pomagati lokalnemu gospodarstvu, saj so Danci, da bi se izognili davku, hodili po nakupih v Nemčijo in na Švedsko, kjer so bile cene sladkih pijač nižje.

Zakon o sladkih pijačah so ukinili tako na Danskem kot v ameriškem Illinoisu.
Zakon o sladkih pijačah so ukinili tako na Danskem kot v ameriškem Illinoisu. FOTO: Thinkstock

Novembra 2016 so davek na sladke pijače izglasovali tudi v Cook County v ameriškem Illinoisu. V okrožju, ki šteje skoraj 5,2 milijona prebivalcev (sem spada tudi Čikago), je bilo glasovanje o sprejetju zakona tesno, devet glasov za in osem glasov proti. Davek je stopil v veljavo avgusta 2017, vendar je prizadel dietne in ne sladke pijače. Oktobra 2017 so s 15 glasovi za in enim proti izglasovali ukinitev davka, ki je v veljavi ostal le še do 1. decembra 2017. Davek je bil izredno nepriljubljen tudi zato, ker je služil le polnjenju proračunskega primanjkljaja, ne pa izboljšanju javnega zdravja.

Zakon v ameriškem Illinoisu je imel izredno kratek rok trajanja, saj je bil neučinkovit. Vsak zakon, za katerega se izkaže, da ni dober oziroma je neučinkovit, je treba spremeniti ali odpraviti, se strinja tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič. Kot še pravi, si bodo v poslanski skupini LMŠ vedno prizadevali za odpravo napak ali slabih rešitev v slovenski zakonodaji. "Pri tem pa moramo preseči strankarske interese in ravnati v dobrobit državljanov. Velikokrat pa ni težava v samem normativnem urejanju določenega družbenega področja, ampak površna implementacija zakonov v praksi ali celo v ljudeh, ki zakon izvajajo," je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
07. 01. 2019 21.34
+1
Skadinavske države bi nam bile ZARES lahko vzgled, kot se je včasih repenčil Pahor, da baje se zgledujemo po njih - vsi vemo, da to ni res, pa še francosko-nemški vlak je zamudil. Toplo priporočam knjigo:Wiking Meik: Lykke - dansko iskanje najsrečnejših ljudi. KONČNO boste nekateri razumeli TE VISOKE danske davke, posledično pa blaginjo za vse!!! Pri nas bi pa radi, da so delavci tlačani kot nekoč, da služijo le bogatunom in hlapčujejo sorojakom, ki so PRIGRABILI večino tega bogastva, s tajkunizacijo na 1.mestu!!!
Zbujen
08. 01. 2019 10.38
ina5785: "...KONČNO boste nekateri razumeli TE VISOKE danske davke, posledično pa blaginjo za vse!!! " V Sloveniji 21 let vladajo SOCIALISTI, najbolje obdavčeno je pa DELO, ker moramo biti po ideologiji vsi enaki, namesto, da bi bili enakopravni (leni vs. delovni) še po dolžnostih. In NE, visoki davki, ne delujejo za vsak narod, saj je POGOJ t.i. DAVČNE BLAGINJE, da je KAKOVOST javnih storitev VREDNOTA POLITIKE ter da PRISPEVAJO VSI, ne pa, da se jih 10% šverca na sociali, pa še kakega uvozimo, če imajo "humanitarci" premalo dela.… Švedski socialni proračun se tektonsko podira, večina transferjev pa se steka v Malmoe, kjer skoraj ne boš več našla Šveda. Zato naši mladi raje bežijo v Avstralijo/ZDA/Švico... kot pa na Švedsko!
JohannDoe
07. 01. 2019 20.53
Pri sladkih pijačah in maščobah se hitro ugotovi neučinkovitost in ukinja, ker je močan interes proizvajalcev, dinarčki zadaj in zadovoljstvo odjemalcev. Drugod, kjer ni tako močnega ozadja, se pa ne mudi preveč. Uredb kar naenkrat ni treba spreminjat, četudi so neučinkovite. Ugotavljamo kako so fajn in super. Ali pa nikogar sploh ne briga, če so učinkovite al ne, da bi šel preverit.
JohannDoe
07. 01. 2019 20.55
+2
Skratka vse deluje po ključu za skupno dobro. (sarkazem)
klukec
07. 01. 2019 16.48
+21
Pri nas je treba ukinit tudi precej davkov spisek bo kr velik
Uporabnik473573
07. 01. 2019 18.13
+7
Davki so pri nas dosti nižji kot v Skandinavskih državah. Ne vem o čem govoriš. Edino primerno za zmanjšanje so prispevki pri plačah.
klukec
07. 01. 2019 20.39
+0
klukec
07. 01. 2019 20.39
+0
sandi101
07. 01. 2019 16.43
+27
Pr nas pa neučinkovite zakone sprejemajo, sam , da imajo birokrati kej delat...
andrej2004
07. 01. 2019 16.31
-6
Koga brigajo Danci. Pivo pri njih je 6 Eur, pri nas 2 Eura. Ne primerjajte neprimerljivo.
andrej2004
07. 01. 2019 16.29
+17
Legalizirajmo marihuano in prostitucijo. Bo takoj več davkov za pobrat. Zdaj gre vse mimo blagajn.
klukec
07. 01. 2019 20.40
-3
ja sej zakajat se pa jahat kdo bo pa delal ni cudno da je kakor je
povanpireni
07. 01. 2019 20.57
+1
Legalizirajmo najemnine stanovanj. Skoraj vsak Južnjak ima koga v majem, Poznam enega da jih v stanovanjo ima 23 nabasanih žlahtnikov in to je Slovenska zakonodaja ????????????
aloalo
07. 01. 2019 16.29
+4
Sputnik
07. 01. 2019 16.10
+21
ko se skregaš z zdravo pametjo upoštevaš tudi neumne zakone. primer so naši policaji. ilegalce z rutami spuščajo čez mejo brez jih pogledat kubanske plesalce pa oglobijo ker glej ga zlomka vstopajo v državo na isti način kot puščavniki
TitCankar
07. 01. 2019 16.01
+24
Pri nas oblast skrbi bolj zase in svoje ugodnosti. Oblast pri nas je nesposobna rusofilska antisocialna kliatelistična in roparska do ljudstva Če bi oblastnikom ljudje kaj pomenili ne bi imeli suženjske delavce ubobožane upokojence in bogate birokrate politike in tiste ki so prisesani na državne jasli! Sodniki in zakonodaja pa ustrezno ščiti tajkune bančne lopove in korupcijo v zdravstvu javnih naročilih in DARS-u!
nikhrast
07. 01. 2019 15.57
+5
Precej zakonov se enostavno pozabi, niso več primerni. Vem da je še precej lokalnih zakonov ali by-laws, med njimi tudi kako in kje pripeti konja pred trgovino ali saloonom.
Bojan-F
07. 01. 2019 15.04
+2
Za tiste, ki se niste precitali nobenega zakona ... zakon ima trodelno sestavo: uvod, jedro in koncni del ... v koncnem delu je med drugim zapisano, kdaj zakon zacne veljati in kateri pravni akti prenehajo veljati ...
Bojan-F
07. 01. 2019 15.09
+1
... ob mnenju izrednega profesorja 11.292-te visokosolske ustanove na svetu, bi morali dopisati - oglasno sporocilo.
vinogradnik33
07. 01. 2019 13.22
+24
Tudi pri nas bi morali prevetriti vso zakonodajo , jo posodobiti in narediti uporabno do te mere , da jo bodo vsaj pravni strokovnjaki enotno razumeli in kot tako obravnavali . zastarele zakone pa zavreči - razveljaviti , da se ne bo mogoče sklicevati nanje !
MountainVibes
07. 01. 2019 12.59
+21
Pr nas ni noben zakon ucinkovit, ker so tko al tko napisani samo za elite..
Castrum
07. 01. 2019 12.35
+15
Če samo pišeš nove zakone brez da stare brišeš, potem se prej ali slej vse "zakvačka" saj postanejo zakoni izključujoči eden do drugega.
flatearth
07. 01. 2019 12.26
+17
Če sprejmeš en nov zakon moraš tri stare ukinit,
SabincaH
07. 01. 2019 12.03
+6
Butasti zakoni, na dolgo napisani in nesmiselni. Potrebno bi jih bilo urediti, zapisati novega in vsakič vsaj enega tudi zbrisati, kot je program stranke SDS.
ROMELS
07. 01. 2019 12.02
+8
Vsak zakon je učinkovit, če ga imajo v rokah poštenjaki.
santamaura
07. 01. 2019 11.48
+30
Pri nas je to skoraj nemogoče. Zakone moraš namreč prebrati in razumeti in šele nato lahko sklepaš o tem ali so za državo koristni ali škodljivi, Samo poglejmo malo, kakšni butalci dvigujejo roke v parlamentu, pa je vse jasno. Že ko se zakoni sprejemajo, nimajo pojma za kaj se gre
Hrenko
07. 01. 2019 11.27
+25
kaj pa ko vlada krši ustavo? potem pa zakoni zanje ne veljajo, ker ni vzvodov, ki bi jih kaznovali? mislim da je to tisto, čemur je potrebno dati poudarek
Primzy D Mimzzy
07. 01. 2019 11.31
+12
vlade ne more sodišče sankcionirat to je problem, ker sodnike določi vlada.