Slovenija

'Če ne bi bilo treba zgodaj vstati, bi rekla, da je moje delo sanjsko'

Ljubljana, 09. 01. 2019 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
62

Za 27-letno magistrico elektrotehnike Doro Domajnko je dan prekratek. Ob tem, da piše še doktorat in se v službi vrti okrog senzorjev, je že od malih nog navdušena športnica in glasbenica. Vse to ji uspeva, ker je našla način, kako se organizirati in razporediti svoj čas. Njeni številni uspehi in prizadevanja so jo postavili pred ostale nominiranke – postala je inženirka leta 2018.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Inženirka leta
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Inženirka leta
  • Iz 24UR ZVEČER: Prvi izbor slovenske inženirke leta
    03:23
    Iz 24UR ZVEČER: Prvi izbor slovenske inženirke leta
Dora Domajnko ne navdihuje zgolj zaradi dela, ki ga opravlja, ampak tudi zaradi vsestranskosti in visoke zavzetosti.
Dora Domajnko ne navdihuje zgolj zaradi dela, ki ga opravlja, ampak tudi zaradi vsestranskosti in visoke zavzetosti. FOTO: POP TV

"Prepričana sem, da je bilo težko izbrati med desetimi nominirankami, saj se mi vse kandidatke zdijo impresivne. Zato mi je v čast, da sta meni pripadli naloga in odgovornost, da bomo s svojim delom še naprej širile pozitivno sporočilo. Verjamem, da še ni konec," je svoje občutke opisala Dora Domajnko, ki je postala inženirka leta 2018.

Dora Domajnko je dobila številne zlate in srebrne nagrade že v osnovni šoli in gimnaziji, ki jo je zaključila s 30 točkami kot zlata maturantka. Na študiju elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je ob nizu obštudijskih in raziskovalnih ter tekmovalnih aktivnosti kar štirikrat prejela nagrado dekana za učni uspeh.

Domajnkovo, najmlajšo med letošnjimi desetimi nominirankami, že od nekdaj privlačijo naravoslovne znanosti. Ko se je odločala za študij, je tehtala med matematiko, fiziko ali elektrotehniko. Za tehnične vode se je naposled odločila zato, ker sta jo navdihnila starša, ki sta prav tako študirala elektrotehniko.

Odločitev je bila očitno pravilna. Domajnkova je namreč dobila službo v podjetju RLS merilna tehnika, specializiranem za izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika ter zasuka. "Senzor je napravica, ki jo namestimo na primer na kartušo tiskalnika, ki se premika naprej in nazaj, da stalno meri njen trenutni položaj. Sicer pa se ti senzorji uporabljajo še v robotiki – razni robotski zglobi – medicini, orodjarski industriji. Lahko tudi za tekoče stopnice, kmetijske stroje," je pojasnila in dodala, da so njihova posebnost aplikacije, kjer je potrebna izredna natančnost – mikronska resolucija.

Med letošnje nominiranke so bile izmed 29 kandidatk uvrščene: Andra Dodič, Kolektor Group; Blaženka Pospiš Perpar, Petrol; Dora Domajnko, RLS Merilna tehnika; Emilija Stojmenova Duh, Fakulteta za elektrotehniko UL in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija; Jagoda Tančica, Akrapovič; Janja Žagar, Lek; Maja Golubovič, Pomgrad; Marjana Krajnc, Danfoss Trata; Nataša Grlj, Hella Saturnus Slovenija in Nina Zalaznik, Iskraemeco.

Delo, ki ga opravlja, ji je pisano na kožo, predvsem pa v njem uživa. "Ves čas sem pred novimi izzivi, kar mi daje zagon. V delo lahko vložim sebe, svojo kreativnost in vključim znanja, ki sem jih pridobila morda pred desetimi leti. Takrat nisem vedela, da jih bom kdaj potrebovala. Zdaj pa jih je naenkrat treba potegniti iz rokava. Torej šolanje ni bilo zastonj," se je zasmejala.

Verjame tudi, da je treba izkoristiti okoliščine, ki se ti ponudijo in ti odprejo vrata. Zato si ta trenutek ne predstavlja, da bi opravljala drugo delo: "Če se za nekaj odločiš, tja tudi prideš. Če bi bile okoliščine v preteklosti drugačne, bi počela čisto nekaj drugega in si ne bi znala predstavljati tega, kar počnem zdaj." Delo jo navdihuje tudi zato, ker je obkrožena s strokovnjaki, ki jih spoštuje. "Želim si, da bi bila nekega dne tudi jaz tako pametna," je skromno dodala.

Domajnkova razvija senzorje pomika in zasuka.
Domajnkova razvija senzorje pomika in zasuka. FOTO: POP TV

'Služba mi do neke mere pomeni sprostitev'

Mlada inženirka uživa, ko razvija svoje ideje. Vseeno potrebuje tudi druga udejstvovanja, da deluje dobro. "To pomeni, da potrebujem tudi dovolj športa in družabnosti. Delo pa me izpopolnjuje. Če ne bi bilo treba tako zgodaj zjutraj vstati, bi rekla, da je delo sanjsko," se je nasmejala.

Kako drugi vidijo njeno odločitev, da je življenje posvetila elektrotehniki, ki jo številni pripisujejo moški domeni, nas je zanimalo. "Ljudje, ki jih spoznam na novo, so začudeni. Nekaj časa me gledajo z izbuljenimi očmi in kimajo, ko jim razlagam. Potem rečejo, da je poklic v redu. Prijateljem in znancem pa se ne zdi nič čudnega," je povedala Domajnkova.

Elektrotehnični poklici imajo dobro prihodnost

Tehniška stroka bo vedno potrebna. Tudi trenutno so na trgu dela elektroinženirji zelo iskani, tako da se študentom ni treba bati, da ne bi dobili službe, je prepričana Domajnkova: "Vedno je nekaj novega ali pa se popravlja staro. Prednost elektrotehnike je, da tudi če si majhen, se da veliko narediti. Če primerjamo z gradbeništvom – gradbena podjetja so večinoma velika, in če nastopi kriza, lahko propade celo podjetje. V elektrotehniki je tako, da lahko ena oseba ali majhna skupina razvije proizvod, od česar živi. Vedno lahko najdeš svoj mali košček na trgu in nisi odvisen od velikih korporacij."

Na fakulteti je večkrat prejela dekanovo nagrado za najboljši uspeh in tudi rektorjevo svečano listino.
Na fakulteti je večkrat prejela dekanovo nagrado za najboljši uspeh in tudi rektorjevo svečano listino. FOTO: Dora Domajnko

Dora Domajnko je v osnovni in srednji šoli ter na fakulteti blestela, zato nas je zanimalo, kako bi ocenila naš šolski sistem, ali bi kaj spremenila. S svojim šolanjem je bila zadovoljna in se ne strinja s tistimi, ki pravijo, da imajo v tujini boljši sistem. Bila je namreč na izmenjavi na tehnični fakulteti na Dunaju, ki velja za težko in ugledno šolo. "Povedati moram, da ni veliko razlik, če primerjam z našo fakulteto. Pri nekaterih predmetih smo se učili popolnoma iste stvari kot pri nas. Nekateri predmeti so seveda boljši, nekateri slabši, je pa vse skupaj precej podobno," je ocenila.

Skrb vzbujajoča in popolnoma nesprejemljiva pa se ji zdi zadnja statistika, da se na osnovnih in srednjih šolah vse ocene v povprečju boljšajo. "Vsi dobivajo enake ocene. To bo treba popraviti, saj je 'raztros' ocen privedel do tega, da enostavno nič več ne pomenijo. Predvsem v osnovnih šolah. Včasih so bile ocene normalno razporejene – v obliki Gaussove krivulje – zdaj pa morajo vsi učenci imeti vse pet, kar pomeni, da lahko ocene kar ukinemo," je kritična Domajnkova. Ocene so namreč namenjene vrednotenju znanja. Na njihovi osnovi je mogoče predvideti, kam se bo posameznik vpisal na nadaljnje šolanje.

O odhodu v tujino ne razmišlja

Doma se preveč dobro počuti. Zelo ceni in ji veliko pomenijo tudi druge dejavnosti, ki jih samo zaradi kariere ne bi zapustila.

Njen priljubljeni šport je deskanje.
Njen priljubljeni šport je deskanje. FOTO: Dora Domajnko

Domajnkova namreč ni le inženirka, ampak tudi športnica. Bila je perspektivna kajakašica na divjih vodah, še vedno pa je aktivna v več športih. Pozimi vse konce tedna preživi na smučiščih, saj je učiteljica alpskega smučanja. Poleti je njena strast deskanje na vodi. Uživa tudi v plezanju in igra odbojko.

Pozimi obožuje smučanje in je tudi učiteljica alpskega smučanja.
Pozimi obožuje smučanje in je tudi učiteljica alpskega smučanja. FOTO: Dora Domajnko

S tem pa se njen repertoar priljubljenih aktivnosti ne konča. Je glasbenica, ki ima za seboj glasbeno šolo harmonike, je članica v Folklorni skupini Emona in igra v skupini Via Entropia. Kako usklajuje svojo poklicno pot in vse, s čimer se ukvarja, nas je zanimalo. "Res bi bil dan lahko daljši. Krmarim, kakor vem in znam. Vse si želim, a mi vedno ne uspe vsega uresničiti. Menim, da je ključno, da si učinkovit in da imaš svoj čas pod nadzorom. Pomembno je razporejanje časa. Svoje življenje poskušam optimizirati na ta način, da izgubljam čim manj časa s stvarmi, ki me utrujajo in niso pomembne – kot je vožnja z avtomobilom, kjer samo sediš in niti ne počivaš niti konec dneva ničesar ne narediš," je poudarila.

Igra v glasbeni skupini. Intenzivno vadijo predvsem pred koncerti.
Igra v glasbeni skupini. Intenzivno vadijo predvsem pred koncerti. FOTO: Dora Domajnko

Strokovnost, vsestranskost, visoka zavzetost in umirjenost so vrline, zaradi katerih je bila Dora Domajnko prepoznana kot navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1375217
10. 01. 2019 11.23
+7
To kar je sedaj ze dolgo casa uspevalo inzenirjem, je kar naenkrat nekaj posebnega, ce to pocnes in si zenska.
bebo3
10. 01. 2019 12.05
+3
Sam res. Koliko inženirjev in inženirk poznam in delam z njimi vsak dan pa ne dobijo nobene nagrade.
Mr Mojo Risin
10. 01. 2019 14.49
+1
Mediji o teh stvareh zelo čudno poročajo. Imaš primere, ko delajo iz muhe slona zaradi nekega članka, po drugi strani pa imaš ljudi, ki so avtoriteta v svetovnem merilu zaradi svojega raziskovalnega dela. O tem in njihovih člankih pa ne poroča nihče.
Pacek22
10. 01. 2019 11.07
+25
Veliko ljudi ne najde strast v svojem življenju, ona jih je našla več in uživa življenje! :)
culokafrija
10. 01. 2019 10.12
+21
če ne bi bilo treba hoditi v službo, bi moje delo bilo sanjsko...
Mr Mojo Risin
10. 01. 2019 09.54
-29
Kaj mora biti s človekom narobe, da mu predstavlja tak problem, da imajo otroci boljše ocene in posledično (vsaj teoretično) več opcij za študij/izobrazbo?
Zentrum
10. 01. 2019 10.21
+7
Ona je verjetno mislila, da se ocene v osnovnih šolah podarja kar na lepe oči, ker "mora" danes vsak otrok zaradi vpisa imeti vse petice, kar pa ni res oz. je populistična izjava. Tukaj se vidi, da punci marsikaj ni jasno, kar zadeva šolski sistem, in tako je tudi prav. Naravoslovka je, naj se ukvarja z naravoslovjem, družboslovje pa naj pusti družboslovcem.
Mr Mojo Risin
10. 01. 2019 12.42
+9
Ni čisto res. Treba upoštevat, da gre za osebo, ki deluje v stroki svojih staršev. O tem pri nas nihče govori vendar to otroku v šolskem sistemu ogromno pomaga, če ne zaradi drugega, ker jim olajša osredotočenje na cilj in predvsem v naprej vedo v kaj se spuščajo. To najbrž razumejo predvsem taki, ki so prišli študirat v LJ. Prvo kar opaziš je da, tisti ki so obiskovali srednje šole v LJ so bistveno bolj pripravljeni na študij, zelo hitro opaziš, da praviloma so oni tisti, ki laže pridejo skozi ozka grla pregovornih selekcij. To ne pomeni, da imajo nujno višja povprečja. Pomeni, da so v starem sistemu študirali 5-6 let namesto povprečnih 7-8. Razlog, da so po novem vsi odličnjaki v osnovnih šolah je v tem, da njihovi starši dobro vedo kakšna farsa je šolski sistem predvsem ko gre za kategorizacijo otrok po uspehu. Preprosto povedano videli so, da njihovi bivši sošolci odličnjaki niso nujno bolj brihtni od njih in temu primerno vzgajajo svoje otroke tako, da ne dovolijo šolskemu sistemu, da jih prepričujejo, da so manj vredni tako kot so to počeli z njimi. Problem se vrti okoli tega, da pri nas velja prepričanje in rešitev vsakemu problemu okoli šolstva, da treba ljudi v šolstvu čim bolj obremenjevat. Na tak način hočejo vsilit selekcijo, ki odgovarja kakršni koli strukturi populacije glede na izobrazbo, kot si zamišljajo. Tukaj pa nastopi naravoslovje. Možgani pač tako ne delujejo. Preprosto več stresa pomeni več izločanja hormonov, ki ovirajo učenje, predvsem negativno vplivajo na spomin. Nazaj k družboslovju to praktično pomeni, da v sistemu ki sloni na učenju na pamet in pre-obremenjevanju bodo pač imeli prednost tisti, ki imajo več sreče v življenju. Ogromno raziskav obstaja na to temo tudi v smislu praktičnih posledic. Znak tega, ki se ga opazi v šolskih klopeh je dobijo Zoisove štipendije ponavadi taki, ki prihajajo iz višjih socialno-ekonomskih krogov. Zanimivo boljši uspeh otrok v šoli tako tudi namiguje na boljše življenjske pogoje v splošnem. Mislim, da se odgovor zakaj njo tako obremenjuje v tem, ko pravi, da upa da bo en dan tako pametna, kot ljudje s katerimi dela. Ogromno pridnih pa nadarjenih se sooča s takimi dilemami. Po eni strani gredo čez cel šolski sistem pa do zaposlitve s prepričanjem, da jim vse pripada na račun pridnosti tudi če mogoče niso najbolj pametni. Po mojem doživlja povečanje števila ljudi s tako visokim uspehom kot konkurenco, ki ogroža njen status elite. Če je lahko vsaj odličnjak, potem ona ni več nič izjemnega. Razumem, da je to lahko iz vidika samopodobe zelo neprijetno. Razlog, da sem tako občutljiv na take stvari je, da sem praktično celo šolanje preživel v nikogaršnji zemlji. V osnovni in srednji šoli pač ni obstajalo kategorije v katero bi spadal. Veljal sem za ne-konformističnega nadarjenega. To praktično pomeni, da so mi bile "težke" stvari lahke, in "lahke" težke. Lahko sem bil prvi na nekem tekmovanju pa imel niti približno odlično pri predmetu, ali so me na kolenih prosili naj se udeležim tekmovanj z ocenami niti približno odličnim. Ti učitelji, ki so prepoznali mojo perspektivnost in izredne sposobnosti so tudi vedeli, da v našem sistemu ne bom uspel in niso skrivali da se počutijo del problema, ker niso bili prepričani v lastno pravičnost pri ocenjevanju. Tudi na faksu, na eni od pregovorno najtežjih študijih, sem poslušal na ustnih izpitih"kolega, vi pa imate talent". Pomenilo popolnoma nič. Zanimivo "perspektivni" študenti (ki sedaj obžalujejo svojo pridnost), ki so jih seveda profesorji zaposlili na inštitutih niso v svoji znanstveni karieri dosegli popolnoma ničesar, ta sposobni so seveda v tujini in jih prosijo, da se vrnejo. V resnici imamo in opevamo sistem, ki ne deluje praktično za nobenega zlasti ne za tiste, ki so odvisni od njega, ker nimajo poznanstev ali kakršnih koli drugih alternativnih ali vzporednih poti v razvoju lastnega potenciala.
Eastman
10. 01. 2019 09.23
+22
Mladen sir
10. 01. 2019 09.10
-61
Daj ti inžinerka če si tako pametna daj jim poberi te naprave,ki streljajo name tudi na brata pa delava za vlado RS-vsaj on .Dobro je da ste pametni samo potem ni dobro nekaj naredite pa določeni ljudje uporabljajo pa izsiljujejo z temi napravami ljudje.Vse se tudi ne sme prodajat......Sedaj moram določene ljudi dat v aretacijo,ker si pametna....v zaprti odelek.
Eastman
10. 01. 2019 09.22
+43
mertseger
10. 01. 2019 09.25
+32
Glede na tvoje pisanje si ti za v zaprti oddelek in to čimprej.
OsamljeniJezdec
10. 01. 2019 09.41
+9
uuuffff, mladi sirček tole pa nisi z'glumil, to si res ti, sj če ne veš, pol ne boli... revček
Mladen sir
10. 01. 2019 11.58
-6
Eastman malo pazi kaj pišeš .Prvo nimam nobene tablete v sebi niti je ne potrebujem.Zaradi takšnih kot ste vi pa takšni ko uporablajo naprave jih ljudje potrebujejo.Greš v preverbo ena napaka se najde proti vam vas dam aretirat.lp
Mladen sir
11. 01. 2019 09.11
-1
Konec je z njihovimi centi pa če bom odvetnike osebno iskal naj malo vas streljajo.
OsamljeniJezdec
10. 01. 2019 09.09
+3
vvvvvwauuuuuuu
devlon
10. 01. 2019 09.05
+46
da obstajajo tako super ljudje, ki že zgodaj vedo, kaj napraviti s svojim življenjem. Pohvalno.
stenica
10. 01. 2019 09.03
+36
cestitke in se tako naprej
flatearth
10. 01. 2019 08.47
+21
Marsikdo sanja v državnih službah, to so slovenske sanje,
bebo3
10. 01. 2019 08.37
-34
Neverjetno, pa ta punca obvlada čisto vse. superman? Mislim da tole močno močno pretiravajo. Pa zakaj sploh razvijajo te senzorje namesto jih kupijo, saj že obstajajo na tržišču?
SenecaLucius
10. 01. 2019 09.28
+17
bebo2, zelo bebav komentar si dal, vsak robot mora imeti posebej narejene senzorje za operacije, ki jih opravlja!
OsamljeniJezdec
10. 01. 2019 09.47
+7
be_bo, še bolj be_bast komentar... senzorika v mehatroniki je prisotna povsod... razen če ti živiš v neki drugi sferi in času... tudi od parnih strojev smo prišli že naprej... si ji folž, a? Jst sm, v poz. smislu in ji privoščim...
pepe007
10. 01. 2019 08.36
+41
Dober članek o dobri ženski. Ker pa ne nastopi v politiki in se ne afna na družabnih medijskih prireditvah, pride seveda med nas kot neznan meteor.
Zentrum
10. 01. 2019 08.40
+22
Delodajalci spremljamo perspektiven kader že od njihove srednje šole naprej, tako da se jim ni treba posebej izpostavljati po družbenih omrežjih. Za to žensko pa danes dejansko prvič slišim.
Zentrum
10. 01. 2019 08.09
-31
Glede na napihnjenost članka, kako obvlada vsako področje, ki jo je odkrilo človeštvo, bi človek pričakoval, da bo v svojih krogih znana. Tokrat pa prvič slišim za njo, pa sem kar aktiven na tem področju. Spet kakšna kolegica kakšnega novinarja ali urednika?
primusm74
10. 01. 2019 10.14
+7
Aha... In ker TI prvic slisis, potem je pa kolegica novinarja. Morda bi te se morali vprasati za odobritev, ce je primerna za nagrado?!?
Zentrum
10. 01. 2019 10.34
-4
Saj sploh ne veš, s čim se profesionalno ukvarjam. Če bi ta oseba dejansko bila tako sposobna, kot jo predstavljajo v tem članku, bi v svojih krogih moral že slišati vsaj za njeno ime. Pa nisem. Sploh pa glede na preteklost člankov na 24 ur, ko jih napihujejo v vesolje, se ne bi čudil, če bi bil napihnjen še ta.
Zelena Viola
10. 01. 2019 07.15
-20
Ocitno potem ni sanjsko!
Kliko7
10. 01. 2019 07.02
-58
Bravo, bravo, kerem je pa v rit lezla?
kekec_pokec
10. 01. 2019 07.13
+51
V RLS ki je eno od kvalitetnejših podjetji v SLO imajo nos za dobre kadre in tudi direktor je takšen, da jim daje vzpodbudo in motivacijo, zato dobrim kadrom pri njih ni potrebno nikomur v rit lezt.
Uporabnik1385495
10. 01. 2019 07.52
+17
Ne lastnih postopkov implementirat na drugih!Eni tudi kaj znajo hkrati oa se razmisljajo.Vem,ne gre ti,pa ne se sekirat,zaljiv si se vedno lahko,samo ljudje se te scadoma navelicajo.
LazniviZares
09. 01. 2019 22.53
+126
Bravo dekle. Se takoj vidi da je punca pridna delavna in pametna....in ne ena tistih ki v ljubljani zamenja 5 sol in porabi 5 let za prvi letnik....in vec casa prezivi v kaficih in na hrbtu kot v soli.
Firnk
09. 01. 2019 22.51
+44
lepo zdej pa družinca da bo še kak kleni slovenčk
Mali medo
09. 01. 2019 22.50
+72
Čestitke ,punca je multipraktik.Kapo dol.
willhelmtell
09. 01. 2019 22.41
+67
Izredno nadarjena punca. Svoj cas porabi smiselno. Bravo.
jan.k94
09. 01. 2019 22.13
+202
Drage punce, oz. na splošno vsi, ki ne vedo kaj bi sami s sabo, preživijo cele dneve na telefonu, sledijo kardashiankam in podobnim imajo sedaj v tem članku lep seznam pravih dam, po katerih se lahko zgledujejo. Če bi 24 ur in podobni mediji namenili medijski prostor vsem tem osebam, ki razvijajo, izumljajo, delajo stvari za boljši jutri, bi pozitivno vplivali na ljudi, še posebej mlade, ki so v takšnih letih, da potrebujejo nekoga ki jih bo vodil. A to more biti oseba s hrbtenico, ne pa ženska, ki je milijone zaslužila na podlagi porniča in kazanjem riti....
ezzy5
10. 01. 2019 07.20
+43
Pa več takih kot si ti Jan.....z zdravo pametjo!