Slovenija

'Če otrok zvečer ne sme imeti telefona v spalnici, naj to velja tudi za starše'

Ljubljana, 08. 09. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
39

Starši se prej ali slej znajdejo v situaciji, ko si njihov otrok naredi profil na družbenem omrežju, najpogosteje ob začetku šole. Facebook, Instagram, Snapchat ... prepovedali mu boste težko, za prijatelja ali sledilca vas morda noče, a nekako morate vedeti, kaj objavlja. Naj se to ne konča s prepirom ali "vohunjenjem".

Učenje varne uporabe interneta in vseh vsebin oz. storitev, ki jih ta ponuja, se začne tisti trenutek, ko starši otroku prvič omogočijo uporabo mobilnega telefona, tablice ali računalnika, pa čeprav gre zgolj za gledanje risank, opozarja Marko Puschner, strokovni sodelavec Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede. Učenje pa se potem nadaljuje ves čas, tudi v odrasli dobi. Tehnologija in vsebine se namreč spreminjajo, s tem pa se pojavljajo vedno nova tveganja, ki jih moramo znati prepoznati.

Spremljanje novosti na tem področju, pojavljanja vseh tveganj in stalno učenje ni preprosto, je pa za starše ključnega pomena. "Otroci, predvsem pa najstniki, zaradi radovednosti hitro odkrijejo novosti in jih začnejo uporabljati, niso pa pozorni na tveganja, ki jih spremljajo. Starši jih s stalnim opozarjanjem, tudi v obliki spraševanja o morebitnih tveganjih, lahko ves čas spodbujajo k premisleku o tveganjih in pravilni rabi, s tem pa jim v zavest vcepijo potrebno kritično razmišljanje in previdnost, ki jim bo prišla prav pri srečevanju z novostmi. Obenem pa se lahko sami od otrok veliko naučijo. Drugače povedano: otroci prispevajo informacije o novostih, starši pa kritično mišljenje, s katerim skupaj z otrokom opredelijo in pretehtajo možna tveganja," pojasnjuje strokovnjak.

Največja napaka staršev je, da otroka prepustijo samega sebi, ko pa se mu zgodi kaj slabega ali pa naredi napako, pa se nanj razburijo in ga kaznujejo ter mu prepovejo uporabo računalnika, telefona ali družbenega omrežja.
Največja napaka staršev je, da otroka prepustijo samega sebi, ko pa se mu zgodi kaj slabega ali pa naredi napako, pa se nanj razburijo in ga kaznujejo ter mu prepovejo uporabo računalnika, telefona ali družbenega omrežja. FOTO: iStock

Prelomen je vstop v šolo in druženje z vrstniki

Katera leta so primerna za začetek uporabe družbenih omrežij, je po njegovem mnenju težko opredeliti. "Takrat, ko se otrok začne zavedati pomena lastne zasebnosti, zna kritično presojati informacije, lastna dejanja in dejanja drugih ter se začne zavedati možnih posledic svojih dejanj. Izkušnje kažejo, da tega niso sposobni celo nekateri odrasli."

Eden izmed boljših pristopov je, da se starši z otrokom redno pogovarjajo o tem, kaj počne in kaj se mu dogaja pri uporabi družbenih omrežij oz. mobilnih telefonov. Tako se bo že sam ob najmanjših težavah obrnil po pomoč k staršem, poleg tega pa bodo starši lahko pravočasno ukrepali, če bodo zaznali najmanjše možnosti težav. Marko Puschner

Je pa res, dodaja, da se delež otrok, ki imajo svoj profil na družbenih omrežjih, začne opazno povečevati z vstopom v šolo. To je posledica druženja z vrstniki, kar zaradi medvrstniškega pritiska spodbuja uporabo družbenih omrežij in različnih aplikacij za sporočanje.

Večina družbenih omrežij in aplikacij za sporočanje sicer ne dovoljuje uporabe mlajšim od 13 let, z uveljavitvijo GDPR v letošnjem letu pa se uveljavlja tudi zahteva, da morajo za mlajše od 16 let podati soglasje za uporabo starši. Pri nas se bo verjetno letos jeseni ta meja sicer premaknila na 15 let.

A Puschner opozarja, da se otroci pogosto zlažejo, da lahko uporabljajo neko storitev, saj je regulacija na tem področju preveč ohlapna. "Tisti, ki se zlažejo pri letnici rojstva tako, da so 'polnoletni', se izpostavijo še dodatnim tveganjem. Nekatera družbena omrežja imajo namreč nastavitve zasebnosti nekoliko drugačne (bolj zaostrene) za mlajše od 18 let. Po naših izkušnjah večina družbenih omrežij izbriše profile, ki so bili prijavljeni kot profili mlajših od 13 let (pred dokončnim izbrisom običajno zahtevajo potrditev, da si starejši od 13 let z osebnim dokumentom). Nekatera družbena omrežja pa že pripravljajo algoritme, ki na osnovi objav in vedenja prepoznajo starost uporabnikov, kar jim bo omogočilo samodejno brisanje uporabniških računov uporabnikov mlajših od 13 let."

Delež otrok, ki imajo lasten profil na družbenih omrežjih, se začne opazno povečevati z vstopom v šolo.
Delež otrok, ki imajo lasten profil na družbenih omrežjih, se začne opazno povečevati z vstopom v šolo. FOTO: iStock

Profil naj bo čim bolj zaprt

Pri tem pa velja opozoriti na dejstvo, da nekaterim otrokom profile na družbenih omrežjih naredijo starši še pred vstopom v šolo, pri tem pa običajno ne poskrbijo za ustrezne nastavitve varnosti in zasebnosti. Ne le, da gre za kršitev pravil uporabe, to je tudi zelo neodgovorno početje, ki otroke izpostavlja številnim nevarnostim, še opozarja naš sogovornik.

Nastavitve naj bodo vedno izbrane tako, da je krog ljudi, ki vidijo objave, najbolj zaprt. To pomeni, da lahko njegove objave vidijo le tisti, ki jih potrdi za prijatelje. Prav tako je priporočljivo, da se onemogočijo stiki oz. komunikacija z neznanci.

Z otrokom se pogovarjajte, pravila naj veljajo za vse

Največja napaka, ki jo delajo starši, je, da otroka prepustijo samega sebi, ko pa se mu zgodi kaj slabega ali pa naredi napako, pa se nanj razburijo in ga kaznujejo ter mu prepovejo uporabo računalnika, telefona ali družbenega omrežja, še pravi Puschner. S tem dosežejo, da se naslednjič, ko bo imel težave, ne bo več obrnil nanje po pomoč.

Kako naj ga torej naučijo čim bolj varne uporabe? Ga lahko dodajo za prijatelja ali pa mu bodo s tem dali občutek, da ga nadzirajo? "Pomembno je, da se vse, kar se naredi, naredi v dogovoru z otrokom. Starši naj pojasnijo, zakaj želijo biti 'prijatelji' ali celo imeti dostop do otrokovega profila. Prikrita dejanja ali dejanja na silo bodo zelo poslabšala odnose in lahko vodijo v nezaupanje. Zelo pomembno je, da se gradi na zaupanju, da ko bo otrok naletel na težave, se bo hitro in odprto obrnil na starše. Najslabše je, če se otrok boji in začne prikrivati težave, v katere je zabredel. Običajno iz njih ni mogoče enostavno iziti in tonil bo le globlje. Na koncu pa bo zadeva prišla na dan, nastala škoda bo veliko večja, reševanje pa mnogo zahtevnejše. Starši ne smejo pozabiti, da lahko otrok naredi več profilov, za katere starši niti ne vedo. Ta trend smo že zaznali med osnovnošolci."

Najboljši način 'nadzora' je po njegovih besedah zaupanje in spoštovanje pravil s strani vseh družinskih članov. "Če je dogovor, da otrok zvečer ne sme vzeti telefona s seboj v sobo, kjer spi, potem naj to velja za vse družinske člane, tudi očeta in mamo. Obstajajo tudi različne tehnične rešitve, ki časovno omejujejo uporabo interneta ali računalnika. Je pa treba vedeti, da je mogoče vse tehnične omejitve oz. zapore obiti na različne načine."

Nastavitve naj bodo vedno izbrane tako, da je krog ljudi, ki vidijo objave, najbolj zaprt, svetuje strokovnjak.
Nastavitve naj bodo vedno izbrane tako, da je krog ljudi, ki vidijo objave, najbolj zaprt, svetuje strokovnjak. FOTO: iStock

Pri predstavitvi posledic najbolj pomagajo konkretni primeri

Najhujši možni scenariji, do katerih lahko pride zaradi otrokove nepazljivosti pri objavah na družbenih omrežjih, so ugrabitve, spolne zlorabe otrok (npr. v primeru groominga), izločitev družine iz družbe na nekem območju, hujši pretepi oz. fizično nasilje med vrstniki itd. V številnih primerih gre v skrajnosti za kazniva dejanja, ki jih prevzame v obravnavo policija.

Primeri, s katerimi se naš sogovornik sooča v praksi, pa so največkrat neprimerne objave, ki vodijo v medvrstniško žaljenje, ki se v skrajnih primerih prenese tudi na starše. "Veliko je tudi izmenjevanja neprimernih in intimnih fotografij, ki jih prejemnik, ki mu je pošiljatelj zaupal, širi naprej med sovrstniki, ali pa je prišlo do izsiljevanja z grožnjo javne objave oz. deljenja. Posledice v takšnem primeru so lahko za žrtev zelo obremenjujoče."

Veliko na tem področju lahko naredijo šole ob incidentih. Te imajo vsako leto več lastnih primerov, ki jih lahko predstavijo staršem in učencem. Pri predstavitvi posledic namreč zelo pomagajo konkretni primeri. "Vsak tak incident lahko uporabijo za širšo akcijo ozaveščanja. Kar veliko je takšnih šol, ki imajo tak pristop. Za starše je stvar nekoliko zahtevnejša, vendar pa naj uporabijo enake vzgojne pristope, kot jih sicer uporabljajo pri vzgoji izven 'virtualnega sveta'. Pogovor je vsekakor zelo pomemben in priporočljivo se je redno pogovarjati z otrokom, kaj počne na internetu oz. mobilnem telefonu. Tako ga lahko preventivno opozarjamo na morebitne pasti in nevarnosti, obenem pa prepoznamo, kadar je ogrožen in pravočasno ukrepamo. "Preventiva je ključnega pomena. Ko enkrat pride do posledic, so te običajno zelo obremenjujoče," še opozori naš sogovornik.      

               Spletna družbena omrežja - 10 naj nasvetov

1.) Že na začetku, ko se pridružuješ novemu družbenemu omrežju, vpiši čim manj osebnih podatkov. Raje ne sinhroniziraj profila in podatkov z drugimi omrežji, e-mail računom, kontakti v mobilnem telefonu ipd.

2.) Upoštevaj starostno omejitev, ki jo imajo družbena omrežja (pogosto je 13 let, za nekatera pa tudi 18).

3.) Nastavitve zasebnosti svojega profila nastavi tako, da lahko tvoje objave in profil vidijo le prijatelji in ne splošna javnost. Družbena omrežja zelo pogosto spreminjajo te nastavitve, zato vsake toliko preveri, če je še vedno vse OK.

4.) Za prijatelje v družbenih omrežjih sprejemaj le ljudi, ki jih tudi v živo poznaš, in ne potrjuj neznancev samo zato, da boš imel čim več prijateljev.

5.) Nauči se prijaviti zlorabo, nadlegovanje, sovražno skupino, sliko, posnetek in blokirati osebo. Nauči se tudi izbrisati svoj profil.

6.) Spoštuj zasebnost drugih in ne objavljaj njihovih slik, če ti tega niso dovolili. Prav tako preverjaj in spremljaj, kaj so drugi objavili o tebi.

7.) Nikomur ne zaupaj svojega gesla za omrežja, lahko ti ukrade identiteto in povzroči velike težave.

8.) Previdno z uporabo lokacijskih storitev.

9.) Prek družbenih omrežjih se širijo tudi spam, virusi in goljufije. Ne odpiraj sporočil od neznancev in nenavadnih sporočil tvojih prijateljev (kjer te prosijo za denarno pomoč ali ti pošiljajo "smešne" ali podobno "zanimive" videe).

10.) Zavedaj se, da kar objaviš na družbenem omrežju, na nek način predaš v last omrežja, saj lahko uporabijo podatke in slike, predvsem za oglaševalske namene. Preberi pogoje uporabe omrežja, ki ga uporabljaš, in ugotovi, kaj lahko storijo s tvojimi podatki ...

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
08. 09. 2018 17.39
+2
Kaj pa samohranilci in ke, lahk ti vsaj z telefonom spijo...saj veste, na novl prilonost mora biti človek vedno pripravljen. Za preostale, ki pa so za1x še v dvoje...ti pa za vsak slučaj eno al pa enga pod skrito kodo...to je življenje, vednomoraš bit en korak naprej vmes pa trenirat...sj otroc pa po enaki poti
mijavci
08. 09. 2018 17.35
+2
ej draga a si za sex, ne dragi me boli glava, žena ti kar mirno spi, jaz telefoniram.
Nekdo tam
08. 09. 2018 15.52
+1
Ej moderator...kaj je tebi...kaj brišeš komentar,sem napisal samo mnenje in nisem nikogar žalil ali napisal neprimerne besede...ej...si pa pravi
Boško1980
08. 09. 2018 14.30
+1
V spalnici se spi in "telovadi" tel nima tam kaj iskat!
Nightrider
08. 09. 2018 15.04
-2
Golobek
08. 09. 2018 14.18
-1
Mamice morejo imet večer v postelji telefone (zaradi vibriranja)
Uporabnik113089
08. 09. 2018 13.09
+13
Šarec je nekoč dejal da ga ni boljšega občutka, ko v spalnici onegavi svojo 40 letno soprogo, za njenim hrbtom pa si ogleduje filmčke 20 letnic.... Po kom naj se zgledujejo otroci, če ne po predsedniku vlade....
Ramzess
08. 09. 2018 12.25
-1
Fantič na sliki in okolje na sliki niti slučajno nista v skladu, razen kar se tiče domnevnega dejanja fanta, ki gleda ali ga kdo opazuje.
Ramzess
08. 09. 2018 12.21
-4
"Nekatera družbena omrežja pa že pripravljajo algoritme, ki na osnovi objav in vedenja prepoznajo starost uporabnikov, kar jim bo omogočilo samodejno brisanje uporabniških računov uporabnikov mlajših od 13 let." To je lahko sporno, ne pišejo vsi slovnično pravilno, itd. Možnost napak, napačnega tolmačenja s strani algoritma, itd. je precejšnja.
Ramzess
08. 09. 2018 12.20
-3
"Po naših izkušnjah večina družbenih omrežij izbriše profile, ki so bili prijavljeni kot profili mlajših od 13 let." Tudi tako lahko izgubiš potencialno 'stranko' oz. uporabnika.
bavbav
08. 09. 2018 11.41
-1
Jaz takoj umrem.
bogdajmir
08. 09. 2018 11.35
+8
Same anti-tehnologijske novice vsake toliko časa. Se vidi, da televizija umira, ker so ljudje ugotovili, da je center lažnih novic in zavajanja - pa razni poptevejevci in rtvjevci nočejo, da bi ljudje uporabljali internet, ker bi uvideli, da jim na tv (in v časopisih) samo lažejo. Dajmo otroci, tablice v roke in vsi čimveč raziskovat po internetu, tega ne marajo kralji manipulacije.
giiinem
08. 09. 2018 11.28
-7
moja tamala mi ne pusti vzet tablice zvecer.Se cist razjoka,tako da jo kr pusti..Sm da je mir
rosa65x
08. 09. 2018 11.34
+4
giiinem
08. 09. 2018 11.49
-10
al vem.Sej ma ifon in ipad.Zdej bi pa se rada macpro na dotik.Bo pocakala do bozica.1500 pa ni mal
Ajlina
08. 09. 2018 11.20
+14
Tam ko piše, da se število profilov poveča z vstopom v šolo. Upam, da to ne pomeni, da imajo 6-letniki svoje profile.
tron3
08. 09. 2018 10.56
+4
Tastar pa morjo met ponoč v spalnic telefone, če se rad snemajo.
spidman
08. 09. 2018 10.55
+5
a smem sam prasat zakaj je na sliki ponarejen iphone x? Mal prevelik notch ma za original 😂
Ciymbalta
08. 09. 2018 10.12
+10
Ja ko se bo že otrok rodil naj mu dajo že mobitel v roke preden pride ven iz maternice
kritika1
08. 09. 2018 09.56
+8
Na lasten zgled kot temelj vzgoje se pozablja. Starši otrokom kup prepovedi, ki se jih sami ne držijo?
štumbamfirer
08. 09. 2018 11.43
+12
in na koncu te bo otrok komandiral,ima da ve kdo je glavni v bajti
mpotec86
08. 09. 2018 15.20
+6
kaksen lastrn zgled? a ste cist zmesani ze vsi? otrok naj ima svoje navade odrasel pa svoje. in tega se mora otrok zavedat da sam ni enak starsem. a zdej pa pera ne smem spit da me mulc ne bo vidu?
Mich Diam
08. 09. 2018 09.53
+23
Preveč je narod odvisen od tega pametnega telefona! Tudi nevarna droga!
HorstWiesel
08. 09. 2018 09.38
+7
Za razliko od mulca je starš mogoče dežuren, v pripravljenosti na službeni poziv in rabi telefon v spalnici zaradi tega.
HorstWiesel
08. 09. 2018 10.56
+0
Za minusarje; mi lahko kdo od vas objasni kaj sem narobe zapisal oz. kje, v čem se motim. Prosim.
akmt
08. 09. 2018 09.20
+16
Profil ob vstopu v solo.... Ste normalni?!? No, meni je vseeno za vasega mulca in za vas. Res. Dovolite mu karkoli, nic bol pameten ne bo. Ps: ce mulc visi na igricah, to je ze poraz. Vas poraz v vzgoji. Nekateri otroci jih namrec ne igrajo, kljub lastnistvu telefona. Tudi moji jih niso in ne bodo nikoli. Ker to je pa res bebavo....
štumbamfirer
08. 09. 2018 09.24
-18
akmt
08. 09. 2018 10.43
+5
bogdajmir
08. 09. 2018 11.37
+7
Potem svojim otrokom ne boš dovolil knjig brati? Ali pa filmov gledati? Ker igrice so isto - medij, le da se ga neki fanatični fundamentalisti bojite, ker se bojite spremembe. Patetično, tehnologija gre naprej, nekateri pa žal pač nazaj.