Slovenija

Če poslanci ne bodo predlagali kandidata za mandatarja, bo Pahor 14. aprila določil datum predčasnih volitev

Ljubljana, 27. 03. 2018 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
128

Predsednik republike Borut Pahor je DZ obvestil, da ne bo predlagal kandidata za mandatarja. Če kandidata v prihodnjih dveh tednih ne bodo predlagali niti poslanci – SDS je zatrdila, da prav tako ne bodo podprla Janka Vebra – bo Pahor 14. aprila podpisal odlok o razpisu predčasnih volitev. Kdaj bodo te potekale, se predsednik republike še ni odločil, možna datuma pa sta 27. maj in 3. junij.

Predsednik republike Borut Pahor je po odstopu Mira Cerarja s položaja predsednika vlade, s čimer je celotni vladi prenehal mandat in opravlja le še tekoče posle, DZ na današnji izredni seji tudi uradno obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega predsednika vlade.

"V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je svoje stališče ponovil Pahor. Po njegovih besedah ni enako, ali ima vlada polna pooblastila ali ne, zato je najprimerneje razpisati predčasne volitve. Te bodo zaradi prenehanja mandata vlade potekale v vsakem primeru, je dodal.

Pahor pričakuje, da se bo DZ po poteku roka 13. aprila seznanil, da kandidata za mandatarja ni.
Pahor pričakuje, da se bo DZ po poteku roka 13. aprila seznanil, da kandidata za mandatarja ni. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede razpisa volitev in razpustitve parlamenta pa je Pahor, kot je dejal, dolžan počakati na iztek roka, ko se za predlaganje kandidata za predsednika vlade lahko odloči tudi deset poslancev ali poslanske skupine.

Ta rok bo po besedah predsednika DZ Milana Brgleza začel teči v sredo, 28. marca, in se bo iztekel 10. aprila. Pahor pa pričakuje, da se bo DZ po poteku roka – vključno z dodatnim, 48-urnim rokom, ki ga imajo poslanci na voljo za odločitev o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata – 13. aprila seznanil, da kandidata za mandatarja ni.

Pahor se bo o možnem datumu posvetoval z vodji poslanskih skupin

Če torej poslanci v tem času ne bodo predlagali kandidata, bo Pahor, kot je danes napovedal, odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih volitev podpisal v soboto, 14. aprila.

Poslanci so se na izredni seji seznanili z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja. S tem se bodo pospešile priprave na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo najverjetneje konec maja ali v začetku junija.
Poslanci so se na izredni seji seznanili z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja. S tem se bodo pospešile priprave na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo najverjetneje konec maja ali v začetku junija. FOTO: Miro Majcen

Glede predvidenega datuma volitev pa predsednik republike, kot je dejal, še ne more dokončno napovedati, kaj bo storil. Možna datuma sta po njegovih besedah dva: 27. maj in 3. junij. Do 14. aprila, ko bo podpisal odlok, se bo o tem posvetoval z vodji poslanskih skupin. Če bodo ocenili, da so za izvedbo volitev izpolnjeni vsi pogoji, bodo te 27. maja, če bi DZ potreboval še dodaten teden za sprejem nekaterih pomembnih vsebin, pa Pahor "nima težav", da bi volitve razpisal za 3. junij.

Ali je v predpisanem roku iz poslanskih vrst vendarle pričakovati predlog za imenovanje mandatarja, še ni dokončno znano. Med nekaterimi se je namreč omenjala tudi ta možnost, saj bi tako aktualni sklic DZ pridobil nekoliko več časa za sprejem nekaterih pomembnih vsebin.

Tanko: Potrudili se bomo, da ne bomo ovira pri razpisu volitev

Medtem pa SDS nepovezanemu poslancu Janku Vebru podpisov za mandatarskega kandidata ne bo dala, je v DZ novinarjem zagotovil vodja poslancev SDS Jože Tanko in menil, da prav tako ne bodo iskali svojega kandidata za mandatarja. Položaj bodo po njegovih besedah preučili, vendar zavlačevali ne bodo. "Potrudili se bomo, da ne bomo ovira pri razpisu volitev," je dodal.

"Če bi naši poslanci dajali podpise, bi bilo smiselno, da jih dajo kandidatu, ki bi ga mi predlagali, ne nekemu samostojnemu poslancu," je povedal Tanko. Da je pripravljen sprejeti kandidaturo, je Veber sporočil že pred nekaj dnevi po odstopu premierja Cerarja, danes pa je ponovil namero, da bo za to poskušal zbrati dovolj podpisov poslancev.

Nepovezani poslanec Janko Veber je pred dnevi sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo.
Nepovezani poslanec Janko Veber je pred dnevi sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo. FOTO: POP TV

V SDS so se sicer zavzemali za to, da bi bile predčasne volitve 10. junija, pri čemer je Tanko tudi danes izpostavil, da morajo v državnem zboru nujno dokončati nekatere pomembne vsebine, to je predvsem zaključiti postopek glede ustavnega zakona za zaščito NLB. Poudaril je še sprejetje poročil preiskovalnih komisij, med drugim je na mizi tudi letno poročilo komisije za nadzor varnostnih služb. "Zadeve je po našem mnenju treba zaključiti, dokler ima državni zbor mandat, po volitvah pa bo najbrž težko zagotoviti udeležbo vseh poslancev, ki ne bodo izvoljeni, kajti lahko se zgodi, da bosta v parlamentu dve tretjini novih poslancev," je poudaril Tanko.

Glede naklonjenosti SDS 27. maju ali 3. juniju za parlamentarne volitve je Tanko povedal, da se bodo v SDS sproti odločali, poudaril pa je, da bo treba datum določiti tako, da se bodo zadeve, ki jih ima DZ še na mizi, zaključile, je še dejal Tanko.

V času do volitev bo SDS storila vse, da se zadeve dokončajo, sami pa za sklic izrednih sej nimajo dovolj podpisov in za to potrebujejo še eno poslansko skupino, je spomnil Tanko. Če je DZ v interesu, da pomembne stvari sprejme, Tanko ne vidi težav za sklic izrednih sej.

Tudi druge stranke mandatarja ne bodo predlagale

Tudi v drugih poslanskih skupinah si želijo čim prejšnjih volitev, a poudarjajo pomen pomembnih vsebin, ki jim mora DZ sprejeti še v tem sklicu, zlasti dokončanje postopka glede dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB.

Kot kaže iz današnjih izjav, tudi kandidata za mandatarja ne bodo predlagali. Tako je med drugim zagotovila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer ter dodala, da sama tudi ne bo prispevala podpisa za katerega koli drugega morebitnega kandidata.

Poslanka NSi Ljudmila Novak je danes ponovila stališče stranke, da se zavzemajo za čim prejšnje volitve, ker da potrebujemo vlado s polnimi pooblastili.

Izpostavila je sicer pomen dokončanja postopkov glede zaščite NLB, kar pa je tudi po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše ključno za ta sklic DZ, če se bodo strokovnjaki poenotili. Bistveno več koristnega po njegovem mnenju v tem mandatu ne bodo naredili, ob čemer Jurša svari pred sprejemanjem zakonov, ki bi imeli velike finančne posledice.

Tudi v SD in Levici so za čimprejšnje volitve, tako kandidata za mandatarja ne bodo predlagali ali podprli.

O tem, katere zakone bodo še poskušali sprejeti v tem mandatu na izrednih sejah, se bo koalicija pogovorila na sredinem srečanju, je pojasnila Kustec Lipicerjeva. Po njenih besedah pa se tudi z drugimi poslanskimi skupinami pogovarjajo o tem, kje imajo skupne točke oziroma katere rešitve podpirajo in bi za njihov sprejem lahko dosegli ustrezno večino.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berdem
28. 03. 2018 10.51
+0
Imam eno idejo. Hkrati volitve in za drugi tir. Za to idejo mi naj dajo le 1% od stroška enega referenduma, dobiček gre pa v državno blagajno
srebrnibreg
28. 03. 2018 13.33
+1
Ne bo šlo, ker vlada pravilno ne bo sodelovala v kampanji o nepotrebnem referendumu kateri je povrh vsega že enkrat bil na isto temo in na katerem smo volivci svoje že enkrat povedali. Vendar sovražniki naše države rovarijo naprej in zapravljajo naš davkoplačevalski denar.
Berdem
28. 03. 2018 10.45
+1
Kar Brglez naj prevzame mesto nekarizmatičnega Cerarja
srebrnibreg
28. 03. 2018 13.35
Dule Med
28. 03. 2018 10.38
Oči vse povedo, kam spada, med Drakone.
resslovenka
28. 03. 2018 08.48
+3
Bognedaj povedati kaj nevsecnega tu na tem portalu. Tudi če je resnica. Nedovoljene besede? Aha. Potem takem bi moral biti izbrisan vsak drug komentar. Dejstvo spoštovani...kdorkoli že bedi nad tem.
Dule Med
27. 03. 2018 20.59
+0
Izdajalci svojega naroda kak vas ni sram ?
Principat
27. 03. 2018 19.45
+2
saj je to vseeno ali borut ali pa petletni malček Uroš iz vrtca tu pa resnično ni neke teže razen kaj je ta borut vse zavozil
JApajaDAja
27. 03. 2018 15.02
+5
"v tej vladi zelo pogrešam golobiča in radičevo!
intel1
27. 03. 2018 14.50
+5
a se bo zmogu odlocit al rabi sekretarja
JApajaDAja
27. 03. 2018 15.13
+3
JApajaDAja
27. 03. 2018 14.36
+7
violeto je pa zelo strah, da bo po tem mandatu zopet samo svobodna umetnica!
dragan krstic
27. 03. 2018 14.54
+1
Zakaj jo bo pa strah? Kahl jo po hitrem postopku spravlja v Caracas za veleposlanico.
dragan krstic
27. 03. 2018 14.30
+2
Najboljši program ima Serpentinšek. Najdete ga na Pozareportu. Slovenija je rešena.
JApajaDAja
27. 03. 2018 14.39
+5
na tem portalu so samo "resnice"...gotova ga ne grem brat!
dragan krstic
27. 03. 2018 14.51
+1
Nič čudnega, ta program je za visokoizobražene ljudi saj je iz aviona moč videti da so ga pisali doktorji in profesorji. Magistri so lahko samo pisali že izdelan tekst na računalnik.
Berdem
28. 03. 2018 10.47
+1
Serpentinšek nima štaba, sam pa ne bo mogel nič narediti, četudi bo morda poskušal
poserjemsenavas
27. 03. 2018 14.18
+3
bo moja tašča vesela, ker bo dvakrat v komisiji fajn zaslužila. sam kakec, če pa nič ne pade od nje
number46
27. 03. 2018 14.08
+3
Spet reklama za solarij
JApajaDAja
27. 03. 2018 14.08
+4
kaj se pa brglez danes gre v parlamentu!? a se je vsem "odpeljalo"?! mirek, ogradi se od vseh, ki so ti kadarkoli "svetovali" ministre, sekretarje,pomočnike.....vedi, izdali in nagnili so te!
dragan krstic
27. 03. 2018 14.24
+0
Zares čudno. Ta rdeči so ponavadi veliki prijatelji saj mora mafija skupaj držat.
JApajaDAja
27. 03. 2018 14.30
+5
se mi močno zdi, da ima brglez ambicijo biti zunanji minister ( ali ena lutka v eu parlamentu) v naslednji vladi....naj bog in vrag to preprečita!
mastaflash
27. 03. 2018 14.01
+3
TNT4U
27. 03. 2018 13.50
+1
Najprej je rekel, da bodo volitve ob prvem možnem roku, po pogovoru z JJ pa si je (neodvisni) premislil ...
Radoveden
27. 03. 2018 13.42
+3
A bo teh 90 evrosesov še kej delal al samo kasiral pa se slikal?
JApajaDAja
27. 03. 2018 13.58
+5
staridida
27. 03. 2018 13.36
+5
Jutri bo pa Hanžek obdelaval Pahorja -zaradi TEŠa.....
JApajaDAja
27. 03. 2018 13.58
+3
JApajaDAja
27. 03. 2018 13.59
+4
le golobič in radičeva sta vedela kam to pelje...pa so ju povozili!
dragan krstic
27. 03. 2018 14.26
+0
staridida
27. 03. 2018 13.36
+0
Jutri bo pa Hanžek obdelaval Pahorja -zaradi TEŠa.....
DAEMONIUM
27. 03. 2018 13.23
+9
Pahor naj raje pojasnj zakaj je albancem v njihovem parlamentu na kosovu pred 3-4 tedni obljubil da bo poizkusal prepricati 5 eu drzav, ki se niso priznale kosova, da to storijo. Res pa me zanima, pustimo izdajalsko vlogo slovenske politike do Srbije, ki nam je zgodovinsko vedno stala ob strani od Pupina naprej, da se danes lahko hvalimo z Bledom, kako bo sirotek nepomembni preprical Spanijo, Grcijo, Ciper da priznajo samooklicano pokrajino Kosovo kot samostojno drzavo???
JApajaDAja
27. 03. 2018 14.00
+4
glede kosovarjev sta kaplar in prcednik solirala!
cirenij
27. 03. 2018 14.05
+0
mastaflash
27. 03. 2018 13.19
+4