Slovenija

Termit: 13. oktobra nam ne poteče prepoved delovanja

Moravče, 17. 09. 2019 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V moravški občini zahtevajo podaljšanje začasne prepovedi odlaganja nevarnih strupenih snovi podjetja Termit še po 13. oktobru, medtem ko v Termitu pojasnjujejo, da je prepoved veljavna tudi po tem datumu. Napetosti med stranema se stopnjujejo tudi zaradi nedavnega incidenta, ko so občani poročali o smradu, ki prihaja z območja dejavnosti Termita.

Odnosi med moravško občino in podjetjem Termit ostajajo napeti.
Odnosi med moravško občino in podjetjem Termit ostajajo napeti. FOTO: Bobo

Župan Občine Moravče Milan Balažic in predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar sta danes o usodi Termita in Moravške doline znova govorila z okoljskim ministrom Simonom Zajcem. Moravška delegacija je pri Zajcu, s katerim se je tokrat srečala na pobudo premierja Marjana Šarca, ponovila svoje glavne štiri zadeve v zvezi s Termitom in območjem Drtija, je po sestanku povedal Balažic.

Prva zahteva je "resna sanacija" območja Drtija, ki jo mora plačati povzročitelj, torej Termit. Druga zahteva je odvzem okoljevarstvenega dovoljenja ali vsaj podaljšanje začasne prepovedi odlaganja nevarnih in strupenih snovi na Drtiji, je poudaril Balažic. Tretja zahteva občine in ljudske iniciative je, da vsi postopki tečejo v partnerstvu med Termitom, občino in državo. Pod četrto točko pa zahtevajo, da se ljudem v Moravški dolini določi "primerna, poštena odškodnina", je povedal Balažic.

Se obeta državljanska nepokorščina?

Na ministrstvu za okolje so pojasnili, da se je Termit pritožil na julijsko odločbo inšpekcije. O pritožbi odloča drugostopenjski organ na ministrstvu, ki bo končno odločitev sprejel v roku 14 dni. "Po tem bodo znani vsi ostali postopki," so poudarili in spomnili, da lahko drugostopenjski organ odločbo inšpekcije potrdi ali pa jo odpravi in vrne v ponovno odločanje.

Trimesečna začasna prepoved obdelave odpadkov, ki jo je na podlagi ugotovitev Arsa izrekel inšpektorat za okolje in prostor, Termitu poteče 13. oktobra, je na sestanku povedal Balažic. "Če država ne bo podaljšala prepovedi odvoza odpadkov, bomo 13. oktobra v Moravški dolini zaprli državno cesto in začeli s postopki državljanske nepokorščine," je dejal.

Termit: Izrečena prepoved predelave odpadkov veljavna tudi po 13. oktobru

V družbi Termit so navedbe župana, da se jim 13. oktobra izteče trimesečna prepoved delovanje naprave za predelavo odpadkov, zavrnili. Prepoved velja do prilagoditve delovanja naprave do predpisanih mejnih vrednosti ali pravil ravnanja, so zapisali v odzivu na Balažiceve besede. 

Župan občine Moravčee Milan Balažic.
Župan občine Moravčee Milan Balažic. FOTO: Bobo

"Če bi župan in predstavnik LIM dobro preučila odločbo okoljske inšpekcije, bi ugotovila, da v njej ni navedeno, da gre za trimesečno prepoved, temveč za prepoved do prilagoditve delovanja naprave do predpisanih mejnih vrednosti ali pravil ravnanja. 13. oktobra se torej družbi Termit ne izteče trenutna prepoved delovanja naprave za predelavo odpadkov," so izpostavili. "V Termitu se prepovedi držimo, čeprav nam z vsakim dnem nastaja velika gospodarska škoda," so dodali.

'Biološki projekt', ki onesnažuje? 

Balažic je izpostavil tudi nedavni incident, ko so občani občino obvestili o smradu, ki prihaja z območja dejavnosti Termita. "Ugotovili smo, da je Termit, ne da bi obvestil lokalno skupnost, začel nek eksperiment," je povedal Balažic. Obveščeni so bili organi civilne zaščite, prišla je tudi mobilna enota laboratorija Instituta Jožef Stefan in "spet se je odkrilo cel kup nepravilnosti pri tem eksperimentu", je dejal. To je po njegovem še en dokaz nezakonitega delovanja Termita, ki o svojih aktivnostih tudi ne obvešča javnosti.

V Termitu trdijo, da sodelujejo v projektu organizacije EIT Raw Materials, imenovanem BioLeach: Innovative Bio-treatment of Raw Materials. "Namen projekta je razvoj novega, okolju prijaznega načina obdelave mineralnih surovin, ki v celoti nadomešča snovi, ki so se do sedaj uporabljale pri predelavi mineralnih surovin. Končni cilj projekta je razvoj postopka bio izluževanja, s katerim se bo očistilo pesek do te meje, da bo primeren za uporabo v steklarski industriji," so zapisali.

V ta namen je Termit v svojem rudniškem prostoru zgradili tri bazene, v katerih poteka pilotni projekt. Balažic naj bi skupaj s predstavniki ljudske iniciative v rudniški prostor nepooblaščeno vstopil v času, ko so slovaški strokovnjaki iz univerze v Košicah tam izvajali projekt. "Pri tem so tuje strokovnjake legitimirali ter zaslišali, poleg tega pa celotno območje fotografirali, s čimer so ogrozili EU projekt. Nato so, ne da bi sprva obvestili družbo Termit, na območje priklicali še gasilce CZR Domžale, pripadnike Civilne zaščite Moravče, policiste policijske postaje Domžale in mobilni laboratorij Elme," so pojasnili. 

Balažic je sicer v današnji izjavi po srečanju z ministrom Zajcem zatrdil, da ni nikamor nepooblaščeno vstopal, saj se je zgolj sprehodil po cesti, ki je javno dobro. Termitu je očital, da se je spornega eksperimenta lotil, ne da bi predhodno obvestil lokalno skupnost, mobilna enota laboratorija Instituta Jožef Stefan pa je po njegovih besedah odkrila "cel kup nepravilnosti".

Poročilo IJS: Nekontrolirano odlaganje odpadne vode neznanega izvora

Iz moravške občine so medijem posredovali tudi poročilo Instituta Jožef Stefan (IJS), ki je opravil meritve in laboratorijske analize tako v mobilnem laboratoriju kot v laboratorijih instituta. Poročilo pritrjuje navedbam Balažica, da so dogajanje pristojnim službam prijavili občani.

Na IJS so med drugim izpostavili, da improvizirani bazeni, ki so narejeni z izkopom na nasutem terenu in prekriti z belo plastično folijo, predstavljajo ogrožanje okolja, saj niso zaščiteni z ograjo in se vanje glede na analize najverjetneje "nekontrolirano odlagajo odpadne vode neznanega izvora, lahko tudi s strani nepooblaščenih oseb ali podjetij".

Konstrukcija bazenov, globina in odtoki bazenov na terenu niso označeni ali opisani. Prav tako ni opozorilnih tabel, ki bi naključne sprehajalce opozarjale na nevarnost ali omejen dostop. Odpadna voda v teh bazenih predstavlja vir onesnaženja zraka zaradi izhlapevanja hlapnih kemikalij in onesnaženja tal zaradi pronicanja, razlivanja ali morebitne netesnosti plastične folije na dnu bazenov, so zapisali.

Hlapi in vonji organskih spojin v odpadni vodi so zaradi gnitja in drugih bioloških procesov, ki so posebej intenzivni ob toplem vremenu in nizkem zračnem tlaku, moteči za sprehajalce na področju deponij, ne predstavljajo pa večje nevarnosti za onesnaženje zraka v bivanjskih naseljih. Bi pa lahko odpadna voda iz omenjenih bazenov v primeru puščanja ali izlivanja ogrozila podtalnico in potok Drtijščica, še navaja poročilo.

Elme (Ekološki laboratorij z mobilno enoto) je zato priporočil, da si stanje ogledajo pristojne inšpekcijske službe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
18. 09. 2019 07.58
-3
bih predlaga hrvaški naj hrvaški del skladišči v sloveniji mogoče bi pa bil termit pravi naslov
TistoPravo
17. 09. 2019 18.46
+0
Koliko cest naj zaprejo vse občine južneje, in ljudje živeči v njih...kamo se izteka vsa ta voda in izhlačeli zrak uglavnem...poglejte si črnino po pogostoti raka v občinah južnejše...že če ob zgodej zjutraj jasnem vremenu iz kakega višje ležečega gorenjskega hriba pogledaš proti Koroški...vidiš kam viejmdim iz Teša...točno tja, ko voda odteka
Beavis and Butthead
17. 09. 2019 17.34
-1
Dolina je od nas vseh, profit od tega ima pa peščica ljudi k sploh ne živi v naši dolini.
Boris61
17. 09. 2019 17.34
+5
Cvili inciative z županom na čelu izvajajo pritisk na vse kar je možno. Sedaj jim že ekološki projekt ne odgovarja! Pozabili so poklicati še politike!
misterbin
17. 09. 2019 15.44
-3
Torej z dovoljenjem države bo Termit še naprej zastrupljal okoliške prebivalce
KakovostenSmeh
17. 09. 2019 17.53
-4
ja seveda. saj je profitno podjetje... Denar je na prvem mestu. Ljudje smo sele na cetrtem. Drugi je sveti Jankovic tretji pa sveti Jansa. Prva tri mesta morjo bit na prvih treh mestih pa ce smo usi mrtvi!
85391
17. 09. 2019 14.19
+9
Groznje v stilu kemisa
setisfekšn
17. 09. 2019 14.11
-2
antilevi?ar
17. 09. 2019 13.39
+34
A ne,..zakaj spravljate druge državljane, ki s tem nimajo nič v škodo? Zakaj mora nedolžen državljan biti oškodovan, ker se posamezniki greste maščevanja proti nekemu podjetju? Zaprite podjetje, pred vhod se postavite, kaj vas moti cesta,.jaz bi vas vse povozil, ki bi načrtno ovirali normalen promet.
Beavis and Butthead
17. 09. 2019 17.32
-12
Tis en bk. Brigi se za svojo okolico, pa našo dolino pust pr mir
antilevi?ar
17. 09. 2019 18.17
+5