Slovenija

'Če si pijan in za volanom ubiješ dva človeka, to ni nesreča'

Ljubljana, 14. 11. 2020 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
174

V Zavodu Varna pot v martinovem tednu opozarjajo, da slovenska zakonodaja vse prepogosto ščiti predrzne voznike, ki sedejo pijani za volan. Predsednik Robert Štaba je spomnil na razveljavitev sodbe vozniku, ki je pod vplivom alkohola in drog povzročil smrt dveh pešcev. Poudarja, da je naša zakonodaja "polna lukenj, ruši vrednote, vzgojo, kulturo, medsebojno sožitje v prometu, spoštovanje, kakovost zdravja in svetost življenja".

Predsednik Zavoda Varna pot opozarja na 'luknjasto' zakonodajo glede vožnje pod vplivom alkohola.
Predsednik Zavoda Varna pot opozarja na 'luknjasto' zakonodajo glede vožnje pod vplivom alkohola. FOTO: Dreamstime

V Sloveniji vsako tretjo novembrsko nedeljo zdaj že tradicionalno (letos štirinajstič) obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Kot so sporočili z Zavoda Varna pot, je slogan letošnjih aktivnosti Spominjajmo se preminulih, pomagajmo preživelim in ukrepajmo za boljšo zdravstveno oskrbo ponesrečencev. Čeprav je letošnje leto na neki način podrejeno ukrepom za zajezitev širjenja epidemije bolezni covid-19, pa so kljub temu pripravili številne aktivnosti po šolah, vrtcih, lokalnih skupnostih in državnih organih, organizirane pa so večinoma virtualno, ob tem sporočajo z zavoda.

So se pa ob tem v Zavodu Varna pot dotaknili tudi ponedeljkove novice, da je ljubljansko višje sodišče razveljavilo sodbo Janu Korošcu, ki je marca lani na Dunajski cesti v Ljubljani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrla dva pešca. V času prometne nesreče je imel Korošec v krvi 2,1 promila alkohola, pa tudi različne prepovedane snovi.

"Ko nas kot posameznike in družbo zapusti zdrav razum, v državi pa desetletja ni in ni politične volje za učinkovito zakonsko ureditev področja alkohola in prepovedanih substanc v cestnem prometu, za lastno senco preračunljivosti ponikne še strokovna volja in znanje uradnikov, nas lahko vse le razžalosti. Bojim se dejstva, da je lahko na mestu dveh nedolžnih pokojnih pešcev kdorkoli izmed nas. Pa ne da je z gospodom, ki po poročanju medijev niti ni vedel, ali je pil ali se drogiral pred in med vožnjo ali po njej, nekaj narobe. On bo žal svoj delež odgovornosti po lastni presoji nosil v sebi. Nekaj je narobe z nami!" je zapisal predsednik zavoda Robert Štaba

Po njegovih besedah kot družba nikakor ne bi smeli dopuščati, da "dvomi izpodrinejo bistvo dejanja". "Dva nedolžna človeka sta umrla, ostala na cesti, ker je povzročitelj odpeljal s kraja, pijan in pod vplivom drog. A njemu po slovenski zakonodaji ne zmoremo dokazati naklepa. Naklepa za kaj, dragi in 'lubi Slovenci'? V prenekaterih državah EU so že pred desetletjem iz zakonodaje varnosti cestnega prometa črtali izraz 'nesreča' in ga nadomestili z izrazom 'trčenje', kajti zavedajo se, da katastrofalno trčenje v navedeni prometni 'nesreči' nima ničesar skupnega s pojmovanjem nesreča!" je zapisal Štaba.

"Solze mi polzijo po licih, ko se mi izriše boj staršev in številnih drugih, ki so izgubili svoje bližnje zaradi alkohola in se izpostavili v javnosti zgolj in samo v dobro vseh nas. Spominjam se učiteljice Marjane, ki ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč leta 2009 na Prešernovem trgu v Ljubljani, pojasnila vsem dvomljivcem, zakaj nagovarjamo odgovorne in politike k spremembi zakonodaje in jih spodbujamo k ukrepom za večjo varnost,  za dobro vseh: 'Včeraj se je  prometna nesreča pripetila njim, danes nam, in ne želimo si, da bi se jutri pripetila vam.' Poleg njenega sina Petra sta v vozilu umrli še Tjaša in Nataša, hudo poškodovana pa je ostala Neja," je Štaba spomnil na prometno nesrečo, ki jo je prav tako povzročil pijani voznik.

Čeprav je od takrat minilo že 11 let in se je "zamenjalo že nekaj vlad, poslancev in uradnikov", zakonodaja ostaja bolj ali manj ista, je še opozoril predsednik Zavoda Varna pot. "Še vedno je polna lukenj, ruši vrednote, vzgojo, kulturo, medsebojno sožitje v prometu, spoštovanje, kvaliteto zdravja in svetost življenja. Predvsem pa v zadostni meri ne ločuje plevel od zrnja, objestnežev od normalnih voznikov, prekrškov od hudih kaznivih dejanj ..."  

"V Sloveniji alkohol in droge niso vzrok za nastanek prometne nesreče"

Robert Štaba
Robert Štaba FOTO: Miro Majcen

"Na strokovnem posvetu, ki ga je Agencija za varnost cestnega prometa organizirala v  državnem svetu, se spominjam uradnika, ki mi je hitel razlagati, da nas zelo podpira, vendar se moramo zavedati, da nas ne leva ne desna politična opcija pri alkoholu nikoli ne bosta podprli," nadaljuje Štaba in doda, "kot razlog je navedel podatek  NIJZ, ki  pravi, da preko 250.000 Slovencev prekomerno uživa alkohol, ti so volivci in politiki preprosto računajo na njihov glas."

Navedel je še primer pravnika, ki mu je razlagal, da ima Slovenija eno najmodernejših in najvišjih pravnih oblik zaščite državljanov že v ustavi in da primerljivih zakonskih rešitev, kot so v Veliki Britaniji, Nemčiji, Švici, Franciji, ne gre enačiti z našimi. "Če sem pri prvem uradniku razumel sporočilnost, ki ima v tranzicijskih državah najbrž še neki smisel, pa mi je razlaga drugega šla težje. Ker sem zaznal njegovo pravilno pravniško držo in relativno ambiciozno karierno vnemo, sem mu nemudoma ponudil priložnost in ga povabil na naše zasedanje na temo dobrih pravnih primerov s področja alkohola in varnosti cestnega prometa. 'Lahko boste predstavili naš model in drugim razložili, da so v pravni zmoti in živijo z nižjimi standardi pravnega sistema,' sem mu dejal. Od takrat še nisva bila v stiku."

In kje je izhodiščna razlika med državami? V Sloveniji alkohol in prepovedane droge, ne glede na stopnjo alkoholiziranosti in jasnega mnenja zdravstvene in psihološke stroke, niso vzrok  za nastanek prometne nesreče. "O tem smo v zadnjem desetletju seznanili vsakega ministra za promet in pravosodje," je še jasen Štaba.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
15. 11. 2020 20.47
+2
Če pijan za volanom ubiješ človeka , je to umor in ne nesreča.
wolfterier
15. 11. 2020 16.27
+1
Ja,ja,ampak trezni naklepno in prisebno povzročajo veliko več škode,nje.
Uporabnik1940659
15. 11. 2020 15.05
+2
Alkoholiziranost in zadrogiranost nista olajševalni okoliščini, ker se nekdo sam odloči, da se bo opijal in omamljal.... In, nesprejemljivo je, da so kazni tako nizke... Sicer pa v tem komentarju izkoriščam priliko, da se poklonim vsem žrtvam prometnih nesreč in izrečem sožalje njihovim sorodnikom....🌺🌺🌺🌺🧡🧡🧡🧡
borjac
15. 11. 2020 11.29
+3
'Če si pijan in za volanom ubiješ dva človeka, to ni nesreča', s temi besedami se 100 % strinjam, tega Korošca so izpustili, in razveljavili sodbo, kaj tisti sodnik ali sodnica nimata otrok ali svojcev , kateri bi lahko bili na mestu teh dveh žrtev, za katere je kriv ta Korošec ki je bil pijan in zadrogiran, on je te ljudi ubil, zakonodaje nočejo spremeniti, ker večina poslancev včasih vozi v pijanem stanju, in zato tudi ščitijo sebe in svoje prijatelje, od Jelinčiča, Breznika naprej .... ki ravno tako vozijo pijani, kolegialna pijanost, in tiste besede Slovenceljnov, par piv pa že lahko spijem, v Ameriki se nesreča v kateri nekdo umre in jo povzroči pijan voznik, takoj spremeni v uboj, in kazni so tudi do dvajset let. Zato bom čisto enostavno povedal, PIJANČKI V DZ , NOČEJO SPREMENITI ZAKONA, in to ni žalitev to je eno žalostno dejstvo, zaradi katerega bo še marsikatero življenje končalo pod kolesi pijanih voznikov, kateri vozijo pijani z blagoslovom države.
wolfterier
15. 11. 2020 16.29
+2
slovenc59
15. 11. 2020 11.19
+9
Smo v kao državi kjer drogiranc in pijanc ter njegov odvetnik dosežejo ponovno sojenje za dvakratni umor ! V primeru, da je umorjeni moj bližnji, ne bi "gospod" dočakal sojenja, razveljavitve sodbe pa še toliko manj ! Gnusno, da človek ne more verjeti, da je kaj takega možno !
wolfterier
15. 11. 2020 16.30
+2
Tipa,ki je v kuhinji ustrelil svoje dekle,tudi več let ni nihče vprašal...vsi trezni,a ne.
Intihar
15. 11. 2020 10.10
+8
Gnila država
0123456789
15. 11. 2020 09.45
+8
Kazensko pravo je gnojšnica, ki najbolj ščiti storilce kaznivih dejanj. Odgovarjati moraš ne samo za naklep, ampak tudi za posledice. Tukaj pa naj bo potem kazen višja ali nižja glede na okoliščine.
Iluzionist
15. 11. 2020 08.53
+2
Je nesreča ampak kazni so prenizke
ElectroVoice
14. 11. 2020 21.47
+1
Slovenija - moja greznica! Oddahnite si. Jutri je tudi dan. Boste že jutri brisali...
NLKP
14. 11. 2020 20.54
+3
Zelo zanimivo se mi zdi, da je nekaterim, ki jih poznam tako samoumevno voziti pijan, spije 4, 5 piv in pelje domov. Zakajjjjjjjjj?????? Se kdo zaveda kaj se lahko naredi?
aloalo
14. 11. 2020 19.16
-1
kaj pomeni biti pijan 2pira al 7pirov.
Brabus
14. 11. 2020 17.40
+15
Če bi črtali iz zakona pri alkoholu in drogi " neprištevnost", bi bilo vse lažje , pravično in hitreje sojenje in obsodba, vredna te besede.
ElectroVoice
14. 11. 2020 21.49
+8
Za tako sojenje potrebuješ tudi sodnika, ne pa cunjo...
retropil
14. 11. 2020 17.13
+0
Ravno tako lahko pride do nesreče. Pijan ali ne. Le da če si pijan, je nesreča še v družbi z malomarnostjo.
flojdi
14. 11. 2020 18.51
-3
. ne morem se dovolj natančno spomniti vica o tem , kaj je Ne SREČA in kaj Katastrofa. gre pa o zajcu , ki je popapal zelje in padlem frčoplanu , polnem ..enih
NLKP
14. 11. 2020 20.32
+4
SVEŽE GATE
14. 11. 2020 21.00
+1
Zentrum
14. 11. 2020 17.07
+6
Se pravi, če slučajno kdaj koga povozim, se ga moram do prihoda policistov nasekat do onemoglosti? Velja.
Celabuča
14. 11. 2020 16.35
+3
Kolega je povzročil nesrečo pijan. Hvala bogu,nobenemu nič. Policaj mu je rekel,da je boljše tak,če bi ga ustavli,bi bolj naje.....
Max Mall
14. 11. 2020 16.27
+14
Elita+razvpiti odvetniki-dovoljenje za ubijanje
murinar
14. 11. 2020 16.32
+9
Damienne
14. 11. 2020 16.26
+6
Vinjenih mladih voznikov je relativno malo. A stara garda misli, da je nedotakljiva. Če bi preverjal alkoholiziranost voznikov v naši vasi, lahko poberejo polovico izpitov.
flojdi
14. 11. 2020 18.41
+3
NLKP
14. 11. 2020 20.34
+5
Opažam, da veliko mladih vozi pijanih, redno ampak imajo srečo, verjamite, preverjeno...
igor1
14. 11. 2020 16.25
+1
ljudje imajo vec problemov z alkoholom kot z drogo
HALAcR7
14. 11. 2020 16.15
+10
Bolana je slovenija ki ima tak zakona
BenQurer24
14. 11. 2020 16.15
+0
mogoče sta mu una dva oprostila... ne morem komentirat... će zgodbe cele ne poznam... igleda je kle 5-6 osumljencev...