'Če skupaj nosimo maske, ščitimo eden drugega'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.V./N.P.
KOMENTARJI
193
Zaščitne maske si lahko izdelamo tudi sami, na domu, vendar moramo pri tem upoštevati navodila za uporabo, sta poudarili dr. Tina Bergant in dr. Polona Gams. Material mora biti pralen na visoki temperaturi, hkrati pa mora prenesti likanje. Pomembno je tudi zavedanje, da nam takšne maske zagotavljajo le delno varnost, pa še to od 30 minut do maksimalno dve uri.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj Aleš Cantarutti je napovedal, da v Slovenijo prihajajo velike količine zaščitne opreme, med drugim tudi prepotrebnih mask. Prejel so namreč več kot 1000 ponudb za dobavo zaščitnih sredstev in pomoč pri logistiki.

Pomembno je, da maske po uporabi odstranimo s čistimi rokami, sta poudarili dr. Bergant in dr. Gams.
Pomembno je, da maske po uporabi odstranimo s čistimi rokami, sta poudarili dr. Bergant in dr. Gams.FOTO: 24ur.com

Zdravnici Tina Bergant in Polana Gams sta med vladnim nastopom poudarili pomen že večkrat ponovljenih ukrepov, ki so bili priporočeni državljanom. Poleg omejevanja socialnih stikov, spoštovanja razdalje, umivanja rok in uporabljanja razkužil je pomembno tudi upoštevanje nasvetov glede uporabe zaščitnih mask, ki jih lahko prebivalci izdelajo tudi na domu.

Dr. Bergantova je poudarila, da je zelo pomembno, da masko nadenemo in odstranimo s čistimi rokami. "Maska mora biti iz materiala, ki prenese pranje in likanje." Ko jo namestimo na obraz, mora segati od korena nosu do brade. Če nosite očala, naj gredo ta čez rob maske. Mask naj se ne dotikamo z rokami.

V Slovenijo v prihodnjih dneh in tednih prihaja večja količina zaščitnih mask.
V Slovenijo v prihodnjih dneh in tednih prihaja večja količina zaščitnih mask.FOTO: Shutterstock

"Pomembno je, da ko se maska navlaži, da jo zamenjate," opozarja zdravnica, saj takrat ščiti slabše in nam ne sme dati lažnega občutka varnosti. "Če se tega zavedate in uporabljate, si zagotavljate delno zaščito."

Kot je povedala, maske zdržijo od 30 minut do dve uri. "Ko masko nosimo mi, ščitimo druge, ko masko nosijo drugi, ščitijo nas. Če skupaj nosimo maske, ščitimo eden drugega," je povedala in ponovila, da mora biti maska narejena iz materiala, ki je pralen na visoki temperaturi in primeren za likanje. S tem pa da se tudi zoža nabor ustreznih materialov. Če uporabljamo maske za enkratno uporabo, jih moramo po uporabi nemudoma zavreči, da ne česa še dodatno kontaminiramo.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je ponovil, da medtem ko čakamo na velike dobave mask, uporabljajmo "druge razpoložljive načine, ki so tukaj in so nam na voljo".

Uporaba maske za obisk trgovine morda ni nujna, je pa priporočljiva, je še dejala Bergantova. Kot pediatrinja je nagovorila otroke in mladostnike in se nasmejala ob dejstvu, da jih tokrat spodbuja k uporabi telefonov za vzdrževanje socialnih stikov. "Pokličite tudi svoje babice in dedke, ki vas zagotovo že pogrešajo,"je dejala.

Tri pravila:

1. Ostanimo doma in stike vzdržujmo s pomočjo družbenih omrežij.

2. Poskrbimo za umivanje rok z vodo in milom ter razkuževanje.

3. Nosimo maske – če jih nosimo mi, ščitimo druge, če jih nosijo oni, ščitijo nas, če jih nosimo vsi, ščitimo eden drugega.