Slovenija

Če Slovenija ne zapre predvidenih odlagališč, sledijo milijonske kazni

Ljubljana, 21. 10. 2019 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče EU je novembra lani Sloveniji naložilo, da mora poskrbeti za zaprtje 21 odlagališč odpadkov, doslej pa smo jih zaprli le 13. Če do rokov ne zapremo še preostalih, nam preti milijonska kazen. Direktorat za okolje zato poziva občine upravljavke, ki morajo sanirati odlagališča, da sodelujejo, se držijo rokov in s tem izognejo kaznim.

Sodišče EU je konec lanskega leta sprejelo sodbo, s katero je Sloveniji naložilo sanacijo 21 odlagališč odpadkov. Kot pojasnjuje direktorica inšpektorata za okolje Tanja Bolte, so 13 odlagališč v slabem letu že uspeli sanirati, ostalo pa jih je še osem.

Sedem odlagališč – Jelšane, Dolga Poljana, Izola, Dvori, Stara Gora, Stara vas in Dolga vas – morajo sanirati do konca prihodnjega leta, osmega (Suhadole) pa do konca leta 2022.

V primeru Jelšan in Dolge Poljane se je pri izvedbi del pojavila krajša, nekajmesečna zamuda. Na teren so šli inšpektorji in takoj izdali ustrezne odločbe; dela naj bi bila izvedena v aprilu prihodnje leto. Pri ostalih odlagališčih se roki iztečejo pozneje, država pa bo njihovo spoštovanje natančno spremljala.

V Sloveniji je evidentiranih 86 odlagališč odpadkov. Aktivnih je 17 odlagališč, in sicer 11 komunalnih in šest industrijskih.

Večje težave so v zvezi z zapiranjem odlagališča Suhadole, katerega upravljanje je po odločbi Agencije RS za okolje od podjetja Publicus prevzela Občina Komenda. Tam ima namreč ministrstvo po besedah Boltetove kljub večkratnim sestankom kar nekaj težav pri ugotavljanju, kaj in kdaj naj bi storili v smeri zapiranja. Kot dodaja sogovornica, komendska občina izkorišča vsa pravna sredstva: "Ves čas so neka pritoževanja, zdaj recimo pritožba na drugo stopnjo in vrnitve nazaj. Sedaj pa bomo morali skupaj z inšpekcijskim postopkom to zapreti." Med drugim je težava tudi to, da imajo na območju odlagališča parcele zasebni lastniki.

Sodišče EU je novembra lani Sloveniji naložilo, da mora poskrbeti za zaprtje 21 odlagališč odpadkov, doslej pa smo jih zaprli le 13.
Sodišče EU je novembra lani Sloveniji naložilo, da mora poskrbeti za zaprtje 21 odlagališč odpadkov, doslej pa smo jih zaprli le 13. FOTO: Bobo

Kazen, sestavljena iz pavšala in dnevih zneskov, lahko znaša več milijonov

V kolikor Slovenija odlagališč, omenjenih v sodbi EU, ne bo zaprla, ji pretijo visoke kazni, kot se da razbrati iz primerov drugih držav. Boltetova poudarja, da je sicer vse odvisno od vsakega primera posebej, vedno pa je kazen sestavljena iz pavšalnega zneska in dnevnih kazni, dokler država na izvrši sodbe. Italija je tako dobila kar 40-milijonsko kazen, Grčija 10 mililjonov evrov, Slovaška pa milijon, ob tem pa še 5000 evrov za vsak dan do izvršitve sodbe.

Glede požara v Lenartu, kjer je v nedeljo znova zagorelo na deponiji odpoadkov, je Tanja Bolte povedala, da je stvar trenutno v rokah inšpekcije: "Požar v Lenartu je stvar inšpekcije za okolje, ki je šla danes na teren in bo podala več informacij."

Slovenija trenutno še ne plačuje nobene kazni, redno pa na vsake tri mesece poroča Evropski komisiji. Če bi ta presodila, da država ne napreduje v smeri uresničitve sodbe v skladu z roki, ki si jih je postavila sama, bi lahko z novo sodbo sledile finančne posledice.

Ministrstvo za okolje je zato februarja letos na vse upravljalce odlagališč naslovilo dopis ministra Simona Zajca, v katerem so jih opozorili na obveznosti in možnost kazni. "Slovenija mora ne glede na kazen izvršiti sodbo, tako da vsem občinam, ki so se zavezale k rokom, predlagam, da se jih resnično držijo. S strani ministrstva za okolje je bil podan dopis, naj se teh rokov držijo, da jih ne želimo podaljševati, ker je bila to tudi naša obljuba Evropski komisiji. Ta nas preko trimesečnih poročanj striktno nadzoruje, ali se teh rokov držimo ali ne," pojasnjuje direktorica.

"Upam, da bomo do rokov uspeli zapreti vsa ta odlagališča in se izogniti kaznim, ki nam pretijo," je zaključila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
21. 10. 2019 19.22
+4
Še se bodo dogajali spontani vžigi smetišč. Namesto, da bi imeli sežigalnico odpadkov, tako kot Dunaj.
sumerci
21. 10. 2019 15.13
+3
No res bi radi videli to odločbo EU o zaprtju odlagališč in koliko denarja so posledično že dobili za ta namen-kazni ,ki sledijo zaradi nezaprtja.Vse se vrti samo okoli denarja.To se tiče nas vseh Slovencev .Je pa res da so smeti vredne zlata.
KrTakoNeki
21. 10. 2019 14.52
+9
...saj ni čudno, ko pa te "smetarske" firme samo kasirajo...v teh letih pa niso z našim denarjem naredili nič za prihodnjost...sedaj, ko bo počilo, bodo pa stroške obesili nam, ki plačujemo za odvoz...Ko poznaš, kaki ljudje so na vodilnih mestih, recimo Publikus...znajo poskrbet samo za sebe in službene avte, na vprašanja pa odgovarjajo z mlatenjem prazne slame...
Fery Zaka
21. 10. 2019 14.40
+11
Spet nam pretijo! Nam!? Če bi jaz dobil odločbo danes za zaprtje, bi bilo danes zaprto. Ta "nam" ima ime in priimek.
prašek
21. 10. 2019 15.01
-5
macek_garfield
21. 10. 2019 14.23
+10
in ce zaprejo ta odlagalisca, kam bodo odlagali oz. vozili smeti in po kaksni seveda visji ceni, pa to
depos
21. 10. 2019 14.33
+6
Seveda bo višja cena. Predelava je sigurno dražja, kot odlaganje.
jhgn
21. 10. 2019 14.34
+9
Kopičila se bojo use pousod. Bo kmalu kot v Indiji al kje so že same smeti
misterbin
21. 10. 2019 14.36
+7
V Ljubljano pred vladno palačo verjetno ali pa najboljše v Murglje
ecnarf
21. 10. 2019 14.19
+6
Slovenci v vsem zamujamo tako da kar pripravite peneze ne pričakovat od evrope popuščanja in sprenevedanja tam je odločba zakon in pika, samo naši oblastniki se ne zavedajo tega.
jakec1575
21. 10. 2019 14.18
+18
ker smo bili pametni v 90ih in tudi kasneje imamo resne probleme. denar za krast je dovolj, denarja za resevanje resnih problemov nikoli. Narod, ki ima veliko povedati cez rome.....in ima v krvi precej podobne vzorce obnasanja. morda pa civili sploh niso civili.