Slovenija

Če so vaše pravice razbite in oplenjene vsak dan, lahko plenite tudi vi?

Ljubljana, 07. 06. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
371

Pred leti sem na povabilo ameriške vlade mesec dni preživela v Združenih državah Amerike. Bili smo res pisana skupina novinarjev in urednikov z vsega sveta. Namen je bil, da bi od blizu spoznali delovanje ameriških medijev, pa tudi ameriški način življenja. V programu je bil verjetno zato tudi obisk majhnega mesteca v srcu ZDA, v zvezni državi Missouri.  Prav veliko tam nismo imeli početi, župan mesta pa je priredil uradno slovesnost, kjer smo vsi prejeli plakete častnih občanov mesta.

Samo nekaj ur po tej prireditvi je del naše skupine vklenjen pristal na policijski postaji. In to na prav spektakularen, ameriški način, kot si ga pač predstavljamo. Bili so na kosilu v lokalni piceriji, ko je pridrvelo več policijskih avtov, policaji pa so jih, popolnoma osuple in zgrožene, vrgli z obrazi na tla  in vsem vklenili roke. 

Kaj se je zgodilo? Nekdo od domačih gostov, ki so tudi sedeli v piceriji, je poklical policijo, ker se mu je zazdelo, da so morda teroristi. 

Skoraj odveč je pripominjati, da so bili vsi aretirani temnopolti, večina iz afriških držav, nekaj iz azijskih. In prav nič jim ni pomagalo, da so bili med njimi izjemno ugledni novinarji, uredniki, vplivni lastniki medijev. Ali pa čisto sveža titula častnega občana. 

Ob zdajšnjih nemirih v ZDA se je s pismom oglasil tudi igralec in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. Med drugim piše, kako njegov temnopolti prijatelj, sicer profesor na fakulteti  z nelagodjem  odgovori na kakšen poznejši, večeren klic ali odpre sporočilo. Vedno se namreč boji, da bi lahko bile slabe novice o  sinu, bratu, nečakih. In kako si sam, kot bel priviligiran moški sploh ne more predstavljati, kakšno je takšno življenje, vsakodnevna ameriška realnost, v kateri živi na milijone temnopoltih. 

Če ne drugače, vsaj iz pop kulture poznamo zgodbe krivic, rasizma, nepravičnega obravnavanja le zaradi barve kože. 

Protest proti rasizmu

Bob Dylan je s pesmijo Hurricane v sedemdestih opozoril na zgodbo obetavnega temnopoltega boksarja, ki so ga, brez pravih dokazov obsodili za umor treh ljudi.  V zaporu je preživel dvajset let, potem so ga oprostili vseh obtožb. 

V filmu Hidden Figures, Skriti faktorji je verjetno večina izmed nas prvič slišala za izjemne temnopolte matematičarke, inženirke in začetnice računalništva. Vse so delale za NASO in odločilno pomagale  pri pošiljanju ameriških raket v vesolje. Niso pa smele uporabljati istega stranišča kot beli uslužbenci ali puščati svojih skodelic za kavo v bližini skodelic belcev. 

In tako naprej, nešteto je  veliko bolj krvavih in grozljivih zgodb ameriškega rasizma. Ampak, ko gledaš in poslušaš, imaš občutek, da se je to vendarle dogajalo v skoraj že daljni preteklosti. Gre za zelo varljiv občutek. Seveda so temnopolti v zadnjih, recimo petdesetih letih veliko dobili, izenačitev formalnih pravic in statusa. Po vseh statističnih podatkih pa so daleč od vsaj približno enakopravnega položaja. 

Kaj torej zbudi posnetek umora temnopoltega fanta, ki ga počasi zaduši policist? Kaj naj ob tem razmišljajo temnopolti, ki vedo, da bodo tudi iz koronavirusne epidemije izšli kot največji poraženci, ki vedo, da bodo med prvimi izgubili službo, ki vedo, da jih lahko za vsako nerodno gesto ali besedo tudi ubijejo? 

Trevor Noah, televizijski voditelj satirične oddaje The Daily Show v svojem komentarju spomni na pojem družbene pogodbe. Družba lahko deluje le tako, da vsi pristajamo na neka splošna pravila, ki jih potem spoštujemo. Predstavljajte si, pravi Noah, da ste temnopolti in da prav vsak dan gledate, kako to pogodbo, ko gre za vaše pravice, družba, katere del ste, grobo krši. Zakaj ne bi torej kršili tudi vi, zakaj ne bi protestirali in razbijali in plenili, če vidite, da so vaše pravice vsak dan razbite in oplenjene.  

Za proteste ni nikoli pravi čas, nikoli niso izpeljani na pravi način. Vedno znova in znova oblasti uporabljajo enake vzorce. Tudi ameriški predsednik govori o dobrih in slabih protestnikih, je na strani prvih, na druge bi poslal vojsko. Le nekaj minut po tej izjavi je nad povsem mirne protestnike poslal policiste z vodnimi topovi, solzivcem in orožjem. Samo zato, da se je lahko slikal v cerkvi, kamor sicer, po besedah škofinje, ne pride nikoli. 

Delitev na slabe in dobre protestnike je bil vedno priročen izgovor za odvračanje pozornosti od glavne teme protestov. V tem primeru je to globoko zakoreninjena diskriminacija temnopoltih in vsakodnevno nasilje, ki so mu izpostavljeni. 

"Streljaj na te prasce", takšno je bilo pred dnevi navodilo v vrstah NYPD, newyorške policije. Posneto in zabeleženo. 

Trump in njegovi zvesti mediji tudi prodajajo povsem nepreverjene in izmišljene zgodbe, da proteste vodijo levičarske antifašistične organizacije.

Značilno in že videno, pravijo temnopolti, Ku Klux Klan je že v tridesetih prejšnjega stoletja uporabljal podobno taktiko. V Alabami, kjer so si temnopolti poskušali izboriti vsaj nekaj pravic, so razdeljevali letake, da želijo komunistični plačanci spraviti črnce v težave. Kot da temnopolti ne morejo nič narediti sami, kot da se ne morejo sami organizirati, kot da so lahko vedno samo manipulirani in da gredo zato na ceste. Težava je, da na takšno naracijo in razmišljanje pristaja tudi veliko sredinskih medijev in tudi sredinskega javnega mnenja.

Martin Luther King je leta 1963 iz zapora poslal javno pismo. V njem je med drugim zapisal, da zmerni, sredinski belci, ki so bolj predani redu kot pravici, predstavljajo enako oviru osvoboditvi temnopoltih kot beli suprematisti, tisti torej, ki mislijo, da je bela rasa nad vsemi.

To je v razmislek tudi za druga okolja, ne samo ameriško.   

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikolajev
08. 06. 2020 09.46
+10
Sem črnec, živim v Nigeriji, moje življenje je bedno, revno in neperspektivno. Na izbiro imam, da ostanem v Nigeriji ali pa grem v Evropo, ki je rasistična. Lahko grem tudi v ZDA, ki je še bolj rasistična. .......... Odločim se, da grem v Evropo. Kot nezakonit migrant pridem v Pariz. Imam 3 možnosti: 1. Od Evropejcem zahtevam, da niso več rasisti 2. Ostanem v Evropi in sprejmem rasizem 3. Rasizma ne sprejmem in ostanem v Evropi. ...........Zaključek: v pretežni meri, črnci ostanejo v Evropi in sprejmejo rasizem, saj imajo še vedno boljše življenje kot Nigeriji. Če je v nekem okolju, v neki državi negativno mnenje o priseljencih, črncih, ipd., je to dejstvo. Migrant ima zgolj možnost, da rasizem sprejme ali pa se odloči, da v tako državo ne bo prišel. Nima pa priseljenec prav nobene pravice zahtevati, da se ljudje v državi v katero je prišel spremenijo in da se rasizem ukine. Rasizem je ena od identit ljudi. Preprosto rečeno: vsak država, narod ima neke svojstvene karakteristike, moralne vrednote, kriterije kaj je pravilno življenje in tudi rasizem je lahko ena od karakteristik določenega naroda. Kitajci in še bolj Japonci so zelo negativno - rasistično nastrojeni do črncev, vendar pa Vi nimate prav nobene pravice zahtevati, da naj Kitajci in Japonci spremenijo svoje mnenje o črncih. Če Japonec noče imeti stikov s črncem je to njegova pravica, ne morete ga prisiliti,da naj se duži s črncem. Tako pač je, japonsko okolje ima pač svoje vrednostne standarde in če vas Japonci kot črnca zaničujejo na Japonsko pač ne boste šli, nimata pa prav nobene pravice zahtevati, da mora Japonec do vas gojiti pozitivna čustva. Vsak ima tisto socialno mrežo v kateri se počuti sproščeno.
Nikolajev
08. 06. 2020 09.57
+11
Pa še to: na načelni ravni smo vsi proti rasizmu, pa vendar: če imate odnovno šolo v katerem so razredi s črnci in razredi z belci, vam garantiram, da boste svojega otroka vpisali v razred belcev. ..........Mar sem motim ? ..... Zaključek: Človek ima v svojem genskem zapisu kodo, da živi v tisti družbi, ki je skladna z njegovimi vzorci tistega življenja, ki mu nudi varnost, preživetje in osebnostni razvoj.
OrodniK
08. 06. 2020 11.20
+1
Današnji levičarji nas prepričujejo, da je bilo življenje v bedi socializma boljše kot danes. Smo imeli manj, a je bilo lepo, ni bilo takih razlik med ljudmi, je bilo delo a vse. Zakaj ti afričani v bedi svojih držav niso srečni in rinejo v gnili kapitalizem? V afriki so vsi enaki v revščini, živijo mirno, neobremenjujoče življenje, neobremenjeni od denaraja ki pokvrai ljudi, vsi imajo delo-vsaj na plju, plantaži,.... LOL
Sunfirefox
08. 06. 2020 20.25
+2
Lepo si napisal, kot nezakonit migrant. Imam dosti sodelavcev, ki so temnopolti in nihče nima težav z njimi je pa res, da so vstopili v državo legalno. Ilegalcev pa nihče ne mara in barva kože nima veze s tem
Nikolajev
08. 06. 2020 09.24
+11
Evropa je tudi izredno rasistična, pa kljub temu vsi Afričani želijo živeti v Evropi.
Sputnik8
07. 06. 2020 21.59
+3
Barva je barva.
Mir99
07. 06. 2020 21.10
+25
Samo tole bom napisal. Poglejte si kaj se dogaja v Južni Afriki! Se kdo tam bori za našo raso?
brezveze13
07. 06. 2020 19.35
+30
tole je malo realnosti, veliko pa nakladanja, nimam nič proti različnim rasam ali barvam ali kulturam, sem pa nasprotnik vsiljevanja kultur s strani ljudi ki migrirajo prav zaradi tega in spreminjanja kultur, sem opravil vse krščanske obrede in sem ravno vsled tega sedaj lahko rečem ateist ,tudi ta rimokatoliška ustanova še vedno pošilja v svet razne misionarje po izgovorom da pomagajo ali učijo še v raznih plemenskih družbah , katere bi še naj bile kao necivilizirane , v resnici pa na tak način , ko jim kažejo novo plat življenja in jih izobražujejo jih prav za prav novačijo v svojo religijo. Bolj prav bi bilo da jih pustijo živeti v njihovem načinu in prepričanju ker bodo ravno tako preživeli. Če jim že kaj ,naj jim nudijo materijalne dobrine ali jih učijo kako človeka pozdraviti , nahraniti religijoznost pa naj pustijo pri miru
hotchilipoper
07. 06. 2020 19.15
+4
Pol pri nas že lahko začnemo
Apostol1
07. 06. 2020 18.15
-10
Pohvala in spoštovanje Gospe Alenki Arko za tale članek , ki izjemno dobro prikaže rasizem in nasilje nad potomci nekdanjih sužnjev , katerim so jim takrat vzeli vse pravice in to dela najbolj samoopevana demokracija na svetu še danes in njihovi predsedniki, ki ravno tako podpirajo ta zločinski odnos do soljudi, pa prisegajo na sveto pismo.
Uporabnik1538504
07. 06. 2020 18.26
-7
EEgon
07. 06. 2020 18.35
+15
Ne pozabomo da v dveh najbolj propagiranih športnih panogah predstavljajo črni igralci NBA (90%) in NLF (75%) kaj šele atletika (95%) igralskega kadra kar je absolutni rasizem nad belsko populacijo
Ate_ist
07. 06. 2020 19.42
+24
resnica je tudi, da so sami črnci prodajali druge črnce v suženjstvo. in v ameriko so kot sužnje angleži vozili irce pri tem pa kazali dobršno mero krvoločnosti. zgodba je več plastna in povsem zmešana. policisti letno ubijejo več belcev kot črncev. črnci povzročijo 80% vseh medetičnih zločinov. v mnogih primerih so črnci priviligirani. in če je politično korektno reči črncu afro američan, s kakšno pravico lahko rečejo črnci belcu belec?
Prljavi prasek
07. 06. 2020 16.31
+15
Dokler Damir Crncec ne vrne stanovanja lahko plenimo.. 🤪
Rafael Kramar
07. 06. 2020 15.06
+21
Policija bi morala "stavkati", dokler jih ne bi prebivalci na kolenih prosili, naj začnejo nazaj vzdrževati red.
ValterUdovernik
07. 06. 2020 14.38
-9
Pravica do prekocuhije bi morala biti zapisana v ustavo.
Kresho91
07. 06. 2020 14.18
+18
Hvala še enkrat mediji, da ste me izbrisom potrdilo. Torej je res. Dvojni standard bo potrebno preganjat v naslednji fazi, če želi narod lažje zaživet.
deathbite
07. 06. 2020 14.04
-24
Največja neumnost desnuhov je njihovo izganjanje vseh prišlekov iz ZDA! Intelektualni poden ali neznanje? Oboje?!🤔
deathbite
07. 06. 2020 14.05
+5
Protesti so zoper policijsko nasilje nad državljani. Vseh ras!!
najvsivedo
07. 06. 2020 15.00
+13
deathbite...Se ti kaj sanja koliko podobnega policijskega nasilja je bilo v dveh Obaminih mandatih...PA NIHČE NI TAKO PROTESTIRAL.
Rafael Kramar
07. 06. 2020 17.11
+13
Daj pojdi šteti proteste pod Obamo. Vedno naredijo cirkus, ko policija koga temnejšega ubije.
emilzapata
07. 06. 2020 13.21
+40
imel sem priložnost videti in doživeti razmere v treh afriških državah, pa trdim glede na videno, do so afričani do afričana večji rasisti in izkoriščevalci kot pa belci do afričanov v ameriki.
Transformerji
07. 06. 2020 13.15
+18
Nadaljeval bom tisti Churchillov izrek: demokracija pelje v anarhijo, kar se dogaja sedaj, kar je nedopustno, torej sledi : novi svetovni red! NWO!
EEgon
07. 06. 2020 13.51
-2
Uporabnik1940659
07. 06. 2020 12.52
-19
O nasilju belskih ekstremističnih skupin, ki so, preden so izbruhnile te demonstracije, krive za večino nasilja, pa nobenega komentarja........ In privoščila si bom še primerjavo: pred dnevi je bil objavljen članek na temo primerjave med našimi in ameriškimi protestniki. Ugotovitev je bila, da ni skupnih točk, kar se nasilja tiče.... CIlji so seveda nekaj drugega...Zanima me, kakšna bi bila npr. primerjava med vardami in npr. KKK??
Shisui
07. 06. 2020 13.10
+20
6% populacije zakrivi 52% vseh umorov v državi. Katere barve moški misliš da predstavljajo teh 6%?
EEgon
07. 06. 2020 13.53
+14
Primerjava med KKK IN Vardo no mogoča, ker KKK se bori za rasni ideal, ne USA, varda poizkuša zaustaviti nelegalne migracije. Nobene stične točke, eno so rasisti (KKK), eni domoljubi (varda).
Krainerland
07. 06. 2020 12.37
+14
Alenka Arko bi sprejela vsakega, se bodo odprle možnosti za potencialne zmenkarije.
nightifly
07. 06. 2020 12.58
-11
krainer ...... morate biti zaljiv , ze na zacetku pokazati vso vaso nizko razgledanost in kulturo ? Ali znate odgovoriti vsaj z eno preprosto kulturo ?
Shisui
07. 06. 2020 13.12
+9
nightfly šprical v prvem razredu, ko so jemali humor.
EEgon
07. 06. 2020 13.54
+8
Nigh.... poglej v SSKJ kaj je žalitev, da ne boš prišel do napačnega sklepa.
Transformerji
07. 06. 2020 12.31
+2
Churchill je nekoč izjavil: čisto vse politični smeri so slabe in med slabimi je najboljša demokracija. Pa vidimo, kam nas je demokracija pripeljala. Pa v resnici potrebujemo samo omejitev rojstev! Manj ljudi, manj problemov. Zato je film IQ primer, kam bomo prišli na ta način.
zek
07. 06. 2020 12.26
+36
In še v poduk vsem,ki tako zagovarjate priseljevanje migrantov v EU! Z popolnoma isto situacijo se bo spopadala EU ko bo presežena kritična masa teh nezakonitih migrantov v EU!!
myphone
07. 06. 2020 12.27
+10
Zek, saj to levi anarhisti skupaj z globalisti hočejo.
AlternativeFacts
07. 06. 2020 12.30
+3
ZEK@ V ZDA so vsi razen INDIJANCEV priseljenci. O čem ti faflaš?
EEgon
07. 06. 2020 13.56
+12
Zek v določenih delih Evrope je ta točka že presežena Berlin, London, Marsell, Pariz, Brusel...
Winston 1984
07. 06. 2020 12.14
+5
Rasizem je vgrajen v sistem in ne v naših glavah.
crazymoto
07. 06. 2020 12.04
+22
Poučen članek 24ur... Nagovarjanje ali....?