SLOVENIJA

Če sporazuma ne bo, Sviz poziva k splošni stavki

Ljubljana, 22.11.2022, 19:53 | Posodobljeno pred enim dnem

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Delegati sindikata Sviz so na kongresu sprejeli poseben poziv vladi, naj takoj odpravi zaostanke pri vrednotenju dela v vzgoji in izobraževanju, v znanosti in kulturi. Če pripravljenosti za sklenitev sporazuma o tem na vladni strani ne bo, pa glavni stavkovni odbor Sviz pozivajo, naj odloča o nadaljevanju splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

Sindikat vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) združuje več kot 35.000 aktivnih članic in članov, dvodnevnega kongresa v Portorožu pa se je udeležilo 157 delegatk in delegatov.

Za poziv vladi o odpravi zaostankov so se odločili soglasno. Kot so ob tem sporočili s sindikata, v zadnjih petih letih vse primerjalne analize povprečnih plač po posameznih podskupinah zaposlenih v javnem sektorju izkazujejo ta zaostanek.

Sviz stavka
Sviz stavkaFOTO: Kanal A

V primeru, če na vladni strani ne bo pripravljenosti za sklenitev stavkovnega sporazuma v delu, ki se nanaša na zaostajanje plač, naj glavni stavkovni odbor odloča o datumu za nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, so sklenili.

V uvodu drugega dne kongresa so delegatke in delegati razpravljali in sprejemali še predlagane programske usmeritve sindikata za mandatno obdobje 2022–2026. Gre za strateške cilje, ki jim bo sindikat v svojem prihodnjem delovanju namenil največ pozornosti in vsebujejo devet prioritet, med katerimi so tudi odprava plačnih nesorazmerij in anomalij v spodnji tretjini plačne lestvice, reforma, ki utrjuje in krepi javno vzgojo in izobraževanje, strokovno avtonomijo učiteljstva in sodelovanje strokovnjakov praktikov pri oblikovanju vzgojno-izobraževalnega sistema, ter odprava razlogov za pomanjkanje pedagoškega in drugega strokovnega, administrativnega, računovodskega in tehničnega osebja. Želijo si tudi boljšega vrednotenja dela in aktivno sodelovati v boju proti podnebnim spremembam.

Branimir Štrukelj
Branimir ŠtrukeljFOTO: Bobo

Kot so pojasnili v sindikatu, se bo ta med drugim tudi v prihodnje boril, da se bo stabilno investiranje javnih sredstev v dejavnosti, v katerih delujejo, krepilo, "saj to predstavlja nujni pogoj za utrjevanje kakovostnega javnega šolstva, za široko dostopnost, kakovost in pluralnost kulture ter za krepitev mednarodno primerljive odličnosti znanosti".

Da bi lahko te cilje dosegli, je predpogoj, da zaposlenim zagotovijo primerne pogoje za delo in ustrezno plačilo. "To ostaja poglavitni cilj delovanja Sviz," so navedli.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.