Slovenija

KOMENTAR: Če starši niso poravnali položnic, so bili otroci posebej označeni

Ljubljana, 13. 09. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
105

"Vsi otroci, ki niso imeli pravočasno plačane položnice, četudi le ene same položnice, so se morali postaviti v vrsto, da so bili na ogled celi šoli in čakali na listek, s katerim so lahko odšli na kosilo."

Oče otroka, ki se mu je to zgodilo in nam je dogodek opisal v ogorčenem in tudi žalostnem pismu, ki ga je poslal oddaji Preverjeno, je še povedal, da je sina tako prizadelo, da ni več želel v šolo. Sram ga je bilo.

Pojasnjeval je, da je zamudil plačilo samo ene položnice, sicer pa je bil reden plačnik.

Zgodilo se je na eni izmed šol pri nas pred nekaj leti, natančneje, konec leta 2014. O težavah z malicami, kosili v osnovnih in srednjih šolah smo začeli poročati septembra 2012, ko je država s svojimi varčevalnimi ukrepi globoko zarezala tudi v subvencije za malice in kosila. Kar naenkrat se je začelo govoriti, da so otroci pri nas lačni. Pa tudi, da šole posegajo po drastičnih ukrepih, ko gre za otroke staršev neplačnikov.

Takrat smo obiskali šolo, kamor je hodil nesrečni deček. Razložili so nam, kakšen sistem imajo.

Vsak učenec ob začetku šolskega leta prejme kartonček za kosilo. Na sprednji strani so navedeni osebni podatki in slika, na hrbtni strani pa razpredelnica z desetimi meseci. Vsak mesec, ko starši plačajo položnico za kosilo, dobijo novo štampiljko.

Kartonček morajo pokazati učiteljici ob vhodu v jedilnico, da jih spusti na kosilo.

Če otrok štampiljke za tekoči mesec nima, ga pošljejo v pisarno šolske prehrane. Potem pa mu knjigovodkinja za vsako želeno kosilo napiše listek, ga žigosa in z njim ima vstop v jedilnico.

Pred njeno pisarno se je torej nabirala ta sramotilna vrsta. Včasih je kdo prišel sem, včasih jih je bilo tudi po 10,  včasih 15.  In v vrsto po žig so morali prav vsak dan,  dokler ni imel tistega pravega  žiga, da je položnica plačana.

Včasih je lahko že en evro tisti, ki odloča, ali bodo otroci lahko imeli toplo kosilo ali ne.
Včasih je lahko že en evro tisti, ki odloča, ali bodo otroci lahko imeli toplo kosilo ali ne. FOTO: Thinkstock

Bili so klici in pisma naših gledalcev, ki so nam pripovedovali, da so na  nekaterih šolah otroke, ki so se, nenaročeni na kosilo, postavili v vrsto, včasih kar  potegnili iz vrste in jih lačne  pospremili nazaj v razred.

Na nekaterih šolah je pri učencih, katerih starši niso plačali položnice, ob prijavi na kosilo glasno zapiskalo. Predstavljajmo si, kakšen efekt je to najverjetneje povzročilo pri vrstnikih, sošolcih.

Sistem nadzora plačane prehrane je potrdil  šolski svet staršev, tako tudi na osnovni šoli, kjer je potekal nadzor s ključki, ki so otrokom piskali.  Enotnih postopkov, ki bi veljali za vse šole, ni bilo, sami so izbrali sistem nadzora. 

Šole so bile v stiski. Vse več staršev je s plačilom položnic zamujalo, veliko je bilo takšnih, ki sploh niso plačevali. Šole so to reševale na različne načine.   

Ravnateljica ene izmed šol, kjer so prav tako imeli elektronsko evidentiranje pred kosili, je pripovedovala, da morajo šole same skrbeti za izterjavo dolgov, ki lahko skupaj nanesejo tudi več deset tisoč evrov.

Leta 2012 so poskusili tudi preko odvetnika z izvršbo, vendar so ugotovili, da je večji strošek za odvetnika, kot pa so pridobili sredstev.

Tako kot večina šol so sicer uvajali tudi nekakšne odpustke. Otroci, za katere so vedeli, da imajo doma težave z denarjem, so lahko prišli na kosilo, vendar pa le ob koncu, 15 minut pred zaključkom ure za kosila. 

Takšna dobrodelnost je pogosto povzročala morda še večje stiske otrok, kot bi jih lakota.

Primer z ene izmed šol, ki smo jih obiskali: "Malico so mu plačevali starši našega razreda, vsak mu je doniral dva evra, zdaj so se preselili na drugo šolo. Nekateri sošolci so ga namerno zbadali, bil je izredno vzkipljiv in je prišlo hitro do pretepa..."

Učitelji so pripovedovali, da če nekdo sedi ob strani, ko ostali jedo, tistega hitro zaznamo, razčistimo, v čem je problem, zakaj je odjavljen, zakaj ni prijavljen.

"Učenec ni bil naročen na popoldansko malico, vsakič, ko je bila malica, je vzel kruh na skrivaj. Ko sem to zaznal, sem sporočil naprej in učenec je dobil popoldansko malico brez kakršnihkoli težav. "

Na vsaki šoli so bili učenci, ki so jim na skrivaj, tako da niso vedeli, nudili kosila, ki jih njihovi starši niso mogli plačati.

V državi je bilo takrat več kot 780 osnovnih šol, in potem, ko smo začeli objavljati zgodbe o stiskah otrok, je to sprožilo tudi številne dobrodelne akcije, bilo je veliko donatorjev, pomagale so tudi občine.

Kosilo

Otroci seveda ne bi smeli biti izpostavljeni, položnice plačujejo starši. Pa vendar so glavnega bremena stigme, stisk, včasih izločanja iz družbe sovrstnikov, šepetanja za hrbtom, odkritega zafrkavanja bili deležni seveda otroci. Marsikdo si dela iluzije o nedolžnih prijaznih otročičih, ampak včasih res težko najdeš bolj toksično in nesramno in izključujočo druščino, kot so ravno osnovnošolci.

Vse to bi morali upoštevati ob razpravi, ali vsem plačati malice in kosila, vsaj v osnovni šoli. Obtožbe, da gre za populističen ukrep, ne zdržijo. Bolj populistično je, da bi se zaradi možnosti, da bodo dobili brezplačno malico in kosilo tudi otroci premožnih staršev, odrekli možnosti brezplačne šolske hrane za vse.  Pa da gre tako ali tako veliko hrane v koš. Seveda gre, ampak to ni stvar subvencij, temveč spodbujanja šol, gradnje odnosa do hrane in podobno.

Ker pri subvencijah oziroma pri določanju kriterijev, kje potegniti črto, kdo je še upravičen, kdo ni, pravičnega in učinkovitega sistema ni.

Poglejmo trenutno kriterij za kosila, ki je, res, strožji kot pri malicah.

Primer  družine, na primer mati samohranilka. Ker je meja nekaj manj kot 402 evra dohodka na osebo, njen otrok torej že pri skoraj minimalni plači ni  upravičen do brezplačnega toplega obroka.

Včasih je lahko že en evro tisti, ki odloča, ali bodo otroci lahko imeli toplo kosilo ali ne.

Da ne bodo otroci znova osramočeni stali v  posebnih vrstah in bili v najboljšem primeru odvisni od dobre volje  donatorjev pa bolj ali manj empatičnih in iznajdljivih učiteljev. Pri določanju prioritet, in ker  konec koncev tudi ne gre za tako gromozanske zneske, bi morala država brezplačne šolske obroke postaviti visoko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abica
14. 09. 2022 16.40
+3
Eni nimate stika z realnostjo. Velika večina otrok ni lačnih. Imajo brezplačne malice in subvencionirana kosila. Za tiste skrajne primere pa je treba dodatno poskrbeti, popraviti cenzus, ne pa vsem zastonj zdaj kosila, ki se bo do polovice metal v smeti.
Ki zombi
14. 09. 2022 16.40
-2
Brezplačen obrok mora biti otrokova pravica. Deviacije je drug problem, ki se ga mora reševati ločeno
Abica
14. 09. 2022 16.34
+3
In zaradi te izpovedi brezplačno kosilo za vse osnovnošolce. Menda gre za subvencije za hrano že zdaj 46 milijonov na leto. Koliko nas bo to stalo? Tega izračuna ni.
Abica
14. 09. 2022 16.32
+3
O, prosim, hudo pretiravanje.
Abica
14. 09. 2022 16.32
+3
višal
14. 09. 2022 15.41
-5
Čestitam neodvisna Slovenija. Enim milijone drugim lačne otroke.
culokafrija
13. 09. 2022 19.54
+6
Poznam primere, ko starši otrokom niso plačevali prehrane ali vrtca, vozili pa so se v najnovejših vozilih ter cele dneve posedali po lokalih....
Prebivalec Zemlje
13. 09. 2022 19.42
-4
Sam to vi ste vsi mal blesavi ne mal ampak ornk. Sploh se ne zavedate kaj pomeni to otroku. Sami butli to komentirajo.
donski
13. 09. 2022 19.03
+4
Raje se naj posega v starsevske mesecne prilive in odlive in na podlagi tega doloca in ukrepa oz. subvencionira, ne pa na tak podel nacin. Pa ne mi recti, da vsi lahko vse zaglumijo. Ce nebi bilo tako ohlapnih kriterijev, da bi eni lahko socialo glumili bi slo skozi.
donski
13. 09. 2022 18.59
+2
V solstvu delajo kot ene izobrazene osebe pa ne najdejo boljsega nacina od locevanja "belih" in crnih "ovc"? Pa kaj vam ni jasno? Ze iz vidika vase stroke in posledic ki ostanejo na otrocih je popolnoma sporno. Ce ze: pogovoris se s starsem na tak ali drugacen nacin v nobenem primeru pa v to ne vpletas otrok
periot22
13. 09. 2022 18.56
+1
Sramota stempelte sebe učitelji enako kot v drugi svetovni vojni sram vas naj bo!
Cene Novak
13. 09. 2022 17.28
+2
Će je že okrog prehrane toliko šikaniranja med otroci kako bo šele z otroki ki imajo dva atija ali dve mamici!Premislite preden bo prepozno!
slimy12
13. 09. 2022 16.15
+10
Ne delajte si otrok, če ni denarja in komaj shajate doma, to je prvo. To je mentalitea afričana, doma jejo kamenje, on bo napumpal 10otrok, ker to je lepo. Drugo, če ni denarja za položnice, otroka ne vpisujte na kosila, krožke, treninge. Tretje, otroci so danes tako razvajeni, da ne cenijo nič. Če nima novega Iphona vsako leto, ni zadovoljen. Četrtič vse kaj dobijo v šolah zastonj, dobimo zastonj od države, tudi korona pakete pomoči plačujemo zdaj nazaj z živili, bencinom, elektriko, materiali. Petič zbudite se iz sanj 800km levo od nas letijo rakete in bombe na bloke in hiše. To je osem ur vožnje z avtom, zelo blizu. Vprašajte njihove otroke, kaj bo jutri za kosilo.
periot22
13. 09. 2022 19.02
+1
slimy12 če so tvoji otroci razvajeni ne meči druge v kos se vidi da nimaš pojma o pojmu pa ne mi klamfat o raketih ki prikazuje pokvarjena Amerika! Verjetno si razvajen javni parazit ki te plačujemo davkoplačevalci in nimaš pojma kako se služi v gospodarstvo! Zastonj dobijo Romi in socialci nikoli pa ne otroci delavcev!
123soba
13. 09. 2022 16.05
+13
Glede na sliko malice je to pravo razkošje. Mamica ni plačala položnice, ker so najprej njene cigarete, nohti, frizura, majčke... Ne povsod je pa veliko takih primerov...
gmajna
13. 09. 2022 15.39
+1
V JUGOSLAVIJI JE V UCILNICI VISEL TITO, TEH TEZAV PO LETU 1960 OTROCI DO LETA 1991 NISO IMELI, SEDAJ PA AVE MARIJA, ELEKTRIKO ZA RAZSVETLJAVO CERKVA PLACUJEMO REVEZI
Sil Ka 1
13. 09. 2022 18.18
+0
Pojma nimaš kako težka je bila roka, ki sem jo dvignil, da sem se prijavil za zastonj malico. Seveda v tvojih "titovih" časih.
gmajna
13. 09. 2022 15.37
+2
O otrocih o to se lahko komentira, Ukrajina in EU sta nedotakljiva tema, bravo 24 ur, res bravo
Walter Pravicek
13. 09. 2022 15.30
+5
Da ponekod skupinica šolnikov to dela je za prijavo.Oni hočejo 12%povišico plač,starši teh otrok pa morebiti nimajo v žepu niti za kruh,ker še ni bilo plače.RAZISKATI,kaznovati.
bronco60
13. 09. 2022 13.54
+11
Če si na plečih davkoplačevalcev, ni teh problemov.
User768643
13. 09. 2022 13.44
+9
Otroci ne bi smeli biti zrtve nesposobnosti, malomarnosti ali neumnosti njihovih starsev. In sola je tukaj prva, ki bi morala taksne zadeve prepoznat in otrokom pomagat.
Ktm 525
13. 09. 2022 14.24
+1
Ktm 525
13. 09. 2022 13.25
+4
Kakšni komentarji nekaterih, da vas ni sram neki andro69, pa neka slimy 12 pa še nakaj takih, naredite uslugo sebi in drugim pa se zaletite v zid z vso močjo z glavo mogoče vam bo pomagalo... Še na otroke se spravlate da vas ni sram 😡 upam da nimate otrok pa da jih nikoli ne boste imeli! Vse sodelujoče v tej šoli pa nagnat zaradi nesposobnosti ker niso mogl problem drugače rešit!!! Tudi moja žena je učiteljica in ko bo tole videla ji bo šlo na bruhanje tak ko gre meni 🤮🤮🤮
slimy12
13. 09. 2022 13.27
+4
Krneki 00
13. 09. 2022 13.35
+3
Vrečko ji drži druga ne morš pomagat ...
Ktm 525
13. 09. 2022 13.36
+2
Pa nisem neki fant veš dekle tak da sem tudi sam nekaj v življenju skoz dal, verjetno vec kot ti zato pa je tudi moje razmišljanje drugačno od tvojega 😉
User768643
13. 09. 2022 13.42
+3
Slimy12. Zaradi taksnih kot si ti. Obstajate ljudje, ki s svojimi omejenimi kapacitetami enostavno niste sposobni dojeti, da bi nam v zivljenju vsem lahko slo bolje, ce bi vsak nekaj dobrega prispeval (in ne mislim financno).
Stolček
13. 09. 2022 13.52
+6
Slimy12, in kaj so tukaj krivi otroci. Ne življenje ni potica, lahko pa je tudi torta za nekatere.
Samo-ne-rdeci
13. 09. 2022 13.12
-4
Lahko bi bilo sram tudi očeta.
Stolček
13. 09. 2022 13.54
+6
Samo- ne - rdeči, kaj biti reven ali pa če pozabiš , ne zmoreš plačati položnice je zate sramota?! Sramota je, da elita molze narod, pa ni važno ali leva ali desna, ta pa še jim ploska.