Slovenija

Če tekmuješ za župana, je dobro, če si poslanec

Ljubljana, 11. 10. 2010 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V bitko za županske stolčke se je podalo tudi 28 poslancev, ki so se dobro odrezali. Večini županskih kandidatov iz vrst poslancev je namreč uspelo že v prvem krogu.

Ena od tem, ki je zaznamovala tokratno volilno kampanjo, je bil tudi poskus uvedbe nezdružljivosti poslanske in županske funkcije. Čeprav se je večina parlamentarcev strinjala, da sedanja ureditev ni ustrezna, se jim ni uspelo dogovoriti in nezdružljivost omenjenih funkcij tudi uvesti.

Od 28 poslancev, ki so kandidirali za župana, si je kar 16 poslancev zmago zagotovilo že v prvem krogu lokalnih volitev, osem pa se jih je uvrstilo v drugi krog. Štirje poslanci so po sedaj preštetih glasovih neuspešno kandidirali in bitko za županski stolček izgubili.

Poslanci SD

Bojan Kontič
Bojan Kontič FOTO: POP TV

Večina od devetih poslancev SD, ki so kandidirali za župana, je zmago prepričljivo dosegla že v prvem krogu. Poslanec Matjaž Han je zmagal v občini Radeče, poslanka Renata Brunskole pa v Metliki. V prvem krogu so si županski stolček zagotovili še poslanci Anton Kampuš v Gornji Radgoni, Tomaž Mencinger v občini Jesenice, Alan Bukovnik v Radljah ob Dravi ter vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič v občini Velenje.

V drugi krog lokalnih volitev se je od poslancev SD v občini Kočevje uvrstil Janko Veber. V nasprotju z večino poslancev SD, ki so kandidirali za župana, se poslankama Andreji Rihter v Celju in Julijani Bizjak Mlakar v Kamniku ni uspelo uvrstiti v drugi krog.

Poslanci SDS

Od poslancev SDS, ki so kandidirali za župana, so trije zmago poželi že v prvem krogu. In sicer Danijel Krivec v Bovcu, Milan Čadež v Gorenji vasi ter Darko Menih v Šoštanju.

Štirje poslanci SDS ostajajo kandidati za župana še v drugem krogu. Bitko bodo nadaljevali Zvonko Lah v občini Mirna Peč, Štefan Tisel v občini Šentjur, Robert Hrovat v Domžalah ter Peter Verlič v Grosupljem. Milenko Ziherl pa se v Škofji Loki ni uspel uvrstiti v drugi krog.

Poslanca Zares

Oba poslanca Zares, ki sta kandidirala za župana, sta se uvrstila v drugi krog. Lojze Posedel v občini Žalec, Vili Trofenik pa v občini Ormož.

Poslanci SLS

Franc Pukšič
Franc Pukšič FOTO: Jani Dolinšek

Vsi trije poslanci SLS, ki so se potegovali za županski stolček, so prepričljivo zmagali že v prvem krogu. V občini Destrnik poslanec Franc Pukšič, v občini Duplek Janez Ribič, v Krškem pa Franc Bogovič.

Poslanci LDS

Tudi vsi trije poslanci LDS, ki so kandidirali za župana, so zmagali že v prvem krogu. Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic v Tržiču, Miran Jerič v Hrastniku in Milan Gumzar v Benediktu, ki je bil tudi edini kandidat za župana v občini.

Poslanci DeSUS

Od treh poslancev DeSUS, ki so kandidirali za župana, je samo Matjaž Zanoškar prepričljivo zmagal v prvem krogu, in sicer v Slovenj Gradcu.

Franc Jurša se je v Ljutomeru uvrstil v drugi krog, vodja poslanske skupine Joško Godec pa je v občini Litija prejel le okoli 10 odstotkov glasov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajno
11. 10. 2010 08.34
Na lokalnih volitvah se ne pozna veliko kdo je levi in kdo desni, pač pa, kdo kaj za kraj naredi. Če bi bilo drugače, ne bi bilo toliko lokalnih list! Dajte že enkrat na državnih volitvah pustiti, da ljudje volimo človeka in ne stranko, pa se boste potem preštevali!
grobi
11. 10. 2010 08.28
fsad bolš kot Sever ziher!!!
fsad
11. 10. 2010 08.15
bu kontič lopov!
beri66
11. 10. 2010 08.02
bravo Kontič,spet en pošten župan,Velenjčani so pametni ljudje.
fsad
11. 10. 2010 07.55
zdej bo pa kontič kasiral župansko in poslansko plačo! pa tako so bili za nezdružljivost teh funkcij! še 4 leta gradnje šoping centrov pa velenju, in še 4 leta kraja denarja!
hot125
11. 10. 2010 07.45
Koliko županov iz LDS je pa izgubilo volitve v Čni na Korškem je že eden.
tedo974P8medo
11. 10. 2010 07.42
Prav smilijo se mi ti šušmarji, ki so hkrati poslanci in župani, saj imajo zelo "borne" prihodke, če seštejemo poslansko in župansko plačo.