Slovenija

'Če želimo zdravo pitno vodo, potem morajo biti naši vodni viri zaščiteni'

Ljubljana, 08. 03. 2021 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
31

V društvu Eko krog, civilni iniciativi Danes ter društvu Eko Anhovo in dolina Soče so se odzvali na predlagane spremembe zakona o vodah, ki naj bi ga spreminjali po skrajšanem postopku. Po prepričanju naštetih bi spremenjen zakon zaradi "parcialnih ekonomskih koristi naše vodne vire, vključno s pitno vodo, izpostavil posegom z negativnim vplivom na naravo, okolje in zdravje ljudi".

S predlaganimi spremembami bodo po njihovem mnenju dovoljene nekatere izjeme, po katerih bi bila na vodovarstvenih območjih lahko dovoljena gradnja in delovanje naprav, namenjenih proizvodnim dejavnostim, v katere so lahko vključene tudi nevarne snovi in za katere je potrebno okoljevarstveno soglasje. Na vodnih in priobalnih zemljiščih tako predlagane spremembe omogočajo na primer gradnjo poslovnih objektov, parkirišč, stavb za promet itd., so zapisali v sporočilu za javnost. "Menimo tudi, da tako vsebina kot tudi način uveljavljanja tovrstnih sprememb zakona o vodah kršita evropsko vodno direktivo," so izpostavili na današnji novinarski konferenci. 

Prepričani so, da je nedopustno, da se spremembe zakona o vodah sprejemajo po skrajšanem postopku z oznako, da gre za manj pomembne spremembe predpisov. "Vsakršne spremembe, ki lahko vplivajo na stanje voda v Slovenji, ne morejo in ne smejo biti označene kot manj pomembne. Menimo, da je takšen predlog nezakonit, in zahtevamo redni zakonodajni postopek ter tehten, strokoven in natančen razmislek o predlaganih spremembah in njihovih dolgoročnih posledicah za kakovost življenja vsakega izmed nas." Jutri naj bi o teh spremembah namreč že razpravljal Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor.

"Ko pa pride do onesnaženja, je storjeno vse, da bi posledice prikrili in se izmaknili odgovornosti," meni Uroš Macerl.
"Ko pa pride do onesnaženja, je storjeno vse, da bi posledice prikrili in se izmaknili odgovornosti," meni Uroš Macerl. FOTO: Dreamstime

Kot primer so na današnji novinarski konferenci podali Kanal ob Soči. Menijo, da bi spremembe zakona omogočile legalizacijo do sedaj nelegalne prakse v zvezi z oskrbo več kot 1000 prebivalcev s pitno vodo. V vodarni Močila so več let brez ustreznega vodnega dovoljenja uporabljali vodni vir v neposredni bližini parcelne meje industrijskega območja cementarne, ki je pravzaprav črpališče tehnološke vode. Če bodo predlagane spremembe zakona o vodah sprejete, se bo to stanje legaliziralo, z ničimer pa ne bodo prispevale k boljši kakovosti pitne vode za prebivalce. Bodo pa spremembe odprle možnost, da se lahko to popolnoma legalno ponovi kjer koli v državi, na katerem koli vodovarstvenem območju, so dodali. 

"Če bi Salonit Anhovo, Eternit ali Termit v Moravčah vprašal, kakšna je možnost onesnaženja voda, bi zagotavljali, da to pod nobenim pogojem ni možno. Ko pa pride do onesnaženja, je storjeno vse, da bi posledice prikrili in se izmaknili odgovornosti. To spremembo zakona hočemo preprečiti. Kajti če se uzakoni, bo samoumevnost čiste, predvsem pa pitne vode ostala samo še spomin," je dejal Uroš Macerl iz Eko kroga. 

"Okoljska zakonodaja mora ohraniti vse varovalke in ne sme dopuščati izjem. Če želimo zdravo pitno vodo, potem morajo biti naši vodni viri zaščiteni. Preprosto ne smemo dopuščati niti najmanjše možnosti, da nevarne snovi vstopijo v vodne vire, zato na vodovarstvenih območjih ne moremo imeti proizvodnje z nevarnimi snovmi ali odlagališč odpadkov," pa meni Miha Stegel iz civilne iniciative Danes. 

Nevladne organizacije zato poslance pozivajo k umiku predlaganih sprememb zakona o vodah ter ohranitvi vseh varovalk za zaščitno vodnih virov brez vsakršnih izjem. 

Tudi v Levici poudarjajo, da vlada s predlagano spremembo drugega odstavka 69. člena "nedopustno posega v zakon o vodah. Z določbo, ki ni bila predmet javne obravnave in se je v zakonu znašala naknadno, omogoča pristojnemu ministru izjemo od zakonske prepovedi proizvodnih naprav in postavljanja odlagališč odpadkov na vodovarstvenih območjih." 

Prepričani so, da gre za "nesprejemljiv predlog, ki bi bistveno poslabšal varovanje voda v državi, v primeru nesreč pa je lahko ogrožena tudi ustavno varovana pravica do pitne vode iz 70. a člena Ustave RS." Zato predlagajo, da se sporna določba črta. 

Na ministrstvu se ne strinjajo

Na ministrstvu se s trditvami civilnih iniciativ ne strinjajo. Kot so sporočili, ima vodovarstveno območje v svoji strukturi več različnih stopenj varovanja v obliki različnih vodovarstvenih pasov, ki so lahko tudi zelo prostorsko obsežni ter lahko pokrivajo tudi območja celotnih mest in varujejo pitno vodo z različnimi načini in stopnjami varovanja za različne objekte. Prav tako se za potencialno nevarne gradnje vedno predpiše še posamična analiza tveganja.

"Danes je mnogo nevarnih objektov lociranih na območjih vodovarstvenih pasov, ne nazadnje je skoraj pol Ljubljane na območju vodovarstvenih pasov Ljubljanskega polja in je vse odvisno od tehnologije procesov, ki jih tam opravljajo. Primeri nesreč pa se tudi dogajajo in tudi za te primere obstajajo načrti in dokumenti, po katerih je treba ravnati, da se prepreči kakršnokoli onesnaženje virov pitne vode," so navedli.

Dodali so, da spremembe na področju priobalnih pasov ne prinašajo nič novega z vidika preverjanja pogojev za gradnjo, saj je bilo na priobalnem pasu že sedaj možno graditi, če so bili izpolnjeni določeni pogoji. Zdaj se spreminja samo postopek in prenaša raven preverjanja izpolnjevanja pogojev za gradnjo na priobalnem pasu z vlade na direkcijo za vode. Menijo, da bo direkcija kritično in učinkovito, predvsem pa hitreje, kot je to počela vlada do sedaj, preverjala izpolnjevanje vseh teh pogojev.

Nov predlog zakona o vodah bo torej po njihovem mnenju razbremenil vlado in s tem omogočil hitrejše reševanje vloženih predlogov oz. vlog, kar za stranke - predlagatelje - posledično pomeni, da se v luči odprave administrativnih ovir skrajšujejo oz. ukinjajo dosedanji dolgotrajnejši postopki sprejema uredbe na vladi, hkrati pa se stranke s tem istočasno tudi finančno in časovno razbremenjuje.

S predlaganim zakonom se dopolnjuje in spreminja tudi poraba sredstev sklada za vode, in sicer tako, da se sredstva sklada lahko uporabijo tudi za izvajanje javnih gospodarskih služb urejanja voda, vendar zgolj v primerih, ko sredstev za financiranje teh nalog ni mogoče v celoti zagotoviti iz drugih finančnih virov.

Uvaja se postopek, ki je preglednejši, saj omogoča izvajanje cenovne politike na področju upravljanja z vodami v skladu s prejeto evropsko politiko do voda, ki zahteva od države članice povračilo stroškov za vse naloge, povezane z upravljanjem z vodami, so dodali.

Koronavirus pasica november



Zakon o vodah - pobuda za umik sprememb ZV-1
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
10. 03. 2021 10.27
+1
Obstajajo razlogi, zakaj se takšni zakoni sprejemajo. Ti razlogi imajo ime in priimek, zato na dan z njim. Tako kot se je MAGNA zgradila z načrtnim nagajanjem skupine zelenih,katera je bila ustanovljena z enim enim namenom, da olajša pot Magni gradnjo tovarne nad vodnimi viri. Enako se to dogaja v Ljubljani, a namesto da bi šli na ulice in preprečili gradnjo kanalizacije nad vodnimi viri so butalasto tiho, kot da oni ne bodo pili to vodo. Zdaj pa razumi ta folk. Je pa to delo policije, saj so to velika škodljiva dejanja proti narodu SLO. Škodljivost zakonov bo šla časovno v stoletja a dobiček bo imel nekdo,kateri ne bo tam nikoli živel.
hotchilipoper
09. 03. 2021 09.21
In potem zakurijo kemis
TistoPravo
08. 03. 2021 16.54
+0
Težko je zaščitit in očistit za nazaj...bolj kot ne ne obstaja vodovoda brez enega neustreznega testa od parih letno...boljše ne bo, k bi vi vedli kaj se po hribih vse spušča ...in to direkt v hudkurnike. Pač, zaščiteni in še nagrajeni z subvencijami zato...
Metalllca
08. 03. 2021 16.46
+5
Vi se s tem ubadate, med tem so pa Kostelo in njihove izvore kupli Dubajci, Union Nizozemci, Rogaška Rusi itd. itd....vi se pa pejte še naprej leve in desne 🙂
biggie33
08. 03. 2021 16.19
+12
Ne pozabimo, da je čelavi že enkrat probal privatizirati vodne vire..
slim386
08. 03. 2021 16.23
+8
Nikoli nismo pozabili. In vrjetno bo to tudi spravil skozi ker so mu pomembni samo procenti
yanay
08. 03. 2021 15.59
+10
Ko se odloča o vodi, ne sme biti nobenih izjem. V ustavi imamo zapisano pravico do čiste pitne vode, zato v vladi, parlamentu in v drugih institucijah, niti ne poskušajte spreminjati pogojev v škodo prebivalcev Slovenije, da bi se pohlepni kapital okoristil na naš račun!
nik500
08. 03. 2021 15.01
+4
V lj se bi gradila kanalizacija čez vodovarstveno območje pa ekologi nič ne reagirajo.
borec91
08. 03. 2021 14.43
+4
ja pri nas je ravno prejsni teden en kmet z traktorjem za 100000e zvozil vsaj 20 cisteren gnojnice v naravo ker pa nisem pristas sekte sds ga pac nisem prijavil ker mi je ovajanje tuje ker smo na krasu je slo to vecina nekam proti ljubljanici
Rožlex2
08. 03. 2021 14.38
+6
Resno se sprašujem, če kdo gleda velikega papućarja pod roke kaj počne ??? ... nekam preveč potuhnjen je zadnje čase .. Tut več ne udriha po SDS .. od kar je s "Hojsovo" policijo spraznil Rog !
guruguru
08. 03. 2021 15.02
+4
Seveda ne udriga tvoj jajo in papućar sta sedaj velika prijatelja. Biznis laufa
Rožlex2
08. 03. 2021 15.14
+6
Pri meni ni mojih ... ko se začne uničevati narvne dobrine !!!
malaraja
09. 03. 2021 08.56
Prijatelji v korupciji ne poznajo političnih barv in načel.
srečen
08. 03. 2021 14.34
+0
V casu vladavine Bratuškove, se je tudi nekaj prodal slovakom!
muci007
08. 03. 2021 14.58
+2
V času Bratuške se je precenila bančna luknja v državnih bankah. Posledično je Slovenija preveč dokapitalizirala banke. Kasneje so bile te banke prodane skladom, ki so v 2 letih prejeli kupnino v obliki dividend in še več. V zahvalo je bilo Bratuški obljubljeno komisarsko mesto v Bruslju, ki ga na njeno žalost ni dobila. Kljub temu je bil bogato nagrajen bivši guverner Banke Slovenije z vrhunskim delovnim mestom direktorja v finančnih institucijah EU. Toliko o poštenju Alenke.
malaraja
09. 03. 2021 08.57
SDS koprive ste preprosti otroci. Kopriva se celo pohvali, da Janša zna najbolje krast hehe. Ker je pač v vsem najboljši, tudi kradr najbolje in SDS koprive so na to zelo ponosne. Joj joj...
guruguru
08. 03. 2021 14.28
+5
Kaj blodite, 75% slovenskih vodnih virov je ze v rokah tujcev! Hvala vam gospodarstveniki in politiki.... Hvala....
LuckyBastardo
08. 03. 2021 14.24
+7
Naši vodni viri so prodani, dragi državljani
Vrhniški bus 47
08. 03. 2021 14.12
+1
Vodo pijem na eks
morfo
08. 03. 2021 14.00
+3
Ja še to podarit tujcem in industriji......
Bogdan Kranjc
08. 03. 2021 13.50
+1
Janković zelo pazi na vodo zato je speljav kanalizacijo danebi onesnažil vode.
yanay
08. 03. 2021 16.02
+1
Če bo šlo tako naprej, čez 20 let ne bomo smeli spuščati 'pitne'vode v kanalizacijo, da je ne bi onesnažili.
Aleks 85
08. 03. 2021 13.37
+7
Janez bi privatiziru
Prodanekure
08. 03. 2021 13.29
+12
Sploh se ne zavedamo kaj imamo ... da lahko piješ vodo iz pipe je v današnjih časih prilegij!!
borec91
08. 03. 2021 14.45
+1
no z tem se pri nas vsi ne morjo pohvalit saj mamo dnevno na radiju da morjo prebivalci loske doline prekuhavat isto ilirska bistrica in to zlo zlo velikrat
Okolkefengle
08. 03. 2021 13.21
+10
Še ena stvar v dolgih prstih politikov ki jim ne da miru Voda kot tak je naša od vsakega posameznika in kakršnokoli poseganje v njo je treba strogo sankcionirati tudi doživljenski zapor
toxicox
08. 03. 2021 13.18
+10
od Polhovega Gradca do črnega vrha preverite kdo vse spušča odplake v vodo
LuckyBastardo
08. 03. 2021 14.25
borec91
08. 03. 2021 14.46
+1
pri nas najbol kmetje in to taki z traktorji vrednimi 100000e in vec
borec91
08. 03. 2021 14.47
+1
je pa res da tudi iz cistilne naprave za katero so nas po hisi osusili za 1500e glih ne tece cista voda ker po vecini so nase cistilne naprave bol zbiralnice dreka kot cistilne
borec91
08. 03. 2021 14.48
+3
glavno da placujemo velike poloznice komunali