Slovenija

'Če zima z rilcem ne rije, pa z repom opleta'

Ljubljana, 07. 04. 2021 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
9

"Če zima z rilcem ne rije, pa z repom opleta," je snežne razmere, ki so nas presenetile po nekaj zelo toplih dneh, komentiral ljubiteljski vremenar Dušan Kaplan. Pojasnil je, da če zime ni ob koncu jeseni oziroma v začetku decembra, potem pride okoli velike noči. Napovedal je tudi, da aprilsko vreme ne bo takšno, kot bi si želeli, a da bo maj lep, junij in julij pa bosta šibka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dušan Kaplan o vremenu
    04:14
    Iz 24UR ZVEČER: Dušan Kaplan o vremenu
  • Iz 24UR ZVEČER: Aprilska snežna idila
    02:36
    Iz 24UR ZVEČER: Aprilska snežna idila

 

Čeprav je že vse lepo cvetelo, se bomo pozebi težko izognili, je dejal Kaplan. Naslednjih nekaj dni bodo temperature zjutraj krepko pod ničlo, popoldne pa se bo vendarle ogrelo, tudi do 18 stopinj Celzija, je dejal. "Pa se oblecite, če se morate," je pripomnil. Prav temperature med –5 in 18 stopinjami Celzija sadnemu drevju in zgodnjim vrtninam najbolj škodijo.

Po ljudskem izreku že dolgo velja, da je aprilska slana hujša kot vsaka poletna toča ali pa poletna vročina s soparo, ki rastlinje zažge vse do korenin. Tudi to ni tako hudo kot aprilska slana, ki nam vzame vse, kar že cveti, pa tudi zgodnje vrtnine, je dodal.

Pomlad s snegom
Pomlad s snegom FOTO: Igor Porekar

Kaplan je bil zadnja leta še posebej pozoren na vreme. "Leta 2017 je bilo 28. aprila na Blokah 30 centimetrov snega. To je bilo ob zadnjem krajcu," je dejal in dodal, da se je izkazalo, da je vreme že zadnjih pet let ob zadnjem luninem krajcu v aprilu enako. "Morda se bo to izkazalo za eno tistih ljudskih resnic, ki so nam jih pustili naši dedje," je dodal. 

"Aprilsko vreme ne bo takšno, kot bi si želeli"

Kaplan je pojasnil, da bo nekaj zelo hladnim jutrom vendarle sledila otoplitev, a dodal, da aprilsko vreme kljub temu ne bo takšno, kot bi si želeli. "Aprilski dežek in vročina ne bosta takšna, kot nam ju ob najlepšem delu dasta april in maj," je dejal in pojasnil, da ne bo takšnega sonca, prijetne toplote, ko zunaj še vedno ni prevroče, pač pa sveže. 

"Do 20. aprila se bo takole vrtelo, malo sem in tja. Potem pa nam bo Jurij 24. aprila navrgel kar nekaj strašno vročih dni," je napovedal in pojasnil, da se do zadnjega dne v aprilu pričakuje okoli 24 stopinj Celzija. 

"Kakršen bo zadnji dan v aprilu, takšna bo letina," po Kaplanovih besedah še pravi ljudsko izročilo. "Če bo deževno, bo letina tudi temu primerna in prva dva majska dneva bosta slaba," je dejal. 

Maj bo lep, skisalo se bo takrat, ko bi moralo biti najlepše

Kaplan je napovedal še, da bo maj lep, a da se bo, ko bi moralo biti najlepše, skisalo. "Okoli Urbana, 25. maja, ko pričakujemo zadnjega poletnega napovedovalca, da nam napove, ali bo poletje vroče ali ne, se bo skisalo," je dejal in dodal, da vsaj za zdaj tako kaže in da meni, da bo kar držalo. 

"Junij in julij bi znala biti malo šibkejša," je sklenil. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
07. 04. 2021 19.20
+1
Pa preteklo odbodje leta je na skorej vsake tri dni padal dež..,sneg...zemljina je zamočena bolj kot ne komplet po celotnem ozemlju Slovenije. To pa v kombinaciji z slabim lanskim poletjem pomeni ravno to kar imamo. Še v maju bo ena pozeba
TistoPravo
07. 04. 2021 19.00
+1
Leto ima 365 dni. Zima pa še nikoli ni bila odvisna od zime, ampak kok ima poleti sonce šanso pregret zrak zemljo in morje. Še posebej severno morje. Lani vemo, kako je grelo pri nas. Tok, da še klime nism rabu. Če si predstavljate, kak so imeli od poletja severneje...nič, nula. Torej, to se bo še kar nekaj časa poznalo. Sicer pa, ko pritisne vročina pa te nobeden ne mara...
Banion
07. 04. 2021 10.26
Vam avgusta do dneva povem vreme za junij in julij
OneEarth
07. 04. 2021 09.38
+2
Ce predalpski svizec tri krat ne zahrgoce bo pozeba.
tekač
07. 04. 2021 09.25
-2
Pravilno pregovor glasi: "Če zima z glavo ne ujeda, pa z repom opleta. Toliko o pregovorni prispodobi te zime, ki je obiskala še Dalmacijo...
David Murn
07. 04. 2021 08.58
+4
Te vejo o vremenu tolk kot gorila v živalskem vrtu
Sveti Peter
07. 04. 2021 08.46
+7
Ma na Blokah je 10 mesecev zima, dva meseca pa mraz
tekač
07. 04. 2021 09.34
+3
Pravijo,da je v hladilniku bolš kot na Blokah.
TistoPravo
07. 04. 2021 19.10
+1
Če voda nima kam odtečt tko kot treba, je pa te vode še pa še napadane...z dežjem in roso...potem tam nastaja vedno mrazišče...značilna je meglica, ki večkrat kot ne stoji na temi področji. Tako še podnevi sonce nima tiste moči, ko bi jo lahko imelo in oddelalo