Slovenija

Čečenski uporniki vdrli iz Gruzije v Rusijo

Moskva, 19. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po navedbah ruske vojske je več deset čečenskih upornikov danes vdrlo iz Gruzije v Rusijo. Skupina čečenskih upornikov se je utrdila pet kilometrov od rusko-gruzijske, ruska vojska pa jih je že začela obstreljevati s topništvom.

Čečenski uporniki
Čečenski uporniki FOTO: Reuters

Napetosti med Rusijo in Gruzijo zaradi čečenskih upornikov, ki naj bi se po navedbah Moskve skrivali v soteski Pankisi, so v zadnjem času vse večje. Rusija je Gruziji zaradi domnevnega podpiranja čečenskih upornikov, ki naj bi iz Gruzije vdirali v Rusijo, nekajkrat zagrozila celo z uporabo sile. Gruzija je nato v začetku tedna napovedala obsežno akcijo proti čečenskim upornikom in ostalim teroristom. Rusija sicer Gruzijo obtožuje, da gruzijske varnostne sile zgolj izganjajo upornike nazaj v Rusijo, in od Gruzije zahteva odločnejše posredovanje proti čečenskim upornikom.

Gruzijske oblasti pomagajo teroristom?

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov, ki se trenutno mudi na obisku v Washingtonu, je danes znova obtožil Gruzijo, da ni le strpna do teroristov, temveč da tudi aktivno sodeluje z njimi. Kot je dejal, imajo neizpodbitne dokaze, da so gruzijske oblasti pomagale teroristom in jih poskušale usmeriti proti Rusiji, Azerbajdžanu in Abhaziji. Kot rešitev je Ivanov predlagal predajo 13 domnevnih teroristov, ki so jih gruzijske oblasti ujele julija ob meji z Rusijo, in vzpostavitev tamponskega območja ob meji med državama.

Sicer pa je Ivanov v Washingtonu še pojasnil, da je Moskva pripravljena na preventivne napade na skrajneže v Gruziji in da bo Washingtonu dokazala, da se ob ruski južni meji nahajajo teroristi. "Če bomo videli, da so razbojniki namenjeni v našo smer in ko bodo le 10 do 15 kilometrov oddaljeni od rusko-gruzijske meje, bomo napadli, saj ne bomo imeli druge možnosti," je dejal Ivanov.

Nek vojaški poveljnik čečenskih upornikov, ki se skrivajo soteski Pankisi, je dejal, naj bi na težko dostopnem območju Gruzije delovalo kakih 1000 čečenskih upornikov, pomagali pa naj bi jim tudi pripadniki teroristične mreže Al Kaida.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA