Magazin

Dr. Čeferin o primeru Perić: Kako naj obžaluje dejanje, ki ga ni storil?

Ljubljana, 20. 03. 2022 13.03 |

Ivan Perić
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
34

Dr. Peter Čeferin je primeru Perić posvetil tretjino svoje kariere. Trdno je namreč prepričan, da tedaj komaj dvajsetletni Ivan, "razvajen mladenič, ljubljenec svoje matere, brez izobrazbe, brez poklica in kot nesposoben odpuščen s služenja vojaškega roka", nikakor ne bi zmogel izvršiti trojnega umora v Rovinju leta 2002. Perić na Dobu preživlja že dvajseto leto. Če bi obžaloval dejanje, bi lahko zahteval pogojni odpust. "Seveda ne more obžalovati dejanja, ki ga ni storil," meni dr. Čeferin, ki si prizadeva za obnovo kazenskega postopka. Sodišču je predložil nove dokaze, ki pa so bili zavrnjeni. Zadeva je zdaj na vrhovnem sodišču. Kakšni so novi dokazi? Kdo je po Čeferinovem mnenju potemtakem storilec? In kaj bo storil Perić, če bo izpuščen na prostost?

Primer, ki še danes buri duhove. Hrvaški policisti so 19. avgusta 2002 v apartmaju v Rovinju našli ustreljene tri člane slovenske družine iz Grosupljega. Preiskava je pokazala, da jih je morilec iz neposredne bližine ustrelil z avtomatsko pištolo Scorpion, na njej je bil dušilec zvoka. Za umor lastne matere Vesne Pavlin Rakić, očima Georga Rakića in 12-letnega polbrata Bojana je ljubljansko sodišče Ivana Perića marca 2004 obsodilo na najdaljšo možno zaporno kazen, 30 let. Perić krivde ne priznava, češ da ne bi nikoli mogel ubiti svoje družine. 

Da je njegov klient nedolžen, se 20 let pozneje še vedno trudi dokazati dr. Peter Čeferin, ki si prizadeva za obnovo kazenskega postopka. Pred kratkim je v daljšem intervjuju z nami spregovoril tudi o novih dokazih, ki so jih predložili, in o tem, zakaj meni, da je Perić nedolžen. 

Dr. Čeferin, Ivana Perića zagovarjate že 20 let, in to brezplačno. Bi rekli, da je to edini primer, ki vas še vedno preganja? In zakaj ste tako trdno prepričani, da je nedolžen? 

Seveda me preganja tudi marsikaj drugega, toda primeru Perič posvetil eno tretjino svojega poklicnega življenja. Od vsega začetka sem bil namreč prepričan, da komaj dvajsetletni Ivan, razvajen mladenič, ljubljenec svoje matere, brez izobrazbe, brez poklica in kot nesposoben odpuščen s služenja vojaškega roka, nikakor ne bi zmogel izvršiti trojnega umora v popolni temi in v drugi državi. Umora, ki bi ga lahko izvršil le profesionalec ali več profesionalcev. 

Kot njegov zagovornik sem uporabil vsa redna in izredna pravna sredstva, vendar brez uspeha. Ivan Perič je bil obsojen na 30 let zapora, pri čemer je na Dobu že 20 let. Ker je bila med postopkom zavrnjena večina mojih obrambnih predlogov, sem izrekel ostre kritike na račun sodišča, državnega tožilstva in sodnih izvedencev. Zato sem bil kaznovan zaradi razžalitve navedenih pravosodnih organov. Zoper izrečene kazni sem se pritoževal do Evropskega sodišča za človekove pravice. To sodišče pa je leta 2018 ugodilo moji pritožbi in razsodilo, da so mi sodišča kršila pravico do svobode izražanja. Evropski sodniki so rekli, da so bile moje kritike upravičene. Ta sodba je bila tudi po mnenju Inštituta za ustavno pravo iz Ljubljane novo dejstvo, zaradi katerega sem lahko vložil zahtevo za obnovo kazenskega postopka. 

Dr. Peter Čeferin
Dr. Peter Čeferin FOTO: Barbara Čeferin

Pred kratkim ste na vrhovno sodišče vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Zakaj menite, da bi bilo postopek treba obnoviti?

Dve leti sem zbiral nove dokaze. Tako sem pridobil mnenje profesorja forenzične psihologije, ki je ugotovil, da je izvedenec psiholog, ki je ocenjeval Peričevo osebnost in ravnanje, "zavedel sodišče". Izvedenec za telefonijo je v svojem mnenju izrazil dvom o tem, ali je bil Perič na domnevni dan umora (15. avgusta 2002) sploh v Rovinju. Izvedenec za sodno medicino iz Beograda je v svojem izvedenskem mnenju izrazil dvom o tem, ali so bile žrtve res umorjene 15. avgusta 2002 in ali je bil morilec en sam ali jih je bilo več. Predložil sem najnovejšo ameriško literaturo, ki je dokazovala, da sta tako slovenski izvedenec za sodno medicino kot hrvaški patolog (ki sta itak ugotovila različna datuma smrti) ravnala napačno, ker dela ličink, ki so se zaredile v truplih, nista pustila živega, da bi jih bilo mogoče gojiti v laboratoriju – sicer datuma smrti na podlagi tega dokaza sploh ni mogoče ugotavljati. Predlagal sem, da se opravijo poizvedbe na višjem sodišču v Beogradu, kjer naj bi obstajal zapisnik, v katerem je izjava poklicnega morilca, ki je priznal, da je on izvedel trojni umor v Rovinju. 

Nič ni bilo iz tega. Sodišči prve in druge stopnje sta zavrgli mojo zahtevo in pritožbo, češ "da nisem predložil nobenega novega dokaza". Zoper odločbo druge stopnje sem vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in zadeva je sedaj na vrhovnem sodišču. Ivan pa čaka na Dobu v svoji celici že dvajseto leto.

Če bi Ivan zdaj, po dveh tretjinah prestane kazni, hotel zaprositi za pogojni odpust, bi moral med drugim tudi priznati krivdo. To bi bil precejšnji preobrat, a vendar korak do predčasne svobode. Ali morda razmišlja o tem?

Vaša ugotovitev je žal točna. Pogojni odpust bi Ivan lahko zahteval le, če bi obžaloval dejanje. Kako naj obžaluje dejanje, ki ga ni storil in ki ga seveda tudi ni nikoli priznal? Če zdaj torej ne bo ugodeno naši zahtevi za obnovo postopka, bo ostal Ivan v zaporu še nadaljnjih deset let! Pri dvajsetih so ga zaprli, danes je star štirideset let – ali bo torej prišel na prostost pri petdesetih, če bo zdržal?

Kako pa sprejema vse to? Kako preživlja dneve v zaporu in kako pogosto se slišita?

Z Ivanom sva v stalnem stiku. Je vzoren obsojenec, zoper katerega nimajo delavci in uprava zaporov nobenih pritožb. Je športnik, poleg tega pa se je izučil za kar nekaj poklicev. Ima dekle, ki ga čaka. Kadar pa ima proste izhode, z dekletom popravljata staro hišo, ki jo je podedoval na Primorskem. Želita si mirnega skupnega življenja. In Ivan se je brez posvetovanja z menoj odločil, da ne bo, če ga bodo spustili na prostost, od države zahteval nobene odškodnine za 20 let trpljenja, o čemer je tudi pisno obvestil sodišče. 

Več o tem, kaj nam je o odvetništvu, svoji karieri in družini še povedal dr. Čeferin, si lahko preberete v spodnjem članku.

 

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaba67
30. 08. 2023 10.06
glede na to koga zagovarjajo Čeferini ne bi komentiral...poglejte si kak film o Hudičevih odvetnikih...
juventina10
04. 10. 2022 17.28
+1
a zato,ker si brez izobrazbe,ne moreš ubijat?na žalost verjetno lahko,ni pa nujno,da jih je on,je pa lahko narocil umor.
puspan
16. 05. 2022 15.16
+3
Peričev primer sem takrat zelo skrbno zasledoval in preveč stvari med njim in umorom se sklada skupaj tako, da je zame še vedno morilec. Od takrat pa vse do danes ni niti enega razloga, da bi pri njem odkrili vsaj ene olajševalne okoliščine, razen seveda besed Čeferina. V mojem pogledu je edini možni morilec prav Perić in nihče drug.
Anica Hafner
13. 10. 2022 17.17
+1
ni_mi_vse_eno
20. 03. 2022 19.39
+6
Najdeni posnetki vozila, ki je šlo tiste noči sem in tja na Hrvaško od Periča. -Najden telefon očeta pri Periču, ki ga je dal punci, medtem, ko je prejšnji dan še govoril na ta telefon oče. Najdeni metki v gmajni, kjer je preko prijatelja kupil pištolo in jo šel preizkusit. Metki ujemajo (streljano iz istega orožja). Pijan Perič je pa baje rekel, da je edino njegovega brata škoda, ker on ni bil nič kriv. Evidenčnih dokazov za ta primer več, kot bi jih potrebovali. Ampak baje so komunisti navajeni, da če neko laž ponavljaš dovolj dolgo časa, postane resnica.
JApajaDAja
20. 03. 2022 17.51
+5
če kapo čefo pravi, da je perić nedolžen, potem to zagotovo drži ?! :-)
asgml
20. 03. 2022 17.49
+1
Taksni psihoti se vedno znesejo nad najblizjimi
asgml
20. 03. 2022 17.42
+3
Lih TAKSNI so motene osebnosti. Sociopati, narcisi. Ker so jih mame obozevale in to bolestno, kovale so jih v zvezde, ceprav so naredili kaj slabega. Sem bila v zvezi z narcisoidnim sociopatom. Zaljubljena do max, dokler se ni nekega vecera napil in pokazal pravi obraz. Da je bil v zaporu, ker je pretepel mamo svojega otroka. Isti vecer je zacel grozit tudi meni, ces da me mora nekdo pokoncat, ker sem tako neumna in mi je "pokazal", kaj bi moral nekdo naredit z mano.... Vsi sosedje na dopustu, nikjer nikigar, ce bi zgrabila mobitel, bi bilo po meni... Clovek, ki je nekje na ful polozaju v JS.....
MUNGATUMBA
20. 03. 2022 17.13
+2
ĆeferinoviĆ ni še dobil nobena pravde, z dokazmm, da je človek nedožen ! Vedno in povsod so neke pravdne vejice, NIKOLI dejstvo NI kriv- alibi ! NIKOLI NI in NE Bo !
misterbin
20. 03. 2022 17.11
+1
Perič bo pokasiral dosti denarja na koncu
puspan
16. 05. 2022 15.18
+1
Pa tovariš Čeferin po vsej gotovosti tudi.
tornadotex
20. 03. 2022 17.03
+5
Po moji logiki, tukaj Čeferin mlati prazno slamo.Ta Perič ni prepričljiv, kot je že nekdo zapisal, če ne bi bil kriv, bi se z vsemi štirimi branil...
proofreader
20. 03. 2022 16.15
+9
Naj Čeferin najde pravega morilca, to bo najboljša varianta.
MUNGATUMBA
20. 03. 2022 17.13
+2
Intihar
20. 03. 2022 16.10
+3
Ce nebi bil kriv bi se na vse nacine branil in dokazoval svojo nedolznost.tak da ceferin ne metat peska v oci ljudem.peric pa se naj poplaca vse stroske v restu
BOBI2008
20. 03. 2022 16.08
+4
Naj ga izpustijo, da bo koncno lahko uzival sadove svojega dela... 😆
HUSO BOSS
20. 03. 2022 16.00
+11
PA SAJ SO GA KAMERE NA MEJI POSNELE KAKO JE ŠEL V ROVINJ!! POLEG TEGA PA POZNAM KAR NEKAJ NJEGOVIH "PRIJATELJEV" KI TRDIJO DA JE BIL DOLŽAN NA VEČJIH KONCIH LJUBLJANE PREDVSEM TA KOKAIN
MUNGATUMBA
20. 03. 2022 17.14
+0
puspan
16. 05. 2022 15.22
+1
Huso, to je eden od najbolj veredostojnih dokazov, da je bil morilec Perić. Naj Čeferin najprej najde kakšen oprijemljiv dokaz, da je morilec nekdo drug. GA NI !
MaticMato
17. 07. 2022 17.10
majazmaja2
20. 03. 2022 15.48
+5
Tale morilec s svojo partnerko v vasi na Krasu obnavlja neko hišo - na veliko grozo sovaščanov. Dvomim, da bo morilec svojih staršev in 13-letnega bratka kje dobrodošel.
MUNGATUMBA
20. 03. 2022 17.15
+1
Nikjer ! Še v peklu NE ! Kam ga bode dal smi Veliki Satan- Hudič, pa ne vem
Zadomovino
20. 03. 2022 15.43
+6
JA RES LAHKO VRHOVNO SODIŠČE ODLOČI DA NI KRIV... SE DOGOVORIJO ČEFERINI IN SODNIKI NA VRHOVNEM SODIŠČU DA GA BODO OPROSTILI, DAVKOPLAČEVALCI BOMO PLAČALI VELIKE IZ ASTRONOMSKE ODŠKODNINE, ODŠKODNINE PA SI BODO DELI, PERIĆ, ČEFERINI IN SKOROMPIRANI SODNIKI! TAKO BO KOZA CELA IN VOLK PRENAŽRT, SLOVENEC PA OSEL!
pepe vas ma rad
20. 03. 2022 15.30
+2
V balističnem mnenju iz Wiesbadna je zapisana primerjava tulcev in ostankov tulcev s kraja zločina v Rovinju in tulca, ki so ga kriminalistični tehniki našli in zasegli na Toškem Čelu v Ljubljani. Naj spomnimo, da je Perićev soobtoženec Igor Mišković obtožen, da je Periću prodal pištolo, s katero naj bi ta pomoril najbližje. To pištolo sta, preden jo je Mišković izročil Periću, pajdaša preskusila na Toškem Čelu z izstrelitvijo enega naboja. In prav ta naboj, kot so prepričani neodvisni strokovnjaki v Wiesbadnu, je docela skladen z naboji, ki so jih kriminalistični tehniki našli in ustrezno zavarovali na kraju zločina v Rovinju. Ob tej ugotovitvi Perić in njegov odvetnik nista imela dodatnih vprašanj. In če so svinčeni čevlji iz Wiesbadna vlekli Perića globoko v 30-letno ječo, potem je mnenje kliničnega psihologa dr. Janeza Rojška pomagalo do neke mere razumeti notranje vzvode Perićeve duševnosti predvsem na rob vprašanju, ali lahko tak človek, pa naj bo motiv še tako veliko premoženje in zavarovalne premije, pomori najdražje - tudi mamo in polbrata. Od prve obravnave naprej skušata Ivan Perić in njegov odvetnik glavno obrambo graditi tudi na trditvi, da je imel Ivan tako zelo rad mamo in ona njega, da sta skupaj snovala celo kozmetični salon ter podobno, torej sin ni bil zmožen opraviti tako krvave rihte.
pepe vas ma rad
20. 03. 2022 15.30
+7
In tako se za zdaj na sojenju Ivanu Periću prav proti koncu sodnega procesa zgrinjajo nad njegovo usodo najbolj zlovešči oblaki. Na zadnji obravnavi je bilo prav zanimivo spremljati novinarje, ki so ob branju izvedenskega mnenja balističnih strokovnjakov iz nemškega zveznega urada v Wiesbadnu kot na ukaz začeli pisati obremenilne podrobnosti. Prav to mnenje so namreč novinarji pričakovali s posebnim zanimanjem, saj jim je Perićev odvetnik že en teden prej zatrdil, da je mnenje v prid njegovemu varovancu, ker so menda Nemci prepričani, da obstaja možnost, da je imel strelec v rokah tudi drugačno pištolo in ne tiste, ki je navedena v obtožnici. To je sicer res, a novinarjem ni povedal mnogo zanimivejše, a za njegovega varovanca kot svinec težke podrobnosti.
pepe vas ma rad
20. 03. 2022 15.28
+5
Po zadnjih nekaj obravnavah se je ugledni odvetnik spremenil še v zagrizenega borca za najvišje cilje demokracije in čistosti na sodišču, saj razen novinarjev, zagovornice soobtoženega Miškovića in strojepiske v sodni dvorani ni nikogar, katerega izločitve še ni zahteval. Čeferin si predvsem prizadeva za izločitev okrožnega državnega tožilca Matija Benuliča , katerega izločitev je najprej zahteval decembra lani. Takrat je Benulič predlagal izločitev Polone Selič , ki jo je odvetnik Čeferin predlagal kot neodvisno strokovnjakinjo, ki naj bi poligrafsko testirala Ivana Perića , a je bil Benulič prepričan, da ne bo nepristranska, saj se je v gostinskem lokalu v Ljubljani srečala s Perićevim odvetnikom. Zaradi zapletov in predvsem zaradi nekaterih zapisov v medijih na rob vprašljivi verodostojnosti Seličeve je slednja sama odstopila od tega, da bi nastopila kot izvedenka. V Čeferinovi zahtevi za Benuličevo izločitev mu le-ta očita, da se je poslužil policije, ki je Čeferinu in Seličevi sledila brez dovoljenja generalnega direktorja policije. Čeferin je zoper Benuliča takrat podal celo kazensko ovadbo, ker pa so jo zavrgli, je odvetnik zoper Benuliča nadaljeval pregon kot subsidiarni (nadomestni) tožilec. Predvsem v televizijskih nastopih je odvetnik Čeferin razlagal, da mora biti tožilec, ki je v kazenskem postopku zaradi dejanj, ki zadevajo proces, v katerem je sicer udeležen, suspendiran... To je čista - polresnica, saj odvetnik novinarjem ni citiral še enega enako pomembnega člena. Tožilca je res moč začasno izločiti iz procesa, vendar šele takrat, ko postane obtožnica zoper njega pravnomočna, v nekaterih primerih pa šele ob pravnomočni sodbi zoper tožilca.
pepe vas ma rad
20. 03. 2022 15.24
+12
Drugace pa ja. Cefo. Ze to, da ti je dokaz nesposobnost za opravljanje vojaskega poklica, pove vse o tvojih argumentih