Slovenija

Čeferin zagotovil 300.000 mask za Slovenijo: 'Poklical sem prijatelja, da imamo problem'

Ljubljana, 18. 03. 2020 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
951

“Poklical sem svojega prijatelja Jacka Maja, da imamo problem, ali lahko pomagaš? Še isti dan je šel v akcijo," je o tem, kako je Sloveniji zagotovil 300.000 obraznih mask, povedal Aleksander Čeferin. Tovor je danes s Kitajske prispel na belgijsko letališče in je že na poti v Slovenijo. Medtem je Pahor predsednico Evropske komisije Von der Leynovo prosil, naj pospeši naročanje medicinske opreme.

Tovorni let, naložen s pošiljko podarjenih obraznih mask, je vzletel iz Hangčouja na Kitajskem in je danes prispel na belgijsko letališče Liege.
Tovorni let, naložen s pošiljko podarjenih obraznih mask, je vzletel iz Hangčouja na Kitajskem in je danes prispel na belgijsko letališče Liege. FOTO: 24ur.com

Jack Ma je ustanovitelj spletnega trgovca Alibaba in eden izmed najbogatejših Kitajcev. Hkrati je tudi dober prijatelj predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), Slovenca Aleksandra Čeferina. Prav prek njega sta fundaciji Alibaba in Jack Ma Sloveniji donirali 300.000 obraznih mask.

“Kot vemo, v Sloveniji primanjkuje zaščitne opreme za boj proti temu zahrbtnemu virusu. Zato sem poklical mojega dobrega prijatelja Jacka Maja, ki sem mu tudi jaz pomagal v času, ko so imeli oni težave, in sem mu rekel: 'Zdaj imamo pa mi problem in bi te prosil, če lahko ti kako pomagaš Sloveniji'. Še isti dan je šel v akcijo. Kasneje me je poklical in mi rekel, da lahko zadevo spravi do Liega v Belgiji, naprej pa ne ve, kako. Nato sem se povezal z našo vlado, za katero moram reči, da je izredno hitro odreagirala, in kakor sem informiran, naj bi ta oprema že danes prišla v Slovenijo," je naši novinarki Niki Kunaver povedal Čeferin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tovorni let, naložen s pošiljko podarjenih obraznih mask, je vzletel iz Hangčouja na Kitajskem in je danes prispel na belgijsko letališče Liege, kjer bodo tovor pripravili za nadaljnji prevoz v Slovenijo. 

"Pomoč je bila omogočena tudi zaradi tesnega sodelovanja z Ministrstvom za obrambo, čigar ukrepanje je bilo ključno za hiter odziv in dostavo doniranih medicinskih potrebščin," so sporočili iz Jack Ma Foundation.

Tovor je na poti v Slovenijo.
Tovor je na poti v Slovenijo. FOTO: 24ur.com

Pahor von der Leynovo prosil za pospešitev naročanja medicinske opreme

Predsednik republike Borut Pahor je medtem predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na videokonferenci prosil za pospešitev procesa javnega naročanja medicinske opreme, nujno potrebne pri soočanju s pandemijo novega koronavirusa, saj je to za Slovenijo izjemnega pomena, so sporočili iz urada predsednika.

Slovenija pričakuje še 1,5 milijona zaščitnih mask

Pristojni so sicer v zadnjih dnevih po pregledu stanja na terenu ugotovili pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem za zdravstvene delavce, ki se z epidemijo koronavirusa soočajo v prvih bojnih vrstah.

Obrambni minister Matej Tonin je danes opomnil, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask. Po seji vlade je pojasnil, da naj bi letalo z opremo že pristalo v Nemčiji. Ponovil je poziv podjetjem, naj občinskim štabom civilne zaščite sporočijo svoje potrebe po zaščitni opremi, a opomnil, da je v tem trenutku še nimajo.

Tonin je pojasnil, da je med sejo vlade že dobil seznam številnih zdravstvenih zavodov in tudi nekaterih drugih institucij, med katere je bila razdeljena zaščitna oprema, ki so jo imeli v torek. Skladišča so zdaj prazna, zdaj pa čakajo na prevoz zaščitne opreme v Slovenijo. Takoj, ko jo prejmejo, bodo z logistiko civilne zaščite in Slovenske vojske opremo začeli deliti.

"Ko bo roba prišla v Slovenijo, bo nemudoma deljena po prioritetnem vrstnem redu," je pojasnil. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu.

Po zadnjih podatkih je letalo s pošiljko že pristalo v Nemčiji, zdaj pa tovor iz letala prekladajo na tovorna vozila. "Zdaj čakamo, da tovorna vozila krenejo proti Sloveniji," je pojasnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (951)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
19. 03. 2020 11.27
+2
Zanimivo je spremljati novice. Čeferin je sedaj ta glavni, bolj pomemben glede zaščitnih mask. Če me spomin ne vara, sem na tej strani bral, da so v času krize na Kitajskem tja poslali kot pomoč zaščitne maske (količina ni bila napisana) in 60.000 evrov. Torej je lepo, da dobimo sedaj mi nekaj nazaj glede na to, kako malo nas je. Pa poslušam pred dnevi srbskega predsednika, ki je strašno razočaran nad Evropo, ker jim ne pomaga, zato bodo za pomoč prosili Kitajce. Nič pa ni povedal, koliko mask in denarja so Srbi poslali Kitajcem.
Cervantes Saavedra
19. 03. 2020 15.19
-4
ZA Trans: Čeravno vemo, da je tistih 1,2 mil. zaščitnih mask doniralo kitajsko podjetje KPM s sedežem v Švici in je vlada M. Šarca samo prislonila svoj lonček zraven in tako pobrala nekaj spoštovanja v Evropi, desni do konca nažigajo (v bistvu neopravičeno hvalijo), da je to storila ravno ta prejšnja slovenska vlada. Pri tem ne gre le za neobveščenost, morda bolj za tipično raven delovanja neke strani možganov. In demo prikaz, koliko jim je do resnice. Ter pokazatelj, koliko je nova vlada v prihodnje pripravljena pomagati drugim v stiski - v tujini in doma. Če ne gre za Madžarsko.
Omani1
19. 03. 2020 08.21
-7
Če še kermu desničarju ni jasno, je prejšna vlada odstopila, ker so JJ in ostali vtrajno z vsem sredstvi podtikali in nagajali , vlado je sestavljala skor polovica JJ in priležnikov in Šarec je odstopil pred epidemijo. In kje je 10 mil. maskki jih je Tonin naročil???? Če ne bi blo čederina bi bli še brez osnovnih stedstev da zdravniki lahk sploh delajo.
Uporabnik-1479695
19. 03. 2020 09.57
+1
Omani1 Resnično lahko človek le pomiluje vas, na podlagi vašega razmišljana! Pojdite med krte, kajti vaš nivo uma sodi le med njih in, toje dobronamerno!
Oknaj 4
19. 03. 2020 19.04
-1
Ali sta s Šarcem skočila v tandemu, samo vprašam
Malo_sutra
19. 03. 2020 08.06
-2
Dober biznis, posljejo na virus in zdej nam kao pomagajo. Pff politika. Zgodba za male otroke.
55bojan
19. 03. 2020 10.03
+4
Na pogorišču vojne,na pogorišču epidemij,na pogorišču slabega gospodarstva je najlažje zgraditi cesarstvo Velike Kitajske in tega se Kitajska zaveda .zgledni primer za to so Afriške države ,ki EnaA za drugo izgubljajo svojo neodvisnost.Kitajci uporabljajo DEBT TRAP DIPLOMACY (beri na spletu).Za kolonizacijomAfrike je zahod potreboval 400 let,Kitajska bo to naredila v parih letih.Po virusu COVID-19 prihaja še večja nevarnost (rumena nevarnost)Kitajska pravi ,da so po vec stoletjih oni na vrsti ,da vladajo svetu.
55bojan
19. 03. 2020 11.20
še en podatek Nasmejani Jack Ma na sliki (ustanovitelj ALIBABE) je poznan po izjavi : Delat se mora po sistemu “996 “KAJ TO POMENI- DELAš od 9 ZJUTRAJ DO 9 ZVECER -6x NA TEDEN
vertex
18. 03. 2020 21.57
-4
Italiji pomaga kitajska...nemčiji rusija kitajska...katerega zaveznika ima premier jansa???...madzarska?kosovo?..še zase nimajo..revščina...potrebovali bomo pomoč...
Uporabnik981904
19. 03. 2020 08.05
+9
Tebe ne muci korona virus ampak si okuzen z jj. Neozdravljivo si ostal tudi brez razsodnosti in kancka dostojanstva. Dead brain !
SKRIPT
18. 03. 2020 21.44
+9
Super, Ceferi je pravo nadprotje blade jameza jamse, maske preskrbi v enem dnevu, vlada pa tega ne more v enem tednu
lordG
18. 03. 2020 21.58
-2
shaciri jih pa sploh ne bi preskrbel,...on je lapal, da dela sorazmerno,..karkoli to že pomeni,..kriv je pa za 1500 okuženih slovencev
Cervantes Saavedra
18. 03. 2020 21.44
+7
Čeravno vemo, da je tistih 1,2 mil. zaščitnih mask doniralo kitajsko podjetje KPM s sedežem v Švici in je vlada M. Šarca samo prislonila svoj lonček zraven in tako pobrala nekaj spoštovanja v Evropi, desni do konca nažigajo (v bistvu neopravičeno hvalijo), da je to storila ravno ta prejšnja slovenska vlada. Pri tem ne gre le za neobveščenost, morda bolj za tipično raven delovanja neke strani možganov. In demo prikaz, koliko jim je do resnice. Ter pokazatelj, koliko je nova vlada v prihodnje pripravljena pomagati drugim v stiski - v tujini in doma. Če ne gre za Madžarsko.
pravica5
18. 03. 2020 21.42
+12
bravo g.Čeferin se spomnim vašega komentarja ko nekaj časa nazaj ko ste omenili da čakate koga iz vladnih krogov da vas obišče in morda vstopite v stik z gospodarstveniki .Ampak vse to je naletelo na gluha ušesa naše takratne vlade, upam na večje sodelovanje z sedanjo vlado in da tudi z vašo pomočjo okrepimo Slovensko gospodarstvo po tej krizi.HVALA VAM IZ SRCA, TA GESTA BO REŠILA MARI KATERO ŽIVLJENJE IN VERJETNOST DA BI ZDRAVSTVO ZAŠLO V KRIZO
Cervantes Saavedra
18. 03. 2020 21.59
+5
ponovitev na ponovitev - ZA pravica5: Sicer pameten predlog, a si udaril čisto mimo. Po takšni prehitevajoči zaušnici, ki jo je Čeferin s temi podarjenimi maskami dal sedanji vladi, se slednja gotovo ne bo povezovala z njim. Poglej samo, kaj zaslepljeni fani JJ pišejo o tej potezi Čeferina! - Bi pa rad, da se zdaj kakšen z desne oglasi in zatrdi, da nimam prav.
nenasedajte
18. 03. 2020 21.34
+3
Tonin, NIJZ & co , znotraj domačega plota še nekako ratuje z politiziranjem in modrovanjem. Ko pa je potrebno preko domačega plota zadevo konkretizirati, zmanjka vez in poznanstev, in pokaže se vsa naša politična majhnost. Bravo g.Čeferin, lepa gesta za vse naše zdravstvene delavce, ki izgorevajo na terenu...
DKR
18. 03. 2020 21.36
+0
Ma, ne bluzi. Ta vlada je v 4 (!!) dneh nabavila več milijonov kosov zaščitne opreme, ki je že v Hamburgu oziroma je že natovorjena na kamione in je na poti v Slovenijo.
pravica5
18. 03. 2020 21.42
-1
pravica5
18. 03. 2020 21.42
+0
SKRIPT
18. 03. 2020 21.45
+5
Placaec, kje maske, me govori o sposobnosti
hom
18. 03. 2020 21.34
+15
bravoo, sam da ne bojo poslali po maske vojaskih kamionov , ker jih lahko ponoci na kaksnem pocivaliscu spraznijo. Resnoo, ker jih rabimo
Oknaj 4
18. 03. 2020 21.30
+14
Nova vlada je dobila polna poblastila še ne cel teden nazaj mi pa od njih zahtevamo odgovornost za prazna skladišča z nujno opremo. Vse prejšnje vlade so imele sto dni miru ta pa takoj izredna nočna seja zaradi virusa. Ljudje umirimo konje saj trenutno ni nikogar ki nam nebi hotel dobro in se trudil po najboljših močeh, pa naj bo to vlada ali pa vsi delavci v zdravstvu in spremljevalnih servisih. Hvala njim in tudi Čeferinu
Soti99
18. 03. 2020 21.20
-11
Bravo Don št.1..........pa res škoda da nismo Vlade mogl sprejet 21 dni prej.......nism pristaš....sam vseen pa sm dost star da Vem da brez Janše bi bla Slovenija leta 91 mogoč sam en mali s.........
vertex
18. 03. 2020 21.32
+7
Zdaj smo en velik s....sploh z ovcami ki vam brez janse živeti ni...katastrofa
Cervantes Saavedra
18. 03. 2020 21.48
+9
Za Soti99: Na srečo takrat lokalni poveljniki TO v glavnem niso poslušali nepremišljenih in nestrokovnih "ukazov" JJ iz Cankarjevega doma za brezumne napade z nekaj puškami na vojašnice JLA na Slovenskem (polnih težkega orožja). Sicer bi bila "res Slovenija leta 91 mogoče sam en mali s......"
Miki33xxx
18. 03. 2020 21.19
+22
Vsaka čast g. Čeferin! Tako se pomaga državi. Upam da bo vlada kapitalirala vašo pripravljenost pomagati državi.
Cervantes Saavedra
18. 03. 2020 21.19
+4
ZA paste (18.03.2020, 17:54:58): A ti bi zaplenil humanitarno pomoč, ki jo donator kitajski kapitalist s sedežem v Švici pošilja v okviru EU programa (preko letališča na Dunaju) v ogroženo Kitajsko!? To predlagaš! S tem žališ politično stranko pri nas, ki je zagovornica velikega kapitala! Te maske so pomagale v boju zoper koronavirus že tam, preden napade Evropo. Jo bo že naša varda ustavila, naj kar pride, a ne! Sebičen si, kot so to samo (bivši) komunajzarji. In torej si proti temu, da kakšni koštruni (tvoj izraz) še pošiljajo donatorsko pomoč Sloveniji.
vertex
18. 03. 2020 21.16
+9
Jansa naj kleči na koruzi in prosi rdečo zvezdo kitajsko za respiratorje
Ricketts
18. 03. 2020 21.12
+6
Šarčeva vlada je dejala, da maske sploh niso zaščita, sedaj pa tak problem.
Lima33
18. 03. 2020 21.11
+22
Bravo g. Čeferin... 💪👍
hrvat_Ante
18. 03. 2020 21.09
-1
Bravo, Slovenci!
marveb
18. 03. 2020 21.06
+15
Upam, da mu jansa podeli priznanje Slovenije..in si s tem pripise zasluge
pravica5
18. 03. 2020 21.06
+20
bravo g.Čeferin se spomnim vašega komentarja ko nekaj časa nazaj ko ste omenili da čakate koga iz vladnih krogov da vas obišče in morda vstopite v stik z gospodarstveniki .Ampak vse to je naletelo na gluha ušesa naše takratne vlade, upam na večje sodelovanje z sedanjo vlado in da tudi z vašo pomočjo okrepimo Slovensko gospodarstvo po tej krizi.HVALA VAM IZ SRCA, TA GESTA BO REŠILA MARI KATERO ŽIVLJENJE IN VERJETNOST DA BI ZDRAVSTVO ZAŠLO V KRIZO
pravica5
18. 03. 2020 21.08
+6
mislil sem v stik z gospodarstveniki in vlagatelji v svetu.
Ricketts
18. 03. 2020 21.10
+2
pravica5
18. 03. 2020 21.12
+10
logistiko -dostavo v Slovenijo ureja vlada z Toninom na čelu, upam da jim uspe kljub zaporam meja.Lahko bi v tej situaciji najeli tudi kako letalo za humanitarni let
Miki33xxx
18. 03. 2020 21.20
+1
točno tko, ne vem kdo nas vodo da tukaj ne izkoristijo pripravljenost g. Čeferina. Upam da bo Janša boljši
Cervantes Saavedra
18. 03. 2020 21.34
+1
ZA pravica5: Sicer pameten predlog, a si udaril čisto mimo. Po takšni prehitevajoči zaušnici, ki jo je Čeferin s temi podarjenimi maskami dal sedanji vladi, se slednja gotovo ne bo povezovala z njim. Poglej samo, kaj zaslepljeni fani JJ pišejo o tej potezi Čeferina! - Bi pa rad, da se zdaj kakšen z desne oglasi in zatrdi, da nimam prav.
pravica5
18. 03. 2020 21.38
+2
a nisi zasledil tvita ko se je JJ zahvaliu Čeferinu, ne mi zdaj levi desni ,lepo te prosim!!
Cervantes Saavedra
19. 03. 2020 15.30
-1
ZA pravica: A nisi zasledil, kakšna je bila ta zahvala. Iskrena, obširna - le "Thank you". Zasleduj, kaj o tej donaciji misli povprečen desničar na tem forumu, pa ti bo vse jasno.
procesoid
18. 03. 2020 21.06
+3
Mladi in stari, neizkušeni in izkušeni podjetniki in drugi.... edinstvena prilika za vas, da kupite, natuhtate, sčarate mašinerijo za proizvodnjo zaščitnih obraznih mask in rokavic... Na hitro boste postali milijonarji in najbolj iskana branža, tudi za v bodoče, ker virusov bo neskončno...
pravica5
18. 03. 2020 21.13
+6