Slovenija

Čelada lahko kolesarju reši življenje

Ljubljana, 03. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Topli dnevi so na ceste privabili številne kolesarje, ki so, tako kot pešci, med bolj ogroženimi udeleženci v prometu. Vendar bi lahko po mnenju strokovnjakov za svojo varnost bolje poskrbeli tudi sami, če bi uporabljali kolesarske čelade.

Čelade bi namreč, kot kažejo statistike, lahko rešile več kot polovico umrlih v nesrečah. V lanski sezoni je na cestah umrlo 18 kolesarjev, 849 pa je bilo poškodovanih.

Čelada mora imeti atest in jo je pred nakupom potrebno obvezno pomeriti
Čelada mora imeti atest in jo je pred nakupom potrebno obvezno pomeriti FOTO: POP TV

Žrtve pa so bile tudi med profesionalnimi kolesarji, saj v športu, kjer nesreče niso nič posebnega, v številnih državah na profesionalnih dirkah čelade še vedno niso obvezne.

"V Sloveniji je uporaba čelade za vse tekmovalce obvezna, tako na treningih, kot na tekmi, saj so bistven dejavnik varnosti. Udarec z glavo v tla je lahko smrtno nevaren," je povedal profesionalni kolesar Miro Miškulin.

Pri nas zakon določa, da morajo kolesarsko čelado nositi otroci do 14 leta, vendar je uporaba čelade več kot priporočljiva tudi za odrasle. Pri padcu s kolesom je namreč največkrat poškodovana prav glava. "Pri smrtnih žrtvah med kolesarji je v šestdesetih odstotkih vzrok za smrt prav poškodba glave, kar kaže, da je glava najbolj ogrožena," je povedala Mateja Markl iz Sveta za preventivo in varnost v prometu.

Pri izbiri čelade je potrebno biti predvsem pozoren, da ima čelada atest in da je prav velika, zato jo je pred nakupom potrebno pomeriti. Hkrati mora biti čim bolj zračna.

Cene atestiranih čelad se gibljejo od štirih tisočakov za otroke do sedem tisoč tolarjev za odrasle. Pomembno pa je, da lahko ob nesrečnem padcu reši marsikatero življenje, še posebej otroško, saj so ravno najmlajši na kolesu največ in najbolj negotovi.