Slovenija

Štiriletnik z opeklinami čakal pred celjsko urgenco: 'To obžalujemo in se opravičujemo'

Celje, 11. 10. 2021 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
1082

V Splošni bolnišnici Celje so predstavili ugotovitve internega nadzora, ki ga je odredil tamkajšnji strokovni direktor Radko Komadina po zapletu pri sprejemu štiriletnega dečka z opečeno nogo. Otroka v petek popoldan na celjski urgenci niso želeli sprejeti brez negativnega hitrega testa, na katerega je čakal 40 minut. Komadina je priznal, da obravnava ni bila v skladu "z utečenim protokolom", saj bi moralo zdravstveno osebje dečka, ki je imel sicer lažjo poškodbo, do rezultata brisa namestiti v tako imenovani sivi coni urgentnega centra, "kjer bi se bolečina najbrž lahko tudi bolje nadzorovala".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Duša Hlade Zore o pravicah pacientov
    05:27
    Iz 24UR ZVEČER: Duša Hlade Zore o pravicah pacientov
  • Iz 24UR ZVEČER: Obravnava ni bila v skladu s protokolom
    03:19
    Iz 24UR ZVEČER: Obravnava ni bila v skladu s protokolom
  • Iz 24UR: Izredni nadzor v bolnišnici Celje
    03:58
    Iz 24UR: Izredni nadzor v bolnišnici Celje
  • Iz SVETA: Štiriletnik opečen čakal v avtu
    02:36
    Iz SVETA: Štiriletnik opečen čakal v avtu
  • Izjava strokovnega direktorja SB Celje o obravnavi štiriletnega dečka z opeklinami
    02:00
    Izjava strokovnega direktorja SB Celje o obravnavi štiriletnega dečka z opeklinami

Med vikendom smo poročali, da so v Urgentnem centru Celje zaradi zapleta pri sprejemu štiriletnega dečka z opečeno nogo odredili interni strokovni nadzor. Z njim so preverili potek zdravstvene obravnave v petek popoldan, ko otroka niso želeli sprejeti brez negativnega hitrega testa, na katerega je 40 minut čakal pred urgenco.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Radko Komadina je na izjavi za javnost v zvezi s tem primerom povedal, da vodstvo bolnišnice obravnavo dečka, "ki je odstopala od utečenega protokola", obžalujejo in se za dogodek, ki je povzročil stisko staršev, opravičujejo. Staršem so se opravičili osebno, "zdaj pa jim izrekamo tudi javno opravičilo", je dejal Komadina.

V SB Celje dogodek obžalujejo in so se zanj tudi javno opravičili.
V SB Celje dogodek obžalujejo in so se zanj tudi javno opravičili. FOTO: Kanal A

Komadina je poudaril, da čakanje na izid hitrega antigenskega testa ni vplivalo na potek in zdravljenje opekline. V bolnišnici pa obžalujejo, da deček ni čakal na rezultat testa v bolnišnici v primernih prostorih, ki jih imajo določene za to, da bi lahko pod medicinskim nadzorom lažje obvladovali njegovo bolečino.

Temu bi se po navedbah vodstva bolnišnice lahko izognili z obravnavo otroka v sivi coni oz. v območju, v katerem obravnavajo bolnike s sumom na covid-19, kot določa ločena klinična pot obravnave za covidne nujne kirurške bolnike. Z izvedbo hitrega testa se je zdravnik, ki je odredil takšen način obravnave, želel izogniti izpostavljanju otroka možnosti za dodatno okužbo v sivi coni, je dejal Komadina.

Strokovni direktor celjske bolnišnice je še navedel, da je pri dečku šlo za lahko poškodbo z dvoodstotno površinsko dermalno opeklino. Analiza zdravljenja je pokazala, da je bil deček deležen vseh ukrepov po strokovnih priporočilih in smernicah za obravnavo opeklin, njegovo zdravljenje poteka po pričakovanjih in brez zapletov. Sam sprejem mladoletnega bolnika pa ni bil v skladu s smernicami in priporočili ministrstva za zdravje o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, saj je po odredbi zdravstvena obravnava otrok izjema pri zahtevi po izpolnjevanju PCT pogoja.

Po besedah Komadine bodo po tem primeru poleg izvedenega izrednega strokovnega nadzora tudi analizirali potek zdravljenja na skupnih konferencah, opravili bodo varnostni razgovor z osebjem, ki je sodelovalo pri obravnavi, prav tako so že seznanili starše bolnika z ugotovitvami in se jim opravičili za način obravnave.

Tudi direktorica bolnišnice Margareta Guček Zakošek se je bolniku in staršem opravičila za stisko. Kot je dejala, mora biti bolnišnica na voljo bolnikom, ko jo potrebujejo, in obljubila, da pri nujnih bolnikih ne bo prihajalo do zamika pri obravnavi, tudi če pogoj PCT ne bo izpolnjen."Dejstvo je, da mora biti nujna medicinska pomoč nudena vsem, ki jo potrebujejo, ne glede na covid stanje. Še posebej pozorni moramo biti na naše najmlajše," je v izjavi za javnost zapisal minister Poklukar.

Dečkov oče opravičila ne sprejema

Dečkov oče Mitja Cigler je dejal, da opravičila ne sprejema, saj je po njegovih besedah naloga zdravnikov tudi lajšanje bolečine. "Meni pač ni razumljivo, da ni prišlo do takojšne oskrbe, saj je šlo za hude opekline štiriletnega otroka. Se mi pa zdi hecno, no, lajšanje bolečin je v bistvu poslanstvo zdravniškega dela in se mi zdi, da bi to moglo biti na prvem mestu," je dejal.

"Spoštujem vse te ukrepe ukrepe, ampak otroka bi se lahko odpeljalo v kakšno izolacijsko sobo in se mu dalo nekaj proti bolečinam, da nebi vpil in trpel," je še povedal.

Na vladni novinarski konferenci je primer komentiral tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Dejal je, da je z dogodkom in ugotovitvami komisije seznanjen. "Na nivoju Slovenije imamo dogovorjen protokol obravnave pacientov s sumom na covid," je pojasnil Poklukar in izpostavil, da mora takšen protokol veljati ne le v SB Celje, temveč v vseh bolnišnicnah po državi.

Spomnimo

Oče otroka je ob prihodu v bolnišnico na formular zapisal, da sin malo kašlja, ker je bil prehlajen. Dečka so po besedah njegovega očeta v bolnico sprejeli šele, ko je klical direktorico celjske bolnišnice.

"Gre za poškodbo pri predšolskem otroku, ki je bila obravnavana korektno, kar zadeva strokovne vsebine. Postavilo pa se je vprašanje, ali je bil otrok obravnavan tudi dovolj hitro," je v soboto za naš portal povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Radko Komadina.

"V začetku naslednjega tedna bomo verjetno prišli do jasnega odgovora, ali je bila obravnava proceduralno skladna z odredbo ministrstva, posledično bomo tudi ustrezno ukrepali in komunicirali z javnostjo," je še napovedal strokovni direktor bolnišnice.

To sicer ni prvi tovrstni primer v celjski bolnišnici, ki je odmeval v javnosti. Avgusta lani smo poročali, da so zaradi vnetja rane po poškodbi noge starši s petletnim sinom prišli na celjsko urgenco. Otroka so kljub bolečinam in visoki vročini, ki je bila posledica sepse, poslali domov, saj da morajo za nadaljnjo obravnavo najprej pridobiti izvide testa na koronavirus. Deček je bil operiran šele po 21 urah, ko je zdravnik ocenil, da je stanje preresno, da bi še naprej čakali na rezultat.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1082)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorje
12. 10. 2021 14.23
Ta že po bolnici hodi 10m nad zemljo. Zaradi objektivne odgovornosti bi mogu odstopit.
12. 10. 2021 09.33
+3
Opravičilo? Ali bi bilo opravičilo dovolj v primeru smrti? Verjetno ne! Ubogi otrok.
puspan
12. 10. 2021 08.44
+1
Eno samo sprenevedanje celjske bolnišnice, kot bi se kaj takega prvič zgodilo pri njih.
ŠKIS
12. 10. 2021 08.13
+1
bom jaz policaja čez šimbas pol se mu bom pa opravičil
Mama MANKA
11. 10. 2021 21.57
+2
Nehajte z opravičili. Opravičite se raje že vsi odgovorni v vladi in bolnicah itd. da zaradi namišljene korone trpi ves sistem in s tem zavajate ljudi,ki vas plačujemo. Lp
don_samo
11. 10. 2021 21.51
+0
Za take stvari ne obstaja le opravičilo..... Za take primere obstaja kazenjski pregon! Za kaj pa se imajo?! Za bogove!? Ko ga vidim v trgovini pa ihti ker ni takoj na vrsti! Sramota!
Ana Sols
11. 10. 2021 21.50
+1
Opravičilo tu nič ne pomaga, odvzem licence odgovornim "zdravnikom".
reket
11. 10. 2021 21.46
-1
Ali se tale direktor sploh slisi? Bullshit.
mptour
11. 10. 2021 21.40
+2
Važn, da majo dohtarji po 10-15 jurjev plače plus provizije od fajzerja,moderne džonita... boli njih zanarod.
borjac
11. 10. 2021 21.36
+5
Tale bedak direktorski se spomni, da je zdravnik samo takrat ko pokasira Kovid dodatke, drugače pa nam prodaja neko meglo in hinavsko opravičilo, vsaka čast očetu tega otroka, ki ni pristal na Zdravniško hinavsko igro, temveč je jasno zavrnil njihovo hinavsko opravičilo, če pazljivo pogledate mimiko, govorico telesa tega Radka Komadine boste ugotovili, da se ta arogantnež praktično čuti užaljenega, v smislu kdo ste sploh vi, da bom jaz od boga dan zdravnik vam odgovarjal. Edini argument, ki bi ga ta Komadina razumel bi bil ta, da bi mu z kropom oblil nogo in ga potem pustil čakati 40 minut pred bolnišnico.
periot22
11. 10. 2021 21.32
+0
Vodstvo bolnišnice sram vas naj bo!
HolaDWBH
11. 10. 2021 21.29
+0
Nisem prebral. Vas pa vprašam, a je kdo že odgovarjal za podoben primer? Jaz takega primera ne poznam. No?
flojdi
11. 10. 2021 21.36
+0
.. vem za primer .. ko je bil 5letni fantek ponoči sprejet v bolnico . in zdravnik je menda rekel , da bo pregledan zjutraj. / in pred jutrom je fantek umrl.
brabo
11. 10. 2021 21.28
+0
Otrok je ne okužen moral čakati v avtu, žalostno. Danes sem doživel neverjetno prav v bolnici Celje. Pomika sem se po hodniku proti glavnemu izhodu, ko nam je nasproti prišel varnostnik in vpil, da se naj umaknemo v čakalnice, ker vozijo covid ega človeka in res je za njim polno opremljena sestra na vozičku peljala starejšega moškega. Ta sprehod pa je lahko bil po vseh spodnjih hodnikih bolnice.
defodil
11. 10. 2021 21.36
+4
fortysix
11. 10. 2021 21.15
+4
Opravicilo ne spremeni napake....prav tako ne odskodnina... ampak bi jih morali stisnit za nekaj deset tisocakou .....naj se naucijo d se nebodo vec delali norce iz nujnih primerov
Uporabnik1913009
11. 10. 2021 21.13
-2
Zaščiteni, cepljeni neopremljeni….
reket
11. 10. 2021 21.12
+1
Tega prej ni bilo. Zdaj imajo smernice, algoritme, odloke…ki jih scitijo kot kocevske medvede, prej jih ni bilo in so bili zdravniki odgovorni svoji vesti in Hipokratu. Ni v redu. To, kar cuti oce je resnica, obilje besed te resnice ne zbrise. Ce se tako zadeve relativizirajo se bodo podobni primeri ponovili.
2fast4
11. 10. 2021 21.11
+3
Ko so pa dobili 80.000 eur covid dodatkov je pa vse ok. Dohtarjem je v tej državi res lepo...
dark horse
11. 10. 2021 21.02
+7
Vau opravičili so se. Sedaj je to ok po njihovem. Kdaj se boste pa tistim opravičili ki so umrli zaradi cepljenja in ki še bodo ali pa so umrli ker niso prišli na vrsto ker obstaja le covid
defodil
11. 10. 2021 21.37
+3
kdaj se boste pa vi opravicili vsem tistim, ki ste jih zavedli z lazmi in sedaj lezijo v bolnici ali na pokopaliscih?
damy2412
11. 10. 2021 21.00
+0
Mogli bi se zmenit,pa vse položnice na stran, dokler se toto sranje ne neha!
gripson
11. 10. 2021 20.59
+3
Kje pa je ˝za otroke gre˝?