Slovenija

Celjski ravnatelji: Nasilne učence je treba takoj odstraniti iz šolskega okolja

Celje, 24. 04. 2023 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
378

Na nedavno nasilje v Celju, ko so mladoletnice brutalno obračunale s sedmošolko in jo fizično napadle, se je odzval tudi Aktiv ravnateljev osnovnih šol in glasbene šole Mestne občine Celje. Če družba misli res kaj storiti na področju preprečevanja nasilja, da se primeri medvrstniškega nasilja ne bodo več pojavljali v takšni ali še hujši obliki, naj se takoj pristopi k spremembi zakonodaje, opozarjajo. "Ravnatelji menimo, da bi sistem moral omogočati takojšnjo začasno odstranitev nasilnih in motečih otrok z oddelka oziroma šole, saj bi morala biti pravica ostalih učencev do varnega in urejenega okolja ter nemotenega pouka nad pravico nasilnih in motečih učencev, da so v šoli," pravijo ravnatelji celjskih osnovnih šol.

Aktiv celjskih ravnateljev, ki dogodek obžaluje in obsoja medvrstniško nasilje, poziva k spremembam zakonodaje in meni, da je šolam treba omogočiti učinkovito vzgojno delovanje in preprečiti poseganje staršev v strokovne odločitve zaposlenih. Moteče in nasilne učence pa da je treba takoj odstraniti iz šolskega okolja in jih začasno namestiti v vzgojni zavod ali pa naj jih imajo doma pod nadzorom starši, ki naj koristijo dopust. V izjavi, ki so nam jo posredovali, so prav tako zapisali, da je treba povečati odgovornost staršev, ki bi morali biti za kršitve svojih otrok materialno in kazensko odgovorni.

"Ravnatelji menimo, da bi sistem moral omogočati takojšnjo začasno odstranitev nasilnih in motečih otrok z oddelka oziroma šole, saj bi morala biti pravica ostalih učencev do varnega in urejenega okolja ter nemotenega pouka nad pravico nasilnih in motečih učencev, da so v šoli. Rešitev bi bila ustanovitev t. i. 'vzgojnega centra', ki bi sprejemal takšne učence. Z njimi bi se tam nato ukvarjal posebej usposobljen tim strokovnjakov. Po določenem obdobju oziroma po izboljšanem vedenju bi se posameznik lahko vrnil v šolsko okolje. Za zahtevnejše primere vzgojni zavodi v Sloveniji že obstajajo, a zakonodaja in pravice staršev tudi v tem primeru praktično onemogočajo namestitev problematičnih otrok v te zavode. To se zgodi zgolj izjemoma, v res najhujših primerih," so v odzivu na nasilje zapisali celjski ravnatelji osnovnih šol.

Ravnatelji celjskih osnovnih šol menijo, da bi bilo treba povečati odgovornost staršev, ki bi morali biti za kršitve svojih otrok materialno in kazensko odgovorni.
Ravnatelji celjskih osnovnih šol menijo, da bi bilo treba povečati odgovornost staršev, ki bi morali biti za kršitve svojih otrok materialno in kazensko odgovorni. FOTO: 24ur.com

Spomnimo, po brutalnem pretepu sedmošolke, nad katero so se na strehi nakupovalnega centra znesle mladoletnice, nam je pretresena in prestrašena osnovnošolka zaupala, da je šla s strahom v šolo, saj da so se grožnje nadaljevale tudi po napadu. "Ne morem jim oprostiti, da so me tako teple. Začelo se je s klofutami po obrazu, nato so me brcale, lasale, udarjale po glavi in zmerjale. Zelo me je prizadelo, da me sošolke niso branile. Vame so metali še paradižnike in jajca," je za našo spletno stran po incidentu povedala napadena sedmošolka.

Nekateri ravnatelji so takoj po nasilnem dogodku poseben zapis namenili tudi staršem osnovnošolcev. "Osebno me je pri vsem še posebej šokiralo in zabolelo dejstvo, da je posnetek delilo in še več, celo všečkalo, ogromno število uporabnikov socialnih omrežij, kar kaže na temno stran moralne kulture med nami. Prav tako ni bilo v času dogodka zaznane nikakršne empatije sodelujočih s takratno žrtvijo. Tudi to je še posebej zaskrbljujoče in sploh si ne upam pomisliti, kako tragično bi se vse skupaj lahko končalo," je staršem pisal ravnatelj II. osnovne šole Celje Tomaž Končan.

Sedmošolka nam je zaupala, da so se tudi po napadu pojavljale grožnje, da bodo obračunali z njo, če bodo koga zaradi incidenta doletele sankcije.
Sedmošolka nam je zaupala, da so se tudi po napadu pojavljale grožnje, da bodo obračunali z njo, če bodo koga zaradi incidenta doletele sankcije. FOTO: 24ur.com

"Na naši šoli bomo še naprej pozorni in z aktivnostmi poskusili preprečiti kakršno koli nasilje, tako besedno ali fizično. A brez vaše pomoči, brez vaše pripravljenosti in brez vaše odločnosti, dragi starši, vsekakor pa ne brez vaših otrok, smo nemočni. Želimo si vaše pomoči in računamo na vas," je zapisal Končan.

Ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko pričakuje tudi jasno sporočilo z državnega vrha, od vlade in pristojnih ministrstev, da to niso sprejemljive oblike vedenja ne med otroki, mladostniki in ne med odraslimi in da so za vzgojeno mlado generacijo odgovorni vsi, ne samo vrtci in šole, pravi. "Prepričana sem, da nisem edina, ki si želi, da bi predvsem starši ta primer vzeli izjemno resno, kot učno uro, ki nas nauči, kako resno je treba otrokom postaviti meje, jih naučiti obnašanja, nenasilne komunikacije, jih naučiti, katere moralne norme so sprejemljive in katere je treba jasno obsoditi kot neprimerne. Starši so prvi odgovorni za vzgojo svojih otrok," je povedala za 24ur.com.

Celjski ravnatelji so sicer prepričani, da velika večina otrok nima takšnih vzorcev obnašanja, kot smo jih lahko videli ob neljubem dogodku v Celju in niso nasilni.

"Ne bi bilo prav, če bi zaradi takšnega dogodka obsojali vse mlade. Vsekakor pa je prav, da ostro obsodimo ta dogodek in se z otroki ustrezno pogovorimo v šoli in doma. Predvsem pa je čas, da se ustrezno spremeni zakonodaja, ki bo omogočala učinkovito vzgojno delovanje. O ustreznem in kakovostnem delu šol priča tudi dejstvo, da se starši v primeru nasilja zunaj šole vedno obrnejo na nas in nas prosijo za pomoč, čemur smo bili priča tudi na celjskih šolah po omenjenem dogodku. Klice staršev na pomoč slišimo in se jim vedno odzovemo, saj ga razumemo kot zaupanje v naše delo. Kljub vsemu pa ne moremo prevzemati starševske vloge in namesto njih prevzeti odgovornosti za vzgojo otrok," opozarja Aktiv ravnateljev.

Kljub vsemu pa so šole povsem nemočne v primerih, ko se nasilje pojavlja zunaj šolskega prostora, saj da nimajo pravne podlage, da bi ukrepali, razlagajo ravnatelji. Zato nasilnežev tudi ne morejo sankcionirati. "Zavedamo se, da mora vsako nasilno dejanje biti obsojeno in imeti posledice, saj je praviloma posledica tista, ki posameznika odvrača od neprimernih dejanj. Dandanes pa se velikokrat zgodi, da se dejanje nasilneža odobrava in da ga sovrstniki pri tem celo spodbujajo. To je jasno pokazala tudi nedavna objava pretepa med deklicami na strehi trgovskega centra, ki se je med ljudmi razširila kot požar in na žalost prejela bistveno preveč všečkov."

Ravnateljica Osnovne šole Lava v Celju Marijana Kolenko pravi, da je nastopil kritični čas, da od besed preidemo na konkretna dejanja.
Ravnateljica Osnovne šole Lava v Celju Marijana Kolenko pravi, da je nastopil kritični čas, da od besed preidemo na konkretna dejanja. FOTO: POP TV

'Slovenske šole so varno in spodbudno okolje'

Celjski ravnatelji so prepričani, da so slovenske šole varno in spodbudno okolje, ob tem pa tudi sami opozarjajo, da odgovornosti za vzgojo otrok ne more prevzeti samo šola.

"V šoli odgovornost za vzgojo v tem in podobnih primerih sprejmemo še toliko težje, ker nimamo na voljo nobenih učinkovitih vzvodov ukrepanja – ti so nam bili odvzeti v imenu t. i. pravic otrok in staršev, ki so trenutno praktično neomejene. Šola razen papirnatih vzgojnih ukrepov nima nobenega ukrepa, ki bi bil učinkovit in bi imel za otroke ali starše konkretne posledice. Paradoks je, da strokovni delavci v šoli celo za pogovor s problematičnim učencem potrebujemo soglasje staršev (odvzem mobilnega telefona ali neudeležba na ekskurziji zunaj šole pa sta praktično neizvedljiva ukrepa). Podobno velja za druge ukrepe, ki bi lahko bili učinkoviti, a se morajo starši z vsakim ukrepom šole strinjati," so zapisali ravnatelji.

Problem so tudi telefoni, ki so sicer na šolah prepovedani, pa vendar si ravnatelji ne zatiskajo oči pred jasnim krivcem za epidemijo nasilja, pravijo, ki je praviloma nefizičen in se nahaja na telefonu vsakega otroka. "Žal se vedno bolj kaže, da ko otroci zapustijo šolsko območje, jim starši uporabo telefona in drugih elektronskih pripomočkov pogosto nekritično dovolijo in nimajo prav nobenega nadzora nad aktivnostjo svojih otrok na spletu. Pričakovati, da bodo mladoletni otroci zreli in odgovorni pri uporabi spleta, je nerealno – nad tem bi morali bdeti njihovi starši in jih naučiti odgovornega ravnanja."

Primer nasilja v Celju ni edini, ni osamljen, vsako leto več ga je. Je pa toliko bolj odmeval, ker so se posnetki razširili kot požar.

"Zagotovo je dejanje nesprejemljivo, a nas je, vsaj srčno upam, prebudilo, streznilo tako starše kot mlade ter vse, ki iz dneva v dan vlagamo trud v mlade, da bi postali samostojni, samozavestni, empatični, humani in odgovorni mladi ljudje. Nujno pa se moramo zavedati dejstva, da je to nasilno dejanje posledica preteklih neuspešnih in mnogokrat nepravilnih vzgojnih pristopov, mladi pa so odraslim nastavili ogledalo, kakšni so danes. Kot že rečeno, starši so dolžni otroke učiti nenasilne komunikacije, se resno odzvati v primerih nasilja, sodelovati z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami v primerih nasilnega vedenja otrok in mladostnikov, poiskati strokovno pomoč, če sami ne zmorejo. In seveda trezno in odgovorno presoditi uporabo tehnologij, družbenih omrežij in podobno," pravi naša sogovornica, ravnateljica Marijana Kolenko.

Dodaja, da bi bilo treba zakonsko zavezati zaščitniške starše za sodelovanje in ukrepanje, ko so pozvani. "Kajti dolgoletna praksa kaže, da veliko staršev ne sodeluje s šolo v primerih odklonskih vedenj otrok, izogibajo se odgovornosti, so kdaj celo sami nasilni v komunikaciji in grozijo vzgojiteljem ter učiteljem. Jasno bi bilo treba opredeliti, kaj vse sodi med razumevanje zanemarjanja otrok in razumevanje varnega in spodbudnega okolja. Predvsem pa obvezati starše, da sodelujejo v programih, ki jih vrtci in šole namenjajo njim, da bi spoznali, kako hude poškodbe možganov se pri otrocih zgodijo na dolgi rok, če so izpostavljeni pogostim nasilnim dejanjem."

 Učiteljem pa vrniti zakonska orodja za hitrejše reševanje težavnih primerov nasilja, pravi.

Otroci na spletu
Otroci na spletu FOTO: Shutterstock

"Primeri nasilnih dejanj skoraj vedno odkrijejo, da se vzorcev otroci in mladostniki naučijo predvsem na družbenih omrežjih, kar kliče po regulativi uporabe, dostopnosti, starostne omejitve, predvsem pa regulativi mračnih vsebin. Verjamem, da lahko številne ukrepe od naštetih izvedemo takoj. V nadaljevanju pa bi bilo dobro narediti akcijski načrt na državni ravni, kako sistematično, zakonsko podprto, tudi kazensko odgovorno, sistemsko izvajati aktivnosti za manj nasilja in kakovostno medosebno komunikacijo. Nastopil je kritični čas, da od besed preidemo na konkretna dejanja," pogovor zaključuje ravnateljica Osnovne šole Lava.

Na celjski policijski upravi pa smo še preverili, ali je preiskava napada na sedmošolko morda že zaključena. "Zadeva je še vedno v fazi intenzivne preiskave. Pri sami obravnavi tesno sodelujemo z osnovnimi šolami, katerih učenci so bili vpleteni v sam dogodek in s pristojnim centrom za socialno delo. Preiskava bo pokazala, kaj je bil vzrok za nasilje, kakšna je bila vloga vseh vpletenih in kakšne so nastale posledice. Svojo vlogo morajo prvenstveno odigrati tudi druge institucije, šole, centri za socialno delo, saj se je treba zavedati, da gre za otroke stare od 13 do 14 let, kar omejuje kazensko odgovornost. Policisti smo vedno pripravljeni na dialog, sodelovanje in pomoč pri iskanju rešitev," pravi predstavnica za odnose z javnostmi Milena Trbulin in dodaja, da bodo nadaljevali tudi z obiski policistov v šolah in pogovori z učenci ter dijaki o nasilju in drugih nesprejemljivih ravnanjih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k.rs30091
25. 04. 2023 08.09
+3
Če je pa otroke treba samo božat. Včasih si kot majhen dobil po riti, če kaj narobe naredil in si takoj vedel za naslednjič in nikol ponovil. Danes se je potrebno samo pogovarjati in jih božati. Me pa veseli, da se že naglas pogovarjamo o narobni smeri vzgoje. Takšno nasilje mora imeti posledico. Menim, da bi bilo potrebno tudi starše preveriti, saj velikokrat je pri takšnih starših mnenje, da njihov ni pa nič kriv????
smuuki
24. 04. 2023 20.11
+3
Pogrešam strokovno mnenje snovalcev novega družinskega zakonika. Mislim, da imajo priložnost z njihovega zornega kota podati svoje mnenje. Ob vsej vnemi v fazi sprejemanja verjamem, da imajo tudi rešitev ko se zaplete. Ali pa tega scenarija niso preigrali.
slayer2
24. 04. 2023 19.47
+9
V vojski smo take "čeboval",kar pomeni,deko na glavo pa udar po njemu,nikoli več ni naredil neumnosti!!!
reaf
24. 04. 2023 19.17
+11
Pa kako je v tem ponorelem svetu lahko splkh še kaj normalno??? Starši otrujeni, za vzgojo otrok him po napornem delovniku dol visi, otroci visijo cele dneve na telefonih, učitelji in profesorji nimajo nobene peistojnosti (glede discipline) več ... rezultat je bil pravkar viden v Celju!
antar
24. 04. 2023 18.53
+14
Ravnatelji imajo prav. V šoli naj ne bi bilo prostora za nasilje. Nasilneži naj bi se izobraževali le na daljavo, otroci v šoli pa bi se počutili bolje in bolj varne. Tako bi bilo vsem zadoščeno. Pa še učitelji bi lažje in bolje delali, saj ne bi bili pod pritiskom ,,vplivnih,, staršev. Pa še enemu problemu bi se izognili, ravno zaradi stresa in pritiskov in groženj ni več zanimanja za ta poklic.
Abrams
24. 04. 2023 18.52
+3
Vsak večer je tema. V temi se vse pogliha. Še permisivnost zgine. Po moje, bo to najbolj vzgojna.
SEJBOBOL
24. 04. 2023 18.50
+9
Pravilno menijo ravnatelji ...
Uporabnik 293
24. 04. 2023 18.47
+7
Odgovornost, kaj je že to? Stečaji, odpisi dolga Jankoviču, Bančne luknje, itd...RIBA PRI GLAVI SMRDI !!! Te vzorce starši prenašajo na otroke, nimajo pojma, kaj mali dela, ko ga dobijo pa takoj odvetnika, ker: Kaj? Naš tamau pa že ni kriv, saj ga poznam!
Abrams
24. 04. 2023 18.45
-4
To vedenje je precej normalno, edini zaradi tega neumne permisivne vzgoje, ne znajo ocenit, kje je meja. To se vidi iz posnetkov. Nihče ni razmišljal, da je lahko naslednji dan v isti poziciji, ker smo v družbi permisivno neaktivnih, zveličavno pohlepnih ljudi, ki imajo predstavo da se jim nič ne more slabega zgodit. Meni bi bilo čist ok, ena podobna lekcija iz nasprotne strani. Tako bi jim ta dogodek pustil spoznanje, ne pa gneva, če jih izključijo.
avgust.
24. 04. 2023 18.44
+5
Nasilje pa vseeno ni nekaj novega, le da včasih ni bilo mobitelov, da bi posneli. Na naši šoli smo imeli enega, ki je vedno naredil kraval, potem pa se skril za prijatelje. Dokler se prijatelji niso spametovali in ga pustili samega. Enkrat si jih je lepo nabral in potem je bil mir. Mogoče pa je tudi tu kaj podobnega.
PetindvajsetUR
24. 04. 2023 18.32
+2
Se je stvar (ne)vzgoje!
avgust.
24. 04. 2023 18.32
+10
Učitelji se bojijo staršev in rezultat je tak kot je. Starše močno finančno po žepu udarit za vsak izgred otroka , pa bodo mogoče kakšno vzgojno doma povedali svojemu podmladku. Sicer pa je sistem vrednot tako padel, da starši že aktivno učijo svoje otroke - ni važno , če si priden, važno , da se znajdeš in se znaš postavit zase, čeprav pri tem koga potlačiš. Ker dejansko danes tako svet funkcionira .
Stankur
24. 04. 2023 18.18
-3
Odstraniti pametne telefone, internet in razstreliti oddajnike pa bo mir v družbi.
mungus
24. 04. 2023 18.04
+6
kje so tisti cajti 80 let nazaj....takrat sr je pa spoštovalo učitla če pa ne je pa lahko učitelj si sam na svoj način ustvaril red....ne pa sedaj ko sam grdo pogleda froca pa že starši mahajo z odvetniki in tožbami....froci si pa tako lahka privoščijo ni da ni....žal!
Motodefinkica
24. 04. 2023 18.00
+4
Tokrat se je tepla ta RULJA izven šole, ne šolo tiščat v ta Starševski fijasko ))) Starši nekulturni otroci multi kulturni..
NIAR
24. 04. 2023 17.44
+6
Se strinjam z učitelji.
branko-r
24. 04. 2023 17.28
+16
po vseh slovenskih šolah bi morali odstraniti nasilne učence dokler stvari ne gredo predaleč
olafur
24. 04. 2023 17.04
+24
Se strinjam z ravnatelji, starši so popolnoma neobjektivni kar se tiče prestpkov svojih otrok.
ceta69
24. 04. 2023 17.02
-5
učitelji se izgovarjajo na starše starši na učitelje zato da tretji lahko .....
Uporabnik 293
24. 04. 2023 18.37
+6
Starši sploh nimajo pojma kaj dela njihov otrok. Ko pa je treba sprejeti odgovornost pa: Kaj? Moj pa že ne!
caspera1
24. 04. 2023 16.55
+14
Vzgoja in zgledi se pričnejo doma. Sem spadajo tudi vsi sorodniki, s katerimi ima družina pogoste stike. Niso pa tudi učitelji brez krivde. Točno vedo, v katere otroke se lahko "vtaknejo", katere se pa pusti pri miru. Prav tako niti slučajno nimajo za vse otroke enaka merila.